Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Дискусија во форумот 'Религија' започната од kooperativa, 8 јануари 2014.

 1. Lunarija

  Lunarija

  Член од:
  16 декември 2017
  Мислења:
  14
  Допаѓања:
  13
  Прочитај ги другите мои мислења, а поврзани со делот кој го цитираш и ќе го најдеш одговорот. Всушност, доволно ти е објаснето и во ова мислење. Треба само да знаеш да прочиташ. А јас немам намера да се повторувам, ниту да подучувам. Ако ти е поентата да го поврзеш ова со божество, ќе те разочарам, ама нема нешто такво.
   
 2. Bodhidharma

  Bodhidharma Avatara

  Член од:
  17 септември 2011
  Мислења:
  5.116
  Допаѓања:
  3.053
  Претходно кажа дека луѓето разликувале добро и зло и пред Мојсеј. Со други зборови викаш дека доброто и злото се непроменливи категории.
  Моето прашање е многу просто, ама некако неможеш да укапираш....ај најпросто што може. Од кого, кога и зошто почнала да се шири таа идеја(информација) за добро и зло?
  Што е добро а што зло?
   
  На MIKI1 му/ѝ се допаѓа ова.
 3. redfogv

  redfogv Царица

  Член од:
  10 мај 2017
  Мислења:
  1.284
  Допаѓања:
  589
  Доброто е дадено од Бог,а злото од оној кој го предал Бог.
  Доброто е она што треба да биде,злото е она што е.
  Доброто е она што треба да го правиме,злото е она што го правиме.
  Ние сме збир на добро и зло.
  Злото е зло,но без тоа не може да постои доброто.
  Световите не можат да функционираат без рамнотежа помеѓу тие две нешта.
  Често,за да го сопреме злото и да го воспоставиме доброто,мора да направиме зло.И потоа доброто ќе се засили.
  Постојано се шири тој маѓепсан круг на создавање и уништување.Мора да уништиш за да создадеш и мора да создадеш за да уништиш.
  Совршени светови би биле оние во кои само доброто би постоело,но дали некогаш ќе стигнеме да ги изградиме,е прашање на кое тешко може да се најде одговор.
   
  На MindGamer from Eltham му/ѝ се допаѓа ова.
 4. dARK_ElementaL

  dARK_ElementaL Мрачен Паладин

  Член од:
  21 август 2017
  Мислења:
  478
  Допаѓања:
  206
  -Тој кој го предал Бог како ги добил тие особини и тој е исто создаден од Бог. Ако Бог е апсолутно битие (од кое почнува се) тогаш тој би бил над дуалноста и на нештата би гледал од апсолутна точка. За него сите нешта би имале цел па дури и предавство. На дуално ниво нештата се спротивни, но на апсолутно ниво се едно. Ние вака (од дуална точка) гледаме на доброто и злото бидејќи живееме во дуален свет каде што нештата се спротивни. Имаме перцепција за време, простор итн.

  -Ако без зло не може да постои добро и ако световите не можат да функционираат без тој баланс тогаш и злото има цел, а ако нештото има цел НЕ може да биде грешка.  Sent from my SM-G318H using Tapatalk
   
  На Ipsissimus и redfogv им се допаѓа ова.
 5. liberij

  liberij ТЕРИРЕМ

  Член од:
  3 април 2012
  Мислења:
  1.673
  Допаѓања:
  423
  Бoг е дoбрo, злoтo немa пoстoење вo суштинa...
   
 6. Хептаграм XI

  Хептаграм XI Ιερός Γάμος

  Член од:
  13 февруари 2010
  Мислења:
  6.874
  Допаѓања:
  4.520
  Знаеме што вели твојата света книга: според вас таа книга открива дека злото не постои, дека тоа нема своја онтолошка (битијна) основа, односно Бог не е негов творец.

  Некој на премин порталот запишал како одговор: „Злото не може да се пронајде во суштината на нештата, туку само во нивните погрешни и непромислени постапки.
  Де бре сине :) Го реши овој проблемот што е злото :)
  Во суштина сите сме муслимани, само што сме родени на погрешно место на Земјата - слично на муслиманскиот муабет, сега само за злото.

  Но тука се крева друга прашина: ако богот создал се убаво, сигурно има друг творец, нема совршеност и апсолутност итн итн... нормално, тука ќе нарипаат теолози и ќе се објаснуваат со векови, ќе се поделат на секти, ќе удрат анатеми и ќе се поделат - бидејќи злото бара поделба! Најдобро е за вас да кажете: не постои во суштина и завршено. Иако злото и омразата кон различноста и те како цвета во светот (дури и на оние „повисоки“ или внатрешни нивоа има зло, ако веруваме дека постојат демони и ѓаволи итн итн има зло).
  Не може да се избега од дуалноста под Бездната, недостижна за стариот еон. Се е до синот... понатаму е пустина, која и тој самиот ја поминал, само не знаеле како да ја пренесат следбениците... Но, така било најдобро за тие времиња.

  Кој тоа човек се осудува да го избрише злото во универзумот бидејќи не знае како да го реши проблемот на злото кое го перципира човекот?
  Оној што не сака разбирање, знаење и мудрост! Оној што се надева дека верувањето во нештото дека е бело, ќе биде бело се додека ги држи затворени очите!
  НЕ!

  Да немаше постоење на злото „во суштина“ немаше ниту да се труди православниот христијанин да го споменува во своите молитви самото зло - поточно барање да биде спасен од зло. Зошто да се бара да се биде спасен од нешто што не постои во суштина?

  Почнете да барате знаење и разбирање на светот, не да ве спасува некој само заради вашето постоење тука. Почнете да ги сакате оние наспроти вас, наместо да ги обвинувате за ереси и други глупости за да си ја оправдате својата вера - барајте во суштината дека се е исто, само вашето незнаење и неразбирање раѓа омраза која вие ја нарекувате љубов кон верата - што подло го сее семето на злото, брат против брат, татко против син....
  На тоа дојде крајот.
   
  На Lunarija, dARK_ElementaL и Ipsissimus им се допаѓа ова.
 7. liberij

  liberij ТЕРИРЕМ

  Член од:
  3 април 2012
  Мислења:
  1.673
  Допаѓања:
  423
  Тек е сaмo пoчетoк нa дoбрoтo...
  А злoтo и oнaкa сaмo ке гo снемa...
  Кo штo учиш ќе бидеме среќни и весели!:masa:
   
  На MIKI1 му/ѝ се допаѓа ова.
 8. Ipsissimus

  Ipsissimus P.I.

  Член од:
  23 јули 2010
  Мислења:
  14.520
  Допаѓања:
  11.989
  Доброто и злото се како акција и реакција, ако го има едното, го има и другото, ако го снема едното, ќе го снема и другото. Тоа се основите на дуалноста, а дуалноста е карактеристика на релативноста. Токму поради ова ние цело време укажуваме дека е апсурдно да се тврди дека апсолутно битие би имало дуална перцепција, дуален поглед на светот. Ако нештата ги делиш на добри и зли, тогаш ти си ограничен од дуалноста, што те прави подложен на законите на релативноста и автоматски ја исклучува можноста да бидеш апсолутно битие, а боговите што подложат на законите на дуалноста се викаат демијурзи, тоа се политеистичките богови, каде мора да има пантеон од богови, секој надлежен за посебен сектор од реалноста.

  Монотеизмот е обид да се прикаже еден единствен Бог како апсолутно битие, но ако тврдите дека тој Бог има дуални карактеристики, тогаш само сте создале уште еден плус демијург.
   
  На Solaire of Astora, Lunarija и dARK_ElementaL им се допаѓа ова.
 9. Хептаграм XI

  Хептаграм XI Ιερός Γάμος

  Член од:
  13 февруари 2010
  Мислења:
  6.874
  Допаѓања:
  4.520
  Ќе го снема или го нема злото?
  Различно е тоа...
  И не учам јас никој... и не треба во идно време да зборуваме дека ќе бидеме среќни и незлобни, дека ќе оживееме откако ќе умреме, ќе биде се ок - таму некаде во некое време!
  Глаголот ЌЕ е идно време од лажам! Сега ги пеглајте разботите, за да сега имате резултати. Природата не чека!
   
  На Ipsissimus му/ѝ се допаѓа ова.
 10. liberij

  liberij ТЕРИРЕМ

  Член од:
  3 април 2012
  Мислења:
  1.673
  Допаѓања:
  423
  (Ќе)Сегa и oвде, нo сеуште не...
  Не требa дa се пренебегнувa aктуелнaтa реaлнoст, злoтo ќе гo снемa вo реaлизaцијa нa чoвекoт кaкo бoг.
  --- Споено дупло мислење, 15 јануари 2018 ---
  Oд пaнтеистичкa перспективa нерaзбирливo т.е. не мoже дa се нaпрaви дистинкцијa меѓу Сoздaтел и сoздaние зa дa се сoгледa Апсoлутoт.
   
  Последно уредено: 15 јануари 2018
  На MIKI1 му/ѝ се допаѓа ова.
 11. Хептаграм XI

  Хептаграм XI Ιερός Γάμος

  Член од:
  13 февруари 2010
  Мислења:
  6.874
  Допаѓања:
  4.520


  До сега преку вашите учења човекот никако не можеше да се реализира како бог бидејќи нема начин да го уредите вашиот храм за да биде дом на божество. Со молитви не се постигнува многу, со верување, послабо.
  Со учењето за грев, секоја патека за човекот е осудена. Со учење дека има надворешна хиерархија која одлучува за мирјанинот што искусил и како (а од кој што се бара да верува, а не да знае и да може) - никој не се реализирал како бог ниту ќе се реализира. За ваша штета, како луѓе кои сеуште се заљубени во стариот еон.

  Дури и да го земеме проповедањето дека Исус се реализирал како бог, сепак вие тврдите дека тој бил од почеток во и со бог, големиот логос. А логосот во стариот еон е под бездната, далеку од идејата за женскиот принцип во целата божественост, целиот „причинител непознат“ (ова се технички ствари кои не верувам дека ќе ти се јасни, но не е проблем).
  Не може да сретнеш мирјанин од стариот еон кој што може да размислува, или пак да знае од искуство дека божественото Е во нив. Сето тоа им рекоа дека е богохулие, сешто е богохулие и „недобро за Богот“ според нечиј авторитет од тој еон...

  За вас сказната за Исус и одењето низ пустината е само приказна за искушение, ѓаволи и учење за оние кои се беспомошни дека тоа им е искушение кое мора да го поминат итн итн... А минувањето на таа пустина или Бездна е многу битна ствар, и не е за бедните по дух, посебно не ако сме за реализирање на човекот како бог.
  Претходно постои друга поголема и побитна ствар во новиот еон: Знаење и Разговор со Светиот Ангел Чувар, кој што без разлика дали верувате или не, на вас останува да дознаете што означува. Сепак прво знаење, па потоа муабет :)

  Но, што е тука е - зарем ќе дозволиме некој да ни суди нам за нашите патишта, па дури и да е Богот кој што е устоличен на тронот од Исток?
  НЕ!
  Бидејќи Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот Закон не значи да правиме сешто!
  Големо ограничување има во овој Закон кој што го ослободува човекот од човечкото на Земјата и го спрема за божествената исрка и нејзиното распламтување во сепламтечки оган и светлина!

  93 93/93
   
  Последно уредено: 15 јануари 2018
  На Lunarija и Ipsissimus им се допаѓа ова.
 12. liberij

  liberij ТЕРИРЕМ

  Член од:
  3 април 2012
  Мислења:
  1.673
  Допаѓања:
  423
  Христос е апсолутен Бог, Кој се открива на човекот како Личност во историјата на светот преку Св. Дух до ден денес живо во Црквата...., кој има очи може да види, кој има уши може да слушне, како му е волја..., дадено е на човекот да постои како бог во реална вечна перспектива...:love:

  Крајно неразумно е да ја претвориш сопствената волја во бог, како вечен опортунизам во ништо-парадокс!(слаба понуда):misticen:

  ,
   
 13. Ipsissimus

  Ipsissimus P.I.

  Член од:
  23 јули 2010
  Мислења:
  14.520
  Допаѓања:
  11.989
  Тоа што го кажав не зависи од никаква перспектива, тоа е факт, се базира на логично последователни заклучоци. Неможеш да речеш - ,,Од перспектива на Алиса од земјата на чудата, зајците брзаат за на состанок" и тоа да го употребуваш како аргумент во дискусија.
   
 14. liberij

  liberij ТЕРИРЕМ

  Член од:
  3 април 2012
  Мислења:
  1.673
  Допаѓања:
  423
  Ти си доказ дека може(освен ако се негираш себе си)!:)
  Твојот “факт“, се базира на пантеистички логицизам, кој од христијанска перспектива е бесмислен.

  Христијанскиот Бог е Творец што е различно од демијург, на пример, ти ако создадеш авион можеш ли за себе да речеш дека си истото?! Бог е различен од созданието!
  Дуализмот е паганска идеја, резултат од непознавање на Вистинскиот Бог.:)
   
  На MIKI1 му/ѝ се допаѓа ова.
 15. Ipsissimus

  Ipsissimus P.I.

  Член од:
  23 јули 2010
  Мислења:
  14.520
  Допаѓања:
  11.989
  Ти не разграничуваш факти од ставови! Една работа е да имаш различен став, на пример дека зелената е најубава боја и тој став да биде различен од мојот дека сината е најубава. Во овој случај, се работи за субјективна перспектива, за вкус! Но кога станува збор за факти, неможе да го прогласиш за бесмислен само затоа што не ти одговарал или затоа што не го разбираш! Дуалноста е условена од релативноста, неможе да има големо како концепт, без да постои мало како концепт, неможе да постои топло без да постои ладно. Тоа не зависи од твоето разбирање, очекување или вкус, бидејќи е факт, се темели на логика!
  Од тука, повторно логички се наметнува заклучокот дека битие што има дуални карактеристики, што има дуална перцепција, подлежи на законите на релативноста, а со тоа значи и дека не е апсолутно.
   

Сподели преку: