mene edna koleska mi kaza ovaka; jas imam malku stomak od poragaj i eden dan zborevme deka mi smeta i deka oblekata sto ja oblekuvam ne mi stoi ubavo i taa na toa mi kaza vaka; ke kupis bekutan pomada i prozirna folija i ke zemes sekoj den ke go mackas stomakot i zadnikot vo linija i ke go obvitkuvas so prozirna folija i ke se obleces normalno i ke si rabotis. kupiv i probav licno jas no mi kaza kasno za toa go pravev kratko bidejki zaladi sto e normalno ako e toplo se potis. vsusnost i vo toa e fintata bidejki e toplo stavas od pomadata se obvitkuvas so folija odev peski polovina cas do rabota i bev ispotena tamu i taka se namaluva obemot na stomakot. sto znaci se potis bez pravenje vezbi i sportuvanje se potis i slabees no ova se pravi koga e toplo odnosno pozelno e letno vreme.
Почитувана сабина.
Пред да почнам да дискутирам за поимот слабеење да одредиме од што е направено едно тело..
Човечкото тело е направено од вода,мускули,коски,минерали и масти.
Последни ги ставив мастите затоа што се резервна енергија но и есенцијален дел од нашето тело,служат за одржување на температурата,од удар и во критични ситуации се оксидираат и даваат енергија.
Другото се вика активна маса,затоа што е метаболички активна компонента и зазема многу од дневните потреби на една индивидуа.
Тоа што ти сакаш да се ослободиш е мастите и еве ти зашто.
На горенаведената слика 2.2 кг масти наспроти 2.2 кг мускули реплика што го имаш сега во моментов.
Бидејќи мастите зафаќаат поголем волумен од мускулите,и плус ја немаат можноста да го обликуваат телото како што ти сакаш,што би сакала повеќе да имаш во телото?
Нешто што зафаќа помалку а тежи исто,или нешто што зафаќа повеќе а не е потребно.
Тоа што треба да се фокусираш е на калориски дефицит,за да согориш 1 кг масти потребно е негативен баланс од 7000-8000 калории неделно.
Тоа значи околу 1000 калории дневно,преку активност или преку диети.
Но ако идеш со диета и гладуваш,го имаш ефектот на забавување на метаболизмот после 48 часа.
Телото секогаш ќе сака да јаде повеќе,а секоја храна што и да јадеш мора да се троши.
Затоа наместо да веруваш во рекла казала,прочитај малку за енергетскиот баланс и метаболизмот,ќе научиш повеќе отколку некој појас што на крај ќе ти даде илузија дека слабееш.
Тоа што ти слабееш е вода,а водата во денот можеш лесно да ја надокнадиш и плус ако јадеш повеќе сол и јаглехидрати телото ќе ја складира таа вода и ќе ти даде илузија дека си дебела.
Затоа наместо да се дехидрираш и да се лажеш,почни да се потиш интензивно.
Нема кратки патишта,биди трпелива и ако ти треба помош слободно побарај ме.