Дежурна ординација! ( отворена е нова тема, оваа стои само за читање )

Статус
Затворена за нови мислења.
S

smart ass

Гостин
Барај по активна супстанца:)

The normal adult dose of nitrofurantoin is 50 to 100 mg four times daily for seven days. If a long-acting preparation (e.g., Macrobid) is used then the dose is 100 mg twice daily. The pediatric dose is 5-7 mg/kg/day in four divided doses[8]. Nitrofurantoin should be taken with food, as this improves the absorption of the drug by 45%.
Nitrofurantoin is only clinically proven for use against E. coli or Staph. saprophyticus.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Може некој подетално да ми објасни за атером?

Член од
31 мај 2008
Мислења
803
Поени од реакции
33
Не знам дали сум единствен деновиве,можеби од жешково?!
Потење,чувство на тешкотија,некаква лесна болка во градите,премаленост.Учев за испит и слабо спиев,можеби делумно од тоа.Некој совет?

Член од
7 јуни 2009
Мислења
72
Поени од реакции
1
сакав да прашам при бременост, дали е симптом наутро да ти биде лошо (да имаш нагони на повраќање, вртоглавица) или тоа се случува и преку целиот ден?

Член од
1 мај 2008
Мислења
300
Поени од реакции
8
kaj novorodence dali e normalno posle povrakanjeto da ima zolti tocki kaj ustata ? .. znaci prviot pat povrati belo kako i normalno i na kraj zolto .. ß?

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
kaj novorodence dali e normalno posle povrakanjeto da ima zolti tocki kaj ustata ? .. znaci prviot pat povrati belo kako i normalno i na kraj zolto .. ß?
Кога се работи за бебе, јас лично не би чекала, туку одма на докторот се јавувам или го носам....Сепак новороденче е...

Член од
21 јуни 2010
Мислења
12
Поени од реакции
0
Pomos!!!

Zdravo.Sakam da prasam nesto i ocekuvam odgovori so cel da mi pomognete vo resavanjeto na mojot problem.Eve vaka...sekoe utro imam uzasno los zdiv.Koga ke go ispruzam jazikot pred ogledalo,celiot e bel,sega poslednive denovi taa bela materija,koja NEZNAM STO E,ja cistam so tap noz,uzasno mirisa,neznam kako da se otarasam od nea.Na pocetokot mislev deka vsusnost losata mirizba od ustata izleguva od zabite,no potoa svativ deka i koga ke gi iscetkam imam neprijaten zdiv,pa dojdov do zaklucok deka jazikot e problemot,koj neznam kako da go resam.Pomos!!!

L-A-V

who cares? =)
Член од
2 декември 2008
Мислења
477
Поени од реакции
57
Zdravo.Sakam da prasam nesto i ocekuvam odgovori so cel da mi pomognete vo resavanjeto na mojot problem.Eve vaka...sekoe utro imam uzasno los zdiv.Koga ke go ispruzam jazikot pred ogledalo,celiot e bel,sega poslednive denovi taa bela materija,koja NEZNAM STO E,ja cistam so tap noz,uzasno mirisa,neznam kako da se otarasam od nea.Na pocetokot mislev deka vsusnost losata mirizba od ustata izleguva od zabite,no potoa svativ deka i koga ke gi iscetkam imam neprijaten zdiv,pa dojdov do zaklucok deka jazikot e problemot,koj neznam kako da go resam.Pomos!!!
со нож јазикот го чистиш? :nesvest::nesvest: ју ар факинг крезји

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Оди си момче на забар, имаш расипани заби. Самиот кариес ствара таква миризба, и плунката шо поминува врз него се таложи после на јазикот.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.979
Поени од реакции
11.857
Или кариес или нешто од желудникот...убаво ти пишале, на лекар одма!

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Можни се неколку слуачеви.
1. Ако имаш таканаречен “географски“ јазик (односно ако ти е како расекуван и рапав), тогаш станува збор за недоволна хигиена, односно недоволна информираност за начините на отстранување на овој проблем. Таквиот јазик е одлична површина на која анаеробните бактерии можат да се развиваат со што и се создава лошиот здив. Во овој случај најпрепорачливо е да си користиш четка која има додаток за чистење на јазик (Colgate ти препорачувам). Два пати на ден, за време на миење на забите, со делот за чистење на јазикот нежно поминувај над него со движења кон грлото и назад.
2. Можно е да станува збор за Кандида (габичка која природно живее во усната празнина на луѓето и деигестивниот систем) која поради некаква иритација започнала да се шири и се активирала.
3. Доколку си настинат, логично е навечер да спиеш со отворена уста. На тој начин, воздухот кој ти струи низ усната празнина предизвикува сушење на јазикот со што и ја добива таа бела боја.

Меѓутоа, поради тоа што белиот јазик ти е искомбиниран со лош здив, ќе претпоставам дека станува збор за првиот случај.

Како и да е, јас ти препорачувам, покрај зголемување на нивото на одржување на орална хигиена, да се консултираш со медицинско лице кое може да ти каже за што навистина станува збор.

p.s. Во никој случај не станува збор за кариес. Не се манифестира со побелување на јазикот. Не се истите бактерии за да предизвикаат исти симптоми.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Decki imam problem so sinusite. Znaci posle fizicka aktivnost me boli sinusot na desnoto oko i nekoe vreme mi e zatnato desnoto uvo. bev kaj doktor za uvo,nos i grlo koj me upati na rentgen. eve denes ja zemav snimkata od kaj rengenologot. I kako naod e navedeno: reducirana transparencija na frontalnite sinusi i desen maksilaren. me interesira sto znaci ova? dali mi se polni so sekret pa zatoa na snimkata ima reducirana transparencija?

Член од
21 јуни 2010
Мислења
12
Поени од реакции
0
Gladius fala na sovetite.Samo dokolku bi mozel da mi kazes sto da napravam ako imam "rasipan" zeludnik?Kade e najdobro da se obratam,da se proveram.I te molam kazi mi kade mozam da nabavam takva Colgate cetka za zabi sto e i za cistenje na jazik.

S

smart ass

Гостин
Candida Albensis....вака по симптомите.

Ова е габа Често се јавува при користење на антибиотици и е доста резистентна. Немаш проблем со желудникот.

Ќе одиш на лекар,па брис и оттаму добиваш или хексорал или нистатин.

Енивеј пробај со сода бикарбона,едноставно жабуркај 3-минути.ќе се смени ПХ вредноста а со тоа и "климата" за паразитот...ако јазикот ти се очисти тогаш најверојатно станува збор за ова,и не се јавува само на јазикот,се јавува дури и кај полови органи.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Gladius fala na sovetite.Samo dokolku bi mozel da mi kazes sto da napravam ako imam "rasipan" zeludnik?Kade e najdobro da se obratam,da se proveram.I te molam kazi mi kade mozam da nabavam takva Colgate cetka za zabi sto e i za cistenje na jazik.
Ова што ти го опиша како проблем во никој случај не е проблем со желудник. Таква Colgate четка можеш да најдеш во секој супермаркет, ама најубаво е да отидеш во аптека и да побараш да ти дадат четка која од задната страна има чистач на јазик (со тој дел можеш да ја чистиш и внатрешната страна на образите, што е препорачливо).
Внимавај само, не ја носи многу кон грлото да не ти предизвика гадење.

Меѓутоа, ако сакаш да се провериш случајно да не е некаков проблем со желудникот (или било кој дел од дигестивен тракт) оди на Гастроентерохепатологија, односно Гастро.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom