Дежурна Ординација! #2

Член од
3 октомври 2019
Мислења
49
Поени од реакции
19
Друштво...нзнам веке што да направам :(
Третата слика мислам дека е со тиродиите резултато Тсх 0.80 фт4 1.5

Иначе тоа им беше во компјутерот од лани внесено валда кога бев еднаш и затоа им е пишана почетната случка....
Незнам искрено што може да се случува со мене...тоа очекувано беше таму да, но не ми беше очекувано толку време да ме држи таа епизода...1 год сум беез работа веке од тогаш и паднав психички и од таа страна не дека не сакам да работам него не се осекам доволно спремен физички и психички....нон стоп ми се врти свестата, дури и кога бев активен летото пример физчки премногу Тогаш бев на антидеприсиви зепира пак 4-5 месеци , идев на тури со велосипедот пример 30-40км значи имам сила да возам и да се движам ама не се осекам комотно цело време додека го правев тоа, или кога стојам во место повеке од 1 мин право ми се врти свестата и неможам едноставно... слаб, омалаксан, со многу точки во очите Eye Floater , зуење во ушињата, чуство пред онесвестување во секој момент, затоа и ги остаив антидепресивите тогаш, незнам што да мислам искрено, сите резултати во ред а мене тоа мисе случува нон стоп и незнам како да го надминам... а паничните напади знам од што ми се , скоро ги имам нив, од некни дали реакција беше од апчето дали нешто друго кога се парализирав 15 мин и ми викаа брза помош од тогаш уште толку ме удри во психата, значи буквално мислев дека ке умрам, неподвижен со 5 луге оклу мене викат брза помош па викат не идеме ништо не му е , па ме носат таму и само поминувам со дизаепам 2-3 дена под ред, и идем на доктор др ден и ми викат се ти е во ред крвта и ехото ....

Класично анксиозно размислување имам ете тоа мислам , дека имам некоја дијангоза што не ми е откриена, вирус некој од хрватска, авто имуна болест, Lyme Disease ( иако се тестирав негативен пишете ) нешто што ми го напага нервнио систем такво размислување имам
Јас почнав да ја губам пополека надежта луге :( никогаш не сум бил таков тип да се жалам во животот сега ова што ми се дешава појма неам што е ... 5 недели сум веке на Сероксат 20мг , и 2 пати хелекс на ден од 0,25 веке месеци... ситауцијава ми е полошо од било кога, во смисла на панични напади / анксиозност осекам подобрување нормално лекарствата делуваат, и исто така докторот психијатар е и добар психотерапет и често се слушаме ама мене симптомите ми се уште исти сите колку и да ги забораив и да не се фокусирам на нив...
Последниве неколку дена добивам Грчеви на целото тело, и тоа во спиење најечсето, зуење на ушиња максимално, состојбра пред колапс и грчеви на рацете / нозете / градите како струја да минува низ мене и без можност да ги мрдам, како шекерот на 0 да ми е а коа го мерив кај матичниот преги беше 5.7 добар и притисок добар...
Не ми дадее никаков совет само нешто во стилот сакаш инекција витаминска со дизаепам ? Реков дека бутот ми е издуен од инекции од толку пати на дежурно штоо се ме носиле , се ми ставале и дизаепам од 10мг, не сум се осекал добро ни со него ниту од витаминските... добив само одговор " Е тоа е :( "
Не ги окривувам, незнаат и тие што да ми прават веке, а незнам ни јас :(

Ми треба совет кај да се обратам ? Што може да не е во ред со мене ? Има ли некој да ми препорача некој добар доктор кој би се заинтерсирал да види убаво што може да се случува со мене, пошо веке незнам ....Премногу е оваа веке :(

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Треба да праам лаб. за ортопедски преглед, вајда во Авичена. Само да им кажам за што е не треба да се прецизира вајда знаат м? Некој да знае дали се прави лаб. за магн. резонанца снимање?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.375
Треба да праам лаб. за ортопедски преглед, вајда во Авичена. Само да им кажам за што е не треба да се прецизира вајда знаат м? Некој да знае дали се прави лаб. за магн. резонанца снимање?
... во „ Авицена лабораторија “ највероватно ти дале да испиташ основни лабораториски параметри, а магнетна резонанца спаѓа во радиодијагностика,

највероватно поради проблемот на „стегање“ на палецот/зглобот/дланката што го имаш ќе идат на подетален преглед - снимање,

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
... во „ Авицена лабораторија “ највероватно ти дале да испиташ основни лабораториски параметри, а магнетна резонанца спаѓа во радиодијагностика,

највероватно поради проблемот на „стегање“ на палецот/зглобот/дланката што го имаш ќе идат на подетален преглед - снимање,
Беше спомнато реума фактор итн... за маг.р. знам дека е радиодијагностика а видеово ме потсети дека спомнаа нешто за контрастно средство(тоа е за колено снимање) али изгледа нема да има шанса да се изведе поради имплант во заб.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
4.997
Поени од реакции
12.577
Некој совет за гнојна ангина, да ја истерам вечерва некако па утре да одам на доктор? Дефинитивно гледам гној на десниот крајник кој е доста потечен, ме боли и десното уво како и жлездите. Денес и температурата ми се движи до 37,6, ме дроби цел ден. Вчера мм испадна позитивен на корона а до сношти до 9 часот немав никаков симптом, после 9 ми се влоши наеднаш, не заспав до 6 сабајлето од болка.
Докторот во мк ми гo чистеше гнојот механички со бетадин, не знам дали да пробам сама? Ме фаќаше често ангина како помала и знам дека не поминува сама од себе.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Некој совет за гнојна ангина, да ја истерам вечерва некако па утре да одам на доктор? Дефинитивно гледам гној на десниот крајник кој е доста потечен, ме боли и десното уво како и жлездите. Денес и температурата ми се движи до 37,6, ме дроби цел ден. Вчера мм испадна позитивен на корона а до сношти до 9 часот немав никаков симптом, после 9 ми се влоши наеднаш, не заспав до 6 сабајлето од болка.
Докторот во мк ми гo чистеше гнојот механички со бетадин, не знам дали да пробам сама? Ме фаќаше често ангина како помала и знам дека не поминува сама од себе.
Растворен бетадин (не го знам соодносот) не брод тоа ме спаси, го испирав грлото така и за еден ден исфрлив гнојот. Ептен е гадно али помага. Пробај така а и да антибиотици скоро па сигурно.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.375
Беше спомнато реума фактор итн... за маг.р. знам дека е радиодијагностика а видеово ме потсети дека спомнаа нешто за контрастно средство (тоа е за колено снимање) али изгледа нема да има шанса да се изведе поради имплант во заб.
... висока вредност на реума фактор најчесто укажува на реуматиден артритис, но ти имаш само некоја болка кога сакаш да стегнеш со дланката и палецот инаку немаш постојана болка да насочува на артритис, ама ќе видите, направи класична РТГ снимка на раката/ палецот!

C

CoolIris

Гостин
Гаргара со еден исцеден лимон и мала лажичка сол, а после тоа гаргара со жалфија. Или гаргара со млака вода и сол. Некои препорачуваат и гаргара со кока кола.

Антибиотик ќе треба веројатно (по консултација со лекар). За температурата може да се напиеш парацетамол/бруфен.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.375

... јодот за уста мора да биде 1% можеш да направиш гаргара со тоа, но не да чепкаш механички, можеш гаргара и со било каква вода за дезинфекција на уста/непца ако имаш дома содржи антисептички супстанции и ќе ти помогнат, топло мора околу врат газа, пешкир со натопен алкохол изроси малку бибер и залепи го на вратот и така спиј, ушето обавезно затни го парче вата со натопено малку во алкохол топлината ќе ти ја ублажи болката (не ставај никакви капки во уво), ако имаш јака болка (аналгин) ама ти не си во МКД...така да земи нешто, инаку... ако имаш антибиотик дома кој обично го пиеш, земи испиј не чекај до утре (проширено ти е до ушето), штом имаш гној во грло инфекцијата мора со антибиотик до утре кризата ќе ти помине додека идеш на матичен,
( штом ти е познато како мала со гнојната ангина мора да имаш антибиотик дома од група на амоксицилин, цефалоспорин тие најчесто се дават при инфекција со стафилокок, стрептокок)

Последно уредено:

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
4.997
Поени од реакции
12.577

... јодот за уста мора да биде 1% можеш да направиш гаргара со тоа, но не да чепкаш механички, можеш гаргара и со било каква вода за дезинфекција на уста/непца ако имаш дома содржи антисептички супстанции и ќе ти помогнат, топло мора околу врат газа, пешкир со натопен алкохол изроси малку бибер и залепи го на вратот и така спиј, ушето обавезно затни го парче вата со натопено малку во алкохол топлината ќе ти ја ублажи болката (не ставај никакви капки во уво), ако имаш јака болка (аналгин) ама ти не си во МКД...така да земи нешто, инаку... ако имаш антибиотик дома кој го пиеш земи испиј не чекај до утре (проширено ти е до ушето), штом имаш гној во грло инфекцијата мора со антибиотик до утре кризата ќе ти помине додека идеш на матичен,
Си ги знам јас овие епизоди и мене ова не ми поминува така само од себе. Се јавив на лекар уште сабајлето но ми рекоа да почекам да видам како ќе е состојбата денес, вечерва пак се јавив ме викнаа на преглед утре.
Имам некој раствор за во уста, ќе пробам со него. Аналгин се напив сношти за да заспијам, иначе од болка не можев да спијам. Сношти ставив и вата потопена во ракија во увото ама не ми помогна многу.
Да ја истерам вечерва некако и се надевам утре ќе ми стегнат некој антибиотик.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.375
Си ги знам јас овие епизоди и мене ова не ми поминува така само од себе. Се јавив на лекар уште сабајлето но ми рекоа да почекам да видам како ќе е состојбата денес, вечерва пак се јавив ме викнаа на преглед утре.
Имам некој раствор за во уста, ќе пробам со него. Аналгин се напив сношти за да заспијам, иначе од болка не можев да спијам. Сношти ставив и вата потопена во ракија во увото ама не ми помогна многу.
Да ја истерам вечерва некако и се надевам утре ќе ми стегнат некој антибиотик.
...добро ма, немаш дома антибиотик како „резерва“ во домашните лекови? ова ти е позната работа, не ти е ново и токму тоа што не ти поминува лесно многу е важно времето на делување, штом има оток и гној нема што да се мисли и „да се види“, само одложуваш и покомплицирано ќе дојде затоа „лесно не ти поминува“ до утре додека идеш кај матичен два пати ќе земаш антибиотик, знаеш која предност ќе биде тоа да не се рамножат тие... бактериите... во твоето грло?
(гаргара со кока кола? газирано на гнојно грло директно? , а ти тоа лајкуваш демек ти се допаѓа? :facepalm: )

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
4.997
Поени од реакции
12.577
...добро ма, немаш дома антибиотик како „резерва“ во домашните лекови? ова ти е позната работа, не ти е ново и токму тоа што не ти поминува лесно многу е важно времето на делување, штом има оток и гној нема што да се мисли и „да се види“, само одложуваш и покомплицирано ќе дојде затоа „лесно не ти поминува“ до утре додека идеш кај матичен два пати ќе земаш антибиотик, знаеш која предност ќе биде тоа да не се рамножат тие... бактериите... во твоето грло?
(гаргара со кока кола? газирано на гнојно грло директно? , а ти тоа лајкуваш демек ти се допаѓа? :facepalm: )
Имам антибиотици дома, и амоксиклав и оспен, ама не сакам да ги земам на своја рака. Затоа што знам дека утре наместо добар ден ќе ме пушти докторот да испитам црп.
За кока колата не знам што да кажам, мене оториноларинголог на секоја гнојна ангина ми викаше да не пијам чај туку да јадам сладолед. Не се осмелив никогаш, а можеби дава добри резултати.

Емкаа

Член од
14 мај 2008
Мислења
4.997
Поени од реакции
12.577
Мене ми е логично. Солта и карбонизацијата, а освен тоа кока колата содржи и фосфорна киселина. Бактериите не сакаат кисела средина.
Вака има многу смисла. Ќе пробам утре, претпоставувам не треба да е грч ладна туку на собна температура?

C

CoolIris

Гостин
Вака има многу смисла. Ќе пробам утре, претпоставувам не треба да е грч ладна туку на собна температура?
Никогаш не сум користела кока кола за тоа (само знам дека некои лекари па дури и оториноларинголози го препорачуваат тоа) . А и ако размислиме логично и двете би имале бенефит.

Кога спомна сладолед....ладната храна и студените пијалоци ја снижуваат температурата и со самото тоа ги прават нервните завршетоци помалку осетливи на болка.

А топлите напитоци се добри бидејќи го зголемуваат лачењето на плунката и со тоа прават лубрикација на крајниците.

Kajgana Shop

На врв Bottom