Докажете дека Господ (не) постои

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Чисто информативно: до раниот 19-ти век, Писмото било извор на сите историски податоци и настани а не световната историја, која само го потврдува оан кое е запишано во Писмото. Исто како што во Стариот Завет се споменати царевите Дариј и Навуходоносор, истите тие царски имиња се запишани и во световната историја. Исто како што во Новиот Завет постојат Мртвото Море и Галилејското Езеро, истите можеш да ги најдеш на било која карта/атлас. Што е тука спрорно? Кој прв почна да поучува, Писмото или историјата?
Точно Мики..огромен број историски записи според кој се водел цел свет..се води и денес..
mozebi za tebe e sveta knigaama za mene pretstavuva uste edna SF kniga,pravi razlika ne site tuka veruvame vo gospod,
Ако го споредиме твојот пост и постот на Мики..целокупна историја која е запишана таму е измислена..заедно со собраните дела..Евреите во свемирот....ама чекај веќе е научно докажано дека сите историски настани кои се запишани се точни...Тогаш сепак не се работи за SF...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Точно Мики..огромен број историски записи според кој се водел цел свет..се води и денес.
Западниот свет...биди попрецизен
додека за исток и малку поповеќе на запад друга е песната.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Да дополнам: кучињата, мачињата како и целиот животински род, создадени се од две причини:
- украс во Едемската градина
- еден вид „друштво„ за Адам, до Евиното одвојување од човекот.

Украс?! Со кое право се обраќаш према друго живо суштество со тој израз?! Што те прави тебе по вреден од тие "украси"?! Немој да си рекол за некој атеист или припадник на друга религија дека е злобен, дека нема љубов, дека бил материјалист и останатите глупости што ни ги дофрлаш, зошто доволно си кажа за себе со овој пост и колку почит им одаваш на остантите живи суштества околу тебе.

Ако науките немаат прецизен одговор на одредени прашања, тогаш, каков одговори ни даваат науките-непрецизни? Можеби? Највероватно?
Ова ме потсетува на една максима од славниот Ленин, кој има кажано дека „...колку повеќе знаеме, толку сме (биле!!!) поблиску до вистината...„ А која е вистината и која вистина, всушпност, треба да ја откриеме, кога немаме поим како таа „изгледа„?

Патем кажано, Вистината беше, овде, на Земјава, пред 2000 г.
Граматика од 1во одделение, "БЕШЕ овде" ќе кажеш кога раскажуваш(си го видел ти сам тоа), "БИЛ овде" ќе кажеш кога прераскажуваш (дали некој друг ти кажал за тоа или си го прчитал некаде), ти не верувам дека имаш 2000 години...

Во тој случај:
- прво, барај ја грешката кај себе
- второ, не била таква волјата Божја, која за тебе поинаку промислила иако ти, можеби си сметал дека твојата намера е исправна.
Господ не сакал така, туку тоа е последица од генерациското таложење на гревови од предците на така родениот, кои не се покајани и исповедани, па тој гревовен талог мора некаде да „пукне„ и да се прелие и мора некој за тоа да плати.
Ја наоѓаш контрадикцијата во овие два поста?
Друга работа, нели Господ е праведен? Зошто тогаш би се истурил на некое невино дете затоа што татко му правел лоши работи? Ни во Пакистан не се толку сурови.
Нели Господ е оној што е добар?

DOBRO DE KE MI DADE LI NEKOJ DOKAZ DEKA BOG NE POSTOI,DEKA SME SLUCAJNO PADNATI OD NEKADE??????????????????????????????????????
:)
Еве АКО стварно сме создадени од Господ, кој го создал него?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853

Ne e prasanjeto koj go sozdal bog, prasanjeto e koj ne sozdal nas?

MaryJane

It's alive!
Член од
11 јуни 2008
Мислења
369
Поени од реакции
33
aj,vie VERNICI kazete mi go ova:gospod e crnec,belec ilil mozebi so zolt ili crven ten na kozata?adam i eva bile crnci ili belci?ili mozda bile mesani a?
kako aj objasnete mi nastanale site ovie rasi denes?belci,crnci,zolti,crveni.....
izgleda adam i eva bile multikoloritni a......

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Maryjane jas neznam niti kakvi bile Adam i Eva niti kako izgleda bog(da znaevme i ti ke veruvase vo nego) a rasite si nastanale po pat na menuvanje na samiot organizam so cel da se adaptira na klimatskite uslovi t.e na primer mu se zgolemuva pigmentacijata na kozata kaj africanite zaradi golemiot bran svetlina i toplina.

MaryJane

It's alive!
Член од
11 јуни 2008
Мислења
369
Поени од реакции
33
taka,fakticki tie EVOLUIRAAT taka?mislam onie afrikancine za da se prilagodat na uslovite tamu

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Evolucija da t.e izmena na organizam da se prezivee,ali pazi covekot e od sekogas covek i nikogas ne nastanal od majmun( vidot e eden-dokaz preska kazav so toa so hromozomite-site sme od eden)

MaryJane

It's alive!
Член од
11 јуни 2008
Мислења
369
Поени од реакции
33
abe i ti ako znajs so zboruvas,evolucija da ama po nekoe vreme,daj odluci se ILI postoi evolucijata ILI godpos ne sozdal site ko so sme i nema menuvanje, svakas ova ti e isklucna disjunkcija,ili ednoto ili drugoto ne mozi dvete!!! BIRAJ

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Covece
1)Site sme od eden
2)Menuvanje na organizmot so cel da se prezivee
Tuka nema sto da se odbira i DVETE SE VISTINITI ako ne mi veruvas mene pobaraj po internet ili procitaj ke najdes i ke me razberes.

the_answer

quickshare
Член од
20 мај 2008
Мислења
15
Поени од реакции
0
Gospod postoi i za sekogas ke postoi.Toj sto ne veruva deka postoi neka gi vidi knigite i kazuvanata za lugeto od Nazaret kade sto se rodil.Pretskazano e deka ke dojdi sinot bozji(ISUS) i ke go nasledi svojot tatko.Se se slucu kako sto rekol toj i od togas se se slucuva kako sto rekol toj(ISUS).Tamu imalo luge koi go videle i go slusale i toa se preraskazuva na generacii i generacii.Gospod e eden i edinstven koj ne veruva znaci deka nejki a ne deka misli deka ne postoi no toj postoi i za nevernicite...Jas veruvam i ke veruvam, zatoa sto velat deka treba da ti se sluci nesto vo zivotot za se smeni se i da veruvas neli!

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.041
Gospod postoi i za sekogas ke postoi.Toj sto ne veruva deka postoi neka gi vidi knigite i kazuvanata za lugeto od Nazaret kade sto se rodil.Pretskazano e deka ke dojdi sinot bozji(ISUS) i ke go nasledi svojot tatko.Se se slucu kako sto rekol toj i od togas se se slucuva kako sto rekol toj(ISUS).Tamu imalo luge koi go videle i go slusale i toa se preraskazuva na generacii i generacii.Gospod e eden i edinstven koj ne veruva znaci deka nejki a ne deka misli deka ne postoi no toj postoi i za nevernicite...Jas veruvam i ke veruvam, zatoa sto velat deka treba da ti se sluci nesto vo zivotot za se smeni se i da veruvas neli!
1. Ако во книги пишува дека постои, тоа значи дека навистина постои???
Тој што не верува дека постојат змејови нека ја чита "Ерагон"... :pos2:

2. Е, од ова (второто болдирано) поголема глупост немам прочитано. Малце логика фали во реченицава... или малце повише.

не веруваш = мислиш дека не постои

Ти текнува?:tapp:

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14

Ne e prasanjeto koj go sozdal bog, prasanjeto e koj ne sozdal nas?
АЈ прочитај поубаво па ке видиш може кое е прашањето...
Проблемот е во тоа што не ти одговара како е поставено или па и ти никогаш не си се запрашал кој го создал господ...
Така да друг пат на конкретно прашање можеш и со конкретен одговор да настапиш ако знаеш објасни ако не не се прави паметњакович и кажи си незнам ова ке го баталам,вакво испревртување и игра на зборови нигде нема да ја однесе дискусијава.....

Член од
14 јуни 2008
Мислења
45
Поени од реакции
0
pozdrav,mnogu me interesira da mi kazete-velite deka Bog ne postoi,nikoj ne go videl.Vo red ..togas logicno bolkata nekoj ja videl?NE,nikoj taa se manifestira,zivotot ste go videle?Ne,samo negovata manifestacija.Taka e i so Boga i dusata na covekot,cija manifestacija ja gledame vo slobodnata volja,fantazijata,razmisluvanjeto,gnevot,strasta,zalosta,radosta,ljubovta..ehhh kolku sili ima dusata...i site tie ne gi gledame,no znaeme deka postojat.Site svojstva na dusata se nevidlivi,site nejzini sili se spored likot i podobieto Bozjo,bidejki Bog e nevidliv.A covekot e ikona na Boga na zemjata vo pogled na dusata:um,slovo i duh.pozdrav

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
pozdrav,mnogu me interesira da mi kazete-velite deka Bog ne postoi,nikoj ne go videl.Vo red ..togas logicno bolkata nekoj ja videl?NE,nikoj taa se manifestira,zivotot ste go videle?Ne,samo negovata manifestacija.Taka e i so Boga i dusata na covekot,cija manifestacija ja gledame vo slobodnata volja,fantazijata,razmisluvanjeto,gnevot,strasta,zalosta,radosta,ljubovta..ehhh kolku sili ima dusata...i site tie ne gi gledame,no znaeme deka postojat.Site svojstva na dusata se nevidlivi,site nejzini sili se spored likot i podobieto Bozjo,bidejki Bog e nevidliv.A covekot e ikona na Boga na zemjata vo pogled na dusata:um,slovo i duh.pozdrav
За првото бодирано се вика мозок кој што замисли може и да размислува и да фантазира итн итн...

А за второво својствата се невидливи,а душата видлива е хех ај објасни ми каде е ја низ органиве некако неможам да си ја најдам.....

Kajgana Shop

На врв Bottom