Експресно поминаа измените – придонеси и за хонорарците!

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Извини не те прашав кај смеам да напишам нешто. Твојата првична реакција беше дека ова е лудило и невидена работа за сега да се фаќаш само за делчиња од законот, значи си дојде на моето - законот во глобала е океј потребни му се некои модификации.
Ништо не дошло на твоето, сам си се поби кога го покажа ова. Фала.
Законот е типична пљачка, а ти и твоите истомисленици подржувачи ќе бидете одговорни за осиромашувањето и опустошувањето на државата. Убаво да живееш со таа мисла..

Поздрав!

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Ништо не дошло на твоето, сам си се поби кога го покажа ова. Фала.
Законот е типична пљачка, а ти и твоите истомисленици подржувачи ќе бидете одговорни за осиромашувањето и опустошувањето на државата. Убаво да живееш со таа мисла..

Поздрав!
Државата ако не си приметила е опустошена во 90тите. Сега се рехабилитира.

Член од
13 декември 2011
Мислења
504
Поени од реакции
816
Па, јас и моите другари, сите луѓе под 25 години сега планираме да ја напуштиме, а не во 90те. Убаво да си поминете рехабилитирајќи ја државата со пензионери.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Па, јас и моите другари, сите луѓе под 25 години сега планираме да ја напуштиме, а не во 90те. Убаво да си поминете рехабилитирајќи ја државата со пензионери.
Вие убао да си поминете у странство.
P.S. Зошто тогаш толкав револт и коментари за нешто што нема да те засега?

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Ако ти не си приметил, државата е нешто под 2.000.000 луѓе (као демек официјално), 25.000 км2 и сеуште користи пруга од турско (која патем е направена за само 2 години во турско). Затоа не се прави паметен, демек едните се подобри од другите или се ќе биде убаво само уште неколку години реформи, прифати ја реалноста дека само со калаш у собрание се расчистува расипна раја зината за пари

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Ако ти не си приметил, државата е нешто под 2.000.000 луѓе (као демек официјално), 25.000 км2 и сеуште користи пруга од турско (која патем е направена за само 2 години во турско). Затоа не се прави паметен, демек едните се подобри од другите или се ќе биде убаво само уште неколку години реформи, прифати ја реалноста дека само со калаш у собрание се расчистува расипна раја зината за пари
Не е точно.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
:pos::pos::pos:

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Абе треба револуција да се крева 1 денар ако ви земаат од џебот, не па 35%.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Во врска со препородувањето вчера прочитав еден многу добар текст - Македонски олигарси, бранко ги роди, грујо ги препороди.

А законов е класичен ГРАБЕЖ и уште поголемо делење на буржоазија и раја и зголемување на истиот јаз.
Ако си и така богат не важи за тебе, ова ни хитлер не го правел.

Sent from my Nexus 5

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.538
Поени од реакции
35.315
Не разбрав сосема, како ќе оди пензиското осигурување. Само за тој месец за кој што ќе се прими хонорар, само за тој месец се добива пензиски стаж?

Поназад напишаа, ако некој за преведување книги добие еден до два месеци годишно... Ќе има еден до два месеци пензиски стаж??

Пример:
Преведувач-се договара да преведе некоја книга,за што треба да му се исплати хонорар.
Уметник-се договара да изрезба некаква икона,и за тоа да му се исплати хонорар.

Да претпоставиме дека ќе им треба по 6 месеци,да ја завршат работата,и дека тоа ќе им биде се за таа година.
И двајцата се невработени,живеат од хонорари.Ако до сега плаќале 10%,сега ќе плаќаат 35%.Значи ќе имаат платено пензиско за еден месец,што значи дека за да остварат право на пензија,ќе треба така да работат 180 години.Ако имаат среќа да бидат ангажирани 2 пати во годината,ќе им треба само 90 години,за да остварат право на пензија,а и ќе имаат здравствено осигурување за цели два месеца во годината.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.434
Поени од реакции
84.787
За првото си во право, ама за второто, да даде Господ да се најдеш еден ден во кожа на обичниот Македонец.[DOUBLEPOST=1419531585][/DOUBLEPOST]
Македонски олигарси, бранко ги роди, грујо ги препороди.

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
За првото си во право, ама за второто, да даде Господ да се најдеш еден ден во кожа на обичниот Македонец.[DOUBLEPOST=1419531585][/DOUBLEPOST]
Ти па кога ќе почнеш да колнеш како баба некоја:) Иначе бев и сеуште сум делумно во таа кожа if that makes you happy.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.434
Поени од реакции
84.787
Ти па кога ќе почнеш да колнеш како баба некоја:) Иначе бев и сеуште сум делумно во таа кожа if that makes you happy.
Знам ја и други работи, како таква баба да правам.

Kajgana Shop

На врв Bottom