Дежурна Ординација! #2

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Ме мачи палецот на десна рака до степен да неможам шише да отворам. Од зглобот на раката до првиот зглоб на палецот таа регија.
Пробав со бандажирање, одмарање и слично ама не помага. Чаре, препорака?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Ме мачи палецот на десна рака до степен да неможам шише да отворам. Од зглобот на раката до првиот зглоб на палецот таа регија.
Јади повеќе зеленчук, (зголеми внес на калиум) суплементи - pyridoxal 5 phosphate + niacinamide + Magnesium malate + K2 MK4
Автоматски споено мислење:

Од ризик факторите има само висок холестерол и родители кои имаа такви заболувања. На кардиолог до сега само има направено стрестест, ехо и екг и ништо не беше пронајдено.
Само? Холестерол е независен ризик фактор, се друго да ти е топ, ако е висок е ризично.

Направете доплер на каротиди.

П.С. Покачен холестерол често иде заедно со метаболички синдром, да се направи тест за скриен шеќер.

Последно уредено:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Колку време ова трае и дали можеш да го поврзеш со некоја повреда?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.361
Здраво, ми треба совет за постара личност на возраст од околу 65 години. Се работи за болка во градите, придружена со болка (минимално кочење) на левата рака и во последно време и левата нога, но без потешкотии во дишењето и без гадење. Болката се појавува веќе неколку години и трае околу месец дена. До сега ниту еден кардиолог нема пронајдено проблеми со срцето.
Ми треба совет за на кој оддел да се упатам и можни дијагнози за симптомите. Фала однапред.
...нешто лабораториски испитувања да приложиш? испитавте д-димери? дали РТГ на кичма нешто? цело време овие години само на кардиолог?
... кај физијатар има преглед?
срцето најчесто е поврзано со дишењето велиш ,,без потешкотии во дишење,, , штом болката се јавува ,,неколку години,, а потенцирано месец дена болка- со промена на време? ист период е болката - сезонски?

болка на гради? што ако е последица од хиперацидитет, да речеме висок титар на хеликобактер пилори ? а рака и нога поврзано со некој зафатен пршлен (нерв)?
можно се две работи независни, а вие поврзувате во едно со циркулација и срце? да не ги чувствуваше ногата и раката делумно кочење и парализа па да биде нешто невролошки, штом боли тоа е добар знак дека е нешто од кичма, но пак ќе речам треба да дадеш малку повеќе објаснување,
... сепак пациентката не е толку стара, што знам пак се вртам кон зафатен нерв од долните пршлени за ногата и некој вратен пршлен поради болка на рамо/ рака, болката на гради би рекла дека е посебно од овие две работи а и не мора... РТГ на кичма, за да се каже поконкретно!
ако не го боли некој друг зглоб, да речеме зглоб на друга рака сигурно е повреда нема што друго, чудно што нема оток?

Последно уредено:
Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Јади повеќе зеленчук, (зголеми внес на калиум) суплементи - pyridoxal 5 phosphate + niacinamide + Magnesium malate + K2 MK4
И да очекувам резултати за месец два?
Веќе еден месец без никаква повреда или слично.

C

CoolIris

Гостин
Како те мачи? Трнење, вкочанетост?
Само палецот или имаш мака и со показалецот и средниот прст?
Кога највеќе ти се интензивираат симптомите, при мирување или при работа? Што си по професија?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Како те мачи? Трнење, вкочанетост?
Само палецот или имаш мака и со показалецот и средниот прст?
Кога највеќе ти се интензивираат симптомите, при мирување или при работа? Што си по професија?
Трнење и вкочанетост нема, нити мака со показалец и среден прст.
Болка се јавува на секој стисок или обид да држам предмет во рака каде се прави притисок т.е. активирање на палецот.
Дланката во бокс се јавува болка, патент да закопчам пак се јавува болка.
Невработен од 07 Фев. 2020 :place: :unsure:

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.180
Поени од реакции
10.157
Болка се јавува на секој стисок или обид да држам предмет во рака каде се прави притисок т.е. активирање на палецот.
Мојот сопруг имаше ваков проблем..дијагноза trigger finger.
Пројде само од себе, со масажа а замисли, му препорачуваат операција.
Имаш на нет, разгледај.

C

CoolIris

Гостин
Убаво е да види лекар.
Може да е артрит, може да е и carpal tunel syndrome. Сепак ова е форум, без да се визуелизира, палпира, тестира, не се поставува дијагноза.

Во меѓувреме можеш да пробаш со алтернативна медицина. Топли или ладни облоги, во зависност од тоа што повеќе ќе ти одговара. Одмор и евентуално имобилизирај ја раката (имаш соодветни стегачи по аптеките).
И тоа што ти пишал Psyside.

Член од
3 декември 2014
Мислења
32
Поени од реакции
15
Што може да биде причина за зголемени ASAT(42.3, реф<37), ALAT(115, реф<65) и Глукоза(5.9, реф 3.3-5.6) ?
Другите вредности од крвната слика се нормални, алкохол/цигари не конзумирам, со исхрана сум генерално океј(благо и брза храна ептен ретко, најчесто домашно готвено јадам), имам нормален процент на масти, вежбам редовно и немам некои физички симптоми присутни.

C

CoolIris

Гостин
Што може да биде причина за зголемени ASAT(42.3, реф<37), ALAT(115, реф<65) и Глукоза(5.9, реф 3.3-5.6) ?
Другите вредности од крвната слика се нормални, алкохол/цигари не конзумирам, со исхрана сум генерално океј(благо и брза храна ептен ретко, најчесто домашно готвено јадам), имам нормален процент на масти, вежбам редовно и немам некои физички симптоми присутни.
Жолтица да не имаш прележано?
Лекови некои да не си пиел?

Треба да си направиш ОГТТ.
И да мериш концентрација на ХбА1С.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.721
Веќе еден месец без никаква повреда или слично.
Болката е секогаш иста или е интензивирана/намалена како што одминува времето?
Ја типувам дека на Божиќ по Јулијанскиот календар ќе ти се среди, без ништо, какви зеленучуци какви бакрачи.
Ако е се како што напиша во долниот дел, немаш никаков проблем.
Уф чекај, скреч дет, 115 е многу АЛТ.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.361
... alanine aminotransferase(ALT) кај мажите малку се повисоки за разлика од жените, можеби си пиел аспирин/андол или суплименти со Вит А при што ако не се прави пауза од недела најмалку пред анализата , покажува АЛТ висока вредност, односно може да имаш некое камче во жолчно ќесе доколку ја имаш жолчката, поради неправилна исхрaна, оброци или дигестија, антибиотик,
... aspartate aminotransferase (AST) , не е нешто многу покачен за да биде патоказ на нешто кога треба да двата јетрени трансаминази бидат покачени многу пати повеќе од референтната вредност, затоа ете да речеме АСТ ти е покачено затоа што си имал денот пред лабораторија вежбање при што ете со мускулна преоптовареност сме ги покачиле малку АСТ, па дури и АЛТ ако немаш проблеми дигестија/жолчка сигурно ти е од вежбањето пред лабораторија, бодибилдингот знае да дава разни покачени параметри или општо некоја физичка активност, затоа си има правила како треба да се однесуваме пред и за време на давање крв за лабораториски анализи, што знам некако сум сигурна ако имаш пауза од три дена на твоето вежбање и направиш пак анализа ќе имаш нормални вредности... на опклада? :)

Последно уредено:
Член од
3 декември 2014
Мислења
32
Поени од реакции
15
Жолтица немам прележано, а од лекови минатиот месец додека имав Ковид, пиев само витамини(Ц, б комплекс, цинк, калциум), ама ги пиев по препорачана доза, по една таблетка на ден.
Закажав за наредна недела преглед кај интернист, па се надевам нема нешто посериозно да излезе.
Фала ви за информација.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.523
Поени од реакции
37.361
Жолтица немам прележано, а од лекови минатиот месец додека имав Ковид, пиев само витамини(Ц, б комплекс, цинк, калциум), ама ги пиев по препорачана доза, по една таблетка на ден.
Закажав за наредна недела преглед кај интернист, па се надевам нема нешто посериозно да излезе.
Фала ви за информација.
....дај шанса за уште еднаш да направиш лабораториска анализа без вежбање, без суплименти...биди ,,чист,, 3 дена па дај крв, сигурна сум дека ќе биде Ок... не се оди така по болници само од еден резултат...млад, прав, не ме зезај после психолошки ќе паднеш ...има време за болести... млад си!

Kajgana Shop

На врв Bottom