Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
1 октомври 2023
Мислења
807
Поени од реакции
2.421
После години и години самоубедување дека тука ќе се снајдам и ќе излезе солидна прилика за перспективна работа и кариера, решив да пресечам и да направам ја направам најтешката одлука во животот. Да заминам и да почнам од 0, сам.
Многу ми е криво зошто во овие 6 години откако дипломирав нема што не направив за да „успеам„ и да се снајдам ама што се повеќе се трудев, се подалеку бев. Од старт имав погрешен мајндсет дека со труд и знаење ќе се снајдам, од старт влегов во „кораци“. Сега сфаќам дека за во државава за се ти треба луѓе и да ти се погоди среќа да влезеш во право време и право место, инаку што и да работиш, ќе црнчиш и ќе викаш фала, бар имам работа и редовна плата, а дали ти стига, дали ти е доволна, сосема друг муабет.
Последниве година ипол дена мислев дека имам и ради кој да останам и да се помирам со судбината ама убаво кажале старите луѓе, на муци се познају јунаци, па и од тоа не излезе ништо, кога требаше највеќе да ме разбере и да издржи, реши дека сум ја кочел во животот, дека сум бил тежок човек и сум бирал работи а не сум бил во позиција да бирам туку сум требало да работам било што ради тоа што сум бил машко, не било се во парите. Со завршен факултет, академија, сертифициран во неколку работи и 6 годишно разновидно работно искуство, од бензинска, до транспорт и логистика, ја сум тој што бирал работа. Човекот што никогаш не работеше во струка, што се мрзнеше на -20 степени и седеше на џакови од пелети и чекаше муштерии, што во лето од издувни гасови и огромна температура неможев да дишам пошто немаше воздух. Човек што во 2 сабајле со црнци во сабота разговараше по телефон затоа што не им се свиѓала неделата и требало повеќе пари да печалат како возачи на камион во Америка. Јас сум бирал, а цело време критикуван како тоа ли било работа, од 2 до 11 секој ден, не ме гледала, не се живеело така, само сабота и недела ли ќе функционирам. Ок.
Последниве 8 месеци, завршив академија, се фокусирав 100% да успеам и да сменам професија, еве од јули после 300 апликации на огласи за пракса/работа ја сеуште не сум ни блиско до било каква позиција, без разлика што секој ден учев како што ни на факултет не сум учел, не се инвестирав 100%, туку 200% и последниве месеци откако дојдов до гола кожа, чекајќи да излезе прилика, решила она дека било доста, дека сум ја кочел и не и се свиѓало како размислувам. Сум требало да прифатам да работам за 22 илјади.
Епа драга, што е доста, доста е.
Чекам одговор за стан/соба и за месец дена, два, почнувам пак од 0 ама стварно од 0 и сам. Па шта буде нека буде, животот е срање и онака.
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.534
Поени од реакции
59.077
Dear K,

- Нож на германски: Боден
- Два ножа: Боден-Боден
- Грмотевица на шпански - Севиља лос небос...

Бајат хумор, со причина. Го слушнав кога бев дете, ми беше толку смешно што ете, сум го запомнил до денес кога почина авторот на овие досетки, Војче Китановски.

Нека почива во мир.
 

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.705
Поени од реакции
2.789
Д К, дали некој луѓе заслужуваат втора шанса? Дали треба да ги прескокнеме сите тие црвени развеани знаменца и да веруваме во добротата длабоко закопана некаде ако воопшто постои.
Дали? Ту би? ор нот ту би? Тоа е прашањето. Било ќе биде увек. Јас ете сум изгорена и сега демек ќе дував на макеница, ама некој добро си ги шалта маските на глава и ете повторно паднав на иста фора. Дигам руки, се давам во вртлозите судбоносни, нека ме носат ветришта, удираат животни стапови а дали ќе се исправам и продолжам, ќе се преслушаме,...ќе пишам, воглавном сега сум загрижена за иднината, тежок живот дојде, не дека и порано беше полесен, само ете очекуваш во некој период да попушти, да олабави појас ,да здивне човек, но не, од една бура во друга, без паузи...
Ајде и ова ќе помине, поминува и доброто и лошото тоа ме теши. На крај ќе затвори човек очи и ќе издише,за последен пат ќе му олесни. Тоа е утеха. Не се жалам ок е.
 
Член од
22 август 2022
Мислења
513
Поени од реакции
1.713
Драгана, изгледа дека сите мајки некако се собрале на некој состанок и се договориле на ист начин да користат телефон и интернет.

Човек, не поминале ни 2 минути како повикот бил пропуштен, во моментот не сум можела, не можеш да ја добиеш. Ѕвони, ѕвони како заблуден некој. И вади се од памет од иљада километри.
 

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.724
Поени од реакции
21.052
Драа

Којзнае какфа иднина не чека. Тинејџери су ни крш. Само земи повози се у петак или у суботу навечер у јсп. Страшно.

Пример прееска, петнаесгодишна дали беше, облекла се како курва за у школу, ноге дигнати на друго седиште и пушташе музику на глас наравно од ајфон, некои српски сељоптерски песне сс модифициран Шер глас.
Страшно. Страшно ептен.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.541
Поени од реакции
22.602
Abe koja pesna so smuti od krastajci odi, da mi e da znam.
#prasanjakoimemacat :cautious:
P.s i posle ke jadat gomna, ne se puselo vo kafana, ne se pielo, tamu ljugeto odele za neznam so.
E pa vo biblioteka i po bolnici se odi so smuti, kurov mi go barate po kafani ebave svilenite :sneaky:
 
Член од
21 септември 2011
Мислења
690
Поени од реакции
2.010
Драга

Кога сме кај песните ако имаш време слушни го хитчево. Одамна немало ваква добра песна проследена со исто така добар видео запис. :oeoeoe:

 

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.724
Поени од реакции
21.052
Да
Српско иде сс алкохол, ама ако си сељак. Ја глеам глувонеми само сок пиеф.

Сфи сте кул фаце док не ве удри алкохол. Руке у вис и пој глупости.
Сељоптери.
Нели си вреѓате интелигенцију бе?


А кој га измисли бе тој дека музика е пропратна сс алкохол?
 
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.968
Поени од реакции
11.019
Драга, кажи му пак на овај со измислениот дијалект дека подобро е на ракија - напраен магија и со Синан во кафана, отколку на Free Earth Festival *(пример), напуштен триста, пропратно со по некое амфетаминче и секако бонус ТУШИРАЊЕ (како мисловна именка).

Бидете така. :smirce:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom