Probuvajki da se zastitam, zaboraviv na toa sto znaci da si sliboden. Ko nekoj da mi gi isece korenjata sto mi bea isprepleteni so najbliskite.
Ja zema najgolemata artilerija i me srusi. Duhovno.
I od togas se tepam za da preziveam. Se ubiv tepajki se. Site me napadnaa i site probaa da mi isecat uste nekoe korence, ako mozat.
Nemase nieden na koj moze da mu se veruva. A i nema ni da ima. Takov e mojot zivot.
Ali eve, soncevo mi gi obnovuva korenjata sekoj den. Rastat se podolgi i podolgi i podlaboki i podlaboki, isprepleteni se so malkumina ali cvrsti. Kako sto pominuvaat denovite, rastam se pogolema i pocvrsta, tolku silna sto nema da moze nikoj da me porazi. Moite korenja se mojata sila.
I vaka u 5 saat sabajle si lezam i si placam.
Stvarno, doktori i naucnici i gradeznici i advokati i politicari, site. Site ve mrazam.
Mi ja unistivte slobodata, mi ja unistivte ubavinata na zivotot sto sakam da ja pocuvstvuvam i cistiot vozduh na izgrejsonce sto sakam da go vdisam. Mi go unistivte cuvstvoto na zemja megju prstite, mi go unistivte zivotot davajki mi do znaenje deka mozam da ubijam nerodeno dete, mi go unistivte stavajki me tuka na ovoj dusek nikakov, megju cigli kako vo kutija, mi go ispravte mozokot, tvrdejki deka kukjata e podobar izbor.
Sakam da me snema od ovde, da se razbudam tamu kaj sto ima svetulki navecer, kaj sto ke go pocustvuvam zivotot, ne opirajki se na smrtta, ne plasejki se od nea.