Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јуни 2010
Мислења
12
Поени од реакции
0
Fala na site.Mnogu mi pomognavte:) PS.sto vikas da probam so soda bikerbona..toa vo nikoj slucaj nemoze da e stetno taka? :/I...patem me zagrizuva toa sto koga pred nekoj den pojdov na zabolekar mi rekoa nemas nikakov problem so jazikot? ja prasav doktorkata zosto mi e bel mi odgovori deka toa ne e strasno,mozebi e takov od toa sto posledno si go jadel,no bidejki vaka mi e sekoj den..ne ke da e od jadenjeto :/.i DA,mi go premacka jazikot so nekoe sredstvo i vistina naredniot den nemav los zdiv,no sledniot den se se vrati na staro.Mi rece da kupam slicno takvo od apteka...no bev sovetuvan deka toa e stetno...na neznam dali da koristam takvo sredstvo ili ne...sovet? Fala

S

smart ass

Гостин
Вити сега,термин Гаргара,уствари жабуркање и потоа исфрлање на течноста(нема никаков контакт со желудникот) значи едноставно пробај нанеси Сода бикарбона пола мало лажиче и 50 милилитри вода жабуркај 3 минути па плукни,ако приметиш дека се повлекува тогаш е најверојатно кандида....не останува друго.

И да после брис ако се утврди таа дијагноза а најверојатно и е вака по симптомите... следи исто Жабуркање или со Хексорал или пак си Нистатин(и овие не смееш да ги пиеш исто како содата-САМО ЗА ОРАЛНА УПОТРЕБА ДЕ:))

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Fala na site.Mnogu mi pomognavte:) PS.sto vikas da probam so soda bikerbona..toa vo nikoj slucaj nemoze da e stetno taka? :/I...patem me zagrizuva toa sto koga pred nekoj den pojdov na zabolekar mi rekoa nemas nikakov problem so jazikot? ja prasav doktorkata zosto mi e bel mi odgovori deka toa ne e strasno,mozebi e takov od toa sto posledno si go jadel,no bidejki vaka mi e sekoj den..ne ke da e od jadenjeto :/.i DA,mi go premacka jazikot so nekoe sredstvo i vistina naredniot den nemav los zdiv,no sledniot den se se vrati na staro.Mi rece da kupam slicno takvo od apteka...no bev sovetuvan deka toa e stetno...na neznam dali da koristam takvo sredstvo ili ne...sovet? Fala
Да не случајно беше тоа метиленско плаво???
Да,баш така се вика Метиленско плаво и е супер за инфекции во устата.
А дали ти се воспалени непцата??

Член од
21 јуни 2010
Мислења
12
Поени од реакции
0
delfybuba ne ni zapomniv kako se vika no mislam bese kafeno,i malku neprijaten vkus.... i koga prasav dali mozi da zemam takvo sredstvo da koristam doktorkata mi rece da pojdam vo apteka da pobaram sredstvo za jazik cistenje ili taka nesto....no neznam kolku se tie efikasni....

--- надополнето ---

PS. nemam problem ni so karies ni so nepcata :/

S

smart ass

Гостин
Епа пеце побарај лабораториски,мислам мора брис да ти земат од јазикот.

Или едноставно пробај сам со Сода бикарбона жабуркај,ако сакаш можеш и да го протриеш со четка,па види резултати-значи првен сода бикарбона со жабуркање,ондак па само со четка и потоа исплакни ја устата,ако приметиш повлекување тогаш тоа е-"мастилото" не помага тука.

Член од
22 јуни 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво
Имам проблем,ми се чини дека со промената на времето е поврзано.Чувствувам болка во мускулите и главата во пределот на синусите,трае по неколку дена и се повторува најчесто на две недели.Аналгин и парацетамол не помага.Доколку имате сличен проблем пишете или ако знаете за што станува збор.Благодарам.

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
Татко ми ги осветлил очите со апарат за заварување. Некаква помош плс..

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Татко ми ги осветлил очите со апарат за заварување. Некаква помош плс..
Е за ова домашен лек не би ти препорачал. Нека оди на офталмолог. Не може никој од нас (а ни вие дома) да знае дали станува за сериозно оштетување или не. Затоа, за да не се ризикува, веднаш на лекар.

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
Е за ова домашен лек не би ти препорачал. Нека оди на офталмолог. Не може никој од нас (а ни вие дома) да знае дали станува за сериозно оштетување или не. Затоа, за да не се ризикува, веднаш на лекар.
Па тоа и беше планот али утре зошто касно е сеа. Зборот ми беше да не имал некој некакво искуство со тоа па знае какви капки или некоја облога да стави до утре (како што е инат може и задутре..)

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Епа пеце побарај лабораториски,мислам мора брис да ти земат од јазикот.

Или едноставно пробај сам со Сода бикарбона жабуркај,ако сакаш можеш и да го протриеш со четка,па види резултати-значи првен сода бикарбона со жабуркање,ондак па само со четка и потоа исплакни ја устата,ако приметиш повлекување тогаш тоа е-"мастилото" не помага тука.
E баш ако има кандида пример ако идидна докторкемудадат капки нистантин и премачкување на устата со метиленско плаво.

Член од
21 јуни 2010
Мислења
12
Поени од реакции
0
Definitivno soda birarbonata ne pomogna :( zaburkav 3 minuti cela goltka i posle 3 minuti povtorno go osekav neprijatniot miris koj izleguva od usta :/.

--- надополнето ---

E primer sega se izmiv zabi iscetkav i jazik i obraz od vnatresna strana,pa jadev praska i ne osekam neprijaten miris.NO posle 30 minuti povtorno na jazik ke mi se stvori taa bela materija i ke imam neprijaten zdiv ;/ daj barem kazete koi vitamini pomagaat,da zemam da jadam ovosje,zelencuk,voda...sto najmnogu pomaga.Fala

Член од
28 март 2006
Мислења
17.946
Поени од реакции
12.554
со нож јазикот го чистиш?
ју ар факинг крезји
Рамбо :)

Definitivno soda birarbonata ne pomogna :( zaburkav 3 minuti cela goltka i posle 3 minuti povtorno go osekav neprijatniot miris koj izleguva od usta :/.

--- надополнето ---

E primer sega se izmiv zabi iscetkav i jazik i obraz od vnatresna strana,pa jadev praska i ne osekam neprijaten miris.NO posle 30 minuti povtorno na jazik ke mi se stvori taa bela materija i ke imam neprijaten zdiv ;/ daj barem kazete koi vitamini pomagaat,da zemam da jadam ovosje,zelencuk,voda...sto najmnogu pomaga.Fala
Јаболко е цар за одржување чиста средина у уста, заби, непце, јазик...секако уз нормална хигиена на уста (и исхрана) во нормални околности, а ти имаш веќе некоја појава. Иди на лекар, можда ти е сменета PH вредноста, можда имаш габна инфекција...а можда ради пх вредноста и имаш габна инфекција (габи идат на кисела средина ама си користел сода...шо знам)...можи се, најдобро на матичен.

Бел јазик
Можеби сте дехидрирани, а дехидрацијата може да довде до главоболка, па и до несвестица. Белите флеки на јазикот исто така можат да бидат знак за гливична инфекција. Тоа често се случува кога поради измореност ни опадне имунитетот.
Што да направите:Треба да отидете на лекар и да ви земе брис да види дали имате гљувици. Причина за белиот јазик може да бидат и бактерии, посебно стрептококи, па треба да направите брис и за нив, за да се искучи инфекцијата на бактерии. Освен тоа, јазикот може да побели и поради претерано пушење, земање на антибиотици, лоша орална хирургија. Доколку имате и непријатен здив и чуствувате пецкање во усната, обратете се на стоматолог.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
daj bre dosta raspravate po forumi idi na doktor covece se zaebavas ne ni znaes sto ti e. idi tamo ke te sredat odma

S

smart ass

Гостин
E баш ако има кандида пример ако идидна докторкемудадат капки нистантин и премачкување на устата со метиленско плаво.
Епа тоа оди со таа дијагноза,и хексоралот исто така.

Пеце побарај брис бе од матичен(лаб упут) да утврдат пиша дека 3 минути немало миризба после содата така??

Член од
21 јуни 2010
Мислења
12
Поени од реакции
0
problemot e sto na doktor mi vikaat nisto nemas,a mene jazikot mi e bel,i imam uzasen zdiv, zatoa i baram sovet

--- надополнето ---

vaka mi rece denes maticniot na prasanje dali da odam vo labaratorija da mi zemat bris.mi vika "ne bre nisto nemas ni bakterija toa e taka oti nedovolno vitamini vnesuvas" ??!?! i me sovetuvase da sum jadel ovosje i zelencuk,nesto sto stvarno retko praktikuvam :( , e sea zatoa prasav veke ko e do ishrana sto e najubavo da jadam od ovostija i zelencuk, ne e problem ke jadam po kilo vo den samo neka pomogne :/ Fala

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom