Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1)Еден куп секти,секоја со различна интерпретација на библијата и према тоа еден куп цркви со различни толкувања и учења.
Очигледно не разликуваш „Црква„ од „секта„.
Одиме понатаму...[DOUBLEPOST=1430756631][/DOUBLEPOST]
2)Од каде знаеш каков е оганот кај практикантите на окултните знаења.Како се дрзнуваш да тврдиш нешто за кое не си го доживеал нити спознал?
.
Јас не знам, туку верувам и има доверба. Знаат други ликови, ко се достојни за такво знаење,
Патем кажано, од кај па ти знаеш каков е оганот од окултистичките практиканти?...[DOUBLEPOST=1430756710][/DOUBLEPOST]
3)Се е однапред детерминирано,системот во кој живееш е затворен.Нема надвор,и да сакаш нема да ти пораснат крила. Твојот избор е борба помеѓу твоите страсти и разум,човекот ги контролира своите страсти,но страстите се детерминирана природа или веќе дадена природа.Никој не избира да биде убиец,таквиот едноставно е убиец поради неговата природа да неговите нагони го превагнуваат неговиот разум.Ни глушецот нејќи да умре ама неможе да одолее на прекрасното сирење на стапицата.
Се е детерминирано и се зависи од гените,семејството и околината или во превод овие клучни фактори се детерминанти кои не си ги избрал туку едноставно се раѓаш на со гени кои ти се доделени во семејство каде не си го избрал и место каде исто така ти е доделено.
Ако се‘ беше однапред детерминирано, нашево битисување ќе беше бесцелно и бесмислено.
Одиме понатаму...[DOUBLEPOST=1430756755][/DOUBLEPOST]
И зошто толку си противречите со окултниве практиканти ?
Затоа што вистината и лагата немаат ништо заедничко.[DOUBLEPOST=1430756819][/DOUBLEPOST]
Па христијанството е всушност еден микс религија во која се застапени монотеизмот предсе од јудеизмот,кабалата и паганизмот. .
Кажа-и остана жив.
Сигурен сум дека ова си прочитал од некаде, а самиот не можеш да го објасниш.[DOUBLEPOST=1430756933][/DOUBLEPOST]
Така и ти,си слушнал окултно и то по апсолутизам е лошо а не си свесен дека твојата школа е иста како неговата,дури и би се дрзнал да речам дека на иста страна сте.
Да не бев свесен дека окултизмот и верата во Бога се две неспоиви нешта, сега не би пишувал за мојата вера.[DOUBLEPOST=1430757022][/DOUBLEPOST]
Никој не го крие, скриено е за оние што се ограничени во своето разбирање и сваќање.
Има работи што ме се дознаваат на механички начин, преку соопштување, туку се осознаваат.
Го разбираш напишаново? Се сомневам...
Ништо конкретно не кажуваш.[DOUBLEPOST=1430757075][/DOUBLEPOST]
Значи вистината имала име...? А презимето како и е?
Име: Исус.
Презиме: Христос.

Напиши го името од твојата вистина. Презимето е небитно...

Последно уредено:
Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Поздрав до сите.
Од утре почнува саемот за книги, ќе бидам на штандот Artbooks
Повелете да се запознаеме и да испиеме кафе. :)

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
Очигледно не разликуваш „Црква„ од „секта„.
Одиме понатаму...[DOUBLEPOST=1430756631][/DOUBLEPOST]

Јас не знам, туку верувам и има доверба. Знаат други ликови, ко се достојни за такво знаење,
Патем кажано, од кај па ти знаеш каков е оганот од окултистичките практиканти?...[DOUBLEPOST=1430756710][/DOUBLEPOST]

Ако се‘ беше однапред детерминирано, нашево битисување ќе беше бесцелно и бесмислено.
Одиме понатаму...[DOUBLEPOST=1430756755][/DOUBLEPOST]

Затоа што вистината и лагата немаат ништо заедничко.[DOUBLEPOST=1430756819][/DOUBLEPOST]

Кажа-и остана жив.
Сигурен сум дека ова си прочитал од некаде, а самиот не можеш да го објасниш.[DOUBLEPOST=1430756933][/DOUBLEPOST]

Да не бев свесен дека окултизмот и верата во Бога се две неспоиви нешта, сега не би пишувал за мојата вера.[DOUBLEPOST=1430757022][/DOUBLEPOST]

Го разбираш напишаново? Се сомневам...
Ништо конкретно не кажуваш.[DOUBLEPOST=1430757075][/DOUBLEPOST]

Име: Исус.
Презиме: Христос.

Напиши го името од твојата вистина. Презимето е небитно...
Ти си Јудео/паганска секта и имаш црква или божји храм кој практицира таква различна интепретација од основната на тоа верско учење.
Оганот е незахвално да се интепретира,оганот се доживува.Она што јас сум го доживеал не е пренесливо,тоа е мое субјективно доживување а и не го гледам како предмет на расправа,небитно е.

Според вашата вера,се е детерминирано во системот.Нема надвор,нема слободна воља.Иако сакате некако да ја вметнете во формулата одговорност за секоја одлука и казна за секој погрешен потег,сепак таа не постои.
Нити хомосексуалецот сакал да биде хомосексуалец,нити убиецот убиец.Првиве се сексаат со машки и тоа ги прави среќни,вториве убиваат и тоа ги прави среќни.Да ти бидам искрено,и добриот е добар поради тоа што добива добар филинг детерминиран од мозокот после направеното добро дело.Мислиш дека Мајка Тереза избирала да биде Мајка Тереза?
И не е ништо различна од еден убиец кој убива поради лична сатисфакција и среќа,нити од еден педер кој се секса со машки ради лична сатисфакција.Како тоа изгледа во нашите очи,тоа е друга приказна.
Моментот кога ќе се откажеш од себе и својот егоизам поради бог тоа е вистинското добро дело и избор на разумот.
Ама,од друга страна е тешко да не си ти , ти и да правиш нешто што не те исполнува поради бог и да тврдиш дека бог те љуби е многу безбожно и лажно.
Што и да направиш,кој избор и да го земеш,сето тоа води до предвидливи и веќе детерминирани изходи.
Да,според дефиницијата на твојата религија,твоето битисување е бесцелно.

И да,микс сте од кабала,паганизам и монотеизам,дури и не си свесен колку многу.Од каде сакаш почни и ќе завршиш таму.
Од кај да почнам? Од крвта вино,телото леб каде е поблага верзија на канибализам,кој после жртвувањето на човекот за потребите на народот(читај Исус за искупувањето на гревовите) беше практика на Маите и тоа до не многу одамна.
Обожавањето на киповите и сликите,не на нивната форма туку енергијата во нив. Обожавањето на реликвите и верувањето во нивната надприродна моќ. Египетската митологија,грчката.Ме мрзи да пишувам,ама моментално можам да ти најдам до милион и назад паралели,кои и ден денес се практика а биле практика предходно на паганските вери. Во врска со кабалата и окултизмот,верувај ми,џабе ќе си мачиме нерви,бидејќи однапред ги имаш дефинирано како лоши.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти си Јудео/паганска секта и имаш црква или божји храм кој практицира таква различна интепретација од основната на тоа верско учење.
Оганот е незахвално да се интепретира,оганот се доживува.Она што јас сум го доживеал не е пренесливо,тоа е мое субјективно доживување а и не го гледам како предмет на расправа,небитно е.

Според вашата вера,се е детерминирано во системот.Нема надвор,нема слободна воља.Иако сакате некако да ја вметнете во формулата одговорност за секоја одлука и казна за секој погрешен потег,сепак таа не постои.
Нити хомосексуалецот сакал да биде хомосексуалец,нити убиецот убиец.Првиве се сексаат со машки и тоа ги прави среќни,вториве убиваат и тоа ги прави среќни.Да ти бидам искрено,и добриот е добар поради тоа што добива добар филинг детерминиран од мозокот после направеното добро дело.Мислиш дека Мајка Тереза избирала да биде Мајка Тереза?
И не е ништо различна од еден убиец кој убива поради лична сатисфакција и среќа,нити од еден педер кој се секса со машки ради лична сатисфакција.Како тоа изгледа во нашите очи,тоа е друга приказна.
Моментот кога ќе се откажеш од себе и својот егоизам поради бог тоа е вистинското добро дело и избор на разумот.
Ама,од друга страна е тешко да не си ти , ти и да правиш нешто што не те исполнува поради бог и да тврдиш дека бог те љуби е многу безбожно и лажно.
Што и да направиш,кој избор и да го земеш,сето тоа води до предвидливи и веќе детерминирани изходи.
Да,според дефиницијата на твојата религија,твоето битисување е бесцелно.

И да,микс сте од кабала,паганизам и монотеизам,дури и не си свесен колку многу.Од каде сакаш почни и ќе завршиш таму.
Од кај да почнам? Од крвта вино,телото леб каде е поблага верзија на канибализам,кој после жртвувањето на човекот за потребите на народот(читај Исус за искупувањето на гревовите) беше практика на Маите и тоа до не многу одамна.
Обожавањето на киповите и сликите,не на нивната форма туку енергијата во нив. Обожавањето на реликвите и верувањето во нивната надприродна моќ. Египетската митологија,грчката.Ме мрзи да пишувам,ама моментално можам да ти најдам до милион и назад паралели,кои и ден денес се практика а биле практика предходно на паганските вери. Во врска со кабалата и окултизмот,верувај ми,џабе ќе си мачиме нерви,бидејќи однапред ги имаш дефинирано како лоши.
Некако не ме убеди...:coffee:

Изнапиша рабои кои се веќе миљон пати видени на форумов (а и шире...) а кои се „у ставри„, само обични оправдувања за своето неверие.

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
Некако не ме убеди...:coffee:

Изнапиша рабои кои се веќе миљон пати видени на форумов (а и шире...) а кои се „у ставри„, само обични оправдувања за своето неверие.
Немам намера да се убедувам со тебе,верувај во што сакаш.Преполнета е кај тебе чашата,се излива.Толкав е волуменот и границите. Неможеш да му опишеш на слеп човек што е сонце,џабе ќе напрегаш.
Што е пишувано на форумов немам поим,прилично нов сум.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Немам намера да се убедувам со тебе,верувај во што сакаш.Преполнета е кај тебе чашата,се излива.Толкав е волуменот и границите. Неможеш да му опишеш на слеп човек што е сонце,џабе ќе напрегаш.
Што е пишувано на форумов немам поим,прилично нов сум.
Навикнат сум на овосветовни мудреци и мудрости, попут содржината од болтуваниот текст, но никако да добијам одговор на моето прашање кон таквите мудреци: каде ја гледаат својата неограниченост и резистентност кон верските или другите влијанија од Светов?

Затоа и останав поставувач на неодговорени прашања...

Последно уредено:
З

Зорт

Гостин
1)
Се е детерминирано и се зависи од гените,семејството и околината или во превод овие клучни фактори се детерминанти кои не си ги избрал туку едноставно се раѓаш на со гени кои ти се доделени во семејство каде не си го избрал и место каде исто така ти е доделено.
Зошто си сигурен дека не си ги избрал? Зошто не би било можно семејството и околностите во кои си се нашол да се последица на твојот карактер?

Нема надвор,нема слободна воља. Нити хомосексуалецот сакал да биде хомосексуалец,нити убиецот убиец.Првиве се сексаат со машки и тоа ги прави среќни,вториве убиваат и тоа ги прави среќни.Да ти бидам искрено,и добриот е добар поради тоа што добива добар филинг детерминиран од мозокот после направеното добро дело.Мислиш дека Мајка Тереза избирала да биде Мајка Тереза?
И не е ништо различна од еден убиец кој убива поради лична сатисфакција и среќа,нити од еден педер кој се секса со машки ради лична сатисфакција.
Интересна последица произлегува од ова твое тврдење - секој може слободно да прави се што ќе му се присака и се што ќе му падне на ум зашто секако се е однапред детерминирано и никој за ништо нема никаква одговорност.

Ова ми изгледа спротивно на она претходното. Или можеби не сум ја сфатил идејата? Што за тебе значи бог, егоизам, разум и каква е врската помеѓу нив?

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
Зошто си сигурен дека не си ги избрал? Зошто не би било можно семејството и околностите во кои си се нашол да се последица на твојот карактер?

Интересна последица произлегува од ова твое тврдење - секој може слободно да прави се што ќе му се присака и се што ќе му падне на ум зашто секако се е однапред детерминирано и никој за ништо нема никаква одговорност.

Ова ми изгледа спротивно на она претходното. Или можеби не сум ја сфатил идејата? Што за тебе значи бог, егоизам, разум и каква е врската помеѓу нив?
1)Не околностите,гените,околината и семејството.
Што ти дефинираш под поимот карактер?

2)Не е тоа напишано,погрешно си разбрал. Зад секоја одлука за било каква акција кај човекот,клучен фактор се веќе генетско-околински детерминираните мозочни чуства,емоции,страсти,нагони или како сакаш наречиги.Разумот е главен инхибитор или кочница. Често пати,нагонот е посилен од инхибиторниот разум,затоа постојат и убијци,хомосексуалци,клептомани кој не избрале да бидат тоа што се.
Ова не значи дека правиш што сакаш да правиш туку правиш она што всушност си, а тоа е огромна разлика.

3)Егото е секоја акција која се извршува за лична потреба,сатисфакција.Разумот е калкулабилна кочница или инхибиција на нагонот,најчесто води до целта или исполнувањето на самите нагонски потреби кои го дефинираат самото битие или пак воопшто се откажува од нив поради трета работа(за него морално неприфатлив потег,бог и.т.н). Затоа и спомнав,секое дело на верникот ако е за лична сатисфакција всушност и не е дело,но ако за божја сатисфакција тогаш представува дело во име на бог.
Мојата дефиниција за бог нема врска со дискусијава.

З

Зорт

Гостин
1)Не околностите,гените,околината и семејството.
Што ти дефинираш под поимот карактер?

2)Не е тоа напишано,погрешно си разбрал. Зад секоја одлука за било каква акција кај човекот,клучен фактор се веќе генетско-околински детерминираните мозочни чуства,емоции,страсти,нагони или како сакаш наречиги.Разумот е главен инхибитор или кочница. Често пати,нагонот е посилен од инхибиторниот разум,затоа постојат и убијци,хомосексуалци,клептомани кој не избрале да бидат тоа што се.
Ова не значи дека правиш што сакаш да правиш туку правиш она што всушност си, а тоа е огромна разлика.

3)Егото е секоја акција која се извршува за лична потреба,сатисфакција.Разумот е калкулабилна кочница или инхибиција на нагонот,најчесто води до целта или исполнувањето на самите нагонски потреби кои го дефинираат самото битие или пак воопшто се откажува од нив поради трета работа(за него морално неприфатлив потег,бог и.т.н). Затоа и спомнав,секое дело на верникот ако е за лична сатисфакција всушност и не е дело,но ако за божја сатисфакција тогаш представува дело во име на бог.
Мојата дефиниција за бог нема врска со дискусијава.
1а. Не ми одговори на прашањето. Очекував образложение а не повторување на твојот став.
1б. Карактерот според мене е суштината, битието на она што постои.

2. Јас те разбрав, ти мене не ме разбра :).Дискусиите за слободната воља ми се познати. Само сакав да ти укажам на апсурдните ситуации кои би произлегле кога луѓето навистина би се однесувле според принципот дека се е однапред детерминирано.

3а. И на ова прашање не одговори. Ги употребуваш поимите бог и божја сатисфакција, не сакаш да ги дефинираш, и очекуваш од мене да разберам што си сакал да кажеш. Не знам што ти значи тоа дека вистинскиот верник се откажува од себе поради бог. Образложи.
3б. Не би го дефинирал егоизмот како тежнеење кон сопствената сатисфакција. Можеби би можел да се дефинира како игнорирање на туѓите желби и начини на гледање на работите.
3в. Да, разумот е изгледа само алатка во служба на (слободната?) воља,

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
1а. Не ми одговори на прашањето. Очекував образложение а не повторување на твојот став.
1б. Карактерот според мене е суштината, битието на она што постои.

2. Јас те разбрав, ти мене не ме разбра :).Дискусиите за слободната воља ми се познати. Само сакав да ти укажам на апсурдните ситуации кои би произлегле кога луѓето навистина би се однесувле според принципот дека се е однапред детерминирано.

3а. И на ова прашање не одговори. Ги употребуваш поимите бог и божја сатисфакција, не сакаш да ги дефинираш, и очекуваш од мене да разберам што си сакал да кажеш. Не знам што ти значи тоа дека вистинскиот верник се откажува од себе поради бог. Образложи.
3б. Не би го дефинирал егоизмот како тежнеење кон сопствената сатисфакција. Можеби би можел да се дефинира како игнорирање на туѓите желби и начини на гледање на работите.
3в. Да, разумот е изгледа само алатка во служба на (слободната?) воља,
1)Не го одговорив бидејќи не знам што дефинираш ти под карактер?

2)Слободната воља не постои,како да ти објаснам не знам.Замисли си две азбуки од 23 букви.Замисли си случајно формирање на смиселни зборови преку мешање од веќе постоечките букви.Замилсли дека на почетокот се формира зборот.Да замислиме дека овие две азбуки имаат букви со поголема тенденција на изразување(на пример кај првата поголеми се шансите да се изрази буквата А,кај втората буквата О и.т.н).
Шансите да се формира зборот “Добар“ се многу помали од шансите да се формира зборот “Лош“ од проста причина што зборот “Лош“ има три букви и азбуката изразува поголема тенденција да изрази буквата “О“.
Никој не избира каков збор ќе се испише или изрази.Тоа се гените и семејството,никој не избира да се роди “Лош“ но едноставно,некои се раѓаат такви.Човечкиот бихевиоризам е тема на расправа ама и тука клучот го играат веќе одредените гени,семејство и околина.
Што ќе излезе и какви последици,ќе излезе она што сме.Убијците ќе бидат убијци,хомосексуалците хомосексуалци и.т.н.Ништо чудно нити работа што не си ја видел.

3)Егоизмот нема врска со туѓите желби,егоизмот е ориентиран само на себе.Божја сатисфакција се мисли секоја постапка со која бог е задоволен(од теолошки аспект),а секоја постапка на веќе предетерминиран “добар“ баш и не е добра постапка туку егоизам(се прави поради личната сатисфакција на поединецот) исто како и кај лошите,кој прават она што нив ги задоволува.
Секое однесување со кое е бог задоволен а ти не,тоа е разумно однесување но и болно за поедицнецот(се бара да се откаже од себеси).Затоа и бог неможе да биде љубов(од теолошки аспект) кога го измачува створението кое го створи како различно и со различна патека и цел.
Како ќе те суди за нешто што ти го подарил а во неговите очи тоа е лошо?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Логиката на жртвување на Синот е едноставна: само совршено и непорочно битие може да ги избави од смртта грешинте човечки битија.

Да постоеше поинаква можност, на пример, кога родот човечки би можел со своја сила да се спротивстави или да ја победи смртта, гревот и ѓаволот, тогаш Бог Отецот не би Го пратил Сина Си на маките Голготски.
Се согласувам дека логиката е едноставна.
Жртвуваш нешто или наротски кажано се откажуваш од тоа за поголемо добро.
Тука нема проблем во логиката на Христијанството.
Проблемот настанува кога Христијансвото вика дека Исус е дел од Бог.
Бидејки у овој случај аутоматски не постои жртва бидејки Исус се врака да биде ПОВТОРНО дел од тројството.
Доколку се каже дека Исус се жртвувал за гревовивте на лугето и потоа е награден од Бог за таа своја жртва несогласовуањето не би постоело.
Мики и за омнипотентен Бог како што е твојот важи правилото дека и паре и јаре нема.[DOUBLEPOST=1431076876][/DOUBLEPOST]
:facepalm:

Прво никој не рече дека Исус е материјален.Второ,за Светото Тројство сум зборел милион пати овде и стварно веќе нема смисла да објаснувам секој ден едно исто.

Друго,споредбава ти е................................:facepalm: ајде ќе ти објаснам ама секој божји пат се враќаме на почетокот.Немање ОСНОВНИ ПОЗНАВАЊА на Христијанството а се чудите зошто не ви е нешто јасно..
Зошто дојде Исус на земјата ?
- Да ги плати гревовите на сите луѓе кои веруваат во Бог
- За да им донесе исцелување и спасение на сите оние кои ќе поверуваат во Него ОД БИЛО какви болести и слабости
-За да докаже дека љубовта на Бог кон луѓето е над се и затоа Он го дал и својот Син да ги откупи нивните гревови.Кој е тој што би дал да му го распнат детето на крст ни криво ни должно заради некого другого ?
-Најважно од се,сите кои ќе поверуваат во Него и ќе го прифатат за свој Господ и Спасител да добијат вечен живот.Зошто луѓето со своите престапи премногу забегаја со своите гревови од Бог а грешни неможе да се вратат кај Него бидејќи Он е свет и грешното неможе да опстане во Негова близина.

Земи на лист запиши ова.Да не ме прашаш за 2 месеци истото.
Исус не е материјален???
Па како по гаволите бил жрвуван или како што еднаш кажа самиот духовно битие не може да биде убиено :D.
Зависи што подразбираш под основни познавања за Христијансвото, али мене ми личи дека ти си повеке АГНОСТИК отколку христијанин.
Ме интересира болдот добијат вечен живот. Па нели Христијансвото вика дека сите имаме вечен живот само некои ке го поминат у пеколот а некои у рајот :D.
Или ова е некој хиндуистички концепт за реиркарнација вметнат у христијанството т.е. ако веруваат идат у рајот а ако не верујат идат назад на земјата.

Лепото слаба меморија пак ке барам објаснување.
ПС Али си ги запишувам одговорите чисто за статистичи проверки:P

Последно уредено:
Член од
8 мај 2015
Мислења
29
Поени од реакции
10
1)
2)Слободната воља не постои,како да ти објаснам не знам.
Па како ке знаеш кога ова не е верно? Тебе ти се сере ама ти не одиш одма во колозет туку можеш и во гаките да се насереш. И никој освен тебе нема да може да познае ке одиш ли во клозет и ако да кога точно ке идеш.Оти дури да примиме дека може сите ти атоми да се картографирани демек да им се знае местото но не постои компјутер кој да го пресметне шо ке направаш. А како не може никој да познае значи имаш свободна волја.И не е проблемот во ова што денешните компјутри се слаби. На атомско ниво важат други закони и таму има веројатност, не може да се каже 100% така ке стане.

З

Зорт

Гостин
1)Не го одговорив бидејќи не знам што дефинираш ти под карактер?

2)Слободната воља не постои,како да ти објаснам не знам.Замисли си две азбуки од 23 букви.Замисли си случајно формирање на смиселни зборови преку мешање од веќе постоечките букви.Замилсли дека на почетокот се формира зборот.Да замислиме дека овие две азбуки имаат букви со поголема тенденција на изразување(на пример кај првата поголеми се шансите да се изрази буквата А,кај втората буквата О и.т.н).
Шансите да се формира зборот “Добар“ се многу помали од шансите да се формира зборот “Лош“ од проста причина што зборот “Лош“ има три букви и азбуката изразува поголема тенденција да изрази буквата “О“.
Никој не избира каков збор ќе се испише или изрази.Тоа се гените и семејството,никој не избира да се роди “Лош“ но едноставно,некои се раѓаат такви.Човечкиот бихевиоризам е тема на расправа ама и тука клучот го играат веќе одредените гени,семејство и околина.
Што ќе излезе и какви последици,ќе излезе она што сме.Убијците ќе бидат убијци,хомосексуалците хомосексуалци и.т.н.Ништо чудно нити работа што не си ја видел.

3)Егоизмот нема врска со туѓите желби,егоизмот е ориентиран само на себе.Божја сатисфакција се мисли секоја постапка со која бог е задоволен(од теолошки аспект),а секоја постапка на веќе предетерминиран “добар“ баш и не е добра постапка туку егоизам(се прави поради личната сатисфакција на поединецот) исто како и кај лошите,кој прават она што нив ги задоволува.
Секое однесување со кое е бог задоволен а ти не,тоа е разумно однесување но и болно за поедицнецот(се бара да се откаже од себеси).Затоа и бог неможе да биде љубов(од теолошки аспект) кога го измачува створението кое го створи како различно и со различна патека и цел.
Како ќе те суди за нешто што ти го подарил а во неговите очи тоа е лошо?
1. Дефинирав. Еве повторно - карактерот е суштината, битието на она што постои.

2. Тоа е материјалистички поглед на работите. Основа е материјата и нејзините комбинации кои создаваат се, вклучувајќи ја и вољата. Точно е дека во материјалниот свет се е детерминирано од законот за каузалност и дека таму нема место за слободна воља, но дали материјалниот свет е суштината? Повторно ќе те прашам - зошто си сигурен дека не го бираш сам својот карактер?

3а. Точно така - егоизмот е ориентиран само на себе, игнорирајќи се останато. Егоизмот не би бил егоизам ако ги зема во обзир туѓите желби и ставови.
3б. Во ред. Требаше веднаш да кажеш дека зборуваш за библискиот бог. На таа тема немам што посебно да кажам.

Сево ова заслужува пошироко објаснување ама засега времето ми е толку. Можеби утре :).

Член од
8 мај 2015
Мислења
29
Поени од реакции
10
2. Тоа е материјалистички поглед на работите. Основа е материјата и нејзините комбинации кои создаваат се, вклучувајќи ја и вољата. Точно е дека во материјалниот свет се е детерминирано од законот за каузалност и дека таму нема место за слободна воља, но дали материјалниот свет е суштината? Повторно ќе те прашам - зошто си сигурен дека не го бираш сам својот карактер?
Се е детерминирано да.Ама каква е ползата кога никој не може и нема ни да може некогаш да го прочита? Погоре објаснив зошто. Ама тоа дека е сложно или невозможно не значи дека постои нешто нематериално и слично.Зошто да се збори за нешто кое го нема? Човешкиот карактер е производ на човекот и ооштеството тој е материален по природа, детерминиран ама е поврзан освен со човекот и општеството и со целата природа и климатот на земјата и т.н. Така да теоретски е детерминиран ама практично не е никако. Дурио и теоретски не е детерминиран. Примерно се чудиш и си 50 на 50 за нешто. И во еден момент некој електрон сосема случајно скокне на повисоко или пониско ниво и опа ти си решил нешто! Но никој ова не може ни да го предвиди. Дури квантовата механика може за еден милион електрони да кажа- 30% ке се таму 40% таму 30% таму. Ама за конкретниот електрон НЕМА НИ ТЕОРЕТСКА ШАНСА некој да го детермионира.[DOUBLEPOST=1431078046][/DOUBLEPOST]А религиозните говеда кога нешто е сложно (комплицирано хаха) опа вонземјанска сила го мести свемирот :)

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
748
Поени од реакции
1.619
Се е детерминирано да.Ама каква е ползата кога никој не може и нема ни да може некогаш да го прочита? Погоре објаснив зошто. Ама тоа дека е сложно или невозможно не значи дека постои нешто нематериално и слично.Зошто да се збори за нешто кое го нема? Човешкиот карактер е производ на човекот и ооштеството тој е материален по природа, детерминиран ама е поврзан освен со човекот и општеството и со целата природа и климатот на земјата и т.н. Така да теоретски е детерминиран ама практично не е никако. Дурио и теоретски не е детерминиран. Примерно се чудиш и си 50 на 50 за нешто. И во еден момент некој електрон сосема случајно скокне на повисоко или пониско ниво и опа ти си решил нешто! Но никој ова не може ни да го предвиди. Дури квантовата механика може за еден милион електрони да кажа- 30% ке се таму 40% таму 30% таму. Ама за конкретниот електрон НЕМА НИ ТЕОРЕТСКА ШАНСА некој да го детермионира.[DOUBLEPOST=1431078046][/DOUBLEPOST]А религиозните говеда кога нешто е сложно (комплицирано хаха) опа вонземјанска сила го мести свемирот :)
Зошто субатомскиот свет би бил различен и би ги кршел правилата и законите кои до сега се испоставија и се испоставуваат како точни?

Ако одиме во крајности,дури природата на просторот и времето си има свои особености.Некогаш се предпоставуваше дека просторот и времето се медиуми во кои постоеја елементарните честички.Ваквото мислење беше застапено се до почетокот на 20 век,каде научниците беа подоцна принудени да го претстават времето и просторот исто така како честички.Се поставуваа прашањата како , дали времето и просторот можат да се разделат на бескрајно/бесконечно мали делови? Дали може да се измери должината на времето помеѓу два настани во бесконечно мали единици? Дали може да се раздели милиметар или минута во онолку парчиња колку што посакуваме?

Дали објектите “лизгаат“ во време/просторот или пак “отчукуваат“?

Сакале нејќеле,научниците беа приморани да признаат дека времето/просторот исто така постојат како елементарни честици и овие екстремно мали единици беа наречени “Планкови единици“.

Се испостави дека објектите наместо да непрекинато “лизгаат“ во просторот,тие “отчукуваат“,што значи дека тие исчезнуваат и повторно се појавуваат една “планкова единица“ пред во насоката во која се движат.Честиците исто така се движат низ времето т.е. се појавуваат и исчезнуваат една “планкова единица време“ во иднината.

Да додадеме сол на раната,научниците сеуште неможат да ги соединат/унифицираат одделните сили на природата(гравитацијата,магнетизмот и нуклеарните сили).

Овие сили,кои некогаш се сметаа за кривини во просторот,сега за нив се зборува во поглед на честички како гравитон,фотон и.т.н.

И каков е резултатот на самата квантната конфузија? Конфузија.Од почетокот,квантната механика си е “самолеплива трака лепак“ која се труди да ги потполни дупките,наместо да почне од фундаментален модел за универзумот. Денес квантните физичари тврдат дека не е можно да се знае вистинската локација,состојба и брзина на честичка.

Како резултат на тоа,последично тие веруваат дека универзумот е натрупан со случајности(случајни единици/броеви),и исто како и кај човекот,можеме да знаеме што најверојатно ќе направи честичката,но не и дека навистина тоа ќе го направи.

Тоа веќе не е наука,тоа е суеверие.

Универзумот до сега се докажа како математички перфектен(а и со тоа предвидлив),зошто субатомскиот свет би бил нешто различен?

Ако постои воопшто случајност(единици/бројки),од каде тие доаѓаат? Верниците ќе речат,тоа е бог.Со оглед на противречностите во нивната религии,убеден сум дека тоа не вистинскиот бог.

Компјутерскиот програмер знае дека компјутерот неможе да произведе случајни броеви/единици,но наместо тоа може да произведе серија на броеви кои се чинат случајни.

Пра-човекот,можеби ќе грешеше дека локацијата на местото каде што удира молњата е случајна,но местото каде што молњата избираше да удири никогаш не беше случајно.Тоа го разбравме многу подоцна со разбирањето на природата на електричната енергија.

Пра-човекот можеби ќе грешеше дека бурите и земјотресите се случајни,но метеоролозите и геолозите си знаат подобро.

И самиот Ајнштајн одби да верува во идеата дека универзумот е на било кој начин случаен,наведувајќи категорично “Бог не фрла коцки“.

Додека светот ја прифати “мистичната“ природа на универзумот,Ајнштајн дури и во неговата смртна постела се обидуваше да ги соедини микроскопските и макроскопските светови.Длабоко во себе знаеше дека вистината за оваа привидна случајност беше таму некаде,веројатно исто така елоквентна како Е=mc2.

Кој да знае,можеби и ќе направеше многу подобро ако во равенките вметнеше повеќе од 4 димензии.

Се е детерминирано.Слободна воља,yeah right,tell me about it!

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom