Не сакам да звучам ко партиско гласило затоа чекам да искочи нешто за критика да постирам.
Неколку ствари што ми искочија деновиве:
1. Кочо ги укина царините за акомулатори, а сеуште нема збор за странскиот инвеститор што го најавуваше. Во моментов само он е ќар од укинатата царина ама ај да оставиме простор за преговори. Јас сум скептик. Ако има вистина во тоа дека пољаците ќе отвараат фабрика за електрични автобуси треба град скопје да почека со набавката на истите, па да проба да издејствува некоја поволна цена од нив, а не да купува кинески бусеви од бугарски фабрики. Мада да повторам мене ми смрди на типичен булшит ова со пољаците.
2. Прошлава недела најавија 81/82 милиони странски инвестиции и 1500/1600 вработувања од истите. Дур не се започне со реализација на инвестицииве ги рачунам ко вмровски пиар.
3. Во штип ќе се гради и обвнови водоводната мрежа за сума од 20 милиони евра во следните три години, со средства обезбедени од ИПАРД програмата. Капиталната инвестиција не е воопшто значајна за економијата во целина, ама ми се допаѓа насоката на движење. Моменталнава власт има поголема способност, и пред се има поголема воља кај странците да даваат пари за вакви проекти. Сам по себе проектот не е голем, ама ако се соберат неколку слични проекти годишно ќе се акомулира поголема сума која и те како е важна за градежната индустрија.
4. Горивата се намалуваат за 2.5 денари во следните 14 денови. Ова се должи на сеуште слабиот долар (иако имаше мал раст) и намалувањето на цената на нафтата и нафтените деривати. Ова го ставам тука, иако не е поврзано со економската политика на Македонија, за да доловам колку беше смешна дискусијата дека покачувањето на акцизата ќе доведе до огромна инфлација. Цената на нафтата варира постојано за суми многу поголеми од три денари, колку што е акцизата.
Прашање: Дали знаете каде може да се најдат и да се аплицира за државни грантови модернизација и надградба на МСП, ако воопшто може? Најдов грант од УСАИД и го прекинаа проектот ради тоа што се поклопувал со проект на Владата, а не можам да најдам каде може да се аплицира.