Mene mi treba pomos!
Jas od pred malku stanav clen na forumov so namera da se posovetuvam so nekoj koj veke ima bilo kakvo iskustvo so deca koi pocnale ili koristat (ke gi narecam so eden zbor) drogi.
Imam sin od 18g i otprilika pred god i pol pocna da se menuva negovoto odnesuvanje.
Najprvo go pravdav toa so pubertet, geni, inat, karakter, azdisanost od dete koe ima normaleno semejstvo, i koe voglavnom ima sreden i ubav zivot. Sekogas sum se trudela da mu ugodam, vo ramkite na moite moznosti.
Pocna da stanuva nezadovolen, nervozen, cesto skaran so domasnite, inaetliv, mrzliv, pocna so beganje od casovi, najlosi oceni, konflikti so profesorite i drugarite (verbalni). Nekoe novo drustvo, zaboraven, neodgovoren i krajno sebicen.
Pocnav poleka da istrazuvam dali koristi nesto i doznav od negovite drugari deka zema treva a ponekogas (za vikend) i extazy.
Mnogu sum zagrizena za negovoto zdravje, duri mislam deka i liceto mu e smeneto. Kilazata ne varira bidejki i taka e odsekogas slab, ama detevo mi deluva nekako izmaceno, na momenti i izgubeno.
Neznam kako da mu prijdam, kako i od kade da pocnam...kako i sto ponatamu.
Ako go prasam normalno nema da kaze, sum go prasala do sega, mnogu sme razgovarale...i sekogas od nego sum dobivala odgovori kakvi sto edna majka saka da slusne.
Ako nekoj ima volja i vreme da kaze nekoj sovet, da prepoznae nesto od sevo ova i da pomogne, mu blagodaram!
Se izvinuvam ako ova sto go napisav e konfuzno, i jas sum takva poradi seto ova.
Истото му се случува на пријател на мајка ми, со син од 25 години, кој има пристојна работа, пристојна плата. Проблемот таму е многу по сериозен од вашиот.
Имате син, кој моментално зависи од вас, а и не е на тие години за да може да ве мрази.
Затоа, ви препорачувам, да го седнете на муабет со вашиот сопруг, играјте good cop, bad cop, вие добрата мајка, која знае дека он зима све и свашта, и дека сте страшно загрижена за него, пуштете некоја солза, нека не ви е мака, прашајте како да му помогнете. Погрижете се тој да свати дека ве повредил, љубовта кон мајката би требало да го отргне од дрогата. Сопругот ваш нека биде страшно строг и тмурен, нека седи на страна и ќути, ако синот ви враѓа дрско, нека му мава заушки. Он нека инсистира на скратување на буџет, а вие прашувајте го синот тој што би сакал...
Така, кај него ќе се јави жал кон вас, како мајка, и страво-почит кон татко то.
И, секако, нај битна ствар. Друштвото.
Направете се, старото друштво да го вика на излегување, и што помалку да се дружи со новото. Безразлика тој колку сака да се откаже ради вас, или ради него, можеби егото не му дозволува да се понижи пред друштвото не-земајќи екстази..
Марихуана, мање-више, јака муда. Али екстази, рано е да му наштетат, не се грижете за неговото здравје сега, туку за неговото здравје во иднина. Односно, настојувајте да се откаже.
Коа човек што незнае што значи зборот Drug по дефиниција, зборува за истиот...