Европскиот суд ја осуди Бугарија за ОМО Илинден

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Сандански не се борел против бугарите, тука се борел за автономна македноија, одделена од Бугарија.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Европскиот суд ја осуди Бугарија за ОМО Илинден, значи...се покажа што и како е работата.
Темата е апсолвирана, издискутирана, се испоклавме и овде како јагниња за извоз, веќе може да настануваат само нови конфликти тука, и затоа ќе оди под клуч.
Ако некој админ мисли поинаку, нека ја отвори пак

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Германскиот парламентарец Холгер Хајбах ја критикуваше Бугарија за непочитување на човековите права Хајбах ги информира своите колеги-парламентарци дека ОМО „Илинден“ – ПИРИН, и покрај двата обида за регистрација по пресудата од Стразбур, повторно не успеала да се регистрира. Според него, бугарските власти автоматски и' наметнувале нови, построги барања, предвидени со Законот за политички партии. Истовремено, овие критериуми не се однесувале за другите политички партии кои постоеле во моментот кога беше констатирано кршењето на Европската конвенција во случајот со ОМО „Илинден“ - ПИРИН, кои и понатаму ги продолжиле нивните активности, без да ги исполнат новите обврски кои се барало да ги исполни партијата на Македонците.

Германскиот парламентарец, кој инаку е од редовите на ЦДУ-ЦСУ, констатира дека бугарските власти и' наметнале нови правила на партијата ОМО „Илинден“ - ПИРИН, кои бугарската држава не ќе можела да ги наметне ако не ја прекршела Конвенцијата за правата на човекот. „Ваквата ситуација е неприфатлива во поглед на Европската конвенција за правата на човекот“, пишува Хајбах. Тој забележува дека пресудата на ОМО „Илинден“ - ПИРИН, не е единствена што не ја почитува Софија и дека има серија други пресуди на Европскиот суд за правата на човекот во кои е констатирано кршење на правото на слободно собирање и здружување во Бугарија.

-“ Комитетот на министрите го контролира спроведувањето на пресудата за ОМО „Илинден“- ПИРИН од страна на Бугарија. Софија од своја страна даде цврста определба да ја спроведе пресудата во целост и без одлагање, со што ќе се спречат сите нови кршења на правото на слободно здружување на граѓаните“ -изјава на претседавачот на Комитетот на министрите на Советот на Европа.
(Утрински-3.10.07)

И што им останува на бугарчињата ?

Може да креваат глас (само не ги слушам нешто),може да ја соберат и да мафтаат со сета нивна црна великобугарска шовинистичка пропаганда(што си ја викаат “блгарска историја“)и пак само ќе си свиткаат опашка .

Пред судска пресуда паѓаат ничкум , а ќе бидуваат и натаму ничкосувани бааги....

Следно....Чувашите цимолат...

Посета на министерката за внатрешни работи Јанкуловска на Бугарија во Сандански :

„Во тек е иницијатива за отварање канцеларија за размена на информации меѓу двете полиции во областа на меѓуграничниот криминал, што планираме да ја отвориме на граничниот премин Ѓуешево“, изјави по средбата бугарскиот министер за внатрешни работи.

Домаќинот, кој ја организираше средбата на високо ниво, направи гаф, преведувајќи ги само изјавите на Јанкуловска.

Веднаш потоа следуваа прашања кои немаа никаква врска со вчерашната средба. Еден од бугарските новинари ја праша Јанкуловска „за каква соработка на граѓаните на двете земји станува збор кога во Скопје се води засилена антибугарска пропаганда“.(???) Петков веднаш реагираше, посочувајќи дека „двете министерства имаат исклучително добри односи“, што го потврди Јанкуловска. Друг новинар се интересираше „што прави македонската полиција за да ги спречи блоговите и форумите со антибугарска пропаганда кои, наводно, се појавувале во Македонија“.(????)

(Утрински 08.10.07)

Ете ја бугарската објективност и принципиелност: кога некои бугарчиња тимски ,со предумисла(ни поканети, а богам ни ни малку сакани) истураат валканици по форумите и блоговите(кајгана не е исклучок) најпримитивно навредувајќи ги МАКЕДОНЦИТЕ тоа било во ред, а кога МАКЕДОНЦИТЕ ќе им ги одбијат нивните валканици разобличувајќи го нивниот великобугарски шовинизам и примитивизам ,тоа било “антибугарска пропаганда“!??

Ем шуто , ем сака да боде ..... И затоа ќе си се набодат самите! :tapp:

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Друг новинар се интересираше „што прави македонската полиција за да ги спречи блоговите и форумите со антибугарска пропаганда кои, наводно, се појавувале во Македонија“.(????)

Значи мене што ми контраат овие се организирани платеници ? А ја па наивен мислев од хоби прават ова...

А ја не пишуем више против Бугарите

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
вреди да се проба

Пробано,само што ми е страв со вакви постови и форумот Кајгана да биде посочен како антибугарски настроен,кога се знае дека е отворен и демократски настроен кон сите учесници,вклучително и Бугарските форумџии се разбира до одредени граници кога започнуваат да се навредуваат Македонските чувства и реалност.

Член од
9 октомври 2007
Мислења
6
Поени од реакции
0
Vo Bugarija forumot Kajgana navistina e poznat kako eden od naj anti-Bugarskite forumi ! :( Moje da e krivo, ama taka e !

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Vo Bugarija forumot Kajgana navistina e poznat kako eden od naj anti-Bugarskite forumi ! :( Moje da e krivo, ama taka e !
Кога доаѓаат посетители од Бугарија со антимакедонски ставови и тресат зелени на тони...

Член од
9 октомври 2007
Мислења
6
Поени од реакции
0
E nekoi se navreduvat deka sonceto izgreva od iztok i takvi vistini se smetat za anti-Makedonski stav ! :)

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Кога доаѓаат посетители од Бугарија со антимакедонски ставови и тресат зелени на тони...
Aпсолутно. Демократија да. Ама кога некој ќе ни стапне на жуљ, нормално е дека ќе не здоболи и ќе реагираме.

Но Пасаран.

Иначе, право задоволство ми е кога гледам жители на Бугарија како си форумишат нормално, движејќи се малку подалеку од подфорумот историја и политика :) Значи, не пропагатори, туку дискутанти. Пропагаторите go down, one at a time.

Член од
15 септември 2007
Мислења
136
Поени од реакции
0
a be toa sto ima antibugarski stav vo Makedonija e tocno i taka trebe da bidit, a krivi za toa si se bugarite. pa kako oni mislat da gi sakame koga ne go priznavaat Makedonskiot narod, negoviot jazik,kultura istorija itn..
pa sto ke bide ako nie kazeme vo bugarija nema bugari, tuku samo turci, romanci, srbi, Makedonci, se ima samo bugari nema, ne postojat bugari oni se Makedonci na koi im e odzemeno Makedonskoto drzavjanstvo, sto mislite kako ke reagiraat bugarite togas. pa oni toa nas ni go pravat i posle toa se cudat zosto imalo antibugarski stavovi vo Makedonija

Kajgana Shop

На врв Bottom