ЗЕМЈОТРЕС!

Т

Триптико

Гостин
Македонија има супер опрема (за наши услови), само кој и како ја користи...тоа е прашањето.

Sent from my D2005 using Tapatalk

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.274
Дрвени се да си знаеш;)

Кај старите куќи
често во стари куќи се .
лошо објаснив за куќата. Градена е на празен плац, од нула по стандард со арматури, плочи и столбови крајот на 70тите, по нормални стандарди. Приземје со полна плоча, спрат со бетон, ферт греди и монти и столбови со нормална арматура. Дрвени греди освен роговите/кровот (како најголем број куќи), нема. Чисто информативно.
Проблем може да настане само кај таванот кој, заради стручното "местење" на мајсторите, е ставен погрешно (штафните на кои се држи трската и малтерот се ковани со шајките надолу, наместо на косо), но тоа недајбоже, при поголеми потреси. Освен штети на малтерот, нема други проблеми. А штети на малтер слушнав дека имаат доста куќи и станови без разлика на градбата и годината.
Проблемот беше друг. Ние немаме нормални информации од официјални страни, но меѓувреме слушнав зошто, па ајде да кажеме оправдано е.

Туку
http://skopjeinfo.mk/skopje-lezhi-na-procep-dlabok-dveste-metri
дали и како ќе влијаат овие информаци на цените на недвижнини? Со оглед на тоа што токму во посочените населби просечно најскап е квадрат недвижнини?

S

silmarillion

Гостин
Абе живееме на трусно подрачје, неможеш да кажеш толку е нема више. Да нема више деноиве, годиниве ама можда ќе има за 10 години еби му мајката тоа е. Ја мислам дека со градењево последниве 20 години тресе секој ден под 2 ама не го приметуваме веќе нормално стана. Мислиш шлепер прошол или му текнало на некој зграда пред влез да ти изгради. Треба само да се трудиме колку може повеќе да бидеме присебни у заебани моменти и тоа е тоа. А дека е СК земјотресно подрачје е одамна установено и тука нема фактор на изненадување. Само да биде се во рамки на нормална.

D

Darko_ufo

Гостин
Vo 4 i 55 imalo zemjotres, a ne znam koj kur mi go postiras ova koa nikoj ne znae da go procita. Treba dA ima sajt kaj sto ke pisuva magnituda.[DOUBLEPOST=1474017824][/DOUBLEPOST]
На earthquake app ги покажуваше и најслабите, сега го има само последниот што беше вчера околу 1:30. Ги покажува тие што се случиле во последните 24 часа.
Aj proveri ja aplikacijata vo 12am saat pokazuva 2,1 rhiter sto pisav jas deka imalo zemjotres pred 12 saati. Last Quake aplikacija[DOUBLEPOST=1474018162][/DOUBLEPOST]

Последно уредено од модератор:

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.912
Поени од реакции
7.007
Уште мислите дека водата / поплавите немаат никаква врска со евентуалните земјотреси? Со намерно вбризгување вода во длабочините на земјата може да се предизвика земјотрес и до 5.6 степени по Рихтер. Видете го видеово.

некој што ги следи земјотресите подолг период и бара поврзаност:

Знам ќе речете бла бла, земјотреси имало од секогаш и ќе има секогаш...точно ама можда има нешто што некој го знае а не го кажува јавно.

Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.737
Поени од реакции
27.731
Michio вика "that's what we THINK is causing"... не верувам дека е поврзано со нашиве случувања.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.325
Поени од реакции
7.074
поплави 63та силен земјотрес, поллави 2016та силен земјотрес, случајно дада

Скопската котлина важи за трусно подрачје

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Vo 4 i 55 imalo zemjotres, a ne znam koj kur mi go postiras ova koa nikoj ne znae da go procita. Treba dA ima sajt kaj sto ke pisuva magnituda.[DOUBLEPOST=1474017824][/DOUBLEPOST]
Aj proveri ja aplikacijata vo 12am saat pokazuva 2,1 rhiter sto pisav jas deka imalo zemjotres pred 12 saati. Last Quake aplikacija[DOUBLEPOST=1474018162][/DOUBLEPOST]
Кога проверував на истата таа апликација не покажуваше дека имало земјотрес, дури сабајле некое време имаше дојава дека у 23:40 имало земјотрес. Сепак се гледа дека и најслабите потреси ги покажува.

D

Darko_ufo

Гостин
Кога проверував на истата таа апликација не покажуваше дека имало земјотрес, дури сабајле некое време имаше дојава дека у 23:40 имало земјотрес. Сепак се гледа дека и најслабите потреси ги покажува.
Значи сепак се гледа дека имало земјотрес, како одговор на твоето дека немало. Плус имаше и во 4 и нешто сабајле само уште не го покажува тука.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
А за кој кур прашуваш кога и дa ти кaжaт не рaзбирaш, a и дa рaзбереш пaк е џaбе, ниту ќе гo предвидеш следниoт, ниту ќе прoмени нештo зa предхoдните.

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
ako veke spodeluvate informacii ,mislam deka treba da ja stavite datata ......vaka imashe zemjotres sabajleto ,vecherta ....i ne se znae koga tochno ,mislam koj den .....

Kajgana Shop

На врв Bottom