Естетска хирургија?

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Acid напиша:
Tокму така, се согласувам, ама...

FortunE напиша:
(добри си се и вака) :D
За тоа ќе одлучи друг! :)
Одлучено е веќе, затоа кажав! :lol: :oops: 8)
А не мора друг да одлучува за мене :D :shock: 8)
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
StenmarC напиша:
Сум за естетската хирургија. Зошто да не? Тоа му доаѓа како трајна “шминка“ :lol:
Доколку има потреба од тоа океј е (проблем со ушите, крив и голем нос ....), но доколку се прави од причина да се биде “ин“ како што кажа Мила НЕ!

Дивне - лесно ти е тебе така да збориш кога си совршена :oops: :oops:
Душичка :lol: :wink: Не сум совршена нормално како и никој друг ... а ќе се согласам со вас ... кога ќе размислам има луѓе што навистина имаат потреба за мала корекција ... а дека горе-доле сите се сложуваме околу тоа, коментирајте за тие пластични операции што ги прават некои за да се ИН. Силикони, усни, тегнење нозе ... мислам ХЕЛОУ! Нозе да дадам да ми истегнат ... бљак!!! Кога ја слушав на една емисија Лила како се фали со тоа ... ќе си го фрлев телевизорот низ прозор. :x
 

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Silikoni- te secat pod gradi i ti pikat vreki so silikon, pa koga ke pocines i koga ke te zakopat od tebe ke ostane samo dve pernicinja silikon :lol: (ke ima problemi so vozdusen pritisok ako tipot/kata saka da patuva so konkord ili takvo nesto aka BOOM! na cicocite)

Nos-ti gi krsat koskite vo nosot so cekance i ti gi ismukuvaat i ti pikaat cevki duri do sinusi, sea zamisli sto ti se slucuva, ne daj boze da se razbudish sred operacija

Noze-ti gi secat nozete i/ili ti gi itegnuvaat pa posle gi zastrafuvaat.

Usni-Koga fish lips mucka stana IN? :? :? (Citat od emisija na MTV za estetska hirurgija)

Za vreme na operacija nisto ne te boli, ama potoa....leleeee....cel mesec ke si na bolki ke bidesh kako mumija. Ne daj boze pa ako si na poveke mesta praven/a operacija. Ke pominesh niz pekol. Da ne gi spomuvam i moznite infekcii.


Kako i da e, opravduvam esteska operacija, ako i zgolemi samodoverba ili ako ja napravi da se cuvstuva poudobno vo svoja koza ok. Ama da odi vo ekstremi kako Pamela ili taka nema sansi. Pa kako ke go doi toa bebe? So silikon? Ne samo sto izgleda NEseksi tuku e i groteskno i ja unistuva linijata i harmonijata na konturite i metabolizam itn itn na teloto.
 
Член од
14 јули 2005
Мислења
2.128
Поени од реакции
41
Toreador напиша:
Nos-ti gi krsat koskite vo nosot so cekance i ti gi ismukuvaat i ti pikaat cevki duri do sinusi, sea zamisli sto ti se slucuva, ne daj boze da se razbudish sred operacija
Не дај боже да се разбудиш сред било која операција! :) :)

Естетска операција на нос може да се прави и од сосема практични причини - искривен нос може и тоа како да пречи на нормалното дишење, па човек да дише исклучиво на уста, да хрчи на спиење и други проблеми.

Дали липосукцијата ја броиме во естетски операции? Ако ја броиме, и јас сум за :) :)
 

rich_bitch1

~DARLING~
Член од
15 март 2007
Мислења
744
Поени од реакции
5
ima lugje na koi im e navistina potrebna estetskata hirurgija,znaci da ne me svati nekoj pogresno,ne deka e nekoj tolku grozen pa mora da se operira tuku se slucuva posle soobrakajka ili sl da mu ostane nekoj deformitet.togas e ok.ili eventualno ako nekoj pati poradi nekoj fizicki nedosttok i togas opravduvam ali so mera i granici.ima lugje koi gi imam gledano na nekoj tok show koi se operiraat od zbes,bidejki sakale da izgledaat kako BARBIE ili nekoja druga zvezda.pa duri se pojavuva i nekoja psihicka bolest neznam kako se vikase poradi koja stanuvaat zavisni od plasticni operacii.ja licno se plasam mn od nozevi,igli taka da ne sum sigurna deka bi napravila nekogas takvo nesto ali nikogas ne veli nikogas
 
Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
немам ништо против естетска хирургија!ако на некого тоа му значи и мисли дека ќе се зголеми самодовербата кај него-зашто не?
јас лично тоа не би го правел,затоа што не сакм и мислам дека немам потреба!доколку мислам дека ќе ми биде потребна,0к!ништо страшно!секој сака да биде привлечен во очите на другите!нели?
 
Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Постојат луѓе на кои им е потребна естетска хирургија бидејќи имале некоја несреќа па им се деформирал некој дел. Во вакви случаи ја прифаќам и оправдувам естетската хирургија.

Меѓутоа... постојат секакви по светот па само за да бидат во центарот на вниманието подлегнуваат на вакви зафати. Ваквите случаи ми се неприфатливи и нереални.

Никој не е совршен. Секој има свои мали недостатоци, а сепак токму тие може да го направат посимпатичен.:pipi:
 
Член од
10 февруари 2007
Мислења
647
Поени од реакции
28
Сум против за оние што ги фатил бесот па сега ајде ќе се правиме совршени и ,,недостижни,,......безвеза

прашање: Дали под поимот естетска хирургија спаѓа и операција на нозе со испуштени вени кои не се манифестираат со никаква болка едноставно така си стојат?
 

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.661
Поени од реакции
945
Физичкиот изглед за голем број луѓе е толку важен што би направиле речиси се за оддржување на младешкиот изглед

Опис
Botox® е комерцијалниот назив за ботулински токсин А. Ботулизам е вид на труење со храна кое се случува при јадење на храна која го содржи невротоксинот кој го продуцира бактеријата Clostridium botulinum. Ботулински токсин А е еден од невротоксините кој го продуцира Clostridium botulinum.

Ботулизам е сама по себе многу тешка болест, со висок степен на смртност со најкарактеристичен симптом парализа. Ботулинските токсини (седум типа од тип А до тип Г) се поврзуваат за нервите и го блокираат ослободувањето на ацетилхолин, невротрансмитер кој е одговорен за мускулната контракција.

Во основа, ботулинските токсини ги блокираат сигналите кои нормално им кажуваат на мускулите да се контрахираат и доколку ги зафати на пример мускулите на градниот кош-може да го парализира дишењето. Тоа е најчестата причина за умирање од ботулизам-респираторните мускули се парализирани и дишењето е невозможно.

ТЕРМИНИ

* Ботулизам - Тежок облик на труење со храна, предизивикано со внесување на невротоксин на бактеријата Clostridium botulinum; карактеризиран со парализа; може да биде фатално
* Блефароспазам- Несакани, неконтролирани контракции на мускули околу очите
* Цервикална дистонија - Дистонија во предел на вратот
* Дистонија - Состојба на абнормален тонус, тензија на мускулите која резултира со неможност за контрола на движењата во зафатениот дел
* Невротоксин - Секој токсин кој делува специфично на нервното ткиво
* Страбизам - Пореметување на паралелизмот на видните оски на очите, разрокост


Претпоставуваме дека веќе се прашувате кој би сакал да му се инјектира ботулинкси токсин во телото. Одговорот е едноставен: ако дел од телото не е подвижен, не се движи, тој дел не може да се парализира, не може да доведе до неподвижност и неговата неподвижност нема да го загрози пациентот.




Примена на Botox

Botox® (ботулински токсин тип А) успешно се користи за третирање на блефароспазам, страбизам и цервикална дистонија-ова се се состојби кои се карактеризираат со несакани мускулни контракции.



Во тек на неколку часа до неколку дена по инјектирањето на ботулинскиот токсин во зафатените мускули, спазамот, контракциите се намалени или тотално отстранети. Ефектот на третманот не е траен, истиот трае од 3 до 8 месеци. Со инјектирање на токсинот директно во мускул или мускулна група, ризикот од раширување на токсинот во други делови од телото е сведен на минимум.



Можни несакани ефекти

* Проблеми при зборување
* Инфекција на дишните патишта
* Главоболка
* Болка во вратот
* Птоза (спуштен очен капак)
* Модрици/болка на местото на инјекцијата
* Гадење

Освен огромната примена во пластичната хирургија, каде давањето на Botox® е рутинска процедура, Botox® исто се применува за лечење на фацијални спазми, неволни контракции на лицето, тремор-тресење на вратот и главата дури се испитува неговата примена и за хронична болка во грбот.
 

Ѓорѓески

Бивши Скај Дог
Член од
25 мај 2007
Мислења
6.661
Поени од реакции
945
Фејслифтингот (затегање на лицето) е една од најпопуларните и најчесто изведуваните естетски операции пред се поради одличните резултати, при што пациентите изгледаат како 20 години помлади по операцијата. Но поради многуте индивиуални фактори сите пациенти не ги добиваат истите резултати од лифтинг. Пластичниот хирург ги одбира техниките за кои мисли дека ќе дадат најдобар резултат.
Иако има многу варијации на процедурите за лифтинг, општо земено инцизиите (инцизија-засек) се скриени позади ушите, во нивната природна контура и во косата. Исто така може да се направи мал засек под брадата.


Најголем дел од инцизиите при лифтинг се прават со линијата на косата и со природните контури напред и позади (обележани со испрекинати црни линии) увото.
Понекогаш подлабоките ткива (обоени со сива боја) треба да бидат репозиционирани за да се постигне помлад изглед на лицето.






Откако кожата ќе се повлече нагоре и назад, вишокот кожа (обоен со сива боја) се отстранува.













Важно е да се знае дека времето потребно за операцијата е различно за секој пациент.
По операцијата, пациентот треба едноставно да одмара неколку денови. Поткревање на главата при спиење ќе помогне во намалување на отокот и модриците. Пациентот не смее да зема лекови на своја рака и не треба да пуши или да биде изложен на чад од цигари еден месец по операцијата.

Сите завои и цевки за дренажа обично се отстрануваат еден или два дена по операцијата. Првите денови по операцијата има оток и промена на бојата на кожата која е поизазена во некои делови на лицето во однос на други. Привремената асиметричност на лицето по операцијата е сосема нормална појава, заради отокот и модриците. Отокот е најголем првите 24-48 часа по операцијата и може да бидат потребни неколку недели за отокот целосно да исчезне. Најголем дел од модриците исчезнуваат за две недели. По два-три дена пацинетот/ката може да користи шминка за да ги покрие модриците. Исто така можно е пациентот да има неосетливост на одредени делови на лицето, која обично поминува за неколку недели. Конците се вадат 4-7 дена по операцијата.

Лифтингот се изведува во болнички услови или како амбулантска процедура.
Пациентот заедно со пластичниот хирург решаваат каква анестезија ќе се употреби, интравенска седација или општа анестезија. Во текот на операцијата како и при сите други операции има монитори на кои се следи срцевата работа, крвниот притисок, пулсот и сл.


По завршувањето на операцијата, пациентот се носи во просторија за опоравување каде неговата состојба внимателно се следи. Лицето обично е завиткано со завои по операцијата и понекогаш се поставени мали цевчиња под кожата за да се дренира, отстранува течноста која инаку би можела да се акумулира. Пациетите се отпуштаат од болница за неколку часа или преспиваат само еден ден во болницата.

При првичните посети на пластичен хирург, тој/таа ја проценува дебелината, текстурата и еластичноста на кожата како и изразеноста на брчките. Се зема во обзир и линијата на косата како и коскената структура и подкожните ткива за да се донесе индивидуален план за операцијата за секој пациент посебно.

Можно е пластичниот хирург да разговара со пациентот за додатни процедури кои би се извеле заедно со лифтингот, на пример лифтингот често се комбинира со лифтинг на челото, интервенција на очните капаци, промена на обликот на носот или третмани на кожата како пилинг, дермабразија или ласерски третман.


Подготовка за операцијата
Доколку сте пушач, треба да прекинете со пушење најмалку еден месец пред операцијата. Аспирин и другите анти-инфламаторни лекови можат да доведат до зголемено крварење, така да овие лекови треба да се избегнуваат две недели пред операцијата. Доколку вашата коса е кратка може да ја пуштите за подобро да се сокријат лузните од операцијата додека потполно да зарастат. Доколку имате зголемена телесна тешина и имате намера да ослабете повеќе од 8 кг треба да се консултирате со вашиот хирург.

Резултати од лифтингот
Резултатите од лифтиногт можат да бидат драматични или суптилни, во зависност од изгледот и од целта со која е направена операцијата. Бидејќи процесот на заздравување е постепен, треба да очекувате дека ќе поминат неколку недели за да ја добиете правата слика за вашиот нов изглед. Додатни помали промени можат да се случат по неколку месеци.

пред потоа
Ризици од операцијата
За среќа големи компликации од фејслифтингот се ретки. Најчести несакани ефекти се:

* хематом ( акумулација на крв под кожата, доколку е многу изразено може да биде потребно нејзино отстранување)
* инфекција
* алергиска реакција од анестезијата
* повреда на поткожните ткива
* ицизиите на лицето најчесто се речиси навидливи и истите одлично зарастуваат, но можни се индивидуални разлика во процесот на задравување.
 
Член од
17 декември 2007
Мислења
40
Поени од реакции
2
odamna vikav deka ke si staam silikoni ama koga vidiv na vh1 kako ide seto toa mi se zgadi...tipkata kako ja secea i sto e uste pogrozno cel mesec potoa bese potecena ko da ja reinkarnirale...inace nikogo ne osuduvam sekoj si ima pravo sto saka da pravi na svoeto telo negovo si e:)))
 
Член од
4 декември 2007
Мислења
515
Поени од реакции
22
Сето тоа е „ОК“. Ама доколку не постоеше естетска хирургија, баш ме интересира какви ќе беа моделите на фешн ТВ, српско - бугарските певањки и.т.н (можам да замислам :vozbud:) :pos2:
 
Член од
4 декември 2007
Мислења
40
Поени од реакции
1
Sekoj koj sto napravil plasticna operacija, prethodno, onaka priroden si bil po ubav.
Pa za gjabe ne rekle : " Prirodno si e prirodno" :)
 
Член од
3 февруари 2007
Мислења
293
Поени од реакции
30
Estetska hirurgija se pravi kako sto kaza nekoj, koga od soobrakajna nesreka i sl. se zdobiva nekoj so nekoi strasni luzni, sto duri ne mozat da se gledat. Ili ima porblemi so disenje i sl. A vakvi gluposti silikoni na gradi, na usni, na zadnik, toa za mene e najgolemata glupost. Od zdrava i ziva da se stavam na noz, nema sansi. A i najiskreno mene mi se odvratni takvite zenski so naduvani gradi kako baloni, a i ne samo od zenska strana imam drugari, koi stvarno go velat toa. Odma koga go zboram ova mi doaga slikata od spotot od Pink-Stupid girls, na taa starkata so ja davaaat na krajot.
 
Член од
21 јуни 2007
Мислења
50
Поени од реакции
2
Ja sum za estetska hirurgija! Ako bi me pravelo posrekjen covek, zosto da ne napravam! Samo me interesira: Kolku cini edna operacija na pr. nos , usi , gradi i sl.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom