Драга,
Колку само не ги оправдувам студентиве, поточно 70% од тие што правеа џева таму не заслужуваат да се запишат на факултет, aко јас се прашувам некогаш. Aли село без кучиња ни е државата па ќе се прошверцаат и будало и затуцано ќе има диплома. Уште потрагично е што кај нас скоро секој протест е започнат бидејќи се натерани од своите водачи на партиите па си прават медиумска реклама со протестите, истите за некоја година ќе ги гледаме на ТВ али во политика нормално, како и голем дел од сегашните кои да не ги именувам ги има на видеа како водачи од пред неколку години

Да ги праша човек гарантирам и се потпишувам со две раце дека половина од тие што беа во толпата не знаат ни за што протестираат, али отишле чисто да им помине времето и да се дешава нешто, стандарден балкански менталитет.
Што се однесува до мене треба да се прекинат пријателскиве и партиски вработувања, па професорчињата кои немаат три чисти и си го ладат да бидат прв дел од реформите и да се најде добар кадар. Втората работа не еднаш годишно екстерно, туку да има инспекција на секои 3 месеци да се проверуваат оценките во средно за да излезе од таму стабилна младина. Како е можно во минатото да останувале уште до 4то одделение, а во моја генерација имав школски од основно кои не научија да читаат воопшто иако завршија срено образование и неколкумина се запишаа на приватниве т.н факултети. На факултет прво да ги ограничат проф да не имаат по 5 работни места плус (секој своја фирма има упм), да си ја бркаат професорската работа, да има професор макс 5 предмети (додипломски-постдипломски), приемни испити на секој факултет и тоа со неколку предмети кои се потребни да бидат совладани од средно за таму, минимален број на поени да биде висок (просечно над 4ка просечна оцена од успех и матура просек над 4), па кој си го ладел до средно нека не учи факултет и нека си го лади и понатаму али со работа која ќе му прилега на образованието. И нека има и завршен испит на крај на годината по секој предмет како што има на стоматологија или каде и да беше.
Совет од мене, деца фаќајте книгите и СТУДИРАЈТЕ не гледајте да претрчате низ факултетите и да земете само дипломи, заборајте ги бубиците, преписите, тетките , вујните и тн...туку завршете со знаење. Разбирам дека секој родител сака детето да му биде со високо образование, али јбг не сите се родиле паметни и интелигентни. Родители симнете очилата и гледајте си објективно какво дете имате, не сите склепавте генијалци, туку аљабаци кои незнаат во вц без вас да отидат. Ова е моето мислење како револтиран граѓанин поради неколку причини:
-Прекурчено му е од идиоти по јавните институции кои го ебаваат од шалтер на шалтер за банални работи.
-Влечење на грб на колеги кои „недоволно“ ги разбрале работите, поточно положија по 20 предмети со бубица
-Кругот кој ме опкружува и кој се состои од стварно паметни луѓе си седи дома, а идиоти кои незнаат да се потпишат држат места на они кои знаат
-Страмење каде и да отидам од државата од која потекнувам, која ако стварно се опамети и народот може да биде „Швајцарија на балканот“, али бидејќи тука секој гледа секого да заебе и да си помине со полесно сме „Зимбаве“ на балканот (по пари сметам). и да не набројувам уште еден куп други причини..........
Од мене толку, од народот ако се опамети повеќе, Ви благодарам доколку го прочитавте постов бидејќи изгубив 10тина драгоцени минути да го напишам и да го искажам моето гледиште.