Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.812
Поени од реакции
6.392
Стоко има писма во кои Алберт горко им се обраќа на Професорите, лут од фактот дека повеќе го преферираат Тесла. Со зборовите Ојре Нојер Ман - вашиот нов човек. Ривалството продолжило и во САД, живееле во Њу Џерси на 5 мин оддалеченост. Ниеднаш не се сретнале. Тесла не е единствениот Србин кој го почнал своето образование во Австрија то време. И српскио Патријарх се школовал таму. Таткому на Никола бил Православен Поп. Од ниге никаде му текнало на Алберт да жени Србинка (и покрај тоа што имал доста големо либидо, ако се разбираме), сигурно не Бугарка со И-Ку колку еден компир. Некоја шо би ја пеела Македонско Девојче - ко бугарска песна хаха, пример. Пошто толку им фаќа црепот од ум, нив.

Милева Марич Ајнштајн и Алберт Ајнштајн. Ова била Физичар, Германецот ја школовал пред да ја земи за жена. Ајде чути сега, грозен Бугар.

Туку за друго се најавив овде. БЕЛГРАДЕ ДАЛИ СИ СПРЕМЕН ДА ГО ИСКУСИШ ОВАЈ МАКЕДОНЕЦ ВО СЕТА СВОЈА СЛАВА? You better be!!!
Планирам скрос туце да се напрам и со влечкајне по колена да се однесам назад во хотелот, ако го најдам патот кон Београд на води, that is, негде кај 5 сабајле.
Ако сте мирни че има и слики. #НовиотЦариград

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
22.997
Ne sum nesto posebno religiozen, vsusnost ne sum ic a ne posebno, ama kako se imam raspravano so edni Srbi za taa crkvata na Vraniskovski ili kako bese, oci ke si izvadevme, skoro do tepacka dojde. Tie mene ke mi ja negirat crkvata, vakva bila takva bila. Hrvati ne razdelija. Inaku da ova se desavase tamu gore vo germanite.
Muabetot mi e kakva e takva e nasa si e. Jas mozi tuka ke frlam so drva i kamenja po nejze, po popovite i po so mi dusa saka ama nikogas nema da dozvolam nekoj od nadvor da mi navreduva ili negira nisto povrzano so republikata. Kade i da sum, so koj i da sum.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.778
Поени од реакции
21.282
Анштајн и Тесла.

Повржуе ги само едно нешто.
Филаделфија експеримент у 1943 годину.
Кој сака повише да му раскажу за овј амерички владин проект,нека дигне два прста.

Ps. Шпекулира се дека воен брод Олдриџ,исчезнаја и се појавија на друго место за 10 минута.

Тој се дешава кд ке се здружиф два од топ 5 најпаметни умови икада.

Да Винчи,Архимед и Њутн су остали три.

Член од
9 август 2014
Мислења
493
Поени од реакции
1.592
Драга,
византиецот уствари ги искажува мислењата на секое закоравено влаше од категоријата антички власи од Македонија- власите ги смета за Македонци, Македонците за Бугари, а Србите за власи т.е. негов сој. Ех, да имав по едно стотче за секој пат кога сум слушнал ваков антички да нарече етнички Македонец Бугар, а себе да се прогласи за пола антички Македонец, пола Римјанин, пола Византиец :D :D , сега ќе им дишев во врат на Безос и Маск.

Последно уредено:
Член од
23 август 2024
Мислења
254
Поени од реакции
449
Tesla attended the Austrian Polytechnic in Graz (now the Graz University of Technology) in the early 1870s. He studied electrical engineering and demonstrated extraordinary academic ability but left before completing his degree. His time at Graz was marked by a deep interest in electricity and the invention of the induction motor, which later became one of his most famous contributions.

Einstein did not study in Austria. He attended the Swiss Federal Polytechnic (ETH Zurich) in Switzerland in the late 1890s, where he studied physics and mathematics. After graduating, he went on to work at the Swiss Patent Office and later became a professor. His work was almost entirely theoretical, dealing with concepts like relativity and quantum mechanics.

Their educational paths never intersected, and they pursued very different approaches in their work. Tesla was known for his hands-on experiments and inventions, while Einstein’s contributions came largely from theoretical exploration. This separation in education and focus contributed to the lack of personal connection or collaboration between them.

Albert Einstein met his first wife, Mileva Marić, at the Swiss Federal Polytechnic (ETH Zurich) in Switzerland. They were both students in the same physics and mathematics program. Mileva, originally from Serbia, was one of the few female students in the program and the only woman in their class, which may have contributed to their initial connection.

Последно уредено:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.392
Поени од реакции
86.789
Доста тежок период за мене последниве неколку месеци, додуша сеуште е тежок али верувам дека времето ќе залечи нешто колку толку... Она што сватив овој период е кои луѓе ми помогнаа или барем се понудија да помогнат додека бев во фрки, ама и кои "луѓе" треба засекогаш да ги чкртнам од мојот живот.
За овие вториве секогаш велам да се здрави и живи, ама што се подалеку од мене, толку подобро... мизерни души се за мене тоа.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.481
Поени од реакции
37.302
Кајг,
ова центрифугава од машината за перење кога почнува со вртењето мислиш суперсоничен авион се покренува и полетува, какво чувство, ем во купатило, ем мислам како во авион да сум! :eek:

OMBcy5.gif

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.517
Поени од реакции
8.606
Она кога ќе видиш дека во РСМ во 2024 уште не им е концептот на силување во врска познат. Астероидот до каде е?
Picsart_24-10-30_14-36-31-062.jpg

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.708
Поени од реакции
1.862
ДК,

Ако некој не може да дефинира што е жена или маж, не треба да има право на глас. Чим племенска заедница што уште практикува резбање на камен може да го одговори прашањето без размислување.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.620
Поени од реакции
36.315
Единствената писателка која два пати доби награда Роман на годината и авторка чие дело е единствената прочитана книга и на многумина во државава и на многумина тука, замина во вечноста. :( Нејзината големина и важност во македонската книжевност се сомневам дека некој некогаш може да ги надмине.

Почивај во мир, драга Оливера!

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.812
Поени од реакции
6.392
Кеј,

ви се десило да дискутирате низ темите овде и да добијате чувство дека си прајте муабет со кхм. клетка, или некој дел од неа.. пр. цитоплазма, не е ни јадро тоа, нешто споредно во клетката е, кхм. има долг пат пред себе, доправа ќе се развива, еволуција пука 4 илјади години. Ил ќе остани едноклеточен организам? :O Мене често. Еве незнам. И-Ку.. колку едн компир, кхм. едноцифрен.

На маленом сплаву, луда дружина
споила их иста *горка* судбина. Ту смо некад често били ти и ја.
Сада сам фина ЈАААА, ал кад будем пијана.. (целта е да го пејш ова дур те крепат гласните жици, другио ден да не мојш да зборниш). Секс, Ракија и <3Турбо-Фолк.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom