Дуел на бендови (оваа недела: Fantomas vs Melvins)

S

StormRage

Гостин
Денес е да, мене сеуште ми беше утре, во тој момент :)[DOUBLEPOST=1410146245][/DOUBLEPOST]Kukuzel и Ио опфатија бајаги од тоа што имав на ум да пишам за дуелов, поопширно кога би биле на тапет.

Така да, Чорба, all the way.

Него свиркава на Бора денес во Ново Лисиче помина да речеме, комично. Прво стартуваше со Рокенрол за кучни савет и по грешка во сред песна му ја убација матрицата од Ради чу шта год хочу :facepalm:
Самиот Бора беше во некое вонтелесно стање, превод - не знам што ракија му дале нашиве, не можеше ни да стои ни да седи ни да пее, едвај збореше. ЗНАЕВ дека нешто ќе биде усрано денес, некако не ми делуваше Бора у маало да дојде да пее и се да биде супер. Овој Бора мора да бил некој неуспешен клон на тој од Саем 2010та кога настапуваа со целосниот бенд, не знам вајда со бендот кога е пристапува посериозно. Е сега да, фановите се тука песните се знаат повеќе и помалце па атмосферата секако беше на ниво, али Бора ДАЛЕКУ од ниво. Фан сум и сакс што мора да го пишам ова, али тоа е тоа што се случуваше денес.

The thing is... секогаш се дешава ова кога бора е сам... Ко паметам струга пред многу години го држевме од долу да не падне од бина :D

Е сеа, ај вака ќе пролупам, Ио и кукузел се во право горе тоа што го пишале.
Општо гледано како што иам преслушано се од чорба, најпаметно ќе им беше последните 2 албума воопшто да не ги извадат туку да се повлечат. Бора премногу се глупира и останати работи.
Да, секој крадел, мразам кога крадат рифови, песни мелодии... Ама и 10 хаустори не се мерат на ова:

Погледај багру анџеле!

Некој вика преценети, некој вика турбофолк, некој вика плагијатори. Бора комотно може со неговите текстови да е пророк на денешново време. И како шо кажав горе, многу алкохол се пролил на песните. посебно на ова:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Oд алкохолот ти е и спомените, зато така :D

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Па то бе, зато ваков дуел рокнав, то се бара. Некогаш убавината е во едноставните работи, два рифа, виолина, и текст безвременски.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Ок, мое скромно мислење е дека групи како Чорба и Дугме биле синоним за рок на овие простори. Генерации израснале со нив, имаат песни што ќе се паметат и што биле во духот на тоа време. Во најмала рака се заслужни што целата држава не заглави во фолк атмосфера. Сите овие помали групи се инспирани од успехот на големите и така настана цела една музичка сцена, комплетно различна од било која друга социјалистичка држава.

Зборот ми е дека не ги заслужуваат навредите, иако и Бора и Бјеговиќ во подоцежниот период забегаа и почнаа да прават музика што не ги личи. Сепак, во врвот на креативноста и славата тие беа поим за сите други.

Хаустор е ОК бенд, си имаат свој препознатлив печат и кул мелодии, но никогаш не биле славни, никогаш не биле големи. Доволно зборува бројот на албуми и концертни успеси. Околу нив се изгради некаков мит и тие се повеќе популарни сега отколку во врвот на нивното постоење. Тие имаат премалку за да остават некаков посериозен белег.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Се согласувам дека Р.Ч оставија белег на едно време, нешто што остана и денеска, Бора е ОК музичар, сељак, но онака кул сељак.

Нема да се правам позер па да кажам дека не сум ги слушал Р.Ч, сум ги слушал, еднаш бев и на концерт, Рундек го испуштив да го видам во живо за жал. Да ме прашаше некој пред 3-4 години секако ќе кажев Чорба, но денес ете некако Хаустор ми е подраг, тешко е да се каже кој бенд ми е поомилен севкупно.

А во контекстот на муабетот со Б.Дугме, у последно време изнаѓоам некои толку добри ствари од нив, што ги натежнваат сите оние нивни фолко-тралалајки, многумина заради нивната масовна полуларност го потценуваат квалитетот, кој несоменено го имаат и тоа во големи количини.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Можи едно видео шо го снимав пред некој месец дури беше во Прилепов, во поинаков состав.

M

Moon Child

Гостин
Nema da glasam za Riblja Corba zatoa sto Bora e edno licemerno bitie, ne kazuvam od politicki aspekt, nego od muzucki. Istiot Bora sto pisuvase gasterbajterski pesni 1 i 2 sega se naogja vo nekakvo si ziri na Pink TV zaedno sotie sto tamu vo pesite gi spomnuva i ismejuva.
Kje glasam za Haustor. Zatoa sto taka. Od inat.

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.899
Поени од реакции
11.226
Периодов а посебно денеска се осеќам како јас да сум ја пишувал песнава. Не знам како ќе се спие вечерва...

Kajgana Shop

На врв Bottom