Дежа ву - Дали некогаш ви се случило?

Член од
18 септември 2005
Мислења
318
Поени од реакции
12
Сакам да нагласем нешто во врска со сонот.Погоре прочитав дека сонот е фантазија тоа воопшто не е точно.Сонот може да е дел од фантазија,дел од мисли кои не прогонуваат(опседнатост на јаве),но може да се случи сонот да ни претскаже нешто за што не сме свесни па токму тоа претскажување да биде за нас ДЕЖАВУ.
Нашиот мозок има многу информации во себе за многу од нив не сме ни свесни,затоа и најчесто не ни е јасно од каде оваа или онаа ситуација(место)ни се чини дека веќе ни се видени,а свесни сме дека на тоа место и во таа ситуација сме првпат...
 
Член од
14 септември 2005
Мислења
416
Поени од реакции
11
Da Roza,sonot e ja mislam produkt na prekudenskoto zamaranje i prekunoknjoto odmaranje na mozokot i TOCNO e ama epten TOCNO deka sonot moze da e dosta "vinoven" za Deja-vu.Mi se ima dosta pati sluceno da se cudam zasto ili od kade se ova ili ona poznato i za na kraj da zaklucam deka utsvari toa i sonev.
Megjutoa mene dosta pati mi se slucuva na ulica da primetam lice koe sto vo momentot ke mi zalici na nekoj blizok ili nekoj so go znam od nekade za da posle nekolku minuti ili saati navistina go vidam toa lice na istoto ili drugo mesto i pokraj toa so moze ne sum opcekuval da go vidam.
Ovaa pa ne znam dal e slucajnost(i toa dobra) ili pak nekoja od ovie pojavi tuka so gi diskutirate.
 
П

Петар-МКД

Гостин
Леле, таман сакв да отворам тем за дежаву, видов дека веќе ја имало. Кога сме веќе кај дежавуто досега ми се има случено милион пати, и тоа она вистинското дежаву. Ми се случува кога се возам со колата, кога седам пред компјутер, или кога правам маабет со другарите.
 

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
Мене ми доаѓа како во периоди. Особено сега. Сум забележал дека перидот од крајот на ноември до почетокот на април ми е исполент со дежа ву, необјасниви работи, и нешта кои ме прогонуваат цел живот.
 

pinky**

..all over again..
Член од
16 декември 2005
Мислења
383
Поени од реакции
4
lele ostaj se ...I mene mi se slusilo i toa mnogu pati i ja kako tebe baram odgovor na taa zagatka ali nikako da najdam ili nekoj pak da mi razjasni..
epten jezivo ali postojat i takvi nesta na koi odgovor nema posto tie se ednostavno takvi kakvi sto se i nie treba da gi prifatime ali nam toa tesko ni doaga:)
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Acid напиша:
Еве ја и втората теорија која гласи:

Други научници се на мислење дека причината за чувството на веќе доживеаното се аномалии при перцепирањето.

Според оваа теорија, нештата зависат од тоа како ги прифаќаме и како ја осмислуваме надворешната реалност. Проблемот се крие во неправилната координација на двете мозочни хемисфери. Тие се нешто како два самостојни мозока во главата. И покрај тоа што функционираат истовремено и се многу добро уиграни, секоја хемисфера од различно човечки органи (око, уво итн.) прима своја сопствена, одделна информација. Да претпоставиме дека хемисферата А ја прима таа информација неколку делови од секундата порано од хемисферата Б. Кога Б ќе започне да работи, во нас се создава едно магловито чувство за познатост. Или чувство, тоа веќе сум го доживеал. И навистина сме го доживеале- дел од секундата порано, преку хемисферата А.
I ova e edinstvenoto tocno tolkuvanje na deza vu situaciite,barem od aspekt na naukata. Potocno psihologijata go tretira kako edinstveno objasnuvanje.Nema novo koe ke go pobie dosegasnovo.
Koj? Jas? Sum doziveala i dozivuvam deza vu sostojbi cesto.I ne mi se cudni. Znam deka malku mi se vo rascekor mozocnite hemisferi, xexexexee...:)
 
Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Многумина мислат дека дежаву е некаква натприродна сила!
Дежаву е веројатно како што кажа Ацид!
 

vmx

Член од
25 април 2005
Мислења
5.633
Поени од реакции
201
Дежаву, јас тоа го толкувам вака: сонувате сон, но сабајлето кога ќе се разбудите сонот не го паметите или ви е во ептен бледи слики и по некое време ќе ви се оствари т.е. дежаву. :)
 

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
Мене многу пати ми се има десено такво нешто.Не знам точно кога-најчесто кога седам ви маало со друштво или после некои муабети ама многу чудна работа е
 

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
mi se ima deseno mnogu pati eve na primer mi se desi denes na predavanje sedam i sea ja gleam profesorkava kako sedi na katedra i se vikam lele poznato i odednash znaaeto ona chustvovo auuu vikam mamata dezavu
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.344
Ми се случува дежаву а од шо и како појма немам.
 

astrion

REBEL
Член од
15 ноември 2005
Мислења
792
Поени од реакции
18
strumics напиша:
Ми се случува дежаву а од шо и како појма немам.
:pos: Пеер ,у последно време,посебно зимата секој ден ми е де жаву,се исти фаци,исти курац у "истом"паковању.
 

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
Увек коа ќе успеам у нешто, одма се наоѓаат пациенти шо ме влечат надоле. Се обидуваат де.
 

ViRuS

ПрОвОкАтОр
Член од
20 август 2005
Мислења
2.048
Поени од реакции
21
хехе

ехехееееее мене де жа ву ми е секој ден незнам зш е така ама секој ден имам барем по едно
 
Член од
9 јуни 2005
Мислења
211
Поени од реакции
23
E da se ima ,psebno letoto vo grcka pod dejstvo na sensymilia traese 37 min. nikoj ne mi veruva ke se seknev si rekov snoopy otide ti u vecna lovishta i toa drugar celo vreme mi gledal seir kako me nema vo vreme
(Morpheus we got agents in the sistem,dobro objasneto a?)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom