Дилема за кокошката и јајцето?

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Вечната дилема околу тоа што е прво, кокошката или јајцето ја беше разрешил еден научник, филозоф и фармер, „јајцето е“ објавија англиските весници.

Одговорот на прашањето се состои во констатацијата дека генетскиот материјал кај животните не се менува во текот на животот, така што првата птица што еволуирала во кокошка морала да се изведе од јајце односно да се развива во јајце.

Професорот Џон Брукфилд од „University of Nottingham“, заклучи дека поради ова живиот организам во внатрешноста на лушпата од јајца има иста ДНК како кокошката што го ставила внатре.

Ова мислење го поддржа и професорот Дејвид Папине од „King's College“ во Лондон. Кој го тврди она што сосема логично, дека првата кокошка морала да се изнесе од некое јајце. А јајцата биле наоколу многу пред да се испили првата кокошка.

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Јас викам кокошката....пошо Господ ја создал прва како шо го создал прво Адам а не бебе некое....плус ако јајцето е прво тогаш кој ке го загревал во времето на Адам и Ева кога немало инкобатори?Адам или Ева?Та и сите други останати животни бебиња Ева ептен мајка ке да е била тогаш!!!!!!!

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.226
Поени од реакции
34.520
Значи, Господ ја создал кокошката - и по таа логика кокошката е постара од јајцето?

Ако веќе Господ ја создал, од кај знаеш дека не ја создал во јајце прво? Или ти имаш "информации од прва рука"?

Логикава, некако не ми штима.

NIKA

F.B.I (Fausse Bonne Idée)
Член од
11 април 2006
Мислења
791
Поени од реакции
12
Тоа беше мое мислење....не на некој друг та да имам информации од него....ако ти имаш друга логика....твоја работа....сакав да кажам шо мислам де....не дека е така...или дека не е така...
Мене така ми е пологично и така....та нели (според Библијата) Адам е прв...а не бебето...та си мислам зш да не и кокошката......
А и ако било прво јајцето тогаш кој го снесол и кој го топлил таму колку дена требаше та се испилил во кокошка т.е. прво пиленце?
Мое мислене де.....нели тоа е целта на секоја тема...да си кажеш шо мислиш.....

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
...decki ste slushale za jajce so dve zolchki???...sto e postaro sea kokoshkata ili jajceto so dve zolchki???

SkYw4lk3r

The last Jedi
Член од
20 февруари 2007
Мислења
324
Поени од реакции
7
Pa sepak kokoskata zatoa sto so tek na (miloni)godini se usovrsuval nacinot na raganje i kaj kokoskite dosol do jajce sigurno prethodno bilo isto samo pilinjata bile vo nekoja tenka cipa ili slicno.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
И тогаш Лазар ми рече дека ако пилето ја преминало улицата, веројатно е дека јајцето е постаро, бидејќи кокошката не го чекала пилето од другата страна на улицата, а јајцето било од спротива. Е сега зошто пилето ја преминало улицата, останува под знак прашалник.

Или, тоа беше друга приказна?

Јас гласам за ПЕТЕЛОТ бре луѓе. По библиска аналогија :)

T

trilobite

Гостин
Acid напиша:
Ако веќе Господ ја создал, од кај знаеш дека не ја создал во јајце прво? Или ти имаш "информации од прва рука"?
Па најверојатно тоа јајце треба да го квачи,да го седи некој...не го седела Ева сигурно

Член од
25 март 2007
Мислења
204
Поени од реакции
14
Pa sekako, prvo e jajceto. Ne ide prvin da si kasnesh mevce, pa posle od jajceto. Prvin ke si kasnesh od :jaj: , ushte ako e przeno, liiiiliiiiiiii... Posle od mevceto i top!!! :vozbud: :vozbud:

SkYw4lk3r

The last Jedi
Член од
20 февруари 2007
Мислења
324
Поени од реакции
7
_____________ напиша:
Pa sekako, prvo e jajceto. Ne ide prvin da si kasnesh mevce, pa posle od jajceto. Prvin ke si kasnesh od :jaj: , ushte ako e przeno, liiiiliiiiiiii... Posle od mevceto i top!!! :vozbud: :vozbud:
EAP TOGAS OD KAJ DOSLO JAJCETO

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
јајца имало и во времето на диносаурусите, ама немало кокошки :P
иначе нормално дека постаро е јајцето, не само затоа што е попросто, туку таму се наоѓа генетскиот матријал за развиотк на пилето

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Кокошката
Или да парафразирам Бог го создал видливиот унирвезум

The G-Man

Кепец
Член од
6 декември 2007
Мислења
501
Поени од реакции
12
Што дошло прво, кокошката или јајцето?

Што дошло прво, кокошката или јајцето?

Ова е прашање кои ги полудува научниците. Има некои научници кои завршиле во лудница доаѓајки до одговор на ова прашање. Но, никој не дошол ни близу. Ај вие, кајганџии, дај боже да не отидете во лудница, дајте го одговорот на оваа МИСТЕРИЈА.

Епа ајде кајганџии постирајте!

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Јајцето.....далеку од тоа дека е премногу јасно, го знам одговорот:)
Јајцето асоцира на Кајгана, а Кајгана е првиот најмасовен форум така? ЕПА ЈАЈЦЕТО Е ПРВО...ЕПА Е,Неее...!

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.238
Поени од реакции
959
Знам читав еднаш дека некој психолог (или слично) дошол до конечен и конкретен одговор на прашањево, кажал што дошло прво, ама сега не ми текнува што беше :) А човекот имаше дадено детална анализа :)

Kajgana Shop

На врв Bottom