Донесен е законот за Државни службеници = "аирлија казнување и бркање од работа"

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.565
Поени од реакции
634
куририте и референтите може и да се укинат и да се заменат со надворешни служби, односно кај референтите и треба да знаат компјутери, сега се е електронски
Сертификат за информатика треба, тука и јас се сложувам,ама ТОЕФЛ е глупост..:icon_lol:
 
Член од
12 март 2009
Мислења
15.602
Поени од реакции
10.337
тоа да, може некој понизок степен на англиски а што е потребен за информатиката која се користи..
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.861
Поени од реакции
10.224
Реформата ..:sick:
баш..."реформа". Како и другите "реформи" со "видливи резултати". Како да се натпреваруваат. Смислата, суштината или резултатите за некои луѓе се небитни. .
a kako vo drugite ex - ju im ja namalija platata na državnata administracija i bez nikakvi uslovi ?? kako se uvede zakon instruktori za vozenje da mora da bidat so vSS i nabrkaa čudo luđe ?? ... i red drugi raboti..
можеше и овде совреме, ако се следеа упатствата од ЕК за мала и ефикасна администрација.
Суштината е мала што би рекле на ниво од пред 2000 година со намалување преку административни операции и природно одење во пензија. Од сегашните негде 150-160 илјади (од првичните 80-100 илјади), ќе се намалеа можеби и за 2/3, вклучувајќи ги и јавните услуги. Не 10 туку повеќе од 50% ќе се намалеа давачите. Ако додадеме и подобра контрола на набавки и проекти, комисии и комитети и нивни хонорари...потребите од буџетот многу ќе се намалеа.
А ефикасност не со полагање јазик туку со обуки, забрана за вработување на партиски кадри и други мерки.
 
Последно уредено:

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.798
Поени од реакции
1.028
Построги критериуми за вработувања во администрацијата
13.02.2015 | 19:07
Економија
Прочитано: 332

Од денеска стапуваат на сила новите закони за административни службеници. Законските одредби предвидуваат строги критериуми за вработување во државната и јавната администрација. За вработување ќе се полагаат повеќе испити, потребно е совршено познавање на странски јазик, а предвидено е и оценување на вработените.

Според Владата законот е по европски терк и ќе создаде ефикасна администрација Дел од експертите сметаат дека законските решенијата содржат бројни нелогичности.

Уште пред стапување на сила на законот, Владата кон крајот на минатата година веќе имаше распишано огласи за стотици вработувања во државните јасли. Дел од вработувањата беа и по рамковен договор. Огласи за вработување имаше од почетокот на годинава..Експертите коментираат дека масовните вработувања се спроведоа токму поради новиот закон за администрација.

Издашноста на буџетот за исплата на плати за администрација во последниве неколку години постојано расте. Во 2011 година од буџетот за оваа ставка биле одвоени над 365 милиони евра, следната 2012 -та близу 380 милиони евра, следната 2013-та се издвоиле 362.161.560 евра, но лани сумата за исплата на плати повторно е зголемена и изнесува 372.762.373 евра. Годинава за исплата на плати за адмнистрација се планирани близу 400 милиони евра, што споредено со лани е за 25 милиони евра повеќе.

Вкупно за пет години за оваа буџетска ставка ќе се одвојат близу 1,9 милјарди евра.

http://24vesti.mk/postrogi-kriteriumi-za-vrabotuvanja-vo-administracijata

 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.054
Поени од реакции
6.440
Построги критериуми за вработувања во администрацијата
13.02.2015 | 19:07
Економија
Прочитано: 332

Од денеска стапуваат на сила новите закони за административни службеници. Законските одредби предвидуваат строги критериуми за вработување во државната и јавната администрација. За вработување ќе се полагаат повеќе испити, потребно е совршено познавање на странски јазик, а предвидено е и оценување на вработените.

Според Владата законот е по европски терк и ќе создаде ефикасна администрација Дел од експертите сметаат дека законските решенијата содржат бројни нелогичности.

Уште пред стапување на сила на законот, Владата кон крајот на минатата година веќе имаше распишано огласи за стотици вработувања во државните јасли. Дел од вработувањата беа и по рамковен договор. Огласи за вработување имаше од почетокот на годинава..Експертите коментираат дека масовните вработувања се спроведоа токму поради новиот закон за администрација.

Издашноста на буџетот за исплата на плати за администрација во последниве неколку години постојано расте. Во 2011 година од буџетот за оваа ставка биле одвоени над 365 милиони евра, следната 2012 -та близу 380 милиони евра, следната 2013-та се издвоиле 362.161.560 евра, но лани сумата за исплата на плати повторно е зголемена и изнесува 372.762.373 евра. Годинава за исплата на плати за адмнистрација се планирани близу 400 милиони евра, што споредено со лани е за 25 милиони евра повеќе.

Вкупно за пет години за оваа буџетска ставка ќе се одвојат близу 1,9 милјарди евра.

http://24vesti.mk/postrogi-kriteriumi-za-vrabotuvanja-vo-administracijata

Е сега прашање е дали законот ќе важи само за Македонците или за припадниците на малцинските етнички заедници особено за рамковната заедница. А еве сега гледам дека нив ги вработиле уште пред да стапи законот на сила. Со оглед на тоа што половина се неписмени мислам дека тоа е одличен потег на владата на време да се запослат рамковните.
Инаку не е наведено покрај странските заедници, дали треба да се познава барем на основно ниво македонскиот јазик.
 
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.565
Поени од реакции
634
Јас сум сигурен дека за неколку месеци ќе има измени и дополнувања на законот за државни службеници, а потоа можно е условите за ТОЕФЛ целосно да се укине..
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.066
Построги критериуми за вработувања во администрацијата
13.02.2015 | 19:07
Економија
Прочитано: 332

Од денеска стапуваат на сила новите закони за административни службеници. Законските одредби предвидуваат строги критериуми за вработување во државната и јавната администрација. За вработување ќе се полагаат повеќе испити, потребно е совршено познавање на странски јазик, а предвидено е и оценување на вработените.

Според Владата законот е по европски терк и ќе создаде ефикасна администрација Дел од експертите сметаат дека законските решенијата содржат бројни нелогичности.

Уште пред стапување на сила на законот, Владата кон крајот на минатата година веќе имаше распишано огласи за стотици вработувања во државните јасли. Дел од вработувањата беа и по рамковен договор. Огласи за вработување имаше од почетокот на годинава..Експертите коментираат дека масовните вработувања се спроведоа токму поради новиот закон за администрација.

Издашноста на буџетот за исплата на плати за администрација во последниве неколку години постојано расте. Во 2011 година од буџетот за оваа ставка биле одвоени над 365 милиони евра, следната 2012 -та близу 380 милиони евра, следната 2013-та се издвоиле 362.161.560 евра, но лани сумата за исплата на плати повторно е зголемена и изнесува 372.762.373 евра. Годинава за исплата на плати за адмнистрација се планирани близу 400 милиони евра, што споредено со лани е за 25 милиони евра повеќе.

Вкупно за пет години за оваа буџетска ставка ќе се одвојат близу 1,9 милјарди евра.

http://24vesti.mk/postrogi-kriteriumi-za-vrabotuvanja-vo-administracijata

Кој ве лаже дека ќе има строги критериуми, мислам дај не заебавајте се знае како се вработува на државно.
Демек новите услови ќе донесат ефикасна администрација, kiss my ass е муабетот.
Ефикасна администрација ќе биде кога ќе замрзнат вработувања на 15 години и наместо суспензии и казнување на плата, ќе бркаат од работа ако некој се пожали од нив, како и секој што е вработен на несоодветно работно место т.е со шумарски на позиција за правник ќе биде избркан од работа. Кога администрацијата ќе биде на ниво од пред 98 (т.е пред Љубчо да почне да ги вработува) тогаш може да се применат условите во законот.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
16.861
Поени од реакции
10.224
/мод

Е сега прашање е дали законот ќе важи само за Македонците или за припадниците на малцинските етнички заедници особено за рамковната заедница. А еве сега гледам дека нив ги вработиле уште пред да стапи законот на сила. Со оглед на тоа што половина се неписмени мислам дека тоа е одличен потег на владата на време да се запослат рамковните.
Инаку не е наведено покрај странските заедници, дали треба да се познава барем на основно ниво македонскиот јазик.
Ќе важи. Нема да важи едино за оние вработени од пред 10тина години наваму, со јаки врски од власта (дел од нив учествуваа на контрапротестите низ државава). За нив нема да има лоши оценки и казни. Два члена во законот се изоставени мораториум за вработување и вработените да не се припадници на ниедна партија или да не се вработени од партија. Посебно тоа важи за секторски и раководители на оддели. Само така ќе се сменат работите и ќе се исчисти баграта.
Вака напраен закон уште повеќе го партизира државниот и јавниот сектор односно од шупливо во празно.
 
Последно уредено од модератор:
Член од
28 март 2006
Мислења
16.861
Поени од реакции
10.224
И сега ева да прашам за темата. Зашто албанци или други националности не смеат да се запослуваат во државни и јавни служби или се неспособни за во истите? Дали некој ги тестирал македонците кои сега се запослуваат?
 
Член од
22 април 2011
Мислења
323
Поени од реакции
105
И сега ева да прашам за темата. Зашто албанци или други националности не смеат да се запослуваат во државни и јавни служби или се неспособни за во истите? Дали некој ги тестирал македонците кои сега се запослуваат?
Тоа да ги прашаш оние кои ги вработиле и како ги вработиле :) За албанците знам дека се трудат и навистина си работат посебно помладиве... Не бранам никого, ако некој ме свати погрешно но си ја кажувам својата мисла, оној шпто сака да работи ќе работи вредно а оној кој е вработен со врски тој ќе се мотка и на еден клиент ќе му треба и да му се развикат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom