К.
Си терам одмор у Грција со моите, јер сите другари/пријатели/колеги земаа у август како секој нормален свет, мене сеа ми остана дека на работа сме у фрки и наредно одмор тек после октомври ќе видам. Нвм, дај шта даш, малце пензионерски, ама сепак позитивно изненаден дека мислев 100 пати подосадно ќе ми биде. Пред некој ден успеав да ги натерам друштво да ми праат, на мој трошок, на една позната плажа тука на краците. И што ќе праат, дојдоа. Отидовме на плажа, ме одраа таму успат, наредно ќе си го прашам кога пак ќе идам по такви "популарни" места кај што ниту услуга, ниту хигиена, ниту пак цени се на нормално ниво.
И нема врска, седиме оптегнати на лежалките, околу нас полека-полека 5-6 фамилии раштркани низ цела плажа што збореа течно германски. На прв поглед, сите дотерани, Гучи маици, Дизел крпи, D&G купаќи, златни саати, ланци, прстења и се по ред. На втор поглед, цигани класични(у буквална смисла, не фигуративно како карактерна особина), црни беа луѓето, зборат германски, и чудно ми падна скоро сите имаа ланец со крст. Нвм, си седам така на плажа, лигавам 2 пива цел ебан ден дека ми беше прескапо, овие порачуваат Моети, Џејмисони, бело вино, Ред Були итн, да не му влегувам во есапот, али мислам дека минимум 2-3000 евра фрлија само на плажата тој ден. Јбг си викаш, успеале циганиве, еманципирани си се, бојата на кожата знае да лаже итн.
Фаст форвард 24 саати, седнати синоќа со моите и нивни пријатели во една пицерија, се зезаме нешто, и веднаш до пицеријата надвор имаше еден од оние боксирачи се или не знам како да ги кажам, она знаеш пушташ едно евро и стегаш бокс па колку ќе ти изброи, нешто што прв и последен пат у 7 одд на селски панаѓур во Неготино сум го пробал. И нвм, си седиме со моите, си мезиме и слушам од таму БАМ,БАМ,БАМ,БАМ. Се вртам, кога ќе видам браќава од претходниот ден од плажата издотерани, со жени, со деца, туто комплето си се редат и маваат на тие боксовите. Окау ќе си речеш, сакале да се измерат по 1 да видат кој е најјак, меѓутоа цели 25 минути додека станеме од пицеријата маваа боксови на тоа, жените седнати настрана ги гледаат, овие маваат, нема застој, спас му немаше на лепите. Џабе е се, колку и да немаш предрасуди(или пробуваш да немаш предрасуди), циго остаје циго на крај на денот..