Дежурна Ординација! #2

T

Tetro

Гостин
4 заб.... Голема болка имав отидов на забар, го отворија забот и ми рекоа дека ке седи отворен и дека треба да го чистам после било каква храна.После имав пак големи болки и отидов на забар ми рече дека инфекцијата се проширила низ коската над забот ,зедов и антибиотик и др нешто нз како се вика. Што им значи ова со ,,се проширила инфекцијата низ коската над забот??:(
Значи дека треба дезинфекција да правиш после секое каснување на билошто.
Ти дадоа некоја течност за испирање на уста?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.809
Поени од реакции
12.298
4 заб.... Голема болка имав отидов на забар, го отворија забот и ми рекоа дека ке седи отворен и дека треба да го чистам после било каква храна.После имав пак големи болки и отидов на забар ми рече дека инфекцијата се проширила низ коската над забот ,зедов и антибиотик и др нешто нз како се вика. Што им значи ова со ,,се проширила инфекцијата низ коската над забот??:(
покрај надворешната дезинфекција и нега, тоа значи обично макотрпно лекување, најчесто кај орален хирург пошто матичните забари обично немаат такво искуство и опрема. Внесување на лек низ забните канали до коската (до инфекцијата), со многу долги и тенки као влакно бургиички. Обично таква интервенција не боли пошто најверојатно живците од корените ти се извадени. Кај мене тоа лекување се случи на двапати за пола година и тоа за време на лекувањето 2 пати неделно, некогаш и почесто. Ако после лекување повторно се јави, обично се врши хируршка интервенција на коската (потсекување, така нешто) ама пошто и тебе ти е на горниот заб, зависи како е забот поставен према синусот. Ако синусниот канал е премногу блиску, нема потсекување туку вадење на забот.Обично ваква инфекција не зависи од надворешната нега или миење туку од квалитетот на лекуваниот претходно заб.
Најдобро е да го замолиш матичниот забар ако веќе тој не може да ја спречи инфекцијата да те види орален хирург, а тој ќе ти каже понатаму што и како може, што да снимаш и колку е инфицирано, дал е за лекување или вадење и лекување.

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Во последно време ми се тресат рацете. Се наоѓам под особено висок стрес и претпоставувам е реакција на истото, но дали е можно и нешто друго дае причина за ова??? И што да преземам за да ,,смирам раце,,:)? Однапред благодарам за одговорот.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Во последно време ми се тресат рацете. Се наоѓам под особено висок стрес и претпоставувам е реакција на истото, но дали е можно и нешто друго дае причина за ова??? И што да преземам за да ,,смирам раце,,:)? Однапред благодарам за одговорот.
Намали на кафето :)

М

Мартин`

Гостин
Здраво ли е да се пие 1-1.5 литро млеко на ден.. го пијам како закуска еден вид помеѓу оброците па да не не е здраво толку многу ако пиеш.. ?

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Здраво ли е да се пие 1-1.5 литро млеко на ден.. го пијам како закуска еден вид помеѓу оброците па да не не е здраво толку многу ако пиеш.. ?
Колкава масленост има?
Голема количина е..... 200мл наутро е ок но олкава количина за цел ден е многу.

Немаш дијареа?

М

Мартин`

Гостин
Колкава масленост има?
Голема количина е..... 200мл наутро е ок но олкава количина за цел ден е многу.

Немаш дијареа?
1.4 или 1.5 % мислам не сум баш сигурен, колку е нормално да се пие да кажеме ? инаку немам дијареа ..

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
У последно време ме болат препониве после фудбал и обично ако многу истрчам за време на меч. Шо да праам? Ајде доктори .. (y)

K

kalimer0

Гостин
У последно време ме болат препониве после фудбал и обично ако многу истрчам за време на меч. Шо да праам? Ајде доктори .. (y)
Пред да почнеш да играш загреј се добро, направи неколку вежби за истегнување и нема да имаш проблеми ;)
Исто така болките се јавуваат доколку си физички неактивен или слабо активен некое време и одеднаш се растрчаш.
Ќе те боли еден ден и после ќе можеш да трчаш повеќе :)

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Пред да почнеш да играш загреј се добро, направи неколку вежби за истегнување и нема да имаш проблеми ;)
Исто така болките се јавуваат доколку си физички неактивен или слабо активен некое време и одеднаш се растрчаш.
Ќе те боли еден ден и после ќе можеш да трчаш повеќе :)
Не сум неактивен, туку многу трчам, вчера трчав и на кеј 10 километра, денес фудбал 2 саата, па може и да биде од многу напор, а?

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Mожно е да е од стрес, затоа земи си чај од валеријана и потруди се да спиеш минимум 7 часа.
http://www.alkaloid.com.mk/valerian-miks.nspx

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Прашање.Дали доколку те боли заб,или имаш расипан заб,може да се пренесе на синуси или нос?

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Прашање.Дали доколку те боли заб,или имаш расипан заб,може да се пренесе на синуси или нос?
Знам за посериозна работа, доколку имаш расинпан заб од самиот гној или инфекција, се шири значи до мозокот и се умира, додека за ова незнам.

Но не сум стручњак и ќе оставам друг да ти помогне :)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
трпнење на рацете и нозете.. ладни бледи раце... што би било ?

Kajgana Shop

На врв Bottom