Zdravo.Sakam da prasam nesto i ocekuvam odgovori so cel da mi pomognete vo resavanjeto na mojot problem.Eve vaka...sekoe utro imam uzasno los zdiv.Koga ke go ispruzam jazikot pred ogledalo,celiot e bel,sega poslednive denovi taa bela materija,koja NEZNAM STO E,ja cistam so tap noz,uzasno mirisa,neznam kako da se otarasam od nea.Na pocetokot mislev deka vsusnost losata mirizba od ustata izleguva od zabite,no potoa svativ deka i koga ke gi iscetkam imam neprijaten zdiv,pa dojdov do zaklucok deka jazikot e problemot,koj neznam kako da go resam.Pomos!!!
Можни се неколку слуачеви.
1. Ако имаш таканаречен “географски“ јазик (односно ако ти е како расекуван и рапав), тогаш станува збор за недоволна хигиена, односно недоволна информираност за начините на отстранување на овој проблем. Таквиот јазик е одлична површина на која анаеробните бактерии можат да се развиваат со што и се создава лошиот здив. Во овој случај најпрепорачливо е да си користиш четка која има додаток за чистење на јазик (Colgate ти препорачувам). Два пати на ден, за време на миење на забите, со делот за чистење на јазикот нежно поминувај над него со движења кон грлото и назад.
2. Можно е да станува збор за Кандида (габичка која природно живее во усната празнина на луѓето и деигестивниот систем) која поради некаква иритација започнала да се шири и се активирала.
3. Доколку си настинат, логично е навечер да спиеш со отворена уста. На тој начин, воздухот кој ти струи низ усната празнина предизвикува сушење на јазикот со што и ја добива таа бела боја.
Меѓутоа, поради тоа што белиот јазик ти е искомбиниран со лош здив, ќе претпоставам дека станува збор за првиот случај.
Како и да е, јас ти препорачувам, покрај зголемување на нивото на одржување на орална хигиена, да се консултираш со медицинско лице кое може да ти каже за што навистина станува збор.
p.s. Во никој случај не станува збор за кариес. Не се манифестира со побелување на јазикот. Не се истите бактерии за да предизвикаат исти симптоми.