Даjте сериозно... Ви недостига ли Jугославиjа?

D

Deleted member 12196

Гостин
...сакаш да речеш дека со тоа што имаат повисок стандард (во однос на нас и другите од ЕхЈУ) не се германизирани или нешто друго?
Зошто самите себе кога сакат да се ... си се викаат бечки коњушари?

ова им е од '80-тите или е нешто ново?
Јас точно напишав што сакам да кажам.

Ако Заев. Мијалков, Анѓушев, Камчев и останатите тајкуни се германизирани, тогаш и словенците се германизирани (не сите, и таму има сиромашни).
Тоа што (во просек) се со (многу) повисок стандард е сосема друга приказна. Во СФРЈ тие беа држава во држава, и си имаа далеку повисок стандард. После распадот тие продолжија да го креваат стандардот, наместо да крадат како нашите. И нормално, јазот се продлабочи.

Што ти значи „бечки коњушари“? Дали Беч(ка) е град, држава, провинција???
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.660
Поени од реакции
34.953
За она погоре нема да коментирам затоа што ќе ми треба многу простор, а и инаку пишувам цели романи па ќе се обидам да бидам пократок.
Значи (само болд) вака не знам на која возраст си и колку од она што си го напишал е лично искуство а колку е од нарачани-платени-објавени пропагандни читанки.
Имав пријатели-колеги Словенци а моите погледи ги градев на литература но и на лично искуство-разговори.
Словенците се приказна за себе и се за жалење затоа што оној дел од популацијата кој е германизиран во целост ја презеде Словенија и управувањето со неа. Словенците кои не се германизирани се народ од втора категорија во сопствената држава, единственото што се подобри од нас се што не им вршат вака јавно етноцид туку тоа им го прават малку пософистицирано. Пред растурањето на ЕхЈУ оние сили кои се германизирани, го презедоа управувањето (во исто време и со Хрватска), Јанез Јанша бил и останал службеник на БНД, за оваа имаш охохоооо извори, изнесуваа некаде околу 45-55% од популацијата. Денес германизацијата на Словенците е некаде околу 55-60% од вкупното население, таков народ може само да се сожалува а не да му се восхитуваш. Онаа што Турција го правела овде преку јаничарството и муслиманизацијата таму го правеле Германите но во помал обем заради Унгарците.

Па така, денес имаме еден “куп“ Словенци кои се срамат јавно да речат дека се Словенци туку се изјаснуваат како Австријанци, Германци Италијани и другите од бога избрани народи. (ова никако не е Панславизам туку реална состојба со Словнеските народи)
Меланија е класичен пример, Ларис исто така,(си измислуваат потекло од грофови, барони итн итн)... и да не ги редиме повеќе од 50% лица од Словенија кои се изјаснуваат дека не се Словенци се исти како нашите Северџани ако не и поопасни, нашиве си се лесни за демаскирање. (четвртиот рајх не е шега туку реалност)
Стопанските субјекти кои во времето на ЕхЈУ беа гиганти денес не постојат или се сопственост на Кина, Германија и други империјални сили и сателити.
Како што за нас Македонците не е добро да бидеме Северџани така за Словенците не е добро да бидат германизирани (барема така самите велат), стапи во контакт со некои разумни во .... и сето ова ќе ти го потврдат.
Барем те асимилира посовршена нација од твојата, нас не шиптаризираа и северџанизираа, така да исто е ама не е исто иди работава.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Celiot ovoj region e kulturološki ispomešan vo zavisnost od toa koj region pod kakvi vlijanija i vladenija bil ... Spored mene Slovencite i Hrvatite i pokraj toa što govorat na Slovenski jazik/jazici kako i nie sepak se kulturološki Germanizirani, Italijanizirani i Ungarizirani so takov majndset. Dodeka pak Bošnjacite, Srbite, Crnogorcite, Albancite, nie Makedoncite, kako i Bugarite bi rekol deka sme kulturološki vo golema mera Turcizirani. Dodeka Slovencite, Hrvatite, a i del od Srbite (Vojvodina) bea pod Avstro-Ungarska vlast nie tuka ušte si bevme so Turčinjata se do 1912, pa i od tuka da bideme realni nemože Makedonecot ili Bugarinot na pr. da imaat ist majndset kako i Slovenecot na pr. Geografijata i Istorijata si go napravile svoeto nanazad niz vekovite i toa e toa.
 
Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.705
Поени од реакции
4.373
Јас точно напишав што сакам да кажам.

Ако Заев. Мијалков, Анѓушев, Камчев и останатите тајкуни се германизирани, тогаш и словенците се германизирани (не сите, и таму има сиромашни).
Тоа што (во просек) се со (многу) повисок стандард е сосема друга приказна. Во СФРЈ тие беа држава во држава, и си имаа далеку повисок стандард. После распадот тие продолжија да го креваат стандардот, наместо да крадат како нашите. И нормално, јазот се продлабочи.

Што ти значи „бечки коњушари“? Дали Беч(ка) е град, држава, провинција???
Верувам дека веруваш дека “точно напишав што сакам да кажам“, прашањето беше што е тоа што си го напишал?

Таман работа, “Заев. Мијалков, Анѓушев, Камчев и останатите тајкуни сеМакедонизирани, зарем не глеаш, такви Македонци долго немало ама најпосле се појавија, зарем ти помисли дека се германизирани, сепак тие не се битни за прашањето дали и колку Словенците се Германизирани!
Од културен империјализам се префрли на стандард, крадење и јазови, интересно.
Мене не ми значи ништо тоа бечки коњушари, тебе ти значи нешто -реторичко- неважно како ти гледаш на тоа, затоа прашај ги Словенците што им значи тоа, во мојот коментар фокусот беше на нив и степенот на германизираност, а не на мене или тебе!

Ако немаш аргументи дека Словенците не се германизирани (во голем процент-дообјаснување за да не се инсинуира), не гледам потреба од понатамошно надмудрување.
 
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.822
Поени од реакции
2.913
ИЧ ама баш ИЧ не ми недостига Југославија , само првите три генерации по војната убаво си живееја ,а после тоа мизерија еј човече затоа до ова дереџе дојдовме


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Си земеш пари се што имаш и ќе туриш на берза и за 15-20 години ќе станеш 1% во МК и ќе си го прчиш и заебаваш до крајот на животот. СФРЈ се распадна и никад нема да се врати југословенскиот социјализам а ти како новопечен 1% ќе си останеш уште 5 пати со бољи живот стандард, слобода итн од тогаш а ако си паметен ќе ги образувал твоите деца како да манипулираат со капитал или луѓе зошто иднината е квази капиталистичко општество во најекстремен случај социјализам од Шведски тип. Нема што тупење и празни филозофии стануваш 1% и не се замараш дали Тито, Грујо, Зајко или тралалајко е бољи. Ти си најбољи ако ја играш играта.
Jas ne sum nitu goltar, nitu milioner, a i celata sreka vo životot ne e samo vo parite. Pa i ne postoi nitu edna država na planetava kade što site gragjani se bogataši/milioneri. Osven ekonomijata ima i redica drugi nešta koi edna država ja okarakterizuvaat kako dobro ili lošo mesto za živeenje i osnovanje na semejstvo. Što mi e poentata, edna država (bilo koja) treba da bide ednostavno kažano ubavo i pristojno mesto za živeenje, da bide primamlivo, zanimlivo, interesno, prosperitetno, perspektivno, atraktivno mesto za živeenje. Normalno deka mladite generacii ke fakaat štrafta na pr. od država kako našava, aj što e ekonomijata šašava pa ušte i da gi dodademe lošite megjučovečki odnosi, političkiot korsokak vo koj se naogjame, govoram za poveke deceniskiot Kurto-Murto partisko politički sistem ili kako da go narečam ednoumie/dvoumie. Potoa da gi dodademe na kantarot i trulite, partizirani, korumpirani, kriminogeni, selektivni, neprofesionalni, usrani kobajagi institucii (policija, sudstvo, školstvo, zdravstvo, carina, katastar i.t.n.) koi sekojdnevno na sekoj možen način go podjebavaat i gazat gragjaninot/poedinecot doagjame do situacija da zaklučime deka sme edna teška vukojebina. Pa ajde kako kapak na tendžereto da gi spomeneme i krevkite megjuetnički sostojbi vo državava i vo regionot koi pak možat da ja zagrozat bezbednosnata sostojba i koga suma-sumarum site ovie raboti ke gi stavime na kupče jasno sogleduvame zošto ovaa kvazi-država ne e atraktivno mesto za živeenje i ova opštestvo ne e voopšto prosperitetno i perspektivno. Zatoa mladite generacii se iseluvaat, no i tie koi ostanuvaat tuka da živeat se poretko se odlučuvaat da osnovaat svoe semejstvo, odnosno da vlezat vo brak i da imaat dete/deca, bidejki ednostavno ne se gleda nikakva perspektiva i progres nitu za sebesi, nitu za idnite pokolenija !
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.663
Поени од реакции
4.974
Jas ne sum nitu goltar, nitu milioner, a i celata sreka vo životot ne e samo vo parite. Pa i ne postoi nitu edna država na planetava kade što site gragjani se bogataši/milioneri. Osven ekonomijata ima i redica drugi nešta koi edna država ja okarakterizuvaat kako dobro ili lošo mesto za živeenje i osnovanje na semejstvo. Što mi e poentata, edna država (bilo koja) treba da bide ednostavno kažano ubavo i pristojno mesto za živeenje, da bide primamlivo, zanimlivo, interesno, prosperitetno, perspektivno, atraktivno mesto za živeenje. Normalno deka mladite generacii ke fakaat štrafta na pr. od država kako našava, aj što e ekonomijata šašava pa ušte i da gi dodademe lošite megjučovečki odnosi, političkiot korsokak vo koj se naogjame, govoram za poveke deceniskiot Kurto-Murto partisko politički sistem ili kako da go narečam ednoumie/dvoumie. Potoa da gi dodademe na kantarot i trulite, partizirani, korumpirani, kriminogeni, selektivni, neprofesionalni, usrani kobajagi institucii (policija, sudstvo, školstvo, zdravstvo, carina, katastar i.t.n.) koi sekojdnevno na sekoj možen način go podjebavaat i gazat gragjaninot/poedinecot doagjame do situacija da zaklučime deka sme edna teška vukojebina. Pa ajde kako kapak na tendžereto da gi spomeneme i krevkite megjuetnički sostojbi vo državava i vo regionot koi pak možat da ja zagrozat bezbednosnata sostojba i koga suma-sumarum site ovie raboti ke gi stavime na kupče jasno sogleduvame zošto ovaa kvazi-država ne e atraktivno mesto za živeenje i ova opštestvo ne e voopšto prosperitetno i perspektivno. Zatoa mladite generacii se iseluvaat, no i tie koi ostanuvaat tuka da živeat se poretko se odlučuvaat da osnovaat svoe semejstvo, odnosno da vlezat vo brak i da imaat dete/deca, bidejki ednostavno ne se gleda nikakva perspektiva i progres nitu za sebesi, nitu za idnite pokolenija !
Не се труј со глупости...и подобро е за тебе и за тие окулу тебе, мој пријателски совет. Поз
 
D

Deleted member 12196

Гостин
Мене не ми значи ништо тоа бечки коњушари, тебе ти значи нешто -реторичко- неважно како ти гледаш на тоа, затоа прашај ги Словенците што им значи тоа, во мојот коментар фокусот беше на нив и степенот на германизираност, а не на мене или тебе!

Ако немаш аргументи дека Словенците не се германизирани (во голем процент-дообјаснување за да не се инсинуира), не гледам потреба од понатамошно надмудрување.
Јас те прашав тебе што значи тоа БЕЧКИ коњушари. Словенците не знаат (или така им се може) што е тоа, па џабе ги прашуваам.

Имаш ли ти аргументи дека Словенците се германизирани? Или полесно е да напишеш нешто, па другите нека бараат контра аргументи?
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.705
Поени од реакции
4.373
Јас те прашав тебе што значи тоа БЕЧКИ коњушари. Словенците не знаат (или така им се може) што е тоа, па џабе ги прашуваам.

Имаш ли ти аргументи дека Словенците се германизирани? Или полесно е да напишеш нешто, па другите нека бараат контра аргументи?
Штом не знаат (или така им се може) сигурно с'а биле у подрум!
(кога вака одговараш, човек да се праша а си излегувал ли ти од тоа станот шо си го имал во Емона?)
Автоматски споено мислење:

Jas ne sum nitu goltar, nitu milioner, a i celata sreka vo životot ne e samo vo parite. Pa i ne postoi nitu edna država na planetava kade što site gragjani se bogataši/milioneri. Osven ekonomijata ima i redica drugi nešta koi edna država ja okarakterizuvaat kako dobro ili lošo mesto za živeenje i osnovanje na semejstvo. Što mi e poentata, edna država (bilo koja) treba da bide ednostavno kažano ubavo i pristojno mesto za živeenje, da bide primamlivo, zanimlivo, interesno, prosperitetno, perspektivno, atraktivno mesto za živeenje. Normalno deka mladite generacii ke fakaat štrafta na pr. od država kako našava, aj što e ekonomijata šašava pa ušte i da gi dodademe lošite megjučovečki odnosi, političkiot korsokak vo koj se naogjame, govoram za poveke deceniskiot Kurto-Murto partisko politički sistem ili kako da go narečam ednoumie/dvoumie. Potoa da gi dodademe na kantarot i trulite, partizirani, korumpirani, kriminogeni, selektivni, neprofesionalni, usrani kobajagi institucii (policija, sudstvo, školstvo, zdravstvo, carina, katastar i.t.n.) koi sekojdnevno na sekoj možen način go podjebavaat i gazat gragjaninot/poedinecot doagjame do situacija da zaklučime deka sme edna teška vukojebina. Pa ajde kako kapak na tendžereto da gi spomeneme i krevkite megjuetnički sostojbi vo državava i vo regionot koi pak možat da ja zagrozat bezbednosnata sostojba i koga suma-sumarum site ovie raboti ke gi stavime na kupče jasno sogleduvame zošto ovaa kvazi-država ne e atraktivno mesto za živeenje i ova opštestvo ne e voopšto prosperitetno i perspektivno. Zatoa mladite generacii se iseluvaat, no i tie koi ostanuvaat tuka da živeat se poretko se odlučuvaat da osnovaat svoe semejstvo, odnosno da vlezat vo brak i da imaat dete/deca, bidejki ednostavno ne se gleda nikakva perspektiva i progres nitu za sebesi, nitu za idnite pokolenija !
Их, па вака како си напишал излегува дека Македонецот не треба да го казнуваш, доволно е што се родил во Македонија, па уште ако е и Македонец...
 
D

Deleted member 12196

Гостин
Штом не знаат (или така им се може) сигурно с'а биле у подрум!
(кога вака одговараш, човек да се праша а си излегувал ли ти од тоа станот шо си го имал во Емона?)
Можеби с'а биле у подрум, можеби не. Но за Беч и бечки коњушари ниту слушнале, ниту ќе слушнат.
А ти наместо со Словенци си разговарал со Срби или Хрвати. Кај нив се актуелни бечките коњушари.
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
8.970
Поени од реакции
17.799
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
За Ченто не знам, Рацин беше учен во бившата Македонија. Сме морале дури да ги рецитираме напамет сите негови дела. И тоа со емоции и акцент, како што бараше една наставничка. Така да, шо праеле Ченто и Колишевски, политика, борба на кланови, тоа е башка работа. Македонските поети и писатели имаа високо место во наставниот програм.
 
Последно уредено:
D

Deleted member 12196

Гостин
За Ченто не знам, Рацин беше учен во бившата Македонија. Сме морале дури да ги рецитираме напамет сите негови дела. И тоа со емоции и акцент, како што бараше една наставничка. Така да, шо праеле Ченто и Колишевски, политика, борба на кланови, тоа е башка работа. Македонските поети и писатели имаа високо место во наставниот програм.
Откако Ленка остави
кошула тенка, ленена,
И на налани отиде
тутун да реди в монопол
веѓи паднаа надолу
и усни свија кораво
.............
Денови ли се денови,
аргатски маки големи,
стани си утро порано
дојди си вечер подоцнаа,
ај пуст да е, пуст да би останал
живот кучешки.
..............

Уште ги паметам...
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.693
Поени од реакции
12.100
Најголем проблем е кога некој што велите, нероден во СФРЈ, роден во ФИРОМ сега Северна, ќе кажува со наполнета глава со фејк информации од нет со одредени намери или од родителите на кои стално нешто им фалело или не добиле општествен стан...
 
Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.663
Поени од реакции
4.974
Најголем проблем е кога некој што велите, нероден во СФРЈ, роден во ФИРОМ сега Северна, ќе кажува кој што. Наполнета глава со фејк информации од нет со одредени намери или од родителите на кои стално нешто им фалело.
Меѓугенерациска омраза :blablab::uzi:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom