Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Your children are not your children.
They are the sons and daughters of Life's longing for itself.
They come through you but not from you,
And though they are with you yet they belong not to you.
You may give them your love but not your thoughts,
For they have their own thoughts.
You may house their bodies but not their souls,
For their souls dwell in the house of tomorrow,
which you cannot visit, not even in your dreams.
You may strive to be like them,
but seek not to make them like you.
For life goes not backward nor tarries with yesterday.
You are the bows from which your children
as living arrows are sent forth.
The archer sees the mark upon the path of the infinite,
and He bends you with His might
that His arrows may go swift and far.
Let your bending in the archer's hand be for gladness;
For even as He loves the arrow that flies,
so He loves also the bow that is stable.​

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ако Бог ми даде деца, јас нема да им наметнувам никаква вера, но ќе ги воспитувам во она што со мојата жена сметаме дека е правилно. Ќе ги воспитуваме на христијанските морални вредности, ќе им ја кажеме вистината која ние ја веруваме за Бог, Христос, животот, смртта, вечноста и сл. Ќе ги воспитуваме каква храна е здраво да јадат, да спортуваат, да не подлегнуваат на штетните навики што ги диктира општеството (алкохол, дрога, сексуален неморал и сл.)
Се разбира дека нема да го крстам како бебе, туку ќе оставам кога ќе порасне самото да одлучи дали ќе верува во она што сме го воспитувале или не. Ако поверува, ќе бидам среќен. Ако не поверува, ќе бидам тажен, но нема да престанам да го/ја љубам.

Вие што се изјаснивте дека нема да ги воспитувате вашите деца на вашата вера, ме интересира, што ќе му/и одговорите на вашето дете кога ќе ве праша што се случува по смртта? Или како настанал човекот и животинскиот свет? Или кој ја создал (како настанала) Земјата, небото, морето итн?

Член од
27 февруари 2011
Мислења
184
Поени од реакции
13
Ако Бог ми даде деца, јас нема да им наметнувам никаква вера, но ќе ги воспитувам во она што со мојата жена сметаме дека е правилно. Ќе ги воспитуваме на христијанските морални вредности, ќе им ја кажеме вистината која ние ја веруваме за Бог, Христос, животот, смртта, вечноста и сл. Ќе ги воспитуваме каква храна е здраво да јадат, да спортуваат, да не подлегнуваат на штетните навики што ги диктира општеството (алкохол, дрога, сексуален неморал и сл.)
Се разбира дека нема да го крстам како бебе, туку ќе оставам кога ќе порасне самото да одлучи дали ќе верува во она што сме го воспитувале или не. Ако поверува, ќе бидам среќен. Ако не поверува, ќе бидам тажен, но нема да престанам да го/ја љубам.

Вие што се изјаснивте дека нема да ги воспитувате вашите деца на вашата вера, ме интересира, што ќе му/и одговорите на вашето дете кога ќе ве праша што се случува по смртта? Или како настанал човекот и животинскиот свет? Или кој ја создал (како настанала) Земјата, небото, морето итн?
Ке го научам да го живее животот без да има потреба да си поставува такви прашања.Ке му кажам дека тоа сеуште не го знаеме но не е ни битно да го знаеме бидејки има побитни работи од тоа.Со тек на времето како ке расте ке научи како функционира природата и ке почне да учи од природните науки и ке малку по малку ке го надоградува своето знаење....

|

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.661
Поени од реакции
34.101
Jaс сум ги сквиртнал, од мене се дојдени, сум ги гледал, ако сакам и емо ќе ги праам. Мои се. Исто важи и за сите верници, тотално оправдувам, колку и да се глупи.

V

Vollstandig

Гостин
Деца израснати во атеистички семејства се денес најголемите бизнисмени, и најголем дел од нив контролираат некаков голем и сложен бизнис.

Lucio

титула по желба
Член од
26 јуни 2006
Мислења
871
Поени од реакции
42
Јас сум крстен и во моето семејство отсекогаш се почитувала било каква религија од оние основните. Ама со тек на време ми стана нереално, па станав и атеист. За деца има време, али би одлучил со невестата. Вага сум во хороскоп и сакам да има некој баланс и хармонија во семејството како и во се друго. Инаку кога спомнав хороскоп, повеќе верувам во хороскоп одошто религија. Тоа би им го пренел на децата дефинитивно.
--- надополнето: Jun 15, 2011 4:39 PM ---
Деца израснати во атеистички семејства се денес најголемите бизнисмени, и најголем дел од нив контролираат некаков голем и сложен бизнис.
И јас тргнав со тој став кога почнав да се преобраќам. Си реков џабе ми е молење... кога сум во криза сум се молел, кога не сум бил - сум кротел Тоа не е верник за мене. А и што сум се молел, „молим те дедо боже“ ... немој сега некој да ми рече не знаеш да се молиш. :)

Ептен оф-топик: Имаше една тема порано со видео клип што ќе се случи ако се молиш на шише млеко? И тоа многу ми влијаеше, и сакам да го најдам.

S

Sagan

Гостин
Апсолутно не. Ќе им објаснам во што верувам и зошто, но ќе им ги презентирам и основите на сите други философии кои ми се познати (вклучувајќи ги тука и теистичките). Во суштина, според мене, 90% од историските збиднувања со кои денес ги подучуваме младите, се контрапродуктивни и произведуваат национализам и верска нетрпеливост. Предметот историја со задоволство би го забранил за секој кој е помлад од 18 години.

Дури и философските книги, според мене, се штетни за младите. Треба младиот човек да се остави самиот да си створи своја философија за животот, а не да подлегнува под влијание на веќе постоечките.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Апсолутно не. Ќе им објаснам во што верувам и зошто, но ќе им ги презентирам и основите на сите други философии кои ми се познати (вклучувајќи ги тука и теистичките). Во суштина, според мене, 90% од историските збиднувања со кои денес ги подучуваме младите, се контрапродуктивни и произведуваат национализам и верска нетрпеливост. Предметот историја со задоволство би го забранил за секој кој е помлад од 18 години.

Дури и философските книги, според мене, се штетни за младите. Треба младиот човек да се остави самиот да си створи своја философија за животот, а не да подлегнува под влијание на веќе постоечките.
Јас предметот историја би им го забранил и на постарите, нема ништо вредно во опивањето со лаги од минатото...

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Сите овие прашања ќе му бидат одговарани со тек на време по предмет биологија, за во 3та година средно веќе да ги знае одговорите на сите нив.

И ваљда не очекуваш да му кажам: "Епа синко, на првиот ден, Бог ја создаде земјата..." - Логично контра прашање: "Тато, а кога бил тој прв ден?"
Хм? o_O

V

Vollstandig

Гостин
Јас сум крстен и во моето семејство отсекогаш се почитувала било каква религија од оние основните. Ама со тек на време ми стана нереално, па станав и атеист. За деца има време, али би одлучил со невестата. Вага сум во хороскоп и сакам да има некој баланс и хармонија во семејството како и во се друго. Инаку кога спомнав хороскоп, повеќе верувам во хороскоп одошто религија. Тоа би им го пренел на децата дефинитивно.
--- надополнето: Jun 15, 2011 4:39 PM ---

И јас тргнав со тој став кога почнав да се преобраќам. Си реков џабе ми е молење... кога сум во криза сум се молел, кога не сум бил - сум кротел Тоа не е верник за мене. А и што сум се молел, „молим те дедо боже“ ... немој сега некој да ми рече не знаеш да се молиш. :)

Ептен оф-топик: Имаше една тема порано со видео клип што ќе се случи ако се молиш на шише млеко? И тоа многу ми влијаеше, и сакам да го најдам.

Читај и животен хороскоп, премногу добри работи ќе откриеш него ли во религија.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сите овие прашања ќе му бидат одговарани со тек на време по предмет биологија, за во 3та година средно веќе да ги знае одговорите на сите нив.
Значи ќе го оставиш без одговори за потоа професорката по биологија да му ја наметне својата вера во Дарвинизмот. Значи иако тоа не си ти, сепак некој ќе му наметне вера (или ќе го воспитува во својата вера) на твојот син или твојата ќерка.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Јас предметот историја би им го забранил и на постарите, нема ништо вредно во опивањето со лаги од минатото...
Освен финансиската/економската историја...поучна е, за разлика од општата/политичка/митолошка креација (Fables agreed upon)...
--- надополнето: Jun 15, 2011 9:00 PM ---
Значи ќе го оставиш без одговори за потоа професорката по биологија да му ја наметне својата вера во Дарвинизмот. Значи иако тоа не си ти, сепак некој ќе му наметне вера (или ќе го воспитува во својата вера) на твојот син или твојата ќерка.
Секуларната религија?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
На прашањето што се случува после смртта ќе му кажам дека се случува истото што и пред животот, т.е дека секој што се родил, кога ќе умре ќе биде во истата состојба во која бил пред да се роди.
На прашањето како настанал човекот и животинскиот свет, ќе му кажам дека одговорите се во науката, а истиот одговор ќе му го дадам и на прашањето како настанала земјата.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Како што ни мене не успеале да ми го наметнат дарвинизмот, ни нив не им го наметнале а доволно се возрасни и сами да свататат дека во секуларните догми не е одговорот, а уште помалку во митските приказни, а најмалку во еврејските народни приказни.

S

smexy

Гостин
Нема да го внесувам многу во вакви глупости како религии.Ќе си имам хјуџ ес библиотека кај што ќе нема што нема,па ако има волја,нека чита.

Kajgana Shop

На врв Bottom