Драга Кајгана (виртуелен дневник)

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Драга Кајгана,

вчера ја гледав последната епизода од една серија која ми се вбројува во омилените. Од серијава сериозно можи да се научи многу, а е во форма на лесна комедија, генијално (The Good Place). И читам книги, ама сериите се незаменливи. Чувството е исто како кога ќе завршиш добра книга и сега светот е готов и замре и осеќаш празнина таму каде што беше. Ама, после се присеќаваш дека патот беше добар и дека секо момент вредеше и дека ако би се тегнела серијата непотребно ќе беше од оние серии кои ги прекинуваш, а ти недостигаат ликовите. Серија завршена на позитивна нота е нешто меѓу најдобрите работи.

И онака за да комплетирам една успешна серија, еве листа на книги со етика и морална филозофија кои се споменати во серијата или пак имаат одредено базирање врз серијата:
  • What we owe to each other by T. M. Scanlon
  • Groundwork for the metaphysics for morals by Immanuel Kant
  • Utilitarianism by John Stuart Mill
  • No Exit by Jean- Paul Sartre
  • How Good People Make Tough Choices by Rushworth Kidder
  • On the Way to language by Martin Heidegger
  • A treatise of Human Nature by David Hume
  • The methods of ethics by Henry Sidgwick
  • Tao Te Ching the book of the way by Lao Zi
  • Meno by Plato
  • Death by Todd May
  • Critique of Pure Reason by Immanuel Kant
 

HellRaiser

Реметам кајганџии
Член од
1 јануари 2014
Мислења
815
Поени од реакции
854
Глупи сте бе тоа е така ќе си умрете.
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.397
Се договараме за фудбал утре....немам шутнато фудбал месец и јаче....која екстаза.....wow
Уште се радувам на почеток на пролетна сезона како мало дете....фала теби Боже.
 
Член од
25 август 2019
Мислења
263
Поени од реакции
471
Да Винчи ги делел луѓето на оние кои:
1.Гледаат
2.Гледаат само ако им покажеш
3.Не гледаат дури и ако им покажеш
Ние во Македонија како колектив, во која група спаѓаме?
 

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.309
Поени од реакции
7.299
Македонија, земја на северџани, патриоти, небањати и бањати, комуњари и колумњари, квази професионалци, апатија на секој чекор, клати врата земај плата, да умре козата на комшијата, земја во која ти треба да имаш дедо владика за да оствариш основни човечки права.

И пак некој ќе рече како тука нема никаде слобода, не е тоа слобода луѓенца, тоа е стокхолмски синдром.
 
Ф

Флеш

Гостин
Во Македонија моментално се дешава анархија .... Распад на системот,безаконие,деградација .... Сите се јадат меѓусебе ..... Знаете она,имаш кучиња им фрлиш мала коска,ќе има борба .... Денеска сите трчаат за свои интереси и гледаат да те наседнат .... Фамилија,роднини?! Вчера се гледавме,се собиравме .....Сега нема време ....Глупости,нема време .... Да бевме како Албанците,абе држи фамилија заедно .... Пратил едно дете во Германија,друго дете во Италија,повлекуваат и други ....После се чудиш изнакупиле се во Македонија,нашиве бегаат ...Куќи палати,јаки коли итн .... Дојди само на диви Запад ..... Нашиве расипани Македонци .... Имаш прв братучед у Норвешка,механичар со фирма своја....Абе дај татко ми горе да иде .... Абе алтан,не може сеа,земав нова куќа,немам средства за вработување ....Идеш на Малта,ќе те земе некој албанец,србин да работиш,отколку нашинец ...Нашиов ќе гледа да те измолзи ....После не се држиме ....Лекција ?! Македонецот е расипан,одвратен,ми се повраќа,курва народ ..... Ако дефениција за курва е жена шо се ебе за пари ....Тоа е Македонецот ..... Се ебе за пари ....Сменивме име,историја,црква,образ .... Србија не е курва ....Албанија не е курва ....Грчка и Бугарија не се курви ... Македонија е курва за пари ....За 30 години,имавме лоша приватизација,војна,два пати смена на име итн ....Народов ќути како пичка .... Единсвено за референдумот и 26 април ....Во Чиле кај беше пичку матер,покачија бензин,абе мртви на улица ....Се мочам на се што е “македонско“ ......
 
Последно уредено:

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.490
Поени од реакции
16.137
Мораме да се подсетиме на постот на нашиот непрежален брат Џонтра. Да немаше среќа во животот оваа ке беше сигурно сега одадена во некое село на Косово. (Не не ја напаѓам на национална основа, само ме нервира нејзината 0 за женственост).

 

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
9.285
Поени од реакции
22.573
Драга имам една генијална идеја !! :vozbud:

Наместо кај нас да се гори отпадот од ЕУ, може да земеме да ја гориме запленетата марихуана од рации на ЕУ и Интерпол :icon_mrgr:
Double Win. Ем ќе џапаме пари за тоа , ем нема да има загаден воздух.
Наместо годишно иљадници луѓе да заболуваат од рак , ќе се излечат од рак (карикирам :) )
Башка пм 10 честички сигурно ќе бидат максимум до 100. По улици нема да гледаме тажни, намутерни,очајни, изнервирани, не расположени, надркани фаци туку сите ќе имаме барем Мона Лиза насмевки ако не повеќе.
Никој на никого нема да го труе за политика, сиромаштија, социјална сигурност, хаос во администрација ... туку сите ќе си бидат лабави и ќе прават муабет за музика, спорт, хоби..

Знам, претерав ...
Доста е за денес,утре пак...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom