Депикции на Сатаната во црковната иконографија

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Напротив јас сум згрозен од таквиот чин:sick:,а вие терајте си по старо и не ме мешајте мене.
Каков чин е во прашање? Нешто што не си видел а веќе знаеш какво е? Дали и за тоа Ти требит „..библиски цитат...„?
--- надополнето: 14 март 2012 во 15:39 ---
Па кој е на чело на црквата?
Кој е?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Абе па каде го има ѓаолот по црквииии?
Ааа темата ја зафркнавте! :)
Што ви напраи ѓаолот ...

N

Nessa Alcarin

Гостин
Мене може мозокот ама тебе нешто друго ти мати..ти мати ај да не кажам што п....:oops:

Незнам си играте вовче можеби,а и не сакам да знам да ти кажам право,ваше дупе ваш проблем не мој.
Дете имам добра душа па нема да те пријавувам за навреди... Значи признаваш дека ти е поматен мозокот од ѓаволот а? My point exactly ...
--- надополнето: 14 март 2012 во 16:53 ---
Абе па каде го има ѓаолот по црквииии?
Ааа темата ја зафркнавте! :)
Што ви напраи ѓаолот ...
Ами зошто да го има ѓаволот по цркви бе Хепта, ќе треба икони и со него да бакнуваат „верниците“.

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
Дете имам добра душа па нема да те пријавувам за навреди... Значи признаваш дека ти е поматен мозокот од ѓаволот а? My point exactly ...
Јас ништо не признав само алудирав на тоа што си правите таму,не ми ја сфати поентата на постот!

M

Muranyi

Гостин
Мене може мозокот ама тебе нешто друго ти мати..ти мати ај да не кажам што п....:oops:

Незнам си играте вовче можеби,а и не сакам да знам да ти кажам право,ваше дупе ваш проблем не мој.
Така те учеше Исус да се однесуваш со жените?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
--- надополнето: 14 март 2012 во 16:53 ---

Ами зошто да го има ѓаволот по цркви бе Хепта, ќе треба икони и со него да бакнуваат „верниците“.
Па не знам зошто би го имало по фрески... да се заплаши народот дека ако не го слушате духовникот ваш ќе слугувате на ѓаволот? Да покажат дека духовникот е ѓаолот и дека треба да одите да си го живеете животот најдобро што можете...
Не знам точно... ако е за заплашување... тогаш го сметам за глупост.
--- надополнето: 14 март 2012 во 16:58 ---
Јас ништо не признав само алудирав на тоа што си правите таму,не ми ја сфати поентата на постот!
екс Гејмер, диши бре момче... заборави на христијанството ти да бидеш смирен, да не навредуваш, да вртиш образ итн итн... или нешто ново учиш ти... ама се фати за Неса како слеп за стап...
Диши..

N

Nessa Alcarin

Гостин
Дете, сега јас да постирам што ми прати по ПП? :D
Па не знам зошто би го имало по фрески... да се заплаши народот дека ако не го слушате духовникот ваш ќе слугувате на ѓаволот? Да покажат дека духовникот е ѓаолот и дека треба да одите да си го живеете животот најдобро што можете...
Не знам точно... ако е за заплашување... тогаш го сметам за глупост.
Мене навистина не ми е јасна целата потреба да се става ѓаволот било каде (фрески, библија ...)
Дали мислат Христијаните дека не им е доволно силна пораката за љубов и разбирање па мора да ги заплашуваат своите следбеници со пекол и ѓаволи. Но сепак ако мислат дека тоа „пали“ кај некого, нека тераат така. Само целиот концепт за ѓаволот е извртен и лажен. :)

M

Muranyi

Гостин
Ѓаволот не постои-кратко и јасно.Ако постои Бог,зошто би допуштил некоја самобендисана бараба која сака да му го земе местото да се изживува со неговата најсовршена креација-човекот.Ако е семоќен-ќе го уништи,нема многу филозофии.Кога Бог можел толку народ да убие како што пишува по светите книги,зошто би го пуштал Луциферко да си игра ташаци како ќе му текне?Или,Сатаната постои,ама Бог не е семоќен и сезнаен и по некоја логика би требало да имаат исти моќи и Бог и Сатаната.Барем јас така гледам на работите.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Ѓаволот не постои-кратко и јасно.Ако постои Бог,зошто би допуштил некоја самобендисана бараба која сака да му го земе местото да се изживува со неговата најсовршена креација-човекот.Ако е семоќен-ќе го уништи,нема многу филозофии.Кога Бог можел толку народ да убие како што пишува по светите книги,зошто би го пуштал Луциферко да си игра ташаци како ќе му текне?Или,Сатаната постои,ама Бог не е семоќен и сезнаен и по некоја логика би требало да имаат исти моќи и Бог и Сатаната.Барем јас така гледам на работите.
Долга и широка е оваа... наместо на форум иди до манастирот во Зрзе или до некој друг манастрир и разговарај со монасите (избегнувај попови) !

Член од
31 јануари 2011
Мислења
779
Поени од реакции
382
Ако го тргнеме на страна фактот што секоја религија е базично митологија и е составена од приказни што не треба да се сфаќаат буквално тогаш ако постои Бог мора да има и Сатана. Се во животот е во баланс од ладно-топло, грдо-убаво, до материја со анти-материја, до све. Значи Бог не би можел да биде "добар" без присуство на зло. Инаку како ќе утврдиш дека е добар!? Е сеа или постои Сатаната како баланс на доброто на Бог или самиот Бог е составен од добрата страна и сатанската страна. Али како што реков и ова е чиста митологија.

Член од
31 октомври 2011
Мислења
85
Поени од реакции
22
екс Гејмер, диши бре момче... заборави на христијанството ти да бидеш смирен, да не навредуваш, да вртиш образ итн итн... или нешто ново учиш ти... ама се фати за Неса како слеп за стап...
Диши..
Извини хепта ама тие правила важат доколку навредата доаѓа од човек,а доколку си ги читал претходните постови ќе сфатеше дека овие не се ни луѓе ни животни,оти јас не познавам некој до толку да си оди спроти својата вера како овие ташаци,ама тоа е дозволено оти сепак се работи за христијанство нели?е ај да ги видам нека зборат вакви глупости на некоја тема што се однесува на муслиманство и нека пројадат г.мна за Мухамед,па нема да дочекаа ни да ги обдени бе човече веднаш ќе ги најдеа и ќе ги обесеа или каменуваа и тоа на видно место за и другите да ја сфатат пораката,али тоа е пак ќе речам толку се почитува нашата вера.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.186
Поени од реакции
12.168
Јас не сум христијанин... не ми се жали мене и не ги повикувај муслиманите за тоа што ти се плашиш од нив. Муслиманството партали го прават на форумов. Не бираме религија, бираме верници на форумов што не знаат што зборуваат за својата вера. Барем јас бирам такви... И Мухамед е направен партал, и тој не е нешто посебно од другите според мене.

Ти си забегал малку во врска со вериве но ајде се простува тоа... не гледај до толку youtube и намали со тоа кој е та*ак, животно или не знам што, ќе добиеш бан.
Не е само твојата вера на светот, нема само како тебе луѓе. Диши...

И да се вратиме на ѓаволот (ако не постои) зошто го цртаат на фрески во цркви... некој да знае?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Сите претстави кои ги имаме за Ѓаволот, или за демони, се всушност излезени од нашето потсвесно, и сите наликуваат на животни кои некогаш биле закана за човекот. Не заборавајте дека човекот поминал илјадници години во страв дека буквално ќе биде изеден во темницата. Сите наши претстави за злобните суштества се всушност модифицирани слики на нашето колективно несвесно.

Kajgana Shop

На врв Bottom