Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Zolcnite kamenja se formiraat od samata zolcka koja primarno se formira vo c.drob a podocna preku zolcnikot se izfrla vo tenkoto crevo(duodenum).Zolckata sodrzi enzimi za digestija i absporbcija a taa funkcija se dolzi na nejziniot sostav(sodrzi zolcni kiselini koi deluvaat vo emulgacijata na masnite cestici za da moze da deluva pankreaticnata lipaza a isto taka pomagaat vo absorbcijata na mastite kroz crevnata sluznica) a isto taka zolckata e pateka kroz koja krvta izfrla nekoi odpadni materii(pr.Bilirubin i viskata holesterol).
Zolcnite kamenja mozat da bidat ili holesterolni ili pigmentni.

Vo abnormalni okolnosti holesterolot vo zolckata moze da se iztalozi i da se formiraat zolcni kamenja(ako znaeme deka kolicinata na holesterol vo zolckata e odvisna od mastite koi sto gi zemame vo tekot na ishranata,zatoa najpoveke sklonost za tvorba na zolcni kamenja se osobi koi mnogu godini jadat hrana obilna so masti).
Zolcnite kamenja mozat isto taka da nastanat kako posledica na blaga hronicna infekcija(namalena absorbciska svojstva na sluznica na zolcniot meur i zaradi toa se zgolemuva koncentracijata na holesterol t.e vodi do formacija na zolcni kamenja).
Holesterolnite kamenja mozat da bidat zolto zeleni vo boja.

Pigmentnite kamenja se mali temni kamenja formirani od visokata koncentracija na bilirubinot vo zolckata.

Za

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Za dobivanje na zolcni kamenja imaat vpliv pred se ovie dejavnici>
1)Pol-zenskite imaat duplo pogolema sansa da zabolat od zolcni kamenja
2)Familijarna anamneza-Genetizam
3)Debelost-Podebeli luge se poveke skloni kon dobivanje na zolcni kamenja
4)Starost
5)Diabetes-luge bolni so diabetes imaat visoka koncentracija na trigliceridi koi ja zgolemuvaat sansata za dobivanje na kamenja.
Simptomite se-Prolongirana abdominalna bolka,gadenje i povrakanje,treska(ne sekogas prisutna),zolti pigment izrazen na kozata i na ocite(zaradi zgolemenata koncentracija na bilirubin vo krvta),crna urina.
Najcesto se diagnosticirani so kompjuterska tomografija(CT),holecintigrafija(HIDA sken),krvni testovi.
Najcesto zolcnite kamenja se odstraneti hirurski ili pak ne hirurski(ako se mali kamenjata moze da se upotrebi oralna disoluciska terapija vo koja se upotrebuvaat lekovi kako sto e ursodiol(Actigall) i henodiol(Chenix) koi gi reduciraat kamenjata ili pak kontaktna disoluciska terapija vo koja direktno vo samiot zolcnik se injektira odredena substancija koja gi reducira kamenjata.

Член од
11 октомври 2008
Мислења
114
Поени од реакции
1
Blagodaram no iskreno mi treba da doznaam nesto poveke za nacinot na ishrana, lekarstva i sl......?

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Би сакала да ја прашам Злобница, или некој од останатите, медицински информирани членови, за еден симптом, и неговите евентуални (приближни) дијагнози.

Имено, веќе 6 месеци имам мал оток на вратот, блиску до гркланот, во форма на топче (се осеќа само на допир, не е видлив со око, боли единствено откако ќе го притиснам и нема значајни промени во големината). Кога се појави отидов на доктор, каде што исклучија плувачна жлезда, мононулеоза и тироид (тестот на тироксинот и ехото беа нормални).
Ни самата не знам зошто не продолжив со испитувањата, но ете го оставив тоа...За да деновиве, кога се потсетив на ова, и интензивно почнав да барам информации за симптомов, наидов на итекако загрижувачки дијагнози, односно на можна лимфома и други канцери.

Секако дека до петок ќе отидам на доктор, па би сакала во меѓувреме да знам дали, доколку докторот не препорача, сепак лично да инсистрам на биопсија, и дали таа е единствениот начин за утврдување на канцерозни промени, или има и други тестови (крвни анализи, ехо и сл.)

~BlueBerry~

*I love my dreams*
Член од
8 јануари 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
63
а може ли да ми каже некој како најбрзо да се отарасам од херпес на устата... :(:(:(:( ???

Член од
31 октомври 2008
Мислења
42
Поени од реакции
1
а може ли да ми каже некој како најбрзо да се отарасам од херпес на устата... :(:(:(:( ???
Aciklovir ....маст и апчиња ќе си земеш...одат на рецепта ( околу 50-60ден. се доплаќа), за 2 дена ќе немаш ни трага од херпесот :)

Шмекерот

Еден и единствен
Член од
24 мај 2008
Мислења
1.767
Поени од реакции
384
ја пијам Панцев и еве ми помага..се чистам од бронхитот а и шмекот ми се враќа у нормала!..

Z

ZeroStyle

Гостин
Би сакала да ја прашам Злобница, или некој од останатите, медицински информирани членови, за еден симптом, и неговите евентуални (приближни) дијагнози.

Имено, веќе 6 месеци имам мал оток на вратот, блиску до гркланот, во форма на топче (се осеќа само на допир, не е видлив со око, боли единствено откако ќе го притиснам и нема значајни промени во големината). Кога се појави отидов на доктор, каде што исклучија плувачна жлезда, мононулеоза и тироид (тестот на тироксинот и ехото беа нормални).
Ни самата не знам зошто не продолжив со испитувањата, но ете го оставив тоа...За да деновиве, кога се потсетив на ова, и интензивно почнав да барам информации за симптомов, наидов на итекако загрижувачки дијагнози, односно на можна лимфома и други канцери.

Секако дека до петок ќе отидам на доктор, па би сакала во меѓувреме да знам дали, доколку докторот не препорача, сепак лично да инсистрам на биопсија, и дали таа е единствениот начин за утврдување на канцерозни промени, или има и други тестови (крвни анализи, ехо и сл.)
И јас имав такво долго време. Не обрнував внимание и исчезна.

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
15
Вирусот е латентен (скриен) во нервите.
Гледај да не ти паѓа имунитетот, така нема да се реактивира, и нема да се експресионира...

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Za herpes zemi si tableti acyklovir ili krema Herplex.Plus toa pazi na imunskiot status t.e bi preporacal poveke ovosje ili tableti vitamin C.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Може некој да ми ја објасни разликата во Бромергонот и Достинекс.

(Малку подетално за двата вида на лекови сличности,разлики и контраиндикации).

*pumpkin*

addicted to blue
Член од
28 август 2008
Мислења
716
Поени од реакции
23
ај кажете ми лек за модрици е молам.....али некој што брзо ќе дејствува!!!!!!

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Dostinex(cabergoline) i bromergonot(bromokriptin) doduse golema razlika nema t.e i dvata se dopaminski agonisti koj primarno deluvaat stimulativno na dopaminskite receptori vo centralniot nerven sistem.Zaradi zgolemeniot stimulus se namaluva lacenjeto na PIF(prolaktin realise inhibotory factor) t.e so nivnite upotrebi se namaluva fizioloskata laktacija i najpoveke se upotrebuvaat za patoloski stanja vo koi se manifestiraat zgolemeno lacenje prolaktin.Isto taka mozat da se upotrebat kako lekovi vo lecenje na parkinsonova bolest.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.507
Поени од реакции
14.693
Dostinex(cabergoline) i bromergonot(bromokriptin) doduse golema razlika nema t.e i dvata se dopaminski agonisti koj primarno deluvaat stimulativno na dopaminskite receptori vo centralniot nerven sistem.Zaradi zgolemeniot stimulus se namaluva lacenjeto na PIF(prolaktin realise inhibotory factor) t.e so nivnite upotrebi se namaluva fizioloskata laktacija i najpoveke se upotrebuvaat za patoloski stanja vo koi se manifestiraat zgolemeno lacenje prolaktin.Isto taka mozat da se upotrebat kako lekovi vo lecenje na parkinsonova bolest.
Намената е иста но на кој принцип се определува кој од тие два лека да се даде?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom