Дежурна Ординација! #2

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.732
Поени од реакции
42.320
Испитував крв (два пати годишно редовна контрола), се е во граници на нормални вредности, освен триглицеридите. Пишува крајна граница 1.9, а кај мене се 2.2. Холестеролот е во ред и се друго останато. Матичниот ми вели „нема ништо се е во ред“. Како е во ред, ако триглицеридите се покачени. Не јадам мрсна храна, фаст фуд не, алкохол не (чаша вино за ручек, 2-3 пати неделно) газирани пијалоци не. Физичката активност ми е намалена периодов. Телесната тежина во граница на нормала (2-3 кгр + зимско време :icon_mrgr:). Треба ли да земам некаква терапија? Или да барам друго мислење од доктор затоа што матичниот ми тврди дека „се е во ред, уживај“. Некоја препорака?
не се замарај со диви оригана и глупости што ти пишуваат, слушај го лекарот, можеш да зголемиш физичка активност ако сакаш, реално тоа е лекот за многу нешта, само рмбачина, овие градски улегани деца им треба малце тоа селското, односно мотика у рака.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.865
Поени од реакции
8.426
Испитував крв (два пати годишно редовна контрола), се е во граници на нормални вредности, освен триглицеридите. Пишува крајна граница 1.9, а кај мене се 2.2. Холестеролот е во ред и се друго останато. Матичниот ми вели „нема ништо се е во ред“. Како е во ред, ако триглицеридите се покачени. Не јадам мрсна храна, фаст фуд не, алкохол не (чаша вино за ручек, 2-3 пати неделно) газирани пијалоци не. Физичката активност ми е намалена периодов. Телесната тежина во граница на нормала (2-3 кгр + зимско време :icon_mrgr:). Треба ли да земам некаква терапија? Или да барам друго мислење од доктор затоа што матичниот ми тврди дека „се е во ред, уживај“. Некоја препорака?
Фати си дечко

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
не се замарај со диви оригана и глупости што ти пишуваат, слушај го лекарот, можеш да зголемиш физичка активност ако сакаш, реално тоа е лекот за многу нешта, само рмбачина, овие градски улегани деца им треба малце тоа селското, односно мотика у рака.
... денес сме званично влезени во зима, каква ,,мотика,, да земе? барем да имаше снег па со лопата да чисти, какво е лошо времето надвор ни кучиња нема, кај да рмба, такви активности здравје на пролет,

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
лесно е да се каже
Лесно е и да се спроведе. Има заменски шеќери кои имаат безмалку идентичен вкус со шеќер и се скоро целосно безбедни. А имаш и сируп од урми.

Едит, саб на каналов

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
Да не користиш орални контрацептиви? Или некои други лекови да си пиела?

Инаку високи триглицериди може да има не само кај хипотиреоза, туку и кај дијабет! Така што убаво е да се испита и шеќерот.

Да јадеш повеќе риба (минимум 2 пати неделно). Избегнувај ги производите од животинско потекло и трансмастите. Повеќе растителна храна.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
... во крвна слика спаѓа и ,,гликоза во крв,, , што укажа дека е нормална!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
... за да се дадат такви испитувања на ,,скриен шеќер,, мора да има најмалку еден резултат над нормална вредност,

C

CoolIris

Гостин
Нарушена гликозна толеранција - нормални вредности на гликемија на гладно, а покачени вредности на гликемија два часа после јадење. Или нарушена гликемија на гладно! Овие две состојби се еден вид меѓусостојба меѓу нормалното и дијабетот. Значи, постои висок ризик за премин кон дијабет!

Инаку кај дијабетот обично прво се нарушва постпрандијалната фаза во лачењето на инсулин, а гликемијата е со нормални вредности. Затоа, според мене треба да се направи и ОГТТ. И високи триглицериди често пати претходат на болеста.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.652
Поени од реакции
35.243
Да не користиш орални контрацептиви? Или некои други лекови да си пиела?

Инаку високи триглицериди може да има не само кај хипотиреоза, туку и кај дијабет! Така што убаво е да се испита и шеќерот.

Да јадеш повеќе риба (минимум 2 пати неделно). Избегнувај ги производите од животинско потекло и трансмастите. Повеќе растителна храна.
Nikakvi lekovi ne pijam. Riba jadam ednas do dva pati nedelno, pecena, ne przena. Ne sum mnogu po blago i sekeri, ama zatoa bez sirenje i kaskaval, jogurt ne pominuva den.
Od denes veke se skarav so mlecnite proizvodi, pa ke vidime za izvesno vreme kako ke bide. Ke imam nov rezim na ishrana + suplementi, pa se nadevam za skoro na uspesno zavrsena misija.
Inaku site ostanato osven trigliceridite 2,2 se drugo bese vo normalni granici.

Vo sekoj slucaj Vi blagodaram na site za odvoenoto vreme :pipi:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Може да е и аномалија, ама ќе се види на ре-тест.

Член од
22 ноември 2018
Мислења
325
Поени од реакции
622
Докторки знам дека добронамерно пишувате меѓутоа припазувајте малку во расфрлање на дијагнозите т.е. не размислувајте толку гласно. Вие цело време се препирате една со друга и на крај пациентот збунет. Добро е да има различни мислења не викам не, меѓутоа советите треба да бидат на пониско ниво искажани. Дебати на ниво на митохондрии обичниот човек не го интересира а вие за да се докажете кој повеќе знае често подзабегувате од главната цел.
Значи добронамерен совет ништо повеќе

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
Некоја препорака?
... испитај (TSH , Т4, T3, anti TPO antitela, Th) , често знае хипотиреоза да даде покачени триглицериди!
.... членката праша препорака, дадено е мое мислење што да испита!
што е проблемот, кај гледаш тука ти дека се ,,расфрлуваме,, со дијагнози?
... Докторки...припазувајте малку во расфрлање на дијагнозите т.е. не размислувајте толку гласно....повеќе знае често подзабегувате од главната цел.
Значи добронамерен совет ништо повеќе
...пак ќе се повторам, ова е Кајгана форум моментално во подтема ,,дежурна ординација,, каде пишува членката ,,бијонс,, на која се нафрлува некој си друг член ,,бикул,, да даде ,,добронамерни совети ,, на тие што даваат совети да не ,,подзабегуваме,,, ?
...ќе речам знаеш што пишуваш или онака да се најдеш во муабет тука, пиши твое мислење, ама не за тие што даваат одговори на поставените прашања, туку дај на тие што прашуваат, бараат совет и препорака,
... и веќе кога спомнуваш забегување за женски членки , зашто не го спомнуваш и машкиот член што во ист контекс пишува? :toe:

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom