ЗЕМЈОТРЕС!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
по ивиците на таваницата, од ѕидот е паднат малтер на неколку места. Пукнатини како што видов има само на надворешниот слој (бојата со малку малтер) на спојот на два ѕида. Ова е само во ходникот со скали кон првиот кат. Не гледам дека е оштетен скелетот затоа што и другите соби на спратот и долниот дел би биле барем малку оштетени. Инаку живеам во куќа со приземје и спрат.
Друго што ме интересираше е што слушнав дека (т.н. "информации" од маалски стручни лица) наводно имало врска и тоа пукнатината на средина на ѕид дали оди косо или хоризонтално, право.
Пример, што во случај куќата да има таван од трска и малтер или ламперија, а што во случај ферт греди или полна плоча. Како да се провери дали е напукнат само горниот слој на ѕидот или штетата оди подлабоко во ѕидот или на спојот-столбот..., на што најмногу да се обрне внимание. Мислам дека секој може и сам да направи првични проверки, само му требаат основни упатства како. Затоа и барав на страните некакви упатства и податоци за тоа кога има и колку се силни потресите.
А за комисија, мислам дека тие доаѓаат за поголеми штети и објекти пошто и самите потенцираа да не ги бараат за обични оштетувања.
Kуќи со плафон од трска и меѓукатна конструкција од дрвени греди најнајчесто немаат столбови туку зидовите им се носечки, пукнатини на такви зидови мора да ги види градежен инженер, иако и тие можат да се само пукнатини на малтер а не и на самиот зид, али не би се шегувал со тоа.

Последно уредено:

Ryan Giggs

tearing you apart since 1991
Член од
27 мај 2009
Мислења
11.762
Поени од реакции
21.469
по ивиците на таваницата, од ѕидот е паднат малтер на неколку места. Пукнатини како што видов има и на надворешниот слој (бојата со малку малтер) на спојот на два вертикални ѕида. Ова е само во ходникот со скали кон првиот кат. Како случајно, каде што летото протече вода од таванот, таму има оштетувања. Не гледам дека е оштетен скелетот затоа што и другите соби на спратот и долниот дел би биле барем малку оштетени. Инаку живеам во куќа со приземје и спрат.
Друго што ме интересираше е што слушнав дека (т.н. "информации" од маалски стручни лица) наводно имало врска и тоа пукнатината на средина на ѕид дали оди косо или хоризонтално, право.
Или информации на пример, што да се стори како прва помош во случај куќата да има таван од трска и малтер или ламперија, а што во случај ферт греди или полна плоча. Како да се провери дали е напукнат само горниот слој на ѕидот или штетата оди подлабоко во ѕидот или на спојот-столбот..., на што најмногу да се обрне внимание. Мислам дека секој може и сам да направи првични проверки, само му требаат основни упатства како. Затоа и барав на страните некакви упатства и податоци за тоа кога има и колку се силни потресите.
А за комисија, мислам дека тие доаѓаат за поголеми штети и објекти пошто и самите потенцираа да не ги бараат за обични оштетувања.
Малски стручњаци и нивни теории никако,а тимови и онака идат на терен ако поминат кај комшијата зашто да не поминат и кај тебе. Од она што денес јас го видов на терен, штета има но не е загрозувачка и е скоро идентична кај 99% од објектите што е и нормално за земјотрес со тој интензитет.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.793
Поени од реакции
12.275
Според Чифлиганец, кој сепак е во таа струка долги години
„Да ја решиме дилемата. Тоа дали сте на прв, втор или 16 спрат не прави разлика. Поголемите потреси најмногу се чувствуваат во призмниот дел, затоа тука се ставаат поголеми столбови и платформа, за да го смират ударот“, смета тој.
Чифлиганец појаснува дека армираните бетонски плочи го ублажуваат потресот.
„Армираните бетонски плочи ги поставуваме во Македонија, додека во Европа ретко го прават тоа затоа што штедат, а токму ваквите плочи ја гарантираат безбедноста“, вели Чифлиганец.
Тој додава дека гредниот систем и столбовите се основен конструктивен систем за една цврста градба.​
меѓукатна конструкција од дрвени греди .
Не се дрвени, ферт греди се, од арматура, бетон и цигли со монти и пополнети со бетон.
http://www.fibau.com.mk/images/fertgredi/proizvod_1_3.JPG.
Над горните ѕидови има бетонски цирклаж (серклаж), врзан со бетонските столбови така да мене повеќе ме загрижува таванот од малтер и трска (во 80тите добар дел така беа правени таваните) кој може најмногу да настрада ама што е тука е. Затоа и мојата критика што нема генерални совети на тие страници во вакви ситуации.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.175
Поени од реакции
3.422
Не се дрвени, ферт греди се, од арматура, бетон и цигли со монти и пополнети со бетон.
Над горните ѕидови има бетонски цирклаж (серклаж), врзан со бетонските столбови така да мене повеќе ме загрижува таванот од малтер и трска (во 80тите добар дел така беа правени таваните) кој може најмногу да настрада ама што е тука е. Затоа и мојата критика што нема генерални совети на тие страници во вакви ситуации.
Дрвени се да си знаеш;)

Кај старите куќи немало бетонски или слични плочи, во куќата кај што јас живеам (не сум во Скопје) ѕидот е од камен без никакви столбови и одозгора меѓу спратот се дрвени греди со трска, целата носечка конструкција се ѕидовите.

Од таква градба се речиси сите куќи во македонија од 50-60 па можеби и 70-десетите додека да стане популарно армирано-бетонските столбови и плочи!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Haкнадно е ставана бетонска плоча?
често во стари куќи се ппокасно заменувани дрвените конструкции со бетонски плочи, негде се потавени на самите зидови негде се накнадно креванио и внатрешни стубови.
Ако се уште имаш трска и малтер на плафон, можно е старата дрвена конструкција да не е вадена туку над неа да е излиена плоча.

Phoenixx

The Last Pharaoh
Член од
9 ноември 2015
Мислења
788
Поени од реакции
956
Кај мене постојано вибрираат прозорите а гледам не се евидентирани потреси.

D

Darko_ufo

Гостин
Abe obicno pomalite na stranskive sajtovi ne gi ni evidentiraat e toa sto Makedonija liderot vo regionot nema takov sajt i tehnologija kaj sto ke mozeme da so informirame e druga rabota

Член од
21 февруари 2012
Мислења
1.649
Поени од реакции
867
Daj prati no go toj sat i site nad 30 zemjotresi najdi gi...
На earthquake app ги покажуваше и најслабите, сега го има само последниот што беше вчера околу 1:30. Ги покажува тие што се случиле во последните 24 часа.

Kajgana Shop

На врв Bottom