Декриминализација на марихуаната во Македонија

Дали е добар потег да се легализира рекреативното конзумирање на марихуаната?

• Да.

Гласови: 47 63,5%
  • Не.

Гласови: 17 23,0%
  • Можеби.

Гласови: 10 13,5%

• Вкупно гласачи
    74
Член од
28 март 2006
Мислења
17.855
Поени од реакции
12.392
Нне може да не е штетно, барем за физичка штета врз организмот. Секое инхалирање на чад од органски материи, треви, дрвја... е штетно. Па и пластика како органска материја. А науката, напротив, вели дека чадот е канцероген како и од тутунот без оглед дали 80 или 90% при споредба. Пред се, дали е лист од растение, гранче или било што, постојат едночудо органски соединенија кои при горење стануваат канцерогени (шеќери, масни материи...) или токсини. Како што и чадот од дрвото е "отров" при горење. Ако сметате на друг вид конзумација, тоа е веќе друго. Треба да се спореди влијанието врз нервниот систем.

Што се однесува до кардиоваскуларни проблеми, овде се изнесени многу невистини (веројатно во насока на пропаганда на користење на "нештетната трева").

Marijuana can cause the heart to beat faster and blood pressure to rise, which can be dangerous for people with heart disease. The risk of heart attack is several times higher in the hour after smoking marijuana than it would be normally, research suggests. Other studies have found a link between marijuana use and atrial fibrillation, the most common heart rhythm disorder. And one survey suggests that smoking marijuana may raise the risk of a stroke.
Most of the evidence about marijuana is based on studies of people who smoked it. But even if you ingest marijuana by other methods, such as edibles or tinctures, the drug can still affect your cardiovascular system. The plant contains more than 100 unique chemical components classified as cannabinoids. The two most prevalent are tetrahydrocannabinol, or THC (which is what gives people a "high"), and cannabidiol, or CBD. These compounds bind to specific receptors in the brain. "But cannabinoid receptors are found throughout the body, including on heart cells, fat cells, and platelets, which are cells in the blood involved in clot formation," says Dr. Vaduganathan.
Cannabinoids can affect a number of medications used to treat or prevent heart disease, including blood pressure drugs; cholesterol-lowering statins; and drugs used to treat heart rhythm disorders, as detailed in the JACC study.
Have heart disease? Avoid pot

Во секој случај, наместо да се намали консумација на тутун и да се укинат субвенции, се зголемува и консумација на други штетни производи.

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
Ако е стварно вистина ова што го збориш, до сега 16 пати ќе сте ги пријавеле и ќе ги построел некој тие шабани.
16 пати пријавувани, 10 пати доаѓа полиција токму во периодот кога комшијата - дилер не е дома. Не еден туку тројца мигранти донесе дома, никој не смее да му писне.

Првиот негов комшија е полицаец, па кога ја малтретираше бремената жена на улица, беше принуден да викне засилување. И пак ништо, некој месец во затвор и се враќа дома. Галама обавезно има барем еднаш месечно.
Мора да си фин и на дистанца со таквите, бидејќи ако им стапнеш на нервот, краток им е фитилот.

Инаку на темата, сум за легализација и употреба на марихуаната за медицински цели и рекреативно (за оние кои се љубители), со што може на тој начин да се регулира и нејзиниот квалитет. Но муабетите дека марихуаната лечи ракови, депресии, анксиозност, епилепсии ми се ептен некако безвезални. Ако беше така немаше ракот да биде втора водечка причина за смртност во светот. Придобивки некакви можеби да, но лекување на рак, НЕ.

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Нне може да не е штетно, барем за физичка штета врз организмот. Секое инхалирање на чад од органски материи, треви, дрвја... е штетно. Па и пластика како органска материја. А науката, напротив, вели дека чадот е канцероген како и од тутунот без оглед дали 80 или 90% при споредба. Пред се, дали е лист од растение, гранче или било што, постојат едночудо органски соединенија кои при горење стануваат канцерогени (шеќери, масни материи...) или токсини. Како што и чадот од дрвото е "отров" при горење. Ако сметате на друг вид конзумација, тоа е веќе друго. Треба да се спореди влијанието врз нервниот систем.

Што се однесува до кардиоваскуларни проблеми, овде се изнесени многу невистини (веројатно во насока на пропаганда на користење на "нештетната трева").

Marijuana can cause the heart to beat faster and blood pressure to rise, which can be dangerous for people with heart disease. The risk of heart attack is several times higher in the hour after smoking marijuana than it would be normally, research suggests. Other studies have found a link between marijuana use and atrial fibrillation, the most common heart rhythm disorder. And one survey suggests that smoking marijuana may raise the risk of a stroke.
Most of the evidence about marijuana is based on studies of people who smoked it. But even if you ingest marijuana by other methods, such as edibles or tinctures, the drug can still affect your cardiovascular system. The plant contains more than 100 unique chemical components classified as cannabinoids. The two most prevalent are tetrahydrocannabinol, or THC (which is what gives people a "high"), and cannabidiol, or CBD. These compounds bind to specific receptors in the brain. "But cannabinoid receptors are found throughout the body, including on heart cells, fat cells, and platelets, which are cells in the blood involved in clot formation," says Dr. Vaduganathan.
Cannabinoids can affect a number of medications used to treat or prevent heart disease, including blood pressure drugs; cholesterol-lowering statins; and drugs used to treat heart rhythm disorders, as detailed in the JACC study.

Во секој случај, наместо да се намали консумација на тутун и да се укинат субвенции, се зголемува и консумација на други штетни производи.
Се согласувам, јас лично ни пијам ни пушам ни земам трева. Сум прочитал 2-3 статии каде што тревата е штетна или е корисна, лаички заклучокот ми е дека одговорот е некаде на средина.
Ама ако се испостави дека огромен број во државава конзумираат трева а ние предходно изгубивме војната на алкохолот и цигарите (во топ 5 сме во европа) тогаш треба да се пристапи така што и државата да има корист од ова. Нека се отворат бизниси и нека откупуваар фирмите од народот. знам дека е бајка ова ама бидејќи сега се отвара ова прашање можи од старт да се согледаат работите.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Мислам дека Заев почна да го има оној момент "Миле ми текна". Најмалку што треба да има е широка јавна дебата, па и референдум за ова прашање. Во сите држави ова прашање се политизира и е прашање каде се кршат копјата, само кај нас опозицијата молчи и после тоа негативните ефекти од таа идеја ги користи за политички поени. Не мора да политизираат, ама нека има барем јавна дебата.
Во момент на среде пандемија, во момент кога екомонијата ни е на колена и во момент кога попи шамар од Бугарија, а потроши милиони на маркетинг дека готово ние сме во ЕУ, се фати за марихуаната и сега тоа ќе биде централното прашање во јавноста. Мислам дека го погоди моментот. (y)
Инаку јас сум против легализација.

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Ја масло сакам да си правам....штетно е и тоа?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.855
Поени од реакции
12.392
Ја масло сакам да си правам....штетно е и тоа?
Не знам. Сум користел свинска маст, масло од сончоглед и маслинки. Прашај некој што користи или што мисли да користи.

Член од
6 мај 2018
Мислења
1.140
Поени од реакции
2.735
Ова е фина теорија, се додека не станеш родител.
Пред некој ден зборуев со другар дека психопатијата е најверојатно инхерентна, а не резултат на воспитуење, па он ми кажа дека кога ќе иам дете нема да мислам така. „Ако стане психопат, ќе видам дали нема да се обвинуеш." Па мака мачев да му објаснам дека дали ја сум родител и се самообвинуем или не, не е релевантно на тоа дали психопатијата е инхерентна или не е. Или е, или не е, или е нешо измеѓу. :D

Овој аргумент е секогаш емотивен и не е релевантен на тоа што го кажува Билбо. Дали ние сме родители или не сме, не е релевантно на тоа дали и колку, во случајов, канабисот е штетен. На пример, замисли некој да рече дека осудувањето на хомосексуалците не е во ред бидејќи не е наша работа кој што праи у кревет и ние му речеме: „Кога ќе имаш дете, ќе видиш дека не е така." Примерот со „труењето" е различен бидејќи предизвикува штета за разлика од сексот, ама од старт е утнат муабетот дека пушење гане е „труење". Труење е емотивно набоен збор у случајов и токсичноста на психоактивните супстанции варира од милион фактори.

Наивно е да кажуем што би мислел ко родител од оваа перспектива, но веруем дека освен со ретки исклучоци, повеќето родители им го мислат доброто на своите деца. Проблемот е у тоа што различни родители имаат различни ставови за тоа што е „добро" за нивните деца. Конзервативни родители, на пример, не сакаат нивните деца да слушаат метал и скраја да е, да се попедерчат бидејќи они искрено веруваат дека тоа не е добро за нивните деца. Баба ми се плаши да не седам на промаја пошто стварно ми мисли добро. У случајов со канабисот, треба да ги остаиме фармакологијата и психологијата да определат што, до колку е штетно, а потоа да ги едуцираме родителите за да имаат побалансиран став за тоа што и колку е добро за нивното дете.
Чинам дека додека децата се малолетни, обврска на секој родител е да се грижи за нив и нивното здравје, но кога ќе пораснат, биваат автономни единки кои сами одлучуваат што ќе прават. А има и закони кои регулираат што малолетници смеат, а што не, со причина. Сите се нечии деца, тоа не го условува фактот дека некој треба да им се меша и/или дека треба да го праат тоа што нивните родители мислат дека е најбоље за нив. Плус, друго е детето да углави на хорс, друго е да пуши фиш. Од тој аспект, треба да им седиме над глава на децата откако ќе напунат 18 и да ги гилт трипаме кога ќе испијат некое узо плус у кафана пошо алкохолот е позаебан од гането...
Апсолутно, да. Ако ми го ремети мирот таму каде што живеам, на дневна база, секако дека е валидна причина.
Вентилација, пушење надвор и ред други мерки решаваат такви проблеми, како што решаваат за цигарите.

Прашањето е дали марихуаната е поштетна од други легални супстанции ко алкохол. Не е. Дали штетите од истата ги надмашуваат економските бенефити, слободата на секој да го конзумира тоа што го сака компаративно со штетата која му ја прави на него и останатите и бенефитите од конзумацијата. И не ги надмашува.
Мене ако ме прашуе некој, според логиката погоре, би забранил цигари и казина инстантно.

Последно уредено:

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.530
Поени од реакции
4.360
Prestani da si pretpostavuvas sho misli drugiot.
Alkoholot, travata, cigarite, kockata i opiumot se poroci.
Nema nikakva korelacija pomegu alkohol i civilizacija.
Dokolku ima, Balkanov ke bese silikonska dolina, a Aca Lukas vrhoven lider.
Беше....во римско доба/
И ја не претпоставуам мисла, туку отсуство од таква(или барем од добра)

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.913
Поени од реакции
30.889
Темава ми е интересна чисто од економски аспект, значи за производство не за уживање, дали Заев ќе си тера монопол или ќе биде отворено за сите играчи.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.654
Поени од реакции
59.640
Лично ми менува заради тоа што таа личност ќе ти ги одредува цените а државата ќе апси и ќе казнува луѓе ако купат од дилер а е лњгално да конзумираш.
Тоа ќе биде точно како што си го напишал. Јас ти ја разбирам поентата, само наивно е да мислиш дека овој закон се носи поради вакви или онакви причини... само еден збор - бизнис. Монопол официјално нема да има, тие што сакаат да користат ќе имаат илузија на избор. Мала група олигарси ќе произведуваат, продаваат, и по потреба ќе апсат.

@Botko, имаш доста валидни аргументи ама и погрешни аналогии. Јас не се секирам дека моето дете ќе стане хомосексуалец затоа што се хомосексуалноста е легална, бидејќу тука е природата во прашање. Но секако дека се секирам кога 15-16 годишни копиљаци пушат трева зад училиште и им прават peer pressure на врсниците да пробаат. Тука природата нема да го заштити детето, а во многу случаи ни домашното воспитување нема да е многу од корист.

Сега, ако родителот е кул со тоа детето да му пуши трева или цигари, тогаш секако нема да има мака, но сигурен сум дека повеќето родители нема да се пресреќни.

Дали сакаме децата да ни растат во здрава средина или во средина во која е во ред да се пуши во затворени простории и да се дила трева?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Секоја супстанца што ствара зависност и притоа ја одзема способноста на разумно размислување може да се класифицира како проблематична. Но тоа не е аргумент против за легализација на Марихуаната од причина што еве и да ги пресконеме алкохолот и цигарите, општо достапни се разни лекарства кои во најмала рака повеќе проблематични од тревата.

И на крајот на краиштата тревата е толку достапна во Македонија, што едноставно речиси не прави разлика дали е легализирана или не. Едноставно достапна е за децата. Така да очигледно тоа што тревата е криминализирана, не е некаков фактор.

Јас не сум против конзумација на трева, и секако сум за декриминализација на Марихуаната само под услов да го декриминализирал и садењето, да може секој да си посади, како што може секој да си посади патлиџани. Со тоа ќе се избегне суптилната реклама на тревата и фанфарите што се дигаат околу неа.

Другото е све домашно воспитување. Како што од дома се учат децата да не пушат цигари, да не претеруваат со конзумација на алкохол, да не се коцкаат, исто така може да се воспитаат дали и како да ја користат марихуаната.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Ова е фина теорија, се додека не станеш родител.
Ако фејлнам како родител и детето ми стане пропалица, воопшто не би ми било гајле дали ќе е алкохоличар или наркоман. И вака и така ќе е пропалица.

Исто, кога ќе слави 18, 19 и секој нареден роденден, очекувам дека ќе се олеши и ич нема да ми е битно дали дома ќе ми дојде препијан и ќе ја исповрати цела куќа или пак ќе дојде препафкан и ќе го изеде цел фрижидер, па после 2 дена ќе го маваат паранои. Поентата е да не го прави тоа секој викенд.

Член од
29 јуни 2018
Мислења
3.573
Поени од реакции
5.618
Како, бе, вака ја постаи споредбата? :D
„Не секој рак на плуќа е предизвикан од цигари" иде со „не секоја сообраќајка е предизвикана од пијан шофер."

Цигари се екстремно штетни и позначаен фактор за смртност од кардиоваскуларни заболувања, него за рак на плуќа. Плус се импакт фактор за други болести ко емфезема и други хронични пулмонарни оболувања; рак на усна шуплина; рак на грло; гастритис; чир итн.

Според моите познавања од медицината (иако зависи и степенот на конзумација, лични предиспозиции и др., ова е упростена верзија), вака би ги стаил по опасност (сума од психолошка и физичка), опаѓачки:

1. Јаки опијати ко фентанил, хероин и др.; и крек
2. Алкохол
3. Метамфетамин
4. Делиријантски халуциногени (датура, најтшејд итн.)
5. Кокаин
6. Амфетамин
7. Цигари
8. Синтетички канабиноиди
9. Фенетиламински психоделици ко 25x-NBOMe, DOB; и ибоган
10. Слаби опиати ко трамадол, опиум итн.
11. Бензо/GHB
12. Канабис
13. МДМА, МДА и други серотогенски стимуланси/психоделици од таа група.
14. SSRi
15. Дисоцијативни халуциногени ко кетамин, DXM итн.
16. Лизергамид психоделични халуциногени ко LSD и LSA, тука се и salvia divinorum и аманитката.
17. Фенетиламин психоделични халуциногени ко 2C-X
18. Поперс и други етил/етер гасови
19. Триптамински психоделични халуциногени ко псилоцибин/псилоцин/ДМТ.
Другар, споредба у една реченица. :)
Да не бегам оф топик, не сум уживател/не пушам трева.
Ако споредуваме штетност можам да ти кажам дека ниту природната трева, ниту алкохолот ниту тутунот не се штетни дур конзумацијата е умерена.
Прост пример, една чаша Вино, Ракија, Коњак,Виски итн. на ден не е штетно, напротив може да е и доста здраво.
10 грама тутун на ден не е штетно, не знаж дали и колку е здраво но не е штетно. 10грама се некаде 10 цигари. Јас лично 30 грама тутун го пушам 3 дена,што во ризла што во луле (уз добар коњак).
Исто така и тревата не е штетна доколку се конзумира умерено, една тројка неделно, за опуштање не е уопште штетно, може дури да биде и здраво. Секојдневно користење и пушење поголеми количини и те како може да биде штетно. Исто така битно е и што пушиш, ако имаш квалитетна природна ствар нема да има никаква штета, треба ептен да претераш.

На кратко, сите три работи можат да бидат здрави за организмот доколку правилно ги дозираш. И нормално тревата ти е природна и чиста.
Па и 300 грама милка секој ден да јадеш ќе си имаш мака после подолг период не па прекумерено да пиеш/пушиш.

Да се вратам на темата
Да, легализирајте! Дозволете сите да си садат по дома. Напрајте погони за производство на квалитетна трева. Боље народот да пуши квалитетен фиљан уз квалитетен алкохол него да се труе со тешки прсканици со брзосмртка на клупа.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.256
Поени од реакции
43.006
Целава фрка околу травата е што е криминализирана, да не е тоа говно забрането никој не би го пушел, сите се палат на тоа демек е забрането па сигурно е слатко.

Kajgana Shop

На врв Bottom