Нека оди на лекар, може да се хемороиди како што кажаа, може да е и нешто друго, ќе му направат испитувања.Епа вака, по насловот многу нема да сфатите па да ви опишам подетално... Оваа недела брат ми има проблем после одење во голема нужда, односно од кога ќе се избрише со хартија има крв на хартијата... 2-3 пати во текот на оваа недела му се случува тоа, проблем што порано го немал никогаш... И би ве замолила без тролање, кој знае и ако знае од што може како и дали е страшно да пише, другите мислења што би ги пишале за зафрканција би биле вишок. Фала
Немал до сега проблем никаков, не му ни течело нешто крв од некој друг дел... Само после одење по голема нужда му се случува тоа... Срам му беше да иде на лекар па сакав ве прашам прво овде дали е страшно и за совет, не сакаше ни да каже на мојте дома па само мене ми кажа, доколку е нешто пострашно да разговарам со него и да го убедам да каже дома и на лекар да иде...Хемороиди?
Дали е активен физички или подолг период од денот седи (пред ПЦ, учење, работа/канцеларија)?Немал до сега проблем никаков, не му ни течело нешто крв од некој друг дел... Само после одење по голема нужда му се случува тоа... Срам му беше да иде на лекар па сакав ве прашам прво овде дали е страшно и за совет, не сакаше ни да каже на мојте дома па само мене ми кажа, доколку е нешто пострашно да разговарам со него и да го убедам да каже дома и на лекар да иде...
Можеби е тоа... Почна на работа, и тоа му се случува само додека оди по нужда додека е на работа бидејќи целиот ден му е седење на работа... А работното време му е 12 саати па слабо е активен тие денови, а кога е дома е доста активен...Дали е активен физички или подолг период од денот седи (пред ПЦ, учење, работа/канцеларија)?
Лекар му е мајката, нема зашто да се срами да не оди, не би требало да е нешто сериозно ама подобро да се открие нешто додека ги дава првите симптомиМожеби е тоа... Почна на работа, и тоа му се случува само додека оди по нужда додека е на работа бидејќи целиот ден му е седење на работа... А работното време му е 12 саати па слабо е активен тие денови, а кога е дома е доста активен...
Немал до сега проблем никаков, не му ни течело нешто крв од некој друг дел... Само после одење по голема нужда му се случува тоа... Срам му беше да иде на лекар па сакав ве прашам прво овде дали е страшно и за совет, не сакаше ни да каже на мојте дома па само мене ми кажа, доколку е нешто пострашно да разговарам со него и да го убедам да каже дома и на лекар да иде...
Светла крв на тоалетна хартија = хемороиди. Голема болка, фисура.Фала ви многу, иначе првиот пат тоа што го збунило е дека јадел патлиџан, па ај демек од тоа му било... После тоа ајвар јадел, и демек тоа црвено па од тоа нешто да не било... Ама од кога 3 пат тоа му се случило сфатил дека е крв, и како што ми кажа првиот пат немало крв со изметот, само на хартија, но последниов пат имало ама ептен малце се познавало во изметот. Апетитот не му е намален , си јаде исто дури и повеќе. Проблем исто така му е тоа што порано беше многу активен, цело време во движење, а сега смените му се по 12 саати и само седи додека е на работа. Болки нема никакви после измет или слично... Понекогаш има главоболки ама не често, и тоа најверојатно му се од не спиење многу, плус од кога почна да работи почна и кафе по 1 или 2 во тек на смена да пие, а порано многу ретко пиеше. Како и да е ќе го убедам да иде на лекар па најубаво да му кажат таму точно што како и да му извршат испитување. Ви благодарам на одговорите.
И кафето може да му наштетило, бидејќи зачести со пиење кафе, ај ќе му кажам овие 2-3 дена без кафе, чоколада, зачини , со повеќе течна храна па таман до понеделник има време за на лекар да иде ако не е подобар...Светла крв на тоалетна хартија = хемороиди. Голема болка, фисура.
Кај хемороидите крвтта не е е измешана со изметот...
Нека намали седење, редовна хигиена, кафе, какао, чоколадо, луто, никако.
Главоболката нема никаква врска со хемороидиве.
Се зависи колку години има брат ти, но секако паметно е ако продолжат проблемите со упат од матичен да се јави кај хирург.