Драга, јас бев раснат со мајндсет "Семејството е се", "Биди близок со твојата крв", "Простувај и не замерувај ако некогаш згрешат".
Но, денес сфаќам дека фактот што си ми "тетка,стринка,чичко,вујко,братучед" воопшто не ја оправдува реалноста дека сте токсични, самобендисани нарцисоидни луѓе кои си гледаат само кон себе и никој друг (чест на исклучоци).
Денес сфатив дека тоа правило од погоре дека "семејството е се" важи само и само за најблиски луѓе(мајка татко брат сестра), па дури и тогаш доколку се преминат некои граници треба да се пресече. Се што е надвор од тој круг на НАЈТЕСНО семејство, едноставно не е доволна причина што мајка ми и татко ти се брат/сестра за да ја толерирам твое газење врз мое достоинство и твое користење на моја добра намера. Еднаш, два пати, три пати ама веќе 100от пат - не. Што е многу е многу.
Сите сме луѓе, и јас сум грешел, и јас сум постапувал погрешно кон оваа категорија на роднини, но сепак, мислам дека денеска дното го пробија и денес последен пат испаднав човек и ферчина. Од денес па натака, вртам нов лист по ова прашање. Веќе чашата се прелеа.
Емотивен булинг (од облик набивање грижа на совест) од оваа категорија ? - фајронт. Никогаш повеќе.
Цел живот покажување респект кон некој постар и подалечен роднина, за да на крај кога очекуваш тој да покаже респект и почит, да добиеш 3 прста длабоко во анален отвор... not anymore. Eдноставно премногу пати се "прегорував" и одамна требаше да сфатам дека релната е жешка. Но, таков сум, добар, емотивен и задоен со тие фамилијарни вредности во време кога и први братучеди/тетки и што уште не само си го гледаат својот гз и ништо друго.
Во животот најдобро поминуваат луѓе - глумци, камелеони. Такви што навидум ќе глумат дека "се ќе направат за тебе", "се е океј" и дека ти си им "најмил, најубав, најсимпатичен, најдобар", а во истиот момент кога ќе ја напуштат просторијата, не даваат ни 5 пари за тебе.
Сакајте си ги најблиските, чувајте ги, но НИКАКО по цена на вашата добросостојба и вашето ментално здравје. Разбирам еднаш двапати жртвување, ама ако после третиот "минус" продолжат со истото, единственото паметно и полезно нешто е сечење од корен/дистанцирање.
Секое наредно кажување "НЕ, доста беше" ќе биде полесно и полесно и евентуално ќе ви стане muscle memory и ама ич уво нема да ви чуе.
Пошто тоа е единствен начин да се изборите со емотивен булинг (не секое малтретирање е физичко, многу посуптилно и позаебано е емотивното/когнитивното).
Толку имам да кажам.