хаха да сличен сум на овоj од долната слика.
Можеби во реалноста стварно си таков, ама овде на форумот те замислуваме како типката од горната слика.хаха да сличен сум на овоj од долната слика.
Што е со оние кои покрај редовната работа работат и хонорарно, колку пати треба да плаќаат придонеси? Не мислиш ли дека се повеќе ќе почнат да се исплаќаат "пари на рака"? Законов ко што они си замислуваат дефинитивно нема да им функционира.Да но некој што зима 10 к ќе му останат само 7 к за живот а овој што зима 60 к ќе има 42 к. Затоа според мене треба да растат давачките процентуално со раст на платата. Пример оној што зима минимална плата да плаќа 20 проценти од 10 к би зимал 8 к. А тие 1 к да се земат од некој кој зима 30 к. Со други зборови 1 к од 10 к е 10% а од 30 к е 3,33 %.[DOUBLEPOST=1419252947][/DOUBLEPOST]
Не те разбирам. Како ќе падне вработеноста ако вработените ги пишат хонорарци. Да не мислиш обратно.
Инаку јас кога би бил хонорарец би го славел овој ден затоа што работодавецот има еден инструмет помалку да ме третира како РОБ. Кој се правата на хонорарците?
Дали им тече работен стаж?
Дали имат регулиран работен статус и сигурна работа?
Дали и колку имат одмори?
Дали им се плаќа боледување?
Зимат ли 13 плата?
Патем некој луѓе сеуште неможат да расчистат со минатиот систем.
Дел од штрајкувачите кој очигледно се ЕПТЕН засегнати со новиот закон
ФОТО И Титовистите протестираат против придонесите
Објавеново 13:13 22 декември 2014| Прочитано71|
Во масата од најмалку 2.500 демонстранти, кои од Жена Парк, па крај Триумфалната Порта по улицата Димитрија Чуповски
се упатија кон Министерството за труд и социјална политика, се и Слободан Угриновски, лидерот на Титови леви сили и доскорешен советник во Советот на Град Скопје со неговите истомисленици. Еден од нив, инаку како што јасно се гледа по униформата, поранешен висок офицер на ЈНА.
Инаку, на денешен ден во СФРЈ, се славеше 22 Декември - Денот на ЈНА, па овој противник на новата мерка за наплата на придонеси и од хонорарите истовремено учествува во две работи - ем протестира, ем го одбележува празникот на одамна непостоечката ЈНА.
Фото: Плусинфо
![]()
Законов е супер промислен.Едно не ми е јасно? Ако јас работам на едно место каде што сум пријавен и добивам редовна плата и на едно место хонорарно и плаќам за тие две места давачки на државата дали јас ќе имам 2 пензии, дали ќе ми течат 2 работни стажа, 2 пати ќе бидам осигуран? Работава само да се земе некој денар... Непромислен е законов...
Еве кај идат тие пари.Законов е супер промислен.
Целта е да не доведат до питачки стап сите.
да ама на вкупното конто кога ке дојдеш за пензија, ке ти се рачуна просекот од она што ти е платено во буџет... не, нема да имаш 2 пензии, ке имаш една, ама поголема.Едно не ми е јасно? Ако јас работам на едно место каде што сум пријавен и добивам редовна плата и на едно место хонорарно и плаќам за тие две места давачки на државата дали јас ќе имам 2 пензии, дали ќе ми течат 2 работни стажа, 2 пати ќе бидам осигуран? Работава само да се земе некој денар... Непромислен е законов...
Ти веруваш дека ќе имаме држава и систем додека дочекаш пензија?да ама на вкупното конто кога ке дојдеш за пензија, ке ти се рачуна просекот од она што ти е платено во буџет... не, нема да имаш 2 пензии, ке имаш една, ама поголема.
А дали ако тој од 2 работи исполни да земе поголема пензија од максимумот (35000 мислам дека беше) дали ќе му биде исплатен и поголем износ? Ако не му даде поголема значи дека државата му зимала давачки за 2 плати а му дала пензија за една плата... Исто и со работниот стаж, здравственото осигурување. Тука е таа зафрканција што целам да ја покажам...да ама на вкупното конто кога ке дојдеш за пензија, ке ти се рачуна просекот од она што ти е платено во буџет... не, нема да имаш 2 пензии, ке имаш една, ама поголема.