Економски факултет (стара тема)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 јануари 2008
Мислења
142
Поени од реакции
10
Епа лошо сум запамтил, тогаш беше фискална политика на владата...
Иначе после тоа што ми го напиша ти имаш објаснување преку пример... али еве...
Автоматските стабилизатори дејствуваат во услови на ЕКСПАНЗИЈА И РЕЦЕСИЈА(односно да се спречи силна Инфлација при Експанзија, или Депресија при Рецесија)
Значи при Експанзија поради зголемените цени и зголемените доходи, расте и даночната основица на даночните обврзници(потсети се на лекциите за данок дека има различни даночни стапки за различен доход) и со тоа поголемиот доход ќе се одданочува по поголема даночна стапка и дел од парите во оптек ќе бидат повлечени од страна на државата(во буџетот) и со тоа ќе се спречи инфлација. Или пак преку расходната страна на буџетот, ќе има повеќе инвестиции и помалце невработеникои ќе се вработат и нема да примаат социјална помош.

Обратно е во случај на Рецесија.
Се надевам дека ти помогнав, ова сеа го прочитав од книгата...
Aaaaaa што било работата, јас тоа кога го читав пред некоја ден не ми влагаше вглава.... незнам дали исто како од книга го кажа или по твое, ама многу ми помогна брат, сега разбрав, фајнли :vozbud:. фала повторно колега :smir:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
Aaaaaa што било работата, јас тоа кога го читав пред некоја ден не ми влагаше вглава.... незнам дали исто како од книга го кажа или по твое, ама многу ми помогна брат, сега разбрав, фајнли :vozbud:. фала повторно колега :smir:
Ништо колега, иначе ти земав примери од книгата али ти ги поедноставив иако се доста едноставни :pos2:... ај со лесно нека ти иде учењето :)

TheBossesSis

~ една жеМска со чаша ~
Член од
1 октомври 2007
Мислења
656
Поени од реакции
16
каков секс ни дае шуки денес со потписите... хаххаха...
а дали по некоја случајност некој од вас драги колеги , пред да го затворат веќе непостоечкиот блог word press некој ги симнал прашањата маркетинг за 3 кол. ? =)

Член од
27 октомври 2008
Мислења
115
Поени од реакции
8
а дали по некоја случајност некој од вас драги колеги , пред да го затворат веќе непостоечкиот блог word press некој ги симнал прашањата маркетинг за 3 кол. ? =)

Ако ти требаат прашањата маркетинг за 3 колоквиум од word press пиши ми маил на приватна порака и ќе ти ги пратам

Член од
2 декември 2009
Мислења
151
Поени од реакции
4
ај некој да ме просветли како е на усно кај Недев по Управувачко 1... ? :kesa: Тешко,лесно,да учам многу... има голема улога тоа...? однапред благодарен :smir:

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Колеги ај малку помош за дел. етика плс. Ми се чини дека тие 20тина странички ми се потешки од 250 и нешто по економија ај плс хелп кажете ако се сеќавате на кој принцип одеа прашањата за третиот колоквиум бидејќи сега нема мнг за набројување ФАЛА:smir:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
Колеги ај малку помош за дел. етика плс. Ми се чини дека тие 20тина странички ми се потешки од 250 и нешто по економија ај плс хелп кажете ако се сеќавате на кој принцип одеа прашањата за третиот колоквиум бидејќи сега нема мнг за набројување ФАЛА:smir:
Леле... си го поминала првиот, третиов ти е тежок? не ме зезај.... па овој е најлесен од сите до сеа.... ќе го поминем.... п.с. учи си ги набројувањата :) :) :)

@Lbaneso

Лаеш НЕ касаш !
Член од
19 ноември 2009
Мислења
2.425
Поени од реакции
798
:toe: Nekoj da mi kaze za ispitot Finansiski Menagment kaj Saso Arsov sto treba povise da se uci koi strani.............i ako ima nekoj test da mi kaze nekoj plsssssssssssss.............

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
Дали знае некој лани сметководство границата за 10ка од колку поени беше???

@Lbaneso

Лаеш НЕ касаш !
Член од
19 ноември 2009
Мислења
2.425
Поени од реакции
798
:toe: Nekoj da mi kaze za ispitot Finansiski Menagment kaj Saso Arsov sto treba povise da se uci koi strani.............i ako ima nekoj test da mi kaze nekoj plsssssssssssss.............
Nekoj da mi kaze za ispitot Finansiski Menagment kaj Saso Arsov sto treba povise da se uci koi strani.............i ako ima nekoj test da mi kaze nekoj plsssssssssssss............:helou:

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.217
Поени од реакции
941
Колешке батали ги тие прашања од лани, прелани и слично, професорката ретко ги повторува, не се потпирај на нив :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom