Езотерија, Окултизам - А. Кроули, П. Дунов, Д. Фортуне ...

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Не знам дали си ја читал Луча Микрокозма од Његош да ја "филнеш" разликата меѓу Кроули и Његош...да видиш како бие човек од хелмот без вртења лево-десно и оваа значи ова онаа значи она...
Сепак Раде бил егзотеричар па бил директен, иако малку знаат дека бил и основач на ложа...

Ако се чита посуштински онаа... " Коj е повисоко качен поубаво гледа од тие долу " се доаѓа до симболизмот.. а каде е качен? па на пирамидата... а на врвот гледа.. значи око.

Туку она горе со Кроули, пошто Хепта ми кажа да сум се запознал... ми е и прашање... зошто уопште се величи Кроули... се меле неговото име кога он самиот не го живеел тоа шо го канализирал? Плус не било негово нели...

Дали може да се направи паралела помеѓу Кроули и Џордан Питерсон... едно збориме а друго правиме, ама остајте ја шо праам глејте шо зборам?

Дали кроули успеал да се сплоти со својта воља? И ако на Кроули не му помогнало сопственото учење, зашто уопште се смета за битно па има и фолоуери?

Зошто го има Кроули во насловот а не ајвазот?

Зашто е уопште он битен да го знаеме?

Се прашувам дали има некој шо може да ми помогне да сффатам?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Туку она горе со Кроули, пошто Хепта ми кажа да сум се запознал... ми е и прашање... зошто уопште се величи Кроули... се меле неговото име кога он самиот не го живеел тоа шо го канализирал? Плус не било негово нели...
Убаво сум ти кажал. Се запозна со делото на Кроули? :)
Или сакаш јас да ти раскажувам сказни за Кроули без ти да имаш директен контатк со размислите на Големиот Ѕвер? :D
И каде најде некој да го величи Кроули и што ти значи всушност „величи“?
Телемитите се против „кроулизација“ на Телема. Ние не сакаме кроулијанство, како што направија со Исус!

Што ти значи „канализирал“ и како мислиш дека требало да живее Кроули, бидејќи знаеш како требало да живее „по тоа што канализирал“?

П.С. Не си се запознал сеуште со Кроули. Гледаш глупи видеа кои повеќе се за забава и мамење на повеќе гледаност отколку потребна информација која ќе ти разјасни нешто.
Дали сакаш да ти се разјасни нешто воопшто? ;)

Кроули е најплодниот автор на XX век на теми како езотерија и магика! Не знаете ниту од каде да започнете! И тоа без да меша системи како што прават идните „мајстори“ после него - њу ејџерско разводенување на стварите само да за привлечат повеќе луѓе! :)

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Убаво сум ти кажал. Се запозна со делото на Кроули? :)
Или сакаш јас да ти раскажувам сказни за Кроули без ти да имаш директен контатк со размислите на Големиот Ѕвер? :D
И каде најде некој да го величи Кроули и што ти значи всушност „величи“?
Телемитите се против „кроулизација“ на Телема. Ние не сакаме кроулијанство, како што направија со Исус!

Што ти значи „канализирал“ и како мислиш дека требало да живее Кроули, бидејќи знаеш како требало да живее „по тоа што канализирал“?

П.С. Не си се запознал сеуште со Кроули. Гледаш глупи видеа кои повеќе се за забава и мамење на повеќе гледаност отколку потребна информација која ќе ти разјасни нешто.
Дали сакаш да ти се разјасни нешто воопшто? ;)

Кроули е најплодниот автор на XX век на теми како езотерија и магика! Не знаете ниту од каде да започнете! И тоа без да меша системи како што прават идните „мајстори“ после него - њу ејџерско разводенување на стварите само да за привлечат повеќе луѓе! :)
Како тоа сте против кроулизација на телема кога секој втор цитат ти е кроули?
И нели он канализирал ентитет?
Дали он се сплотил со својата воља и дали тебе ти се допаѓа како живеел, што те привлече кон кроули поточно?

И пак со ;)?

:coffee:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Како тоа сте против кроулизација на телема кога секој втор цитат ти е кроули?
Телема ме привлече, што може друго :love:
Нормално и моето барање за иницијација.

Можам и од други автори цитати, но што тоа тебе би ти помогнало? Ништо.

Што е битно кој цитираш? Сега има многу автори што може да се цитираат. Но книгите што се од A.'.A.'. се посебна ствар, без разлика на класа. Треба да се запознаеш со системот на Телема, иницијацијата, хиерархијата...самата магија на новиот Рон за да разбереш подобро како Телема не е кроулијанство.

Битно е кој обожуваш и како, тоа е езотерија! ;)

П.С. и престани да ми се лутиш беспотребно, сепак сме браќа :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.940
Поени од реакции
12.529
Мора ли некого или нешто да се обожува!?
Инчрестинг квешчн. Ај лов доус кајнд оф квешчнс.

Сметам дека основно и кључно (не само во езотеријата туку општо) е поставувањето на вистинските прашања а одговорите (доколку се појават) секогаш да се земаат со резерва.
Исто така сметам дека заебаното е тоа што одговорот на исто прашање може да биде премногу интимен и субјективен, односно формиран согласно социјалниот конструкт на индивидуата која искрено, најискрено се запрашала и таа интеракција се случува во сфера на Нешамах т.е. интуитивниот аспект на душата. А кога/доколку се појави - знаеш. А тоа што ќе го дознаеш полесно ќе биде да го нацрташ (ако си сликар) или ако си поет да напишеш поезија, или да го изразиш во музичка хармонија ако си музичар, ама е дефинитивно (скоро) невозможно да го опишеш со зборови.

П.С. Иначе Кроули сметам дека е чист радознал гениј и искрен истражувач на окултното кој ризикувал сè ,,за нештата да станат појасни" и сум преблагодарен за таа сериозна жртва. Но во исто време ми делува и како арогантен егоцентрик кој доколку сум имал прилика да го запознаам би го отерал у три лепе пизде материне хахаха

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Мора ли некого или нешто да се обожува!?
Според мене, за работата што ја врши еден магичар - мора. Но тоа „мора“ е поврзано со бхакти јога и магика и инвокација - церемонијална магика... всушност не е мора како ограничување туку „мора“ како надополнување, како ослободување...
Се зависи што значи за тебе „обожување“ и што со тоа... :)

На пример може да ја анализираш Liber LXIV, Liber Israfel, или пак обожувањето од Третото поглавје од „Книгата на Законот“ кое што започнува со
„Ја призивам, ја поздравувам твојата присутност, О Ра-Хоор-Куит...“
нормално ако сакаш и можеш.

„The whole secret may be summarised in these four words:
„Enflame thyself in praying.“

The mind must be exalted until it loses consciousness of self.

The Magician must be carried forward blindly by a force which, though in him and of him, is by no means that which he in his normal state of consciousness calls I.

Just as the poet, the lover, the artist, is carried out of himself in a creative frenzy, so must it be for the Magician.
It is impossible to lay down rules to the obtaining of this special stimulus.
To one the mystery of the whole ceremony may appeal; another may be moved by the strangeness of the words,
even by the fact that the "barbarous names" are unintelligible to him."
- Magick, Book 4, Part III, Of the Invocation

Ping @The Magus

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Извадок од магискиот дневник на Кроули „John St. John".... :D
Дневникот е преведен и чека погоден момент да биде испечатен на македонски јазик ;)

Иако изгледа како шега, многу работи се дадени во овој „ритуал“ за осветување на кафето за да ги даде божествените свои елементи на човекот во најчиста форма :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Да ја освежиме темава...

Точно ли е?

:coffee:
Ова со јадењето човечко месо е интересно.....и испаѓа дека сите се следбеници на Eliphas Levi.
Автоматски споено мислење:

И ова ми се виде интересно

Аleister Crowley mark of the beast на градите на жените....creepy :)

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Не знам... ако на секое видео трчам да коментирам и да објаснувам каде е погрешното и зошто, поткрепено со цитати - кај ќе ми е крајот :D
А не сакам да уништувам нечија забава хехе :)

Доволно е само да каже човек: бирајте што гледате и што информации собирате, бидејќи со тоа ќе имате половина решена равенка ;)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не знам... ако на секое видео трчам да коментирам и да објаснувам каде е погрешното и зошто, поткрепено со цитати - кај ќе ми е крајот :D
А не сакам да уништувам нечија забава хехе :)

Доволно е само да каже човек: бирајте што гледате и што информации собирате, бидејќи со тоа ќе имате половина решена равенка ;)

Каква слатка тетоважа имала, штета што не е жива.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Го знам ова... беше „ударна вест“ поткрепено со стандард стории на бомбастичност и зборување сешто...
Реков, ако за секој пишан збор трчам да ги поправам намерно погрешно смислените размисли - кај ќе ми е крајот? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom