Градот е скап, ама не е невозможно скап, сега ќе објаснам што значи тоа. За да стигнеш до Дубровник ако возиш по приморје низ Црна Гора, а претходно Косово и Албанија, немаш ниту една патарина на која треба да дадеш пари, значи единствен трошок ти се парите за гориво. Е сега, таму ако најдеш смештај реално скапо е, освен ако не букираш од сега за следно лето, што нормалнo никој не прави. Цените таму ти се стварно скапи обично магнетче мало по 3 евра т.е. 21 куна нивна, пица ако јадеш мало парче 4 евра и повеќе, топка сладолед 1.5 евра, вода мала скоро две евра, да седнуваш во ресторан да се најадеш со фамилија отиде пола плата
Е сега нормално не мора да седнува никој во ресторан, и никој не губи ништо ако не седне во ресторан. Градот е убав да го поминеш на шетање дур одиш во некој друг град на море пример Макарска, Трогир, Ровињ, Биоград, или кои и да ви се одбрани туристички места, но да се тера класичен одмор од 7 дена тука, мислам дека не е баш најпаметна идеа. Е сега луѓе, да знаете во Дубровник паркинг ви е десет евра од саат, така да освен ако парите не ви растат на дрво, мислам е премногу за сечиј џеб. Добрата страна е што на само еден километар погоре од стариот град имате бесплатен паркинг во Коузон маркетите, така да оставете ја таму колата не прават никакви проблеми, за еден километар пешачење што нема да осетите ќе заштедите стварно доста пари. И секако да знаете уште нешто за сите кои одите натаму, не разменувајте во менувачници каде што курсот за едно евро е 7.1 куни, во стариот град значи има еден куп менувачници каде што курсот за едно евро е 7.4 куни, па ако разменувате поголема сума пари ќе си заштедите. Ако веќе залутате повеќе денови во Дубровник, купувајте луѓе од супер маркети, значи не од мали продавнички туку од супер маркетите, цените ќе ви се скоро ко кај нас, нема да го осетите Дубровник како скап град. Еве баш јас кога бев ме пречекаа апостолки за 1.5 евро, не ми се веруваше што гледам, сите тие кроасани гумени бомбони се исто цени ко кај нас до 1 евро, така да гледајте таму да пазарите, наместо во мали продавнички, и гледајте таму каде што пазарите да е место одалечено од стариот град, пошто тие што се на радиус од двеста метри и во него, цените им се изгор.
Е сега, не би сакал само да зборувам за Дубровник како место за шетање, бидејќи сигурно сакате и да се избањате кога сте веќе во град на море. За таа работа топло би ви го препорачал местото Купари што е на 5км јужно од Дубровник, значи на границата со Црна Гора. Местото е феноменално, се влегува во шумичка напуштена, опкружена со рушевини бомбардирани од војната со Србија, и околу тебе кристално море, тивко приватно, без многу гужва. Таму одат локални туристи од Дубровник само, местото е како рај некој. Водата е кристална, во длабокото се гледа дното што има, тревки ѓубриња да бараш со саати не можеш да најдеш, пливаш колку ти душа сака, сам си, преубаво искуство. Повеќето е со камчиња, има само мал дел со песок. Иако е напуштена плажа со хотели со рушевини, има еден кафич, дури и игралиште за одбојка на песок. Секако јас не одолеав и влегов во секој напуштен хотел, па од нив имате одличен поглед кон плажата од високо, и можете да се фотографирате, морето е уште поубаво од горе. Знам не се оди секој ден во Дубровник, ама ако одите на поминување направете некоја тура, денот во Купари, а вечерта разгледување на Дубровник, нема да зажалите.
Еве две слики, јас немам баш добар телефон за слики, чисто нека ви се за увертира, за повеќе побарајте на интернет Дубровник, и Купари ќе видите за што станува збор. Имам нешто и од рушевините, ама да не ви праќам слики од напуштените хотели пред распаѓање