Економски факултет (reloaded)

Член од
27 август 2010
Мислења
105
Поени од реакции
5
Тоа тешко некој да ти каже, и ги кажувавме вкупните поени на проф. и она ставаше оцени а ни скала се знаеше ни ништо. Сепак се надевам дека ќе ви ја остават иста границата и ќе си имате подобри оценчиња.:smir:

П.С Англиски 1 лошо ја слушнав професорката или директно на испит ке идеме да полагаме? И за книгата праи проблеми ако на предавања и отидеме со копија или мора оригинал да си купиме?
 
Член од
21 октомври 2010
Мислења
36
Поени од реакции
0
Vo drzavna kvota tie sto sme treba da presmetuvame *3,3 ili *3,33?
 
Член од
7 јануари 2011
Мислења
34
Поени од реакции
1
Тоа тешко некој да ти каже, и ги кажувавме вкупните поени на проф. и она ставаше оцени а ни скала се знаеше ни ништо. Сепак се надевам дека ќе ви ја остават иста границата и ќе си имате подобри оценчиња.:smir:

П.С Англиски 1 лошо ја слушнав професорката или директно на испит ке идеме да полагаме? И за книгата праи проблеми ако на предавања и отидеме со копија или мора оригинал да си купиме?

право на испит се одело .. затоа што сме биле многу...јас многу не разбрав...па ако има некој од постарите колеги да сподели искуство...какви се тие домашни, активности на час , вежбанки групни проекти (презентации) и слично...дали + поени добиваш од тоа или ти влегуваат во оценката...и дали е потешко на испит... јас имам слушнато дека треба да бидеш редовен ..а професорката кажа дека тој што е активен ке се смета за присутен ..како ке бидеме активни сите 500 луге не свакам..ако може некој нека помогне ... и дали е подобро да се смени изборен во ваков случај
 
Член од
22 јануари 2011
Мислења
23
Поени од реакции
0
ајде нека каже некој од постарите колеги, статистика лесно се поминува или тешко? полесно е на колоквиум или испит?:kesa:
 
Член од
14 септември 2010
Мислења
40
Поени од реакции
0
право на испит се одело .. затоа што сме биле многу...јас многу не разбрав...па ако има некој од постарите колеги да сподели искуство...какви се тие домашни, активности на час , вежбанки групни проекти (презентации) и слично...дали + поени добиваш од тоа или ти влегуваат во оценката...и дали е потешко на испит... јас имам слушнато дека треба да бидеш редовен ..а професорката кажа дека тој што е активен ке се смета за присутен ..како ке бидеме активни сите 500 луге не свакам..ако може некој нека помогне ... и дали е подобро да се смени изборен во ваков случај
Кажете за англиски 1 што ќе се прави.....со време да менуваме!!!!! :)
 
V

Viktor g

Гостин
Не може на испит да се носи, како што беше за збирка и таблици по математика?

И...Економија на работна сила, за прваче...добар изборен предмет ли е?
Мили колеги одма ви кажувам никако не земајте тоа чудо Економија на работна сила стварно е малку материјал меѓуто конфузен и професорот е малку влезен во некој филм така што земи нешто друго
 
Член од
6 септември 2010
Мислења
48
Поени од реакции
0
Преку пресметување на ЕКТС кредити, (она 9 кредити * 3,3 ако си во државна квота) се наплатува партиципација за овој семестар...или треба начисто 100че да плеснам? :)

И уште нешто...Економика учебник да се купува, или може фотокопија? Нешто професорот спомна демек можел да се носи на испит...ама од постари колеги наслушав дека не ги давал.
Колешке/Колега whatever :)...јас прашав на студетски баш за ова ми рекоа тие што се прва година си плаќаат 100ка чиста...а од втора година ке важи тоа со кредитите и за нас...е сега незнам што да правиш..како сакаш ..сакав само да споделам информација за твоето негодување ;) позз
 
V

Viktor g

Гостин
Кажете за англиски 1 што ќе се прави.....со време да менуваме!!!!! :)
Какво менување немате поим колку е лесно треба да незнеш како се вика јаболко на англиски за да паднеш таков предмет! Инаку домашните се за оценка плус

--- надополнето ---

Дали некој знае предметот развој на економскта мисла дали е на пишување или на заокружување ?
Денес Таки кажа дека колквиумите ќе бидат сои заокружување а испитот е на раскажување
 
Член од
7 јануари 2011
Мислења
34
Поени од реакции
1
од 166 па нагоре - 10ка само за тоа знам ;)
не верувам некако на ова...нема шанси ...од каде овие информации...како може погоре пишува со 134 е 7ца а со 166 да е 10ка...некако не е сигурна инф.
 

Anne.

~ Happiness In Slavery.
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.628
Поени од реакции
10.284
ајде нека каже некој од постарите колеги, статистика лесно се поминува или тешко? полесно е на колоквиум или испит?:kesa:
Статистика на колоквиум беше многу лесен. Ако идеш редовно на вежби нема да имаш проблем. Е сега во јануари на испит имаше само 17-18 положени, значи изгледа потешко ке да е на испит.
 
Член од
7 јануари 2011
Мислења
34
Поени од реакции
1
[/COLOR]
Какво менување немате поим колку е лесно треба да незнеш како се вика јаболко на англиски за да паднеш таков предмет! Инаку домашните се за оценка плус

--- надополнето ---


Денес Таки кажа дека колквиумите ќе бидат сои заокружување а испитот е на раскажување

да ама и вие полагавте на испит ... затоа што не ми изгледа баш сигурна оваа професорка...и како се викаше вашата професорка ..оваа мислам дека е билјана...вас истава ви беше..затоа што оваа ми се чини како да е нова...не знаеше ни дали англиски е изборен предмет...а рече дека предавала и на правен

и дали нешо вака е или нема везе...може подетално да ни објасни
Намерата на наставата по предметот е да им помогне на студентите во совладувањето на стручната економска терминологија. Се започнува со полесни текстови од доменот на предметите кои се изучуваат во втората студиска година и тоа: економскиите процеси, пазарот, понудата и побарувачката, видови на плаќања, биланси, заеднички вложувања, менаџмент, финансиски менаџмент, маркетинг, Р. Македонија, Велика Британија, САД и меѓународната трговија, Е-бизнис. Паралелно се изучува и деловната кореспонденција, ккао дел од наставната програма и тоа запознавање со видовите на деловното писмо, молби, CV, побараувања, понуди, циркуларни и пропратни писма, меморандуми, факс, e-mail, телеграми. За полесно совладување на материјата после секоја лекција има многу вежби и тоа: прашања, повотрување на специфични граматички партии, утврдување на фреквентни изрази и зборови, преводи, составување на деловни писма итн. Часовите во фонолабараторија се составен дел на наставата, каде се гледаат филмови од деловното однесување, комуникацијата итн, се со цел да се усовршува изучувањето на јазикот.
Содржина

Економски процеси
Пазари
Понуда и побарувачка
Методи на плаќање
Биланси
Р. Македонија
E-business
Заеднички вложувања
Финансиски менаџмент
Менаџмент
Маркетинг
Велика Британија
САД
Меѓународна трговија
Деловни писма (видови)
Молба и C.V.
Побарувања
Понуди
Циркуларни писма
Пропратни писма
Меморандуми
E-mail, fax
Telex и TWK
 
Член од
7 април 2010
Мислења
59
Поени од реакции
1
Има ли некој слушано организациско однесување да каже нешто за предметот
 
Член од
19 јануари 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Економско планирање

Колеги ај поделете искуство со предметот Економско планирање??? лесен ли е и дали се мине лесно на колоквиуми
 
Член од
31 август 2010
Мислења
188
Поени од реакции
33
[/COLOR]


да ама и вие полагавте на испит ... затоа што не ми изгледа баш сигурна оваа професорка...и како се викаше вашата професорка ..оваа мислам дека е билјана...вас истава ви беше..затоа што оваа ми се чини како да е нова...не знаеше ни дали англиски е изборен предмет...а рече дека предавала и на правен

и дали нешо вака е или нема везе...може подетално да ни објасни
Намерата на наставата по предметот е да им помогне на студентите во совладувањето на стручната економска терминологија. Се започнува со полесни текстови од доменот на предметите кои се изучуваат во втората студиска година и тоа: економскиите процеси, пазарот, понудата и побарувачката, видови на плаќања, биланси, заеднички вложувања, менаџмент, финансиски менаџмент, маркетинг, Р. Македонија, Велика Британија, САД и меѓународната трговија, Е-бизнис. Паралелно се изучува и деловната кореспонденција, ккао дел од наставната програма и тоа запознавање со видовите на деловното писмо, молби, CV, побараувања, понуди, циркуларни и пропратни писма, меморандуми, факс, e-mail, телеграми. За полесно совладување на материјата после секоја лекција има многу вежби и тоа: прашања, повотрување на специфични граматички партии, утврдување на фреквентни изрази и зборови, преводи, составување на деловни писма итн. Часовите во фонолабараторија се составен дел на наставата, каде се гледаат филмови од деловното однесување, комуникацијата итн, се со цел да се усовршува изучувањето на јазикот.
Содржина

Економски процеси
Пазари
Понуда и побарувачка
Методи на плаќање
Биланси
Р. Македонија
E-business
Заеднички вложувања
Финансиски менаџмент
Менаџмент
Маркетинг
Велика Британија
САД
Меѓународна трговија
Деловни писма (видови)
Молба и C.V.
Побарувања
Понуди
Циркуларни писма
Пропратни писма
Меморандуми
E-mail, fax
Telex и TWK
Ако не сте сигурни не пишувајте и ако не сте слушнале што зборува, така само ги збунувате другите и пак ќе има 100 страни со дебати !

Како прво кажа дека се вика Мери и дека претходните години кога предавала тука немала толку голема заинтересеираност како оваа! И дека ќе биде на испит, истиот ќе биде со заокружување, а на предавања ќе бележела активност, ако е напишана цела вежбанка (што ќе излезе во текот на месец март) исто така бодови ќе давала, за презентации (кои може да бидат и во група) и секако предавањата ќе бидат на англиски !
 
Член од
7 јануари 2011
Мислења
34
Поени од реакции
1
Ако не сте сигурни не пишувајте и ако не сте слушнале што зборува, така само ги збунувате другите и пак ќе има 100 страни со дебати !

Како прво кажа дека се вика Мери и дека претходните години кога предавала тука немала толку голема заинтересеираност како оваа! И дека ќе биде на испит, истиот ќе биде со заокружување, а на предавања ќе бележела активност, ако е напишана цела вежбанка (што ќе излезе во текот на месец март) исто така бодови ќе давала, за презентации (кои може да бидат и во група) и секако предавањата ќе бидат на англиски !
слушнав убаво ама не знам колку знаеш дека на испит е многу потешко него преку колоквими...и со тоа што има толку пријавени многу нормално е декка ке го направи тестот на повисоко ниво затоа што ке има конкуренција... затоа не се буни затоа што сите го избраа затоа што е лесен и имаат право да дознаат дали е навистина така.... во спротивност би зеле друг изборен каде што ке имам повисока оцена..а не 300 услови треба ова треба она... прво не ни беше убаво објането...сите што останавме на крај од предавање се обидувавме да дознаеме нешто повеке..а професорката збореше како многу мразела кога некој ке ја праша за оценувања ,за испити затоа што не сакала да размислува на таа тема на првиот час..каков е тој одговор...после ке ни даде некој непредвидени работи...затоа и прашувам да ми кажат постарите дали било слично и кај нив и мислам дека не ги збунувам другите ...него сите излеговме збунети од часот...може ти си исклучок
 

Kajgana Shop

На врв Bottom