Експресно поминаа измените – придонеси и за хонорарците!

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.093
Поени од реакции
11.497
хаха да сличен сум на овоj од долната слика.
Можеби во реалноста стварно си таков, ама овде на форумот те замислуваме како типката од горната слика.

Член од
1 декември 2014
Мислења
2.337
Поени од реакции
4.659
Kaj пуштив сител 3 кај се запустив

Тодоров
,, Европа се базира на солидарност и ние го следиме тој тренд'':lolzz:
, а 10 минути претходно ,, Ја не разбирам зашо студентите денес протестираат кога не ги опфаќа нив, туку идните''.:lolzz:

Пола саат подоцна Јанко му вика зашо да не ги опфаќа законот тие од влада или администрација овој вика ,,Е тоа е интересен аргумент. Ние како влада секогаш сме имале доблест да признаеме кога ќе напраиме некоја грешка'' :lolzz::lolzz::lolzz:

Mонти Пајтон

Z

zmej gorjanin

Гостин
Да но некој што зима 10 к ќе му останат само 7 к за живот а овој што зима 60 к ќе има 42 к. Затоа според мене треба да растат давачките процентуално со раст на платата. Пример оној што зима минимална плата да плаќа 20 проценти од 10 к би зимал 8 к. А тие 1 к да се земат од некој кој зима 30 к. Со други зборови 1 к од 10 к е 10% а од 30 к е 3,33 %.[DOUBLEPOST=1419252947][/DOUBLEPOST]

Не те разбирам. Како ќе падне вработеноста ако вработените ги пишат хонорарци. Да не мислиш обратно.

Инаку јас кога би бил хонорарец би го славел овој ден затоа што работодавецот има еден инструмет помалку да ме третира како РОБ. Кој се правата на хонорарците?
Дали им тече работен стаж?
Дали имат регулиран работен статус и сигурна работа?
Дали и колку имат одмори?
Дали им се плаќа боледување?
Зимат ли 13 плата?

Патем некој луѓе сеуште неможат да расчистат со минатиот систем.
Дел од штрајкувачите кој очигледно се ЕПТЕН засегнати со новиот закон

ФОТО И Титовистите протестираат против придонесите
Објавеново 13:13 22 декември 2014| Прочитано71|
Во масата од најмалку 2.500 демонстранти, кои од Жена Парк, па крај Триумфалната Порта по улицата Димитрија Чуповски

се упатија кон Министерството за труд и социјална политика, се и Слободан Угриновски, лидерот на Титови леви сили и доскорешен советник во Советот на Град Скопје со неговите истомисленици. Еден од нив, инаку како што јасно се гледа по униформата, поранешен висок офицер на ЈНА.

Инаку, на денешен ден во СФРЈ, се славеше 22 Декември - Денот на ЈНА, па овој противник на новата мерка за наплата на придонеси и од хонорарите истовремено учествува во две работи - ем протестира, ем го одбележува празникот на одамна непостоечката ЈНА.

Фото: Плусинфо

Што е со оние кои покрај редовната работа работат и хонорарно, колку пати треба да плаќаат придонеси? Не мислиш ли дека се повеќе ќе почнат да се исплаќаат "пари на рака"? Законов ко што они си замислуваат дефинитивно нема да им функционира.

Член од
3 мај 2009
Мислења
155
Поени од реакции
57
Едно не ми е јасно? Ако јас работам на едно место каде што сум пријавен и добивам редовна плата и на едно место хонорарно и плаќам за тие две места давачки на државата дали јас ќе имам 2 пензии, дали ќе ми течат 2 работни стажа, 2 пати ќе бидам осигуран? Работава само да се земе некој денар... Непромислен е законов...

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Едно не ми е јасно? Ако јас работам на едно место каде што сум пријавен и добивам редовна плата и на едно место хонорарно и плаќам за тие две места давачки на државата дали јас ќе имам 2 пензии, дали ќе ми течат 2 работни стажа, 2 пати ќе бидам осигуран? Работава само да се земе некој денар... Непромислен е законов...
Законов е супер промислен.
Целта е да не доведат до питачки стап сите.

Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
Што ако работам само 3 месеци во годината и заработувам по 100 000 месечно ?
значи за придонеси ке платам 120 000ден а ќе имам сташ САМО 3 месеци
и со тоа темпо нема да можам да добијам пензија после 30 години бидеќи ке имам само 10год СТАШ а ќе имам исплатено пари во пензиско повеќе од потребното
Воопшто не е реален законот.
Треба самите да одлучиме на колку сакаме да се осигураме а останатите пари нека важи 10% персонален
или како што можи земојделец за 1200 ден да добива минимално пензиско и здравствено + плаќа само 2% данок (80% трошоци ми се одбиваат) + субвенции земаат + мн фондови . Така треба и за нас нешто слично да има .

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Скандалозна злоупотреба на Охридскиот договор. За 7 години 60 пати повеќе вработени во Секретаријатот за рамковен!
Објавено на 10 декември 2014, 13:35 од Габриела Делова во БАЛКАН-БИЗНИС И ПОЛИТИКА
Околу 650 лица годишно е просечната бројка на нови вработувања во Секретаријатот за рамковен договор. Во последните седум години откако постои Секретаријатот вработени се 4.550 административци. Од нив во моментот, една четвртина, односно 1200 незаконски седат дома и земаат плата. Со новите 150, најавени од самата институција, нераспределените лица ќе стигнат бројка од 1350. По некоја проста математика, секретаријатот незаконски храни исто толку лица колку што има вработени во една поголема фабрика во земјава.

Прашањето што се наметнува е какви проекти спроведува оваа битна владина институција кога со години буџетот се троши најмногу на плати и надоместоци!? Од вкупно планираните 11,8 милиони евра со предлог- буџетот за 2015 година, 11,7 милиони ќе се трошат на плати. Дополнително, секретаријатот ќе добие уште 10, 8 милиони евра за правична застапеност односно за нови вработувања, во услови кога 1.200 лица незаконски седат дома и земаат плата. На официјалната страна на Секретаријатот менито за реализирани проекти стои празно.

http://kapital.mk/skandalozna-zloupotreba-na-ohridskiot-dogovor-za-7-godini-60-pati-poveke-vraboteni-vo-sekretarijatot-za-ramkoven/

K

Kacar

Гостин
Не разбрав едно нешто, ако 9590 е минималната плата, а вработувачот ми дава точно 9590, ни денар повеќе, дали ќе плаќам данок од 35 % ?

Член од
16 април 2014
Мислења
32
Поени од реакции
2
zdravo

dali nekade ima objaveno proceduri kako kje ide ova so honorarite?
prvicnoto upatstvo e trgnato od sajtot na piom.

dali slucajno nekoj znae kako kje se odrazi ova na vrshitelite na registrirana dejnost i trgovci poedinci?
dali i tie kje treba da plakjaat pridonesi na vkupniot prihod?

dokolku e taka togash najednostavno e site da se registriraat kako TP i kje plakjaat samo 10% personalen?

pozdrav :)

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
да ама на вкупното конто кога ке дојдеш за пензија, ке ти се рачуна просекот од она што ти е платено во буџет... не, нема да имаш 2 пензии, ке имаш една, ама поголема.

peter

Петар Пан...
Член од
6 септември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
165
Ти веруваш дека ќе имаме држава и систем додека дочекаш пензија?[DOUBLEPOST=1420703119][/DOUBLEPOST]
да ама на вкупното конто кога ке дојдеш за пензија, ке ти се рачуна просекот од она што ти е платено во буџет... не, нема да имаш 2 пензии, ке имаш една, ама поголема.
Ти веруваш дека ќе имаме држава и систем додека дочекаш пензија?

Член од
3 мај 2009
Мислења
155
Поени од реакции
57
А дали ако тој од 2 работи исполни да земе поголема пензија од максимумот (35000 мислам дека беше) дали ќе му биде исплатен и поголем износ? Ако не му даде поголема значи дека државата му зимала давачки за 2 плати а му дала пензија за една плата... Исто и со работниот стаж, здравственото осигурување. Тука е таа зафрканција што целам да ја покажам...

Kajgana Shop

На врв Bottom