Донесен е законот за Државни службеници = "аирлија казнување и бркање од работа"

Член од
17 јануари 2009
Мислења
537
Поени од реакции
279
Во право е Реалниов, законот за државни службеници важи и во МНР, само има мали разлики околу условите за вработување, иначе и нивните огласи се објавуваат на ова веб страна http://www.ads.gov.mk/ односно во Агенција за администрација.

А вработените во МНР се државни службенци.;)[DOUBLEPOST=1418520059][/DOUBLEPOST]

Да де не си ама сепак си полу Грк , бидејки мајкати била Гркинка. Ти пред една година сам призна само не се сеќавам на која тема беше.
За жал не си у право и ти за болдираново, порано биле државни службеници, а од пред 2 години не се, Кога се распишува оглас за државни службеници се повикува на закон за државни службеници, а во огласите во МНР не се повикува на законот за државни службеници. За да се вработиш како државен службеник основно што треба е да го положиш испитот за државен службеник, во МНР не ти е потребен и ред други работи, да не ја пишувам целата постапка за вработување, во МНР нема раководители на одделенија според законот за државни службеници туку нивни некој пандан им се началници....... на кратко овој закон што е во насловот на темата не важи за вработените во МНР. Само спореди го огласот за МНР од Реален даден во линк и некој од од актуелните огласи на http://www.ads.gov.mk/ и ќе видиш голема разлика. Условите со новиот закон за државни службеници што ќе се воведат од наредната година, во МНР важат уште пред две години плус некои посебни услови.[DOUBLEPOST=1418555533][/DOUBLEPOST]
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:[DOUBLEPOST=1418521864][/DOUBLEPOST]
Каква врска има ова тема со мојата мајка ? А инаку ДА, мајками е гркинка и јас се гордеам со тоа, а имам и братучеди Грци, ама тоа не ме прави Грк...
:oeoeoe: (y)(y)(y)(y)(y)(y)
Ти реков да користиш интернет да провериш пред да напишеш нешто, ама ко на дрво да збориш.
http://24vesti.mk/izmenite-na-zakonot-za-nadvoreshni-raboti-pred-pratenicite , шитај го вториот и третиот пасус од веста, па после колку што сакаш прај:facepalm:, а ако имаш доблест ќе се извиниш за навредите.
 
Последно уредено:
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.565
Поени од реакции
634
За жал не си у право и ти за болдираново, порано биле државни службеници, а од пред 2 години не се, Кога се распишува оглас за државни службеници се повикува на закон за државни службеници, а во огласите во МНР не се повикува на законот за државни службеници. За да се вработиш како државен службеник основно што треба е да го положиш испитот за државен службеник, во МНР не ти е потребен и ред други работи, да не ја пишувам целата постапка за вработување, во МНР нема раководители на одделенија според законот за државни службеници туку нивни некој пандан им се началници....... на кратко овој закон што е во насловот на темата не важи за вработените во МНР. Само спореди го огласот за МНР од Реален даден во линк и некој од од актуелните огласи на http://www.ads.gov.mk/ и ќе видиш голема разлика. Условите со новиот закон за државни службеници што ќе се воведат од наредната година, во МНР важат уште пред две години плус некои посебни услови.[DOUBLEPOST=1418555533][/DOUBLEPOST]
Ти реков да користиш интернет да провериш пред да напишеш нешто, ама ко на дрво да збориш.
http://24vesti.mk/izmenite-na-zakonot-za-nadvoreshni-raboti-pred-pratenicite , шитај го вториот и третиот пасус од веста, па после колку што сакаш прај:facepalm:, а ако имаш доблест ќе се извиниш за навредите.
Просто речено,чим се објавува огласи на адс тоа е завршена прикаска, тие се Джавни службеници, прочитај го законот, инаку на сајтот на адс се објавува огласи само за државни и јавни службеници.. И пред еден месец се објави оглас за државни службеници во МНР, ама ти тоа ќе го сфатиш после 10 години..:tapp::tapp::tapp::tapp:
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
537
Поени од реакции
279
Просто речено,чим се објавува огласи на адс тоа е завршена прикаска, тие се Джавни службеници, прочитај го законот, инаку на сајтот на адс се објавува огласи само за државни и јавни службеници.. И пред еден месец се објави оглас за државни службеници во МНР, ама ти тоа ќе го сфатиш после 10 години..:tapp::tapp::tapp::tapp:
Абе дрво си е дрво, џабе му даваш памет и да ти нацртам нема да разбереш, ама и ја сум крив што сакам на некој полуписмен да му укажам дека греши. Жити се немој мене да ми кажуваш дали во МНР се државни службеници и дека овој закон се однесува на нив,бидејќи до вчера работев во МНР и јас несум знаел за себе кој закон за мене се однесува.
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.798
Поени од реакции
1.028
За жал не си у право и ти за болдираново, порано биле државни службеници, а од пред 2 години не се, Кога се распишува оглас за државни службеници се повикува на закон за државни службеници, а во огласите во МНР не се повикува на законот за државни службеници. За да се вработиш како државен службеник основно што треба е да го положиш испитот за државен службеник, во МНР не ти е потребен и ред други работи, да не ја пишувам целата постапка за вработување, во МНР нема раководители на одделенија според законот за државни службеници туку нивни некој пандан им се началници....... на кратко овој закон што е во насловот на темата не важи за вработените во МНР. Само спореди го огласот за МНР од Реален даден во линк и некој од од актуелните огласи на http://www.ads.gov.mk/ и ќе видиш голема разлика. Условите со новиот закон за државни службеници што ќе се воведат од наредната година, во МНР важат уште пред две години плус некои посебни услови.[DOUBLEPOST=1418555533][/DOUBLEPOST]
Друже законот за државни службеници важеше за сите само од секогаш имаше некои мали измени околку условите за вработувања, например за да се вработиш во МНР од секогаш се бараше меѓународни сертификати тоа не е нешто ново, но за други огласи во администрацијата не се бараше. А иначе вработените во МНР се државни службеници прашај на кого сакаш. Да не беа државни службеници немаше у опште да се објави нивните огласи во адс, односно во Агенцијата за адмнистрација. Овој сајт е исклучиво за државни службеници и за јавни службеници..http://www.ads.gov.mk/prebaruvanje.nspx?q=Министерство за надворешни работи
http://prijava.aa.mk/
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.565
Поени од реакции
634
Абе дрво си е дрво, џабе му даваш памет и да ти нацртам нема да разбереш, ама и ја сум крив што сакам на некој полуписмен да му укажам дека греши. Жити се немој мене да ми кажуваш дали во МНР се државни службеници и дека овој закон се однесува на нив,бидејќи до вчера работев во МНР и јас несум знаел за себе кој закон за мене се однесува.
Ти пожелувам ментално здравије и ништо повеќе..[DOUBLEPOST=1418575892][/DOUBLEPOST]
Друже законот за државни службеници важеше за сите само од секогаш имаше некои мали измени околку условите за вработувања, например за да се вработиш во МНР од секогаш се бараше меѓународни сертификати тоа не е нешто ново, но за други огласи во администрацијата не се бараше. А иначе вработените во МНР се државни службеници прашај на кого сакаш. Да не беа државни службеници немаше у опште да се објави нивните огласи во адс, односно во Агенцијата за адмнистрација. Овој сајт е исклучиво за државни службеници и за јавни службеници..http://www.ads.gov.mk/prebaruvanje.nspx?q=Министерство за надворешни работи
http://prijava.aa.mk/
Не е точно дека од секогаш се барало сертификати за јазици, а инаку законот за државни службеници за вработените во МНР се измени пред една година. И од тогаш за нив се воведе англискиот јазик.

Ево ти доказ
Измени на Законот за МНР за подобра дипломатска служба
Воведување систем на кариера во дипломатијата, задолжително познавање на одредено ниво на англискиот јазик со доставување одреден сертификат и на уште еден странски јазик, како и воведување систем на оценување и отчетност за работата на дипломатите, се дел од измените кои се предвидуваат во Законот за надворешни работи. Услов за вработување во Министерството ќе биде и нечленување во орган на политичка партија на централно ниво.

Како што образложи министерот за надворешни работи Никола Попоски пред собраниската Комисија за надворешна политика, целта на измените е да се подобри развојот на дипломатската служба, којa е нашата лична карта во странство.

Системот на дипломати од кариера ќе се изврши преку изземање на вработените од МНР од Законот за државни службеници, при што додаде, се има предвид специфичниот караткер на работата на дипломатите и се врши усогласување со рефернтните практи во ЕУ и во врвните дипломатии во светот.

- Клучната цел е да воспоставиме одреден стандард во кој ќе го засилиме квалитетот на дипломатското претставување во светот. Во модерната дипломатија веќе англискиот јазик е воспоставен и сметаме дека тоа треба да биде услов без кој не се може за натамошен развој на овој систем и поаѓаме од почетната позиција дека дипломатите се лицето на нашата земја надвор и дека мора да обезбедиме определно ниво на познавање кое ќе им ја олесни работата и кое ќе ни овозможи подобро да бидеме претставени, рече Попоски.

Во делот на квантифицирање на работата на дипломатите, Попоски посочи дека станува збор за воспоставување систем во кој би се дефинирале определени цели кои треба да се постигнат во политичкото дејствување и претставување на земјата, покрај на економското делување за што вели, втора година во тек е пилот проект.

- Сакаме на овој начин за најуспешните да обезбедиме определени награди и позитивна стимулација, но и укажувања доколку се покаже недоволна активност во одредени ДКП-а за да имаме поттик за опредена корекција во догледно време, рече министерот Попоски.
Претседателот на Комисијата за надворешна политика Антонио Милошоски го поздрави воведувањето систем од кариера во дипломатијата, одредбите со кои во рок од 60 дена од враќањето од дипломатска служба во земјата дипломатот е обврзан да поднесе извештај за својата работа пред претседателот на државата, ресорниот министер и пред оваа комисија, како и задолжителното познавање на англискиот за вработување во МНР и упатување на дипломатска служба.

- Овој критериум иако ќе бара дополнителни напори за негова примена во самото Министерство, иако ќе одзема време, е мнгу добар бидејќи дава еднакви правни можности на секого да се истакне според квалитетите. Од моето искуство како министер можам да посведочам дека не секогаш и сите дипломати совесно го преземтираа податоците за степенот на познавање странски јазици. Сега со овие норми ќе се анулира или сведе на минимум можноста за каква било манипулација со поседувањето на тие вештини потребни вршење на дипломастката служба, рече Милошоски.

Со него во делот на познавање на англискиот јазик се согласи и Лилјана Поповска од ДОМ, според која, на овој начин ќе се избегне да се провлекуваат.
http://a1on.mk/wordpress/archives/85933
 
Последно уредено:
Член од
17 јануари 2009
Мислења
537
Поени од реакции
279
Ти пожелувам ментално здравије и ништо повеќе..[DOUBLEPOST=1418575892][/DOUBLEPOST]

Не е точно дека од секогаш се барало сертификати за јазици, а инаку законот за државни службеници за вработените во МНР се измени пред една година. И од тогаш за нив се воведе англискиот јазик.

Ево ти доказ
Измени на Законот за МНР за подобра дипломатска служба
Воведување систем на кариера во дипломатијата, задолжително познавање на одредено ниво на англискиот јазик со доставување одреден сертификат и на уште еден странски јазик, како и воведување систем на оценување и отчетност за работата на дипломатите, се дел од измените кои се предвидуваат во Законот за надворешни работи. Услов за вработување во Министерството ќе биде и нечленување во орган на политичка партија на централно ниво.

Како што образложи министерот за надворешни работи Никола Попоски пред собраниската Комисија за надворешна политика, целта на измените е да се подобри развојот на дипломатската служба, којa е нашата лична карта во странство.

Системот на дипломати од кариера ќе се изврши преку
изземање на вработените од МНР од Законот за државни службеници, при што додаде, се има предвид специфичниот караткер на работата на дипломатите и се врши усогласување со рефернтните практи во ЕУ и во врвните дипломатии во светот.

- Клучната цел е да воспоставиме одреден стандард во кој ќе го засилиме квалитетот на дипломатското претставување во светот. Во модерната дипломатија веќе англискиот јазик е воспоставен и сметаме дека тоа треба да биде услов без кој не се може за натамошен развој на овој систем и поаѓаме од почетната позиција дека дипломатите се лицето на нашата земја надвор и дека мора да обезбедиме определно ниво на познавање кое ќе им ја олесни работата и кое ќе ни овозможи подобро да бидеме претставени, рече Попоски.

Во делот на квантифицирање на работата на дипломатите, Попоски посочи дека станува збор за воспоставување систем во кој би се дефинирале определени цели кои треба да се постигнат во политичкото дејствување и претставување на земјата, покрај на економското делување за што вели, втора година во тек е пилот проект.

- Сакаме на овој начин за најуспешните да обезбедиме определени награди и позитивна стимулација, но и укажувања доколку се покаже недоволна активност во одредени ДКП-а за да имаме поттик за опредена корекција во догледно време, рече министерот Попоски.
Претседателот на Комисијата за надворешна политика Антонио Милошоски го поздрави воведувањето систем од кариера во дипломатијата, одредбите со кои во рок од 60 дена од враќањето од дипломатска служба во земјата дипломатот е обврзан да поднесе извештај за својата работа пред претседателот на државата, ресорниот министер и пред оваа комисија, како и задолжителното познавање на англискиот за вработување во МНР и упатување на дипломатска служба.

- Овој критериум иако ќе бара дополнителни напори за негова примена во самото Министерство, иако ќе одзема време, е мнгу добар бидејќи дава еднакви правни можности на секого да се истакне според квалитетите. Од моето искуство како министер можам да посведочам дека не секогаш и сите дипломати совесно го преземтираа податоците за степенот на познавање странски јазици. Сега со овие норми ќе се анулира или сведе на минимум можноста за каква било манипулација со поседувањето на тие вештини потребни вршење на дипломастката служба, рече Милошоски.

Со него во делот на познавање на англискиот јазик се согласи и Лилјана Поповска од ДОМ, според која, на овој начин ќе се избегне да се провлекуваат.
http://a1on.mk/wordpress/archives/85933
Значи клучен збор е изземање, односно како што пишав погоре биле државни службеници порано ама више 2 години скоро не се, мада знам додека се уште работев таму се збореше за повторни измени со кои во 2015 година би станале административни службеници но како што пишав и претходно измените во законотне се од круцијално значење за вработените во МНР бидејќи тие услови кои треба да се спроведуваат од февруари / март следната година за државните службеници веќе важат во МНР плус некои дополнителни услови.
Поздрав и секое добро и не би сакал да се навредуваме, исто и тебе ти посакувам здравје , не само ментално :)
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.565
Поени од реакции
634
Значи клучен збор е изземање, односно како што пишав погоре биле државни службеници порано ама више 2 години скоро не се, мада знам додека се уште работев таму се збореше за повторни измени со кои во 2015 година би станале административни службеници но како што пишав и претходно измените во законотне се од круцијално значење за вработените во МНР бидејќи тие услови кои треба да се спроведуваат од февруари / март следната година за државните службеници веќе важат во МНР плус некои дополнителни услови.
Поздрав и секое добро и не би сакал да се навредуваме, исто и тебе ти посакувам здравје , не само ментално :)
Се уште се ДРЖАВНИ СЛЖБЕНИЦИ, пред еден месец имаше оглас во адс за државни службеници во МНР, а за 2015 година тоа е друга работа, ти твдреше дека и сега не се државни службеници.
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
537
Поени од реакции
279
Џабе братче да продолжиме не ме разбираш, јас ти викам дека сега се изземени од законот за државни службеници и не важи за нив законот, а во 2015 ќе станат административни службеници. Впрочем и зборот изземени ти го болдирав со црвено на веста што ја постираше „Системот на дипломати од кариера ќе се изврши преку изземање на вработените од МНР од Законот за државни службеници, при што додаде, се има предвид специфичниот караткер на работата на дипломатите и се врши усогласување со рефернтните практи во ЕУ и во врвните дипломатии во светот“
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.565
Поени од реакции
634
Џабе братче да продолжиме не ме разбираш, јас ти викам дека сега се изземени од законот за државни службеници и не важи за нив законот, а во 2015 ќе станат административни службеници. Впрочем и зборот изземени ти го болдирав со црвено на веста што ја постираше „Системот на дипломати од кариера ќе се изврши преку изземање на вработените од МНР од Законот за државни службеници, при што додаде, се има предвид специфичниот караткер на работата на дипломатите и се врши усогласување со рефернтните практи во ЕУ и во врвните дипломатии во светот“
Првин тврдеше дека нема соработници, па после ти докажав дека има, па потоа ми тврдиш дека не се државни службеници, а фактички се уште се, бидејки точно пред еден месец имаше ОГЛАСИ во адс, односно во агенцијата за администрација за државни службеници за во МНР, а на сајтот на адс се објавува искуличиво огласите на државните службеници. После нова година можеби ќе се оделат целосно од државните службеници,али моментално се уште се државни службеници..
 
Член од
17 јануари 2009
Мислења
537
Поени од реакции
279
Првин тврдеше дека нема соработници, па после ти докажав дека има, па потоа ми тврдиш дека не се државни службеници, а фактички се уште се, бидејки точно пред еден месец имаше ОГЛАСИ во адс, односно во агенцијата за администрација за државни службеници за во МНР, а на сајтот на адс се објавува искуличиво огласите на државните службеници. После нова година можеби ќе се оделат целосно од државните службеници,али моментално се уште се државни службеници..
Значи јас ти кажувам дека не се сега, не се скоро од пред 2 години државни службеници (како што и пишува во веста што ја постираше) , а од 2015 ми се чини февруари или март ќе станат административни службеници. Ако си полагал испит за државен службеник сигурно ги знаеш звањата за раководни државни службеници ( Раководител на сектор, помошник раководител и раководител на одделение) во МНР до 2013 беа тие звања сега ги нема пошто за нив не важи законот за државни службеници, сега таму имаш Помошник директор и началник на одделене, пандан за помошник раководител на сектор не постои. Други звања за државен службеник се, помлад соработник, соработник, виш соработник и советник, во МНР тие звања се различни, најниско од овие звања за државни службеници е помлад соработник а во МНР му е пандан звање соработник, другите звања во МНР се стручен соработник, самостоен соработник, виш советник и специјален советник што воопшто не постојат во досегашната категоризација на државни службеници[DOUBLEPOST=1418582986][/DOUBLEPOST]
Првин тврдеше дека нема соработници, па после ти докажав дека има, па потоа ми тврдиш дека не се државни службеници, а фактички се уште се, бидејки точно пред еден месец имаше ОГЛАСИ во адс, односно во агенцијата за администрација за државни службеници за во МНР, а на сајтот на адс се објавува искуличиво огласите на државните службеници. После нова година можеби ќе се оделат целосно од државните службеници,али моментално се уште се државни службеници..
[DOUBLEPOST=1418584690][/DOUBLEPOST]Не коментирам више на темава пошто тоа е контрапродуктивно.
 
Последно уредено:
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.565
Поени од реакции
634
Значи јас ти кажувам дека не се сега, не се скоро од пред 2 години државни службеници (како што и пишува во веста што ја постираше) , а од 2015 ми се чини февруари или март ќе станат административни службеници. Ако си полагал испит за државен службеник сигурно ги знаеш звањата за раководни државни службеници ( Раководител на сектор, помошник раководител и раководител на одделение) во МНР до 2013 беа тие звања сега ги нема пошто за нив не важи законот за државни службеници, сега таму имаш Помошник директор и началник на одделене, пандан за помошник раководител на сектор не постои. Други звања за државен службеник се, помлад соработник, соработник, виш соработник и советник, во МНР тие звања се различни, најниско од овие звања за државни службеници е помлад соработник а во МНР му е пандан звање соработник, другите звања во МНР се стручен соработник, самостоен соработник, виш советник и специјален советник што воопшто не постојат во досегашната категоризација на државни службеници[DOUBLEPOST=1418582986][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1418584690][/DOUBLEPOST]Не коментирам више на темава пошто тоа е контрапродуктивно.
Па нели според тебе немаше соработници ? :pos: Ај нека биде по твое не се државни службеници хахахахаххахахах:pos::pos::pos: Било што да пишуваш,ако сакаш и на бела боја црно вели пак нема да добиеш реплика од мене.. :bance:
 

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.798
Поени од реакции
1.028
СДСМ: Власта неуставно ќе ја казнува администрацијата
Тоа на што укажуваше СДСМ, дека владиниот Закон за административни службеници противуставно ќе удри со казни по администрацијата, го потврди и Народниот правобранител.

Власта, во Законот што треба да стапи во сила за месец и пол, предвидува и оние вработени кои се веќе во работен однос, да полагаат испит за административно управување. Доколку не го сторат тоа во рок од 2 години, ќе бидат прераспределени на пониско работно место или платата ќе им се намали за 10 проценти“, изјави на денешната прес-конференција Љупчо Николовски, член на Извршниот одбор на СДСМ.


„Истото се однесува и за одлично познавање на странски јазик и компјутери. Доколку не поднесат доказ во рок од 2 години дека научиле одлично англиски и компјутери, ќе биде прераспределени на пониско место или ќе примаат 10 отсто пониска плата.

Ова што сака да го спроведе власта е неуставно и незаконски, бидејќи законите важат од моментот кога ќе стапат на сила.

Правобранителот со право во оваа Иницијатива до Уставниот суд бара да се поведе постапка за оценување на уставноста и законитоста на членови од Законот и по спроведената постапка судот да ги поништи или да ги укинe!

СДСМ дополнително укажува дека предложените измени од страна на власта, на Законот што не е ни стапен во сила, за начинот на оценување на работата на администрацијата, се уште една можност за заканувања и чистки во администрацијата за партиски потреби.

Што се случува во овој правец говори податокот дека за 10 дена има огласи за над 100 места во администрацијата! Како што објавивме, голем дел од огласите се за луѓе без искуство, со средно образование, за работни места курири, помлади референти, што говори дека власта на големо ја трупа администрацијата со лица што не ги поседуваат елементарните професионални стандарди предвидени во законот што самите го донесоа.

Целта на Законот за администрација, според препораките на ЕК, требаше да биде ефикасна и професионална администрација.

Поради тоа, СДСМ бара да се одложи примената на Законот за администрација, предвидена за 13 февруари 2015. Законот е донесен без консултации со засегнатите и со експертската јавност.

Делови на законот се неуставни.

Овој закон води кон послушна и партиска администрација, а не води кон европска професионална каква што им е потребна на граѓаните и на што е обврзана Република Македонија“, рече Љупчо Николовски, член на Извршниот одбор на СДСМ.
http://a1on.mk/wordpress/archives/428280
 
Член од
12 март 2009
Мислења
15.602
Поени од реакции
10.337
a kako vo drugite ex - ju im ja namalija platata na državnata administracija i bez nikakvi uslovi ?? kako se uvede zakon instruktori za vozenje da mora da bidat so vSS i nabrkaa čudo luđe ?? ... i red drugi raboti..
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.565
Поени од реакции
634
a kako vo drugite ex - ju im ja namalija platata na državnata administracija i bez nikakvi uslovi ?? kako se uvede zakon instruktori za vozenje da mora da bidat so vSS i nabrkaa čudo luđe ?? ... i red drugi raboti..
Новиот закон за државна администрација предвидува ТОЕФЛ сертификати за англиски јазик за секој службеник без разлика на каква позиција ќе работи..:icon_lol: И од куририте и од референтите ќе се бара ТОЕФЛ..:shok2: Реформата на ВЕМЕРО-ДРПМНЕ..:sick:
 
Член од
12 март 2009
Мислења
15.602
Поени од реакции
10.337
куририте и референтите може и да се укинат и да се заменат со надворешни служби, односно кај референтите и треба да знаат компјутери, сега се е електронски
 

Kajgana Shop

На врв Bottom