Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

831

HOATH IAIDA
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.640
Поени од реакции
11.612
Види тогаш не се знаевме а и ти претеруваше со сексуална алхемија со жена ти :D Инаку што се тиче мене..Не сум против споделување селектирани искуства па ќе кажам неколку од мои. Првото искуство каде несомнено мислам дека направив нешто сосема по грешка и несвесно беше ноќта пред испит и онака од попладне до таму 2 сабајле повторував што имам учено и мозокот ми беше запален и викам ај време е да си легнам не можам веќе..и легнав се покрив но мозокот не сакаше да молчи и ми повторуваше те едни исти теории од една страна, а од друга страна јас си го релаксирам телото и мислам на мртва точка за да заспијам и вака лежев ми се чинеше 30-50 минути. Додека не ми се смачи и си викам ај ќе одам да пијам вода ебате спиењето, и станувам од кревет и одам преку соба за да стигнам до кујна но пред да излезам почнав да осеќам дека нешто не е во ред со мене не се осеќам како што треба и по полека како од инстинкт се завртив накај креветот и кога се видов себе си како спијам во него сеуште покриен..во тој момент каков шок ме фати истата секунда на реализација дека се гледам самиот себе како спијам се будам и рипам и буљам во местото кај што стоев претходно гледајќи се додека спиев..доста време си седев така и правев реприза на целиот случај. Второ искуство повеќе наликуваше на екстремно вивден сон во кој секоја боја беше 10 пати посветла од што треба по нормала и се беше кристално чисто, имено беше "сон" во кој летав а што е уште интересно бев луциден во него и знаев точно кој сум и кај сум и што правам и си викам what the fucking fuck летам и се осеќам како нај слободното нешто што може да постои. Правев кругови ваму и таму без разлог и рима зошто ми беше интересно но што е уште по интересно е кога погледнам надолу малку страв ме фаќа и некако како и летот почнува да ми се губи па си велам fuck that кревам глава ме фаќа среќа и пак кренувам нагоре додека не слетав нормално и се разбудив ко нај одморен човек на светот. Другите искуства се ритуално индуцирани и тие ќе си останат classified. Погоре напишав две искуства зошто се десија за мене бар во две различни места имено во овој свет и во астрален свет. Разликата за мене беше во тоа дека кога пројектирав во собата во која спиев, собата изгледаше нај нормална dense и со исти стишени нормални бои кои ги гледаме секој ден од постоење, сите предмети изгледаа фиксирани во место како и кога си буден. Додека на астрално ниво работите се далеку од солидни иако изгледаат така, тие се многу менливи а самото место многу е лесно и огромно нема време, нема крај, боите колку се вивидни и живи ти се чини како нијанса од иста боја што не е возможно да постои, и можеш што сакаш да правиш, сакаш сетилита да си ги задоволиш со невозможни нешта? можеш. Јас го користам за по магични нешта и за комуникација, но не е лесно да се стигне до таму треба си техники, волја и упорност.
Интересно.

Во делот каде собата е иста...
Во мојот случај во собата се е поинаку распоредено а некогаш има предмети што не треба да бидат присутни но мене ми изгледа нормално се додека не се разбудам со Ват Д Фак.

А кога станувам свесен дека сонувам (посебно во делот со летање) не трае долго, секунди пред будење. Само еднаш имав подолго издржано ама стравот си го направи своето ... факин чикн шит.
 
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Езотерични мои! Останете ми секогаш езотерични и користете си го разумот во секое ваше животно искуство. Мило ми беше што запознав секакви луѓе тука бар во нашава мала шеговита група и се насмеавме малку! (не се лути Хепта pls bro) Но мојот крај дојде и си заминувам за да обрнам внимание на нови работи во животот, и со тоа ви посакувам секој успех во вашите животи!
Ми беше драго да запознам бар еден лабаф, опуштен езотеричар. Биди поздравен и све најлепше.

Љубофффф!
 
D

Drexel

Гостин
Интересно.

Во делот каде собата е иста...
Во мојот случај во собата се е поинаку распоредено а некогаш има предмети што не треба да бидат присутни но мене ми изгледа нормално се додека не се разбудам со Ват Д Фак.

А кога станувам свесен дека сонувам (посебно во делот со летање) не трае долго, секунди пред будење. Само еднаш имав подолго издржано ама стравот си го направи своето ... факин чикн шит.
Само трпение, јас прв пат не можев да медитирам повеќе од 5 минути, па следниот ден 10 па втора недела 20 и така натаму, битно ти само да сакаш! Истата логика важи и за другото.

Ми беше драго да запознам бар еден лабаф, опуштен езотеричар. Биди поздравен и све најлепше.

Љубофффф!
Се надевам бев некаква инспирација за книгата! Љубоф!
 
Последно уредено од модератор:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.623
Поени од реакции
11.657
Книгата лесно се наоѓа како pdf ... ако некој сака да ја чита :)


„... the last and characteristic phase was brought in by the work of the Master Jesus.
The Western Tradition therefore has three aspects:
the Nature aspect, corresponding to the Astral initiations, whose master on the Lower Astral is represented by the Left-hand pillar of the Temple,
and on the Upper Astral by Orpheus, the sweetsinger;
the Wisdom aspect, corresponding to the initiations of the mind, whose Master on the Lower Mental Plane is Hermes,
and on the Upper Mental is Euclid;
and the Devotional and Spiritual Aspect,whose Master of Masters is Jesus of Nazareth.
These three great aspects form the full Western Tradition, and each without the other two is but partial.“
- Esoteric Orders And Their Work By Dion Fortune, 1928 e.v.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.623
Поени од реакции
11.657
"Have confidence in your own self and nature; speak YOURSELF, I mean EXPRESS yourself.
Every Star is independent and has his own language; so find your own and work accordingly.

If A.C. is a Sunflower, and you are a Rose, learn to smell, grow, and blossom and forget to stare at the other, whose life,
nature and self-expression, whose laws are different than your own. Don’t be afraid to make mistakes. What does it matter?
Only don’t try to make another Rose out of a Star-soul that may represent a thistle.

I really don’t know what else to say or suggest. A.C.’s writings are fairly universal in scope (there are a few things for which I have an adequate sense, one is music)
and he gives instructions in his books where a great variety of people can find their suitable method.
There are some essentials which everybody has got to master: learn control (Yoga and all the rest);
learn the magical language (by becoming familiar with general literature as outlined in the various Reading Courses;
strengthen the Will; keep a diary. Etc. etc. etc..Which are just means to understand the magical language and to carry out your T[rue W[ill].)"
- Karl Germer, поранешен O.H.O. на О.Т.О. после Кроули


1611394834110.png
Карл Јоханес Гермер, поранешен O.H.O. на О.Т.О,
Светец во E.G.C.

 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.623
Поени од реакции
11.657
"Јас честопати барав пари и ги добивав, но само кога парите беа навистина потребни за некое очигледно космичко добро.

Всушност, со каква било работа човек да започне, таа го води до Големото Дело.
Тоа е логичен процес и дури ако човек бил намамен кон нелогичноста, па се свртел кон Црна Магија,
тие големи сили, чии имиња (можеби поради незнаење) ги призвал, постојат невидливи околу него и го враќаат на патеката со еден удар
– и бидете сигурни, ударот воопшто не е нежен.

Елифас Леви ја дефинира Црната Магија како резултат на истерување на волјата на апсурдот. Човек не станува луд кога гледа ѓавол, зашто пред да го повика тој мора веќе да бил луд.
Чудесно е како формулата на Хермес Трисмегистус се провлекува низ се, Магиката е само проширување на микрокосмосот во макрокосмосот."
-
Магика vs Зло, Препород на Магиката, А. Кроули
 

Ne-misli

Жив ѓавол
Член од
2 август 2016
Мислења
351
Поени од реакции
639
@Hyperion VI
Само да не не искара берикоф...биди озбилен....
Гледам јас дека во сектата си бил долу...ништо не те начиле..

7 август 2013

Дека човекот е машина веќе е споменато.
Машина на сопствениот мозок,на сопственото его.
Секојдневно заглавени во еден лавиринт на мисли,мисли за минатото,мисли за иднината,мисли за комшиите,желби кои произлегуваат од мислите,кошмари,соништа,надежи,копнежи..
Лавиринт без излез.
Најчесто се тоа истите мисли.
Истата шема на стари мисли кои кружат низ главата како на риплеј.
Ништо ново.
Самиот јас се сметам за машина која се труди да го најде навидум така лесниот излез од сето тоа.
Роб на сопственото его.Тоа го сфатив кога почнав да страдам и да се давам во сопствените мисли.
Тоа е жалосното.Што луѓето го сфаќаат тоа откако ќе се случи нешто.
Пред тоа не,затоа што се нема потреба од сфаќање на било што.
Мора да почнат да страдаат за во еден момент да кажат:Доста е.
Но тоа "доста е"звучи така слабо и тивко.Скоро нечујно во гигантскиот систем што егото си го изградил со текот на еволуцијата на машината.Да,еволуцијата на машината.Тоа е нашето лажно јас.Она што има име-презиме,дата на раѓање,куќа,деца,кола,работа,материјалности и форми.
Се додека не почне да те гуши сето тоа и омаш некое досега непознато чувство дека сакаш да избегаш од сето тоа,дека се губи вредност,дека се губиш ти самиот себе.Ја губиш вербата во себе,вербата во Бога,вербата во реалноста.
Се губиш во сопственото лудило креирано од мислите.
Се губиш и си внатрешно мртов.Мртов.
Без емоции,без желби,без насмевки.
Само функционираш како машина.И почнуваш.
Почнуваш да копаш по себе,да бараш,да превртуваш,да додаваш и одземаш,собираш и множиш.
Нешто како решавање на математичка равенка.
Го бараш решението и патот,одејќи го тој пат индивидуално.
Затоа што тука нема шема како да го направиш тоа.
Ќе прашаш можеби некој за решението,тој некој или сеуште нема појма на што мислиш и ќе те гледа чудно како да си паднал од Марс па само ќе те бутне уште повеќе долу,или те остава поседувајќи одредена порција мудрост самиот да го најдеш патот.
Решението кое ќе ти те извлече од канџите на егото.
За да на крајот уморен од сето тоа,со за тебе непозната сила се раздереш:Доста е.
И да би се зачудил на тишината која одеднаш владее во твојата глава.
Се е празно.
Чудна е тишината во главата.Но и прекрасна.
Почнуваш да се навикнуваш на неа,учејќи да живееш во моментот и дека тука лежи секој одговор.Во моментот.
Ги запознаваш своите емоции,ги контролираш и насочуваш своите мисли,се градиш себеси од ново.
Со присуството во моментот и реалноста го наоѓаш и Богот во себе,целиот свет ти е на дофат.
Се губат сите поими,материи,форми а воедно се и така интензивни.
А егото со текот на времето се губи.Од него одтанува само делот кој се храни со убави моменти.
Ментално развивање или еволуција на човекот?
Така нешто од прилика би било ова.
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.623
Поени од реакции
11.657
Во врска со иницијацијата и езотеријата и мноштвото: денес секој може да биде повикан кон мистериите и да е дел од сето тоа!
Но само ако го слуша некој тој внатрешен глас, инаку се е залудност.
„Кастата“ не е ограничувачко во однос на внатрениот пат.
Можете да работите сешто, јога не се практикува на гладен стомак - никогаш нема да го смирите умот, исто како и кога сте прејадени! ;)

„John Adams was a farmer.
Abraham Lincoln was a small-town lawyer.
Plato, Socrates were teachers. Jesus was a carpenter.
To equate judgment and wisdom with occupation is at best... insulting.“
- Mr. Valda the Regent, Warehouse 13 (некоја серија што ми ја препорачувале порано и овој цитат ми го пратиле)
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.623
Поени од реакции
11.657

"За да добиете максимум од минимум читање ќе мора да дадеме дефиниции и објаснувања на тоа што се сигили, зошто секоја планета има повеќе сигили, како се цртаат истите и по кој редослед.

Првото прашање што произлегува е: Што е тоа сигил? Сигил е симбол кој што има одреден закон како се исрцтува и кој што дава врска помеѓу таа сила и магичарот.
Зошто се користат сигили? На многу места ќе прочитате како со тоа се повикуваат демони и слични глупости само за да ве одрвратат од вашата намера да искористите сила која може да ви послужи во вашата работа.
Сигилот е печат, потсетник на еден магичар зошто му е потребна соодветната сила или енергија ако ви е по волја, кој што многу побрзо се исрцтува при пртактична работа отколку користењето на цели магиски формули!"
- Сигили на Седумте Свети Планети, Хептаграм XI

 

Kajgana Shop

На врв Bottom