Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Прашај Опиши го духот на човештвото во кое не постои време или опиши го духот на човештвото во вечноста... да прашаш опиши го верувањето на човештвото низ вечноста ќе добиеш историска лекција по се изгледа...

Би требало да даде интересни муабети... онака како идеја :) Па сподели...
AI само собира информации од нет кој луѓето го полнеле тој просторот долго време, а неколку пати тука имаме кажано дека духовното не се опишува со зборови т.с. може да се користат метафорични и споредбени приказни кој би ги разбрал само човек со сопствено доживување, но не и AI.
Прашањето кое му го поставив би било исто ако прашаш човек да ти опише живот на село и во град.

Ќе одговори многу слично како AI, но човек нема уште духовен развој да го поврзе тоа со временскиот интервал.
Човек ја согледува разликата во мирот , поврзаност со природата, семејството, живот без притисок, динамика, лактање за подобар општествен статус, зависност од храна и многу други работи, но ретки се тие кој ќе направат радикален чекор да се отселат со своето смејство на село.

Еве направи неколку разговори со луѓе кој живеат во поголем град, сите ќе ти речат дека го бараат мирот, уморни се од градската средина.

Што се однесува за AI.
Имам кажано, науката и техологијата го следат духовното, односно тоа што човек не постигнал духовен развој, сакаат да го пополнат со технологија.Така е и со AI, има еден кој "знае" се, него прашјте го.
Познато ти е?

На небесата има Бог, Кој открива тајни.

Но, тој пат на човек до бог му е сокриен, па ќе му се нудат алтернативи според општествениот и технолошкиот развој, само да се задржи како роб на системот.

Како што секој град е пратен со гробишта, така и духовното со технологија.
Во него живеат "мртвите".

п.с. немам потреба да го прашувам ништо AI,а ти?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
AI само собира информации од нет кој луѓето го полнеле тој просторот долго време, а неколку пати тука имаме кажано дека духовното не се опишува со зборови т.с. може да се користат метафорични и споредбени приказни кој би ги разбрал само човек со сопствено доживување, но не и AI.
Прашањето кое му го поставив би било исто ако прашаш човек да ти опише живот на село и во град.

AI има пристап до купишта книги кои се сметаат за свети книги, и од таму се полни.
Бидејќи духовното не може со зборови затоа зборуваме со години тука и "толкуваме" бидејќи другите не знаат за себе да толкуваат..

Така барем прават некои ...

Ти започна со аи како слика прилика на човекот, а не е така... Затоа прашај квалитетни прашања во иднина :coffee:

Аи е премногу либерален за некои во однос на религиите и филозофијата на верувањата меѓу луѓето...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
AI има пристап до купишта книги кои се сметаат за свети книги, и од таму се полни.
Бидејќи духовното не може со зборови затоа зборуваме со години тука и "толкуваме" бидејќи другите не знаат за себе да толкуваат..

Така барем прават некои ...

Ти започна со аи како слика прилика на човекот, а не е така... Затоа прашај квалитетни прашања во иднина :coffee:

Аи е премногу либерален за некои во однос на религиите и филозофијата на верувањата меѓу луѓето...

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
Епа тој га збору, потчинети сте, некои измислени правила од памтивек што си немаф грам логику.
10те заповеди не се измислена и нереална работа. Штом си читал и други религии, знаеш дека истите работи се провлекуваат секаде.
Тоа се правила на универзумот, ако ги почитуваш, ќе имаш убав живот.

Јас едно знам кога би живееле според десетте божји заповеди светот би бил подобро место за живот.Тоа е доволно за да бид
Заповедите не ги откриле христијаните, универзумот постои многу подолго од христијанството. Господ постоел и пред Христијанството, па оти бираш да си христијанин, а не зороастризам, бахаизам или слободно што друго сакаш додади си.

Верување не е знаење. Ако го знаеш Господ тогаш можеш да го дефинираш и поврзеш со природата и природните процеси, а дали верниците тоа го можат!!!

Човечкиот мозок не е ограничен, туку нашата свест некој се труди што погранична да е, па патоа и треба што повеќе прашања луѓето да поставуваат, а не страв и срам.

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.926
Поени од реакции
22.024
@Bafra
Знам дека "10 божји заповеди" постоиф од увек како кодекс за правилно и разумно понашање. Сс сам почетак на човечко делење од обично животно, тој е устфару норма за да просперирамо и идемо даље. У сфаку цивилизацију на сфет, без разлику на ритуали и традицие, сфак разуман треба у старт да си ги знае начела по кои ке се води цел живот, за да имаш правилан и нормалан животан пут.

Ама христијанстфо напраи добру приказну како господ му ги напиша на камен на Мојсеја, бла бла арк оф д ковенант, Соломом, Саба, Менелик...
Еве ги јоште стоиф у Етиопију хаха

Ја не кажа дека су нереална работа, ама стар завет фршти од нереалности.
Значи концепт е ист, само различна интерпретација.

Муабет ми е дека сфесан човек треба да ги почитуе тија правила, без да веруе дека некој семоќан ни ги сервира како 10 божји заповеди.

Значи најрани човечки цивилизацие, познати и непознати, од увек су се клањале, молиле и обожувале нешто натприродно за да гу најдеф смислу на природно.
И ск мене не ми е јасно од толко различни верувања, приказне, како се најде христијанстфо најрелевантно и вистинито. Значи човек веруе у тој што му га пласира реалност.
Ја мислу да постоеше стфарно нешто што не стфорило, сфи ке веруесмо у исто, без разлику у коју добу смо живеале, а не па у коју фамилију.
Сфе е јасно кд едно христијанстфо се дели прво на две единке, па после на неколко, па и подгрупе, движења и секте.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
@Bafra
Знам дека "10 божји заповеди" постоиф од увек како кодекс за правилно и разумно понашање. Сс сам почетак на човечко делење од обично животно, тој е устфару норма за да просперирамо и идемо даље
Не мислев на тоа дека не си ги знаел, затоа и потенцирав дека читајќи други книги, свесен за нив. Исто како што напиша дека постои универзален центар,.господ, но не како што поповите, оџите, рабините ни го прикажуваат, затоа и погрешно не сфаќаат уплашениве, лицемерни верници.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.164
Поени од реакции
25.872
Дефинитивно најдоброто видео на денот. Во духот на недобивањето казнени, морам да потенцирам дека се растажив, не се смеев воопшто како што не сум се смеел одамна и сериозно ја сметам работава. Секоја следна минута од видеото е се поинтересна и потрагична. Хајлајтсот сепак е од 1:13-2:25.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Дефинитивно најдоброто видео на денот. Во духот на недобивањето казнени, морам да потенцирам дека се растажив, не се смеев воопшто како што не сум се смеел одамна и сериозно ја сметам работава. Секоја следна минута од видеото е се поинтересна и потрагична. Хајлајтсот сепак е од 1:13-2:25.
Штета само што 4-ца отепале заради религија.... сеуште се тој став дека со сеење страв некој ќе наведне глава...
Сонца.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
Па и не треба да прашува на вакви празници. Ме сфаќаш? Тоа смета.

Ај попластично, јас тоа го едначам со масакарот кај Смилковско. Немаше помалку да е масакар ако беше по 1 недела, туку сакаше да се испрати порака и затоа беше баш тогаш.

ОКЕЈ форум е, ама не јади гомна кога јас нешто празнувам, ќе јадеме откако ќе ми помине празникот. Тоа се вика почит и култура.
Башка и си има соодветна тема, не тука каде верници си честитаат празник, остави ги луѓето бар на празник не им брцај во очи.
Јас пробав во оваа тема да прашувам/одговарам, но сите други продолживте во другата тема да пишувате, иако самите давате насоки овде да пишуваме. Како поповите, слушај што ти зборам, не ме глеј што правам :D

Како бе не треба да се прашува на вакви празници? Па ти како дете (а и возрасни) кога си прашувал што означува некој празник, кое е значението на некој обичај. Кога прашуваат зашто скокаме по крстот, кога прашуваат што значи лебчето со паричка или кога прашуваш за некои туѓи обичаи што значат.
Не може и не смее да смета. Ако ти смета, тогаш нешто не е во ред со твоите верувања, со начинот на кој ја применуваш својата религија, вера и во никој случај не е јадење гомна. Ова со јадењето гомна излегуваш сличен ко фантаците, а сметам дека не си од тие.
Баш овој твој став е тоа што ги оддалечува младите од духовното и ги носи во технологијата, материјалното. Целта е симбиоза, не од една крајност во друга крајност.

Сега знаеш како викаш, зошто би одел кај забар кога ме боли заб ќе одам кај автомеханичар.
Не ти велам дека треба да му веруваш, ти велам дека можеш подобро да се информираш пошто тоа „му е работа“, а твое ќе биди непристасно да гледаш од твоја страна и да извлечиш свои заклучоци.
И не, не мора да прашуваш некој кој е поп или монах, еве прашај оџа. Зошто да не?
Па да си имал желба нешто подлабоко да осознаеш, немаше за гласникот пратен од господ да кажуваш дека е автомеханичар. Ако сега повторно дојде некој гласник како Исус, Мухамед, Мојсеј, вие верниците кои слепо се држите до храмовите, први ќе го пратите во лудница, бидејќи владиката или папата или рабинот не потврдиле.
Во универзумот на информации, јас одлучив да се информирам од луѓе кои своите знаења, зборови успеале да ги преточат во материјалниот свет, нешто да создадат, не само филозофии и бајки.

Заборавив битна ствар, во дискусиите со некој кој се нарекува „слободоумен“ или е во потрага по „вистината“ (не мислам на тебе), најчесто сретнуваш вакви дилеми - од типот на барање емпириски докази во световноста / религијата и поставување на догми во емпиријата / науката.
Не оди тоа така другар, затоа и постои секуларна власт (црквата и државата се одделени и не е едно исто), така е и со науката не можеме да поистоветуваме бидејќи нема да дојдеме до ништо и само ќе се вртиме во круг.
Не се согласувам. Баш треба да се бараат емпириски докази и има луѓе кои даваат одговори поддржани со практични објаснувања и докази. Нели и самиот господ рекол, побарај и ќе ти биде дадено, но тоа не значи дека господ ќе работи за тебе, туку ќе работи со тебе, притоа треба да сме спремни за тоа што го бараме.
Со делење на црквата и државата, со развојот на технологијата, со безброј информации, луѓето не се задоволни од паушалните одговори на религиските чиновници, затоа и се повеќе забегуваме кон технологијата или лутаме. Колку повеќе прашуваме, повеќе ќе дознаеме и посигурно ќе чекориме низ животот, а нашите наследници ќе имаат подобра иднина.

Прочитај ја книгава или ислушај дел и кажи дали подобро објаснува него ли Муамер Зурколич и отец Предраг Попович, Пајсеј и други

1681631533111.png

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.200
Поени од реакции
12.002
Како бе не треба да се прашува на вакви празници?
Во тема за честитање празници прашуваше Парва, оттаму и мојата реакција на несоодветноста, за другите членови не знам.

Инаку, не учествувам во религиозни дебати од принцип, ти кажав и претходно затоа што сечија религија/убедување ја сметам за премногу лична работа и нешто за што не сакам да дискутирам. Како што гледаш и со овој профил и со претходниот кој ми го банираа од 2014 наваму на религиозни теми не пишувам.

Па да си имал желба нешто подлабоко да осознаеш, немаше за гласникот пратен од господ да кажуваш дека е автомеханичар.
Никаде не реков дека гласникот од бога е автомеханичар, не знаев дека вадиме муабет од контекст и истовремено осудуваме као демек неосознаен сум. Океј, отсега ќе знам дека кога дебатираш за религија таквиот начин на комуникација ти е навика.

Не се согласувам.
Мило ми е. И јас не се согласувам со твоите ставови и секако имаш право на истите, како и јас на моите и немам никаква намера да ги променам бидејќи како што кажав претходно религијата е премногу лична работа и никој никому не треба ништо да докажува во однос на религијата. НЕ е емпирија, не е наука базирана на докази.

Тоа што се обидувате во таа насока да ги водите разговорите, кажува друго, но за да не си го прекршам принципот за недискутирање на ваква тематика нема воопшто понатаму да навлегувам.

Така да, позз од понатамошно коментирање. Се читаме на други теми.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
Во тема за честитање празници прашуваше Парва, оттаму и мојата реакција на несоодветноста, за другите членови не знам.

Инаку, не учествувам во религиозни дебати од принцип, ти кажав и претходно затоа што сечија религија/убедување ја сметам за премногу лична работа и нешто за што не сакам да дискутирам. Како што гледаш и со овој профил и со претходниот кој ми го банираа од 2014 наваму на религиозни теми не пишувам.

Никаде не реков дека гласникот од бога е автомеханичар, не знаев дека вадиме муабет од контекст и истовремено осудуваме као демек неосознаен сум. Океј, отсега ќе знам дека кога дебатираш за религија таквиот начин на комуникација ти е навика.

Мило ми е. И јас не се согласувам со твоите ставови и секако имаш право на истите, како и јас на моите и немам никаква намера да ги променам бидејќи како што кажав претходно религијата е премногу лична работа и никој никому не треба ништо да докажува во однос на религијата. НЕ е емпирија, не е наука базирана на докази.

Тоа што се обидувате во таа насока да ги водите разговорите, кажува друго, но за да не си го прекршам принципот за недискутирање на ваква тематика нема воопшто понатаму да навлегувам.

Така да, позз од понатамошно коментирање. Се читаме на други теми.
ОК е да не сакаш да дискутираш за религија, но зашто па спречуваш други да дискутираме.... :toe:
Ако не е наука и не е базирана на докази, тогаш оти религиските книги се толку големи и има секакви информации во нив!

Со дел од ставовите се согласуваш :D

Ниту јас тврдам дека сум осознаениот, туку сум собирач на информации, а тоа е различно. Тоа што некои информации не сакате да ги дискутирате, демек тајна било или што ти ја знам и тоа си е ок, ама па велите срам да ни е, или безбожници, богохулие и ред други работи и тоа не држи вода.

Позз и до тебе, со постов немав намера да те натерам повторно да реплицираш на теми кои не сакаш, едноставно, форум е, си споделуваме мислења.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.440
Поени од реакции
7.816
Хехе Бафра легендо ти си рационалист по природа претпоставувам(фактички мозокот ти е водич и те носи во амбисот) и нормално е дека после некој грев да седнеш со тажно лице и да му ,,испееш песничка” во вид на молитва која е смислена во стил сега ќе го хакирам Господ Бог и ќе му го издиктирам текстов и ,,го имам” во мои раце не пие вода и нема да пие никаТ..
Аман бе, од толку пишување дека си по духовноста, од толкаво спознавање на црковното учење, јак пост напиша (y)

Мозокот ми бил водич и ме водел во амбисот.... мозокот е место каде се складираат и обработуваат информации.
Ти кажав, штом господ е љубов, кај него нема место за гревови и гневови.

Би те прашал тебе што те однесе во амбисот, многу мозок или премалку мозок, ама погрешно ќе бидам разбран. Затоа родолжи следи ги тие со црните мантии, клањајте им се, бацувајте им ги рацете и бранете го римскиот прстен :anco:

Член од
4 август 2018
Мислења
1.576
Поени од реакции
3.370
Аман бе, од толку пишување дека си по духовноста, од толкаво спознавање на црковното учење, јак пост напиша (y)

Мозокот ми бил водич и ме водел во амбисот.... мозокот е место каде се складираат и обработуваат информации.
Ти кажав, штом господ е љубов, кај него нема место за гревови и гневови.

Би те прашал тебе што те однесе во амбисот, многу мозок или премалку мозок, ама погрешно ќе бидам разбран. Затоа родолжи следи ги тие со црните мантии, клањајте им се, бацувајте им ги рацете и бранете го римскиот прстен :anco:
Хехе абе Бафра ја никад не сум пишал дека сум пи ар на духовноста и потпарол на Господ и немам штандови со рекламен материјал околу мене..мене ме носи во амбисот само гревот кој е непокајан и неисповеден..со мозокот слабо баратам и премалку го имам...околу последново-го следам само Господ а луѓе избегавам да им се клањам биле они во мантии,одела или облечени као шамани...:coffee:

Член од
23 септември 2015
Мислења
942
Поени од реакции
470
Баш ме интересира што има во тие религиски книги а тоа нешто го нема во некои научни книги или во склоп на некој закон?
Во кој закон си повикан да правиш лоши дела и различни проблеми???
Или која наука препорачува пиење алхохол...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.233
Поени од реакции
5.474
Баш ме интересира што има во тие религиски книги а тоа нешто го нема во некои научни книги или во склоп на некој закон?
Во кој закон си повикан да правиш лоши дела и различни проблеми???
Или која наука препорачува пиење алхохол...
Значи дека не си го разбрал вицот...

Божјите Заповеди превенираат чинење зло, укажуваат на последиците од злото и посочуваат дека наместо зло, треба да чиниме добро, за да станеме слични на Бога.

Световните правни закони казнуваат веќе сторено зло и тие (законите, нели...) не се насочени кон превентивно нечинење зло, туку на казнување на веќе стореното зло, кое би било предмет на судска одлука и казна.

Kajgana Shop

На врв Bottom