Дежурна Ординација! #2

Член од
7 септември 2016
Мислења
4.225
Поени од реакции
4.938
https://ajurveda.com.mk/shop/uncategorized/244/ http://bilkarnica.mk/mk/2017/12/17/ashvaganda/
не знам дали и колку е ефикасно за стрес, евентуална анксиозност и слично
... ако се прочита сите состојби и индикации каде се применува и делува тогаш ќе поставам прашање, зашто се разболуваме сите и зошто постојат лекови? ...сите луѓе од раѓање би ја конзумирале ова билка и сите изнесени бенифити и делување би биле доживотна заштита на организмот ( а индииците би требало да се бесмртни)! вакви комерцијални реклами можат само да бидат одбивни кога би размислиле дека хербалните лекови поради содржината која не е до крај испитана можат да бидат и многу опасни по здравје посебно тие кои содржат алкалоиди од тип на somniferin кои се вбројува во наркотични морфински алкалоид сличен како од Papaver somniferum опиумски афион? секојдневно „ќе се дрогираме“ за да немаме тегоби ли?...покрај другото содржи стероиди Withaferin A, Withaferin D, Withanolid G кои делуваат на имунитетот па се смета дека ова растение се справува со канцерогени клетки, ама делување докажани со студии само кај животните, но не и кај човекот и можеби „се нејасни“ и треба да се зема со резерва, ама затоа се применувааат во ветеринарната медицина како животински суплименти посебно кај коњот!...види сега ова, алкалоид somni(сон)ferum делува на ЦНС чиј механизам „не тера“ на заспивање, релаксирање што конкретно има со хемоглобинот, еритроцити, тромбоцити па да се зголеми нивното ниво? спорадично делува на многу механизми, но тоа не значи дека ќе ни ги среди сите аномалии во организмот!...што е во Индија Withania somnifera, Indian ginseng - Ashwagandha кај нас би требало да е опијумскиот афион Papaver Somniferum,и све што е поврзано со таа проблематика на ЦНС и друго би требало да биде споредно како резултат на тоа,... покажува голем потенцијал како безбеден и ефикасен хербален лек во имуномодулација и хематопоеза, но потребни се повеќе истражувања за да се одреди дали Withania somnifera може да ја дуплира оваа активност кај луѓето и да определи оптимален дозен опсег за постигнување на овие ефекти, но може да се спомне дека ашваганда има потенцијалните корисни ефекти врз анксиозноста, когнитивни и невролошки пореметувања!...штом ни делува смирувачки и заспивачки нормално дека и срцето „ќе се смири“ и поспоро ќе работа т.е. брадикардичен ефект!
..и пак ќе кажам полека со хербалните лекови, посебно со ашваганда за која има само направени студии кај животните, за хумани студии уште се предклинички во тек!
 
Последно уредено:

Наќо Скопски

Поручуе
Член од
3 април 2017
Мислења
4.282
Поени од реакции
7.583
... ако се прочита сите состојби и индикации каде се применува и делува тогаш ќе поставам прашање, зашто се разболуваме сите и зошто постојат лекови? ...сите луѓе од раѓање би ја конзумирале ова билка и сите изнесени бенифити и делување би биле доживотна заштита на организмот ( а индииците би требало да се бесмртни)! вакви комерцијални реклами можат само да бидат одбивни кога би размислиле дека хербалните лекови поради содржината која не е до крај испитана можат да бидат и многу опасни по здравје посебно тие кои содржат алкалоиди од тип на somniferin кои се вбројува во наркотични морфински алкалоид сличен како од Papaver somniferum опиумски афион? секојдневно „ќе се дрогираме“ за да немаме тегоби ли?...покрај другото содржи стероиди Withaferin A, Withaferin D, Withanolid G кои делуваат на имунитетот па се смета дека ова растение се справува со канцерогени клетки, ама делување докажани со студии само кај животните, но не и кај човекот и можеби „се нејасни“ и треба да се зема со резерва, ама затоа се применувааат во ветеринарната медицина како животински суплименти посебно кај коњот!...види сега ова, алкалоид somni(сон)ferum делува на ЦНС чиј механизам „не тера“ на заспивање, релаксирање што конкретно има со хемоглобинот, еритроцити, тромбоцити па да се зголеми нивното ниво? спорадично делува на многу механизми, но тоа не значи дека ќе ни ги среди сите аномалии во организмот!...што е во Индија Withania somnifera, Indian ginseng - Ashwagandha кај нас би требало да е опијумскиот афион Papaver Somniferum,и све што е поврзано со таа проблематика на ЦНС и друго би требало да биде споредно како резултат на тоа,... покажува голем потенцијал како безбеден и ефикасен хербален лек во имуномодулација и хематопоеза, но потребни се повеќе истражувања за да се одреди дали Withania somnifera може да ја дуплира оваа активност кај луѓето и да определи оптимален дозен опсег за постигнување на овие ефекти, но може да се спомне дека ашваганда има потенцијалните корисни ефекти врз анксиозноста, когнитивни и невролошки пореметувања!...штом ни делува смирувачки и заспивачки нормално дека и срцето „ќе се смири“ и поспоро ќе работа т.е. брадикардичен ефект!
..и пак ќе кажам полека со хербалните лекови, посебно со ашваганда за која има само направени студии кај животните, за хумани студии уште се предклинички во тек!
Извини да те прашам,ти си преставник на мафијата во бели мантили на форумов?
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
16.958
Поени од реакции
15.425
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.225
Поени од реакции
4.938
..докторе може ли една росвера да ми дадеш наместо аторис некако поубава ми е....Инаку после стент сите(повеќето) кардиолози идат со аторвастатин(аторис), сигурно има зашто
ако некои се чувствува подобро т.е. му е полошо од најдобриот лек, зошто и да не му рече така на докторот?
... докторот работи и постои за пациентот, а не обратно! а тоа не само дека препишуваат иста терапија во клинички центар, туку во цела МКД сите кардиолози препишуваат исти лекови во иста јачина и доза, докторите се надгледува еден на друг и никогаш не се договараат а најмалку контактираат разменувајќи мислење околу пациентот, утринските стручни состаноци им траат 10 минути колку да се дозборат околу доручекот или што ќе се напијат кој пациент ќе ги части, на жалост!
како може различни кардиолошките проблеми на пациенти со различна возраст (како и други болести) да ги лечат на ист начин со ист лек по ист терк и шема,сакаш клинички сакаш Куманово, сакаш Струмица, сакаш Охрид, сакаш Битола како да се договорени!
Извини да те прашам,ти си преставник на мафијата во бели мантили на форумов?
извинето,
...но по бонтон, прво да кажеш чиј преставник си ти, па да ти одговорам после јас!
 
Последно уредено:

Наќо Скопски

Поручуе
Член од
3 април 2017
Мислења
4.282
Поени од реакции
7.583
ако некои се чувствува подобро т.е. му е полошо од најдобриот лек, зошто и да не му рече така на докторот?
... докторот работи и постои за пациентот, а не обратно! а тоа не само дека препишуваат иста терапија во клинички центар, туку во цела МКД сите кардиолози препишуваат исти лекови во иста јачина и доза, докторите се надгледува еден на друг и никогаш не се договараат а најмалку контактираат разменувајќи мислење околу пациентот, утринските стручни состаноци им траат 10 минути колку да се дозборат околу доручекот или што ќе се напијат кој пациент ќе ги части, на жалост!
како може различни кардиолошките проблеми на пациенти со различна возраст (како и други болести) да ги лечат на ист начин со ист лек по ист терк и шема,сакаш клинички сакаш Куманово, сакаш Струмица, сакаш Охрид, сакаш Битола како да се договорени!
извинето,
...но по бонтон, прво да кажеш чиј преставник си ти, па да ти одговорам после јас!
Сакам да кажам дали си докторка
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.225
Поени од реакции
4.938
..и пак ќе кажам полека со хербалните лекови, посебно со ашваганда за која има само направени студии кај животните, за хумани студии уште се предклинички во тек!крајна интерпретација на студија направена во Канада со зборовите ,,.. Целиот систем на натуропатична грижа за анксиозност треба понатаму да се истражува, вклучувајќи и поблизок преглед на индивидуалните компоненти во контекст на нивниот адитивен ефект...,,заклучок на студија направена во Индија ,,...Лекот беше добро толериран и не предизвика повеќе негативни ефекти отколку плацебо. Заклучува дека овој етанолен екстракт од Withania somnifera има корисен анксиолитички потенцијал и заслужува понатамошно испитување....,,
...предклинички, се уште не е доиспитано како делува кај животните !
хуманите студии за ашваганда уште не се завршени штом се уште се следи ракцијата или несаканите ефекти кај животните!
Сакам да кажам дали си докторка
..темата не е кој е, што е
...и ова е форум може секој да биде што сака нели? сите сме со тра ла ла профили, малку ти е Џемс Бонд прашањево!
... и не видов да профили со мушки ник со мушка фотографија на аватарот ги прашуваш јавно тука дали се женски членови или мушки, ниту пак некој те праша во ,,Случувања во Мкд, кога коментираш дали си политичар, или полицаец, нели? ... и плус имаш ЛП доколку ти беше искрено питанцево ;)
П.С.
ај ќе идам на секс тема, да бидам малку порно звезда! :)
 
Последно уредено:

Наќо Скопски

Поручуе
Член од
3 април 2017
Мислења
4.282
Поени од реакции
7.583


крајна интерпретација на студија направена во Канада со зборовите ,,.. Целиот систем на натуропатична грижа за анксиозност треба понатаму да се истражува, вклучувајќи и поблизок преглед на индивидуалните компоненти во контекст на нивниот адитивен ефект...,,заклучок на студија направена во Индија ,,...Лекот беше добро толериран и не предизвика повеќе негативни ефекти отколку плацебо. Заклучува дека овој етанолен екстракт од Withania somnifera има корисен анксиолитички потенцијал и заслужува понатамошно испитување....,,
...предклинички, се уште не е доиспитано како делува кај животните !
хуманите студии за ашваганда уште не се завршени штом се уште се следи ракцијата или несаканите ефекти кај животните!
..темата не е кој е, што е
...и ова е форум може секој да биде што сака нели? сите сме со тра ла ла профили, малку ти е Џемс Бонд прашањево!
... и не видов да профили со мушки ник со мушка фотографија на аватарот ги прашуваш јавно тука дали се женски членови или мушки, ниту пак некој те праша во ,,Случувања во Мкд, кога коментираш дали си политичар, или полицаец, нели? ... и плус имаш ЛП доколку ти беше искрено питанцево ;)
П.С.
ај ќе идам на секс тема, да бидам малку порно звезда! :)
Биди поздравена
 
Член од
22 ноември 2018
Мислења
99
Поени од реакции
151
Претпоставувам Пирамил е замена за Релика, а Росвера за Аторисот. Ќе и предложам на матичната следниот пат, овие две да ми ги замени
Не, не и не. Ни пирамилот не е замена за релика а ни росвера не е замена за аторис.
А матичната не смее да ти ги промени лековите препишани од специјалист, посебно не промена на генерики.
И ако не се чуствуваш добро од терапијата треба да идеш кај кардиологот на контрола.[DOUBLEPOST=1555270404][/DOUBLEPOST]
Биди поздравена
Надрилекарка е
 
Последно уредено:
Член од
19 март 2011
Мислења
1.318
Поени од реакции
2.426
Здраво. Ми треба додатно мислење, се работи за повозрасна жена од 70 години, со реума. Последно се јави воспалителен процес на коленото. Дадено е Диклофенак Дуо на Алкалоид, 2X1 од 75 мг. Прашањето ми е дали оваа доза е погодна за ваква возраст? Пациентката има историја со чир на желудник, ама пред скоро 2 год и никаква друга хронична терапија не прима.
Ако не се повлече процесот дали ортопед би помогнал , заедно со направена снимка и крвна слика со CRP?
Благодарам многу.
 
Член од
5 април 2010
Мислења
375
Поени од реакции
95
Дечки три прашања ? Колку е штетна работна околина во полузатворена просторија каде што има прашина, и прилично голема бучава на моменти. Исто така дали се штетни скенерите на аеородромите и поминување секојдневно низ нив ?
 

Наќо Скопски

Поручуе
Член од
3 април 2017
Мислења
4.282
Поени од реакции
7.583
Неподнослива болка позади уши,на самите коски и одма испод нив.Завчера почна,вчера кога легнав стана неподносливо.Сврти се на една страна,па на друга ама не се трпеше.Сега у моментов па почна ама некои бодежи ко со игла за плетење да ми брцаат у коската.И некако на тие места како да ми е наежена кожата.Некој совет за болкава,у моментов најмалку што ми треба е одење по болници[DOUBLEPOST=1555846984][/DOUBLEPOST]Веќе мислам и вилицата дека почна да ме боли
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.225
Поени од реакции
4.938
Здраво. Ми треба додатно мислење, се работи за повозрасна жена од 70 години, со реума. Последно се јави воспалителен процес на коленото. Дадено е Диклофенак Дуо на Алкалоид, 2X1 од 75 мг. Прашањето ми е дали оваа доза е погодна за ваква возраст? Пациентката има историја со чир на желудник, ама пред скоро 2 год и никаква друга хронична терапија не прима.Ако не се повлече процесот дали ортопед би помогнал , заедно со направена снимка и крвна слика со CRP?
Благодарам многу.
... штом жената е реуматична при вакви температурни промени знае реумата „да шета“ па и знае да се лоцира и кај коленото претежно под коленото кон внатрешната страна, тоа не значи дека има воспалителен процес кој мора да се докаже на поинаков начин, дозата на диклофенак е несоодветна, многу силна јачина во текот на денот што само ќе и направи дополнителни здравствени проблеми како што спомна околу ГИТ, па требаше да и дадат дополнително барем ранитидин или омепразол додека го пие диклофенакот не повеќе од 5 дена! ...не спомна дали пациентката била прегледана од физијатар или само од матичен доктор, инаку физијатарот би знаел доколку го виде коленото дали е потребно првенствено криотерапија за да се намали болката, па потоа да се оди со антиинфламаторни лекови како диклофенак и доколку сакал да биде „појака доза“ докторот што го препишал лекот подобро ќе беше да додаде аналгетик - аналгин, во комбинација со една капсула дикло 75 мг, а не да дуплира 2х75 што не е во ред за постара жена, лечењето се лечи со дози што не штетат на друго место, а не вака ударни непромислени дози!
... коленото има оток? може да се витка? дали има црвенило? болката е пулсирачка? постојана? ноќна болка? прв пат ваква болка има на колено? значи има многу причини .... насока кон ортопед може да биде погрешна затоа што веднаш ќе го прогласат пациентот за „нивни“ и тие најчесто одат со ударна доза на кортикостероид инјекционо директно во колено или доколку има оток ќе речат дека имало вода, па со шприц ќе вршат пункција на истата, често пати без РТГ снимка што може повеќе да наштети на пациентот!
...би рекла што ако не е болката од реуматска природа , што ако едноставно ја боли коленото од нејзина телесна тежина или од претерано пешачење или форсирано виткање на коленото (сега чистење пред празник?)...или да речеме една хијалуронска таблетка би помогнала општо на коленото ?
 
Член од
2 април 2019
Мислења
5
Поени од реакции
0
Здраво луѓее, нов сум на форумов и да ви кажам искрено маката ме натера да ви пишам.
Пред околу 2 недели ми се појавија некои чудни точки на грлото( некогаш се црвени и отечени а некогаш само мали ситни со розева боја скоро и да не се приметуваат) бев на матичен и таа ми кажа демек немало ништо сум измислувал па отидов и на второ мислење и ме пратија да ми земат брис од нос и грло, резултатите беа супер немав ништо. Сега треба да правам крвна слика за хелиобактер и нели онаа основна што ја викаат па земав јас да гуглам и ми искочија разни болести( карциноми неоплазми и слични страшни работи) е сеа дали е можно и ја да иам такво нешо или сепак е некоја обична алергија :/ И да се надополнам, немам никакви други симптоми, не ми се фаќа гласот и такви слични работи( само можеби ми е малку отечена жлездада под адемовото јаболко од десна страна)
Искуства?
 
Последно уредено:
Член од
6 март 2012
Мислења
6
Поени од реакции
1
Извинете ако е оф-топик прашањево, ама веќе неколку дена мислам и никако да ми текне.
Како се викаше еден сируп против кашлица што беше во употреба пред 20тина години, па дури мислам и единствен на пазарот беше :)
Црвена боја ако не се лажам и многу лош вкус.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
4.225
Поени од реакции
4.938
Извинете ако е оф-топик прашањево, ама веќе неколку дена мислам и никако да ми текне.Како се викаше еден сируп против кашлица што беше во употреба пред 20тина години, па дури мислам и единствен на пазарот беше :) Црвена боја ако не се лажам и многу лош вкус.
... не кажа само дали е хербален (растителен) или „хемиски“ сируп, како и да е да се потсетиме визуелно што имало или се уште има :toe:
(одбери под кој број)
Хербални сирупи против сува кашлица

1.


2.


3
4


Сируп против сува кашлица (хемиски)

5.
6.7.


8.


9.


Здраво луѓее, нов сум на форумов и да ви кажам искрено маката ме натера да ви пишам.
Пред околу 2 недели ми се појавија некои чудни точки на грлото (некогаш се црвени и отечени а некогаш само мали ситни со розева боја скоро и да не се приметуваат) бев на матичен и таа ми кажа демек немало ништо сум измислувал па отидов и на второ мислење и ме пратија да ми земат брис од нос и грло, резултатите беа супер немав ништо. Сега треба да правам крвна слика за хелиобактер и нели онаа основна што ја викаат па земав јас да гуглам и ми искочија разни болести (карциноми неоплазми и слични страшни работи) е сеа дали е можно и ја да иам такво нешо или сепак е некоја обична алергија :/ И да се надополнам, немам никакви други симптоми, не ми се фаќа гласот и такви слични работи (само можеби ми е малку отечена жлездада под адемовото јаболко од десна страна)
Искуства?
Црвени точки во грлото
... одбери најслична!

1.


2.


3.


4.


5.


- дали си јадел нешто како трда храна двопек, лешници,
- дали такви црвени точки имаш и на друг место освен во грло,
- дали си имал сексуален контакт (felacio) орален секс,
- дали пред да ти се појават си бил нешто настинат,
 

Attachments

Последно уредено:
На врв Bottom