naumdb
Кајгана Менаџер!!!
- Член од
- 5 јуни 2007
- Мислења
- 9.009
- Поени од реакции
- 5.660
Od vtoriot toj Stole sto go pusti:smir:
Да се надеваме дека ќе ги гледаат двата списоци кога ќе треба да се оценува редовност
Od vtoriot toj Stole sto go pusti:smir:
Aaaaaa што било работата, јас тоа кога го читав пред некоја ден не ми влагаше вглава.... незнам дали исто како од книга го кажа или по твое, ама многу ми помогна брат, сега разбрав, фајнли . фала повторно колега :smir:Епа лошо сум запамтил, тогаш беше фискална политика на владата...
Иначе после тоа што ми го напиша ти имаш објаснување преку пример... али еве...
Автоматските стабилизатори дејствуваат во услови на ЕКСПАНЗИЈА И РЕЦЕСИЈА(односно да се спречи силна Инфлација при Експанзија, или Депресија при Рецесија)
Значи при Експанзија поради зголемените цени и зголемените доходи, расте и даночната основица на даночните обврзници(потсети се на лекциите за данок дека има различни даночни стапки за различен доход) и со тоа поголемиот доход ќе се одданочува по поголема даночна стапка и дел од парите во оптек ќе бидат повлечени од страна на државата(во буџетот) и со тоа ќе се спречи инфлација. Или пак преку расходната страна на буџетот, ќе има повеќе инвестиции и помалце невработеникои ќе се вработат и нема да примаат социјална помош.
Обратно е во случај на Рецесија.
Се надевам дека ти помогнав, ова сеа го прочитав од книгата...
Ништо колега, иначе ти земав примери од книгата али ти ги поедноставив иако се доста едноставни :pos2:... ај со лесно нека ти иде учењетоAaaaaa што било работата, јас тоа кога го читав пред некоја ден не ми влагаше вглава.... незнам дали исто како од книга го кажа или по твое, ама многу ми помогна брат, сега разбрав, фајнли . фала повторно колега :smir:
каков секс ни дае шуки денес со потписите... хаххаха...
а дали по некоја случајност некој од вас драги колеги , пред да го затворат веќе непостоечкиот блог word press некој ги симнал прашањата маркетинг за 3 кол. ? =)
Леле... си го поминала првиот, третиов ти е тежок? не ме зезај.... па овој е најлесен од сите до сеа.... ќе го поминем.... п.с. учи си ги набројувањатаКолеги ај малку помош за дел. етика плс. Ми се чини дека тие 20тина странички ми се потешки од 250 и нешто по економија ај плс хелп кажете ако се сеќавате на кој принцип одеа прашањата за третиот колоквиум бидејќи сега нема мнг за набројување ФАЛА:smir:
Nekoj da mi kaze za ispitot Finansiski Menagment kaj Saso Arsov sto treba povise da se uci koi strani.............i ako ima nekoj test da mi kaze nekoj plsssssssssssss............:helou:Nekoj da mi kaze za ispitot Finansiski Menagment kaj Saso Arsov sto treba povise da se uci koi strani.............i ako ima nekoj test da mi kaze nekoj plsssssssssssss.............
haha kolega cekaj i tretiot da go projdeme pa togas ke se borime za 10ka :wink:Дали знае некој лани сметководство границата за 10ка од колку поени беше???
Колешке батали ги тие прашања од лани, прелани и слично, професорката ретко ги повторува, не се потпирај на нивкаков секс ни дае шуки денес со потписите... хаххаха...
а дали по некоја случајност некој од вас драги колеги , пред да го затворат веќе непостоечкиот блог word press некој ги симнал прашањата маркетинг за 3 кол. ? =)
Nekoj da mi kaze za ispitot Finansiski Menagment kaj Saso Arsov sto treba povise da se uci koi strani.............i ako ima nekoj test da mi kaze nekoj plsssssssssssss............:helou: