Дрога ( Наркотични дроги )

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Pocnav poleka da istrazuvam dali koristi nesto i doznav od negovite drugari deka zema treva a ponekogas (za vikend) i extazy.
Ако зема екстази, тогаш дефинитивно не треба да се обраќате тука, туку некој да се јавите на некој од телефоните за помош во врска со дрога.
И дефинитивно обратете се кај некој што е специјално за помош и лекување на зависници од дрога бидејки екстазито е јака и лоша дрога...Не чекајте...

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ако зема екстази, тогаш дефинитивно не треба да се обраќате тука, туку некој да се јавите на некој од телефоните за помош во врска со дрога.
И дефинитивно обратете се кај некој што е специјално за помош и лекување на зависници од дрога бидејки екстазито е јака и лоша дрога...Не чекајте...
Ако го пријави ќе создаде контра ефект кај детето,уште толку ќе се заинати.
Потребно е старото добро друштво да се врати,да најде девојка која ќе му биде потпора,да му ги помешате мислите со нешто друго.Сега е фокусиран само на тоа и мисли дека тоа е интересно.Но ако продолжи со екстази и често користење на марихуана,ќе проба и нешто друго без сомнение подоцна.Јас би ве советувала да го испратите некаде на зимување,каде ќе нема допир со дилери,а ќе биде во добро друштво.Претходно детална проверка на пакетот со него.Ако скија уште подобро да може со спрот да се занимава.Потоа би го испратила на село,па пак во планина,се додека не се откачи од друштвото.А на училиште би побарала разговор со педагог/психолог или професор кон кого има почит.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Секаков надворешен факор ако се обиде да влијае врз детево во случајов ќе резултира со ништо освен како контра ефект, да. Што, впрочем и е нормално за дете. Мислам дека клучот е во друштвото (старото). Со врсници може да разговара доста по-отворено на теми кои за семејството се уште табу. Nuclearbaby, разговарај со неговите другари, остај го притисокот да си заврши работа, објасни им дека човечки живот (иако немора да значи буквално, сепак..) зависи од нив и пробај реално да им доловиш сериозноста на проблемот.

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
Mene mi treba pomos!

Jas od pred malku stanav clen na forumov so namera da se posovetuvam so nekoj koj veke ima bilo kakvo iskustvo so deca koi pocnale ili koristat (ke gi narecam so eden zbor) drogi.
Imam sin od 18g i otprilika pred god i pol pocna da se menuva negovoto odnesuvanje.
Najprvo go pravdav toa so pubertet, geni, inat, karakter, azdisanost od dete koe ima normaleno semejstvo, i koe voglavnom ima sreden i ubav zivot. Sekogas sum se trudela da mu ugodam, vo ramkite na moite moznosti.
Pocna da stanuva nezadovolen, nervozen, cesto skaran so domasnite, inaetliv, mrzliv, pocna so beganje od casovi, najlosi oceni, konflikti so profesorite i drugarite (verbalni). Nekoe novo drustvo, zaboraven, neodgovoren i krajno sebicen.
Pocnav poleka da istrazuvam dali koristi nesto i doznav od negovite drugari deka zema treva a ponekogas (za vikend) i extazy.
Mnogu sum zagrizena za negovoto zdravje, duri mislam deka i liceto mu e smeneto. Kilazata ne varira bidejki i taka e odsekogas slab, ama detevo mi deluva nekako izmaceno, na momenti i izgubeno.
Neznam kako da mu prijdam, kako i od kade da pocnam...kako i sto ponatamu.
Ako go prasam normalno nema da kaze, sum go prasala do sega, mnogu sme razgovarale...i sekogas od nego sum dobivala odgovori kakvi sto edna majka saka da slusne.

Ako nekoj ima volja i vreme da kaze nekoj sovet, da prepoznae nesto od sevo ova i da pomogne, mu blagodaram!
Se izvinuvam ako ova sto go napisav e konfuzno, i jas sum takva poradi seto ova.
како прво најбитни се финансиите : не дека ќе ти краде ако не му даваш , туку кога ќе му ги скратете парите мн ќе се замисли ...

потоа вистински разговор - во смисла другар - родител - другар ова сте вие со сопругот ) вс синот

и најбитнотот : во никој случај да не го принавувате во надлежниинституции - затоа што таму ќе запознае поинакви и тешки случаи - каде што може да наеба преку ноќ ( сри за вулгарността )

знаете можеби и да грешете : можеби нема замано ништо т.е има темпераментни луѓе кои темпераментот го еволуијраат , твојот син можеби само станал маж , а во твоите очи е дете ...

но вистински разговор би бил тоа што највеќе би помогнал

се надевам дека ова би ви се нашло и искрено сакам да се справете со ова .:smir:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.007
Поени од реакции
18.809
Mene mi treba pomos!

Jas od pred malku stanav clen na forumov so namera da se posovetuvam so nekoj koj veke ima bilo kakvo iskustvo so deca koi pocnale ili koristat (ke gi narecam so eden zbor) drogi.
Imam sin od 18g i otprilika pred god i pol pocna da se menuva negovoto odnesuvanje.
Najprvo go pravdav toa so pubertet, geni, inat, karakter, azdisanost od dete koe ima normaleno semejstvo, i koe voglavnom ima sreden i ubav zivot. Sekogas sum se trudela da mu ugodam, vo ramkite na moite moznosti.
Pocna da stanuva nezadovolen, nervozen, cesto skaran so domasnite, inaetliv, mrzliv, pocna so beganje od casovi, najlosi oceni, konflikti so profesorite i drugarite (verbalni). Nekoe novo drustvo, zaboraven, neodgovoren i krajno sebicen.
Mnogu sum zagrizena za negovoto zdravje, duri mislam deka i liceto mu e smeneto. Kilazata ne varira bidejki i taka e odsekogas slab, ama detevo mi deluva nekako izmaceno, na momenti i izgubeno.
Ako go prasam normalno nema da kaze, sum go prasala do sega, mnogu sme razgovarale...i sekogas od nego sum dobivala odgovori kakvi sto edna majka saka da slusne.

Ako nekoj ima volja i vreme da kaze nekoj sovet, da prepoznae nesto od sevo ova i da pomogne, mu blagodaram!
Se izvinuvam ako ova sto go napisav e konfuzno, i jas sum takva poradi seto ova.
Госпоѓо не знам колку ќе ви помогне мојов совет, ама еве ќе ви кажам дека и јас бев сличен со вашиот син на тие години. Само ќе ви кажам дека вие многу и не можете да направите, најмногу зависи од самата личност, зависи каков карактер е вашиот син. Дали тој самиот е свесен дека со конзумирање на такви супстанци може да си наштети на самиот себе. Единствено што можете да направите е искрено ко другар со другар да разговарате со него, за останатото треба самиот тој да си размисли како сака да го продолжи својот живот, има 18 години и мислам дека е доволно зрел човек за да свати дека таквиот начин на живот може да го уништи. Сигурен сум дека генерално целото друштво му е такво, така да не би било лошо да почне да воспоставува контакти и со други луѓе, еве да речеме некоја посредена девојка која не потекнува од такви кругови би можела целосно да му го смени животот, а после самите ќе се средат и однесувањето и оценките. Доколку планира да се запише на факултет самите обврски кон факултетот ќе го оттргнат од таквиот начин на живот, се разбира доколку вашиот син сериозно сака да постигне некаков успех во животот. Инаку зависи и колку често си практикува такви нешта и тоа е доста битно, дека може да се оштети може, само самиот треба да си биде свесен за тоа. Денеска ситуацијава со дрогите е малку позаебана и младите не земаат веќе екстази туку почнаа да се префрлуваат на чист амфетамин што може да предизвика и навлекување и други последици како што е перманентна депресија во најдобар случај, затоа што конкретно овој тип на дрога влијае на лачењето на една супстанца која ја лачи мозокот и која се нарекува серотонин. Таа поточно влијае на чувството на среќа кај човекот, при што кога се конзумира дрогата серотонинот е максимално качен и се доживуваат неверојатни чувства на еуфорија, но затоа утре дента е максимално спуштен и те обзема длабока депресија и дури на моменти јака нервоза. Многу битен фактор е и на колкав временски период ги конзумира екстазите, доколку зема секој викенд тогаш тоа е доста често и треба да се превземе нешто, јас знаев дека честото конзумирање е доста штетно и останав на четири - пет пати, односно еднаш во месецот или еднаш на два месеци. И еве сега веќе 5 години не правам ништо дури и цигари престанав да пушам константно. Јас искрено се надевам дека вашиот син ќе се среди и ќе биде подобро :smir:.

Член од
14 мај 2009
Мислења
323
Поени од реакции
7
Лошо издание на Кастанеда ми се паднало изгледа...:smir:
Не ти се паднало лошо издание, една буква не менува ништо. Само не сфатив, дали мислиш дека Datura Inoxia е пејотл? Ако мислиш така грешка си. Пејотл е кактус кој расте во Америка, а Датурата е сосем друго растение (впрочем некои нејзини подвидови на големо растат и во Македонија). Заедничко е што двете растенија се отровни и халуциногени.

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
od takvi experti preku kur ..ne probal u zivot exstazy i deli soveti tuka ..jaka i losa droga bla bla ...ovde imame majka zagrizena a ti delis soveti i solis pamet na prazno

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.032
Не ти се паднало лошо издание, една буква не менува ништо. Само не сфатив, дали мислиш дека Datura Inoxia е пејотл? Ако мислиш така грешка си. Пејотл е кактус кој расте во Америка, а Датурата е сосем друго растение (впрочем некои нејзини подвидови на големо растат и во Македонија). Заедничко е што двете растенија се отровни и халуциногени.
pejotl (Lophophora williamsii)
tatula (Datura inoxia, sinonim D.meteloides)

Двете се крајно халуциногени, првата ја користел за стекнување на мудроста, а втората освен многу други „наднаравни“ дејствија кај мексичкото племе Tarahumara, се користи и како афродизијак...

Инаку, Datura е ентеогенска состојка или психоактивна супстанца која ја користеле дури и Астеки...

S

smart ass

Гостин
Mene mi treba pomos!

Дали има апетит,односно редовна исхрана,понатаму дали кога е дома често комуницира или пак одбегнува комуникација или пак дава кратки одговори.

Несоница има ли.

Мислам дека би било добро да се отиде на лекарски преглед,бидејќи поседиците од тој тип на дроги се крајно опасни.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.750
Поени од реакции
5.003
Само за личности со нестабилен карактер. За зелени деца кои не можат да бидат нормални со работите кои ги опкружуваат секојдневно па мораат да се стремат кон нешто "подобро".
Обично се навлекуваат на дрогата поради што се сметаат за некомформисти и "гении", ама сметам дека се тоа само луѓе кои не добиле внимание од околината, можеби деца кои на одмор сами седат на клупата во дворот, па се затвораат со новиот албум на Продиџи, пуфкаат и се очајни.

Дрогата е за некој што му фали нешто во главата. Му помага да не се чувствува осамено и патетично.
Можеби е за некој кој се смета за грд, а има и хемероиди па спасот да биде среќен го гледа во тоа нешто.
Не знам, мене ми е патетично, па самото тоа со изјавите дека марихуаната не е штетна, стварно нешто им фали на тие луѓе. Можеби генерализирам, ама можеби и не. Додека им оставате пример на личности кои исто немаат цврст карактер ко вашиот, а овде на форумов секој чита сешто, страшно е.
Џимеј искрено постов ти нема везе ..најверојатно не си многу опкружен со тие што употребуваат некој вид на дрога ..баш е контра .не се зима дрога за работите шо ги наброја =) ..се зима за лично уживање ..екстра серотин и гледање на работите од 180 степени .чиста забава и ништо повеќе .. но повеќето дроги предизвикуваат зависност па треба да се мерата ако некој се решил да земе ..милион коментари се испишани дека ако си у лајна само повеќе ќе заглавиш со некоја врста на дрога а не обратно да избегаш ..па секој знае дека бетер филм ти се дешава ако си во некоја безилезна ситација и користиш дрога ..баш оние што имаат направено највеќе и постигнато што ги знам употребуваат дрога =) .зар милионерите што неможат да си ги избројат парите користат дрога од некои причини ..дрогата е еден вид опасна забава =) ..и ако на нешто не се генерализира тоа е оваа тема ... користењето дрога ги опфаќа сите можни категории на луѓе и полека почнува да се легализира низ светов =)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
od takvi experti preku kur ..ne probal u zivot exstazy i deli soveti tuka ..jaka i losa droga bla bla ...ovde imame majka zagrizena a ti delis soveti i solis pamet na prazno
А шо бе, за да биде некој експерт за дрога треба да е џанкер? Пардон, да “пробал“ за да знае? Абе иди лечи се...Експертите се психолози кои знаат како работи човечкиот мозок, и може да му помогне повеќе него ти.

saman

Раскажувачот
Член од
1 август 2009
Мислења
367
Поени од реакции
91
Mene mi treba pomos!

Разговор на висок тон нема да помогне . Менувањето на друштвото укажува на промена на навиките доколку неговото ново друштво употребува марихуана и ехстази има шанси и тој да употребува за тоа говори и разположението и се почестите конфликтни ситуации. За почеток пробајте со разговор онака нафрлен разговор измислен за како некое дете на некоја фаша колешка се дрогирало како имале проблеми во стилот како не го жал за мајкаму за неговите дома и некој слични ствари но никако не запрашувајтего дали тој зема. Во неделата по неколку пати зборувајте но не ногу долго како мајка му пие апчиња за смирување дека и се слошило и е во болница и некој слични ствари. Се сложувам и со горе наведените совети дека може некоја женска да го промени но мислам дека кога ке почуствува вина за тоа што го работи ке има ефект ке престане. Лубовта кон семејството е нај голема.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Mene mi treba pomos!

Истото му се случува на пријател на мајка ми, со син од 25 години, кој има пристојна работа, пристојна плата. Проблемот таму е многу по сериозен од вашиот.
Имате син, кој моментално зависи од вас, а и не е на тие години за да може да ве мрази.
Затоа, ви препорачувам, да го седнете на муабет со вашиот сопруг, играјте good cop, bad cop, вие добрата мајка, која знае дека он зима све и свашта, и дека сте страшно загрижена за него, пуштете некоја солза, нека не ви е мака, прашајте како да му помогнете. Погрижете се тој да свати дека ве повредил, љубовта кон мајката би требало да го отргне од дрогата. Сопругот ваш нека биде страшно строг и тмурен, нека седи на страна и ќути, ако синот ви враѓа дрско, нека му мава заушки. Он нека инсистира на скратување на буџет, а вие прашувајте го синот тој што би сакал...
Така, кај него ќе се јави жал кон вас, како мајка, и страво-почит кон татко то.
И, секако, нај битна ствар. Друштвото.
Направете се, старото друштво да го вика на излегување, и што помалку да се дружи со новото. Безразлика тој колку сака да се откаже ради вас, или ради него, можеби егото не му дозволува да се понижи пред друштвото не-земајќи екстази..
Марихуана, мање-више, јака муда. Али екстази, рано е да му наштетат, не се грижете за неговото здравје сега, туку за неговото здравје во иднина. Односно, настојувајте да се откаже.

[anger] bla bla [/anger]
Коа човек што незнае што значи зборот Drug по дефиниција, зборува за истиот...

LordCalipso

Староседелец
Член од
10 септември 2008
Мислења
86
Поени од реакции
54
Mene mi treba pomos!

I jas go imav istiot problem,pocnav so marihuana pa potoa ekstazi,amfetamin koga imav pari i belo pukav i na krajot zavrsiv so heroin.Dokolku ne bea moite roditeli da mi pomognat a i mene nekako mi dojde pametot mislam deka nemase da prestanam.Prvo poleka i smireno napravete otvoren muabet so nego da vi kaze sto se pravel bez karanja i zakanuvanja ako veke sfatite deka dosta e navlecen ispratete go nekoe vreme nastrana vo dr sredina ne mora na lecenje moze vo nekoj centar kako narconon a ako ne e samo zatvoranje doma ama so negova soglasnost izvesno vreme da sfati i trezveno da razmisli sto napravil i dali ke mu bide podobro taka vo zivotot.Dokolku ne vi se otvori i ne vi kaze sto i kako bilo tesko deka ke uspeete da go otrgnete od drogata.

Kajgana Shop

На врв Bottom