Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Не може да се искорени љубомората во никој случај...Бидејќи како што рекол еден паметен човек: People Never Change, Нема шанси некој да прекине да биде љубоморен..Тоа ти е психа и против тоа не може да се иде...
Се додека може да се влијае врз психата, ќе може да се искорени и љубомората...
Но љубомората не е дел од психата, туку од философијата кон животот на секоја индивидуа... Љубомората не може да се искорени...
Сепак мислам дека е потребна...Не може се да биде идеално...Затоа и постои она чудо Јинг-Јанг, рамнотежа во природата... Нели би било досадно кога никој не би бил љубоморен?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Хммм...тогаш ако немаш верба во партнерот седи си со љубомората на страна...

Eliza

EliXiR
Член од
10 ноември 2008
Мислења
129
Поени од реакции
3
Напишано од Анастазија
Зошто да се искорени?

Затоа што уништила многу врски :icon_lol: Кога ја преминала границата, нормално.:smir:

Љубомората го уништува човекот во секој поглед.
Најчесто се појавува без посебна причина и не само кон парнерот туку кон се друго.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Ај да речеме , имам девојка, и ја гледам како си флертува со други луѓе!!!
Кај мене ќе се појави љубомора, (за кај вас незнам, пробајте ако издржите без да се посомневате и да љубоморите пишете на ПП)
Поентата е...Јас не реагирам на тоа.....ете не покажувам дека се појавила љубомора кај мене и ја оставам така да си флертува кај ќе стигне, да коментира други мажи пред мене.
Не дека ако и збранам , дека она нема да помили на друг мажи и дека нема да флертува.Туку , лоша е пораката ако не реагирам.Кога ќе си се опушти малата, ќе добие слобода, сте го ебале векот

Едит:
Да речеме комшијата купил нова кола.....Кај мене се појавува доза на љубомора (Еј копиле ,види го до вчера немаше пари за леб , сеа кола купил , како успеал ?!?!?!? ) Тоа мене ќе ме натера да бидам повеќе работлив и да најдам начин како и јас да дојдам до кола.

Брат ми ќе ја добие поголемата половина од чоколадото....Кај мене ќе се јави љубомора , ....Јас ќе се бунам за да биде еднакво.....љубомората ме натерала да се борам за правдата !!!!!
Незнам зашто така лошо го толкувате зборот љубомора....

С

Сатори

Гостин
Не може!Тогаш луѓето би престанале да бидат амбициозни :smir:
Никогаш, ама баш никогаш не сум ја израмнила својата амбициозност со љубомората, а болно амбициозна сум!

Љубомората се појавува во многу различни ситуации, единствената љубомора која што јас ја поседувам и повремено преминува во посесивност е таа кон човекот со кој сум во врска и повремено кога треба да ги делам моите пријатели со други луѓе, а не сакам! :nesum:
Инаку, љубомора од типот „комшијата купи нова кола“ или „на братучед ми му дале 50 ден. мене 100“ ниту сум имала до сега во животов, ниту ќе имам!

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Дали може љубомората да се искорени?
Не може да се искорени зашто таа е природена реакција на "oрганизмот" на некои ситуации кои се случуваат во реалноста. Тоа е како страв од висина. Се приближуваш до ивицата (се ставаш во ситуацијата предизвикувач) и умот реагира со страв, бидејќи смета дека е загрозен.
Верувам дека може да се поработи на нејзино ставање под контрола но не верувам дека може да ја снема сосема....I guess

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Никогаш, ама баш никогаш не сум ја израмнила својата амбициозност со љубомората, а болно амбициозна сум!

Љубомората се појавува во многу различни ситуации, единствената љубомора која што јас ја поседувам и повремено преминува во посесивност е таа кон човекот со кој сум во врска и повремено кога треба да ги делам моите пријатели со други луѓе, а не сакам! :nesum:
Инаку, љубомора од типот „комшијата купи нова кола“ или „на братучед ми му дале 50 ден. мене 100“ ниту сум имала до сега во животов, ниту ќе имам!
Мислам дека не си во право.Ако има некој нешто повеќе од тебе,а ти се чувствуваш способен да го постигнеш тоа и многу повеќе,тогаш даваш се од себе за да ја оствариш таа цел.Токму љубомората те поттикнува и те прави амбициозен :smir:

Eliza

EliXiR
Член од
10 ноември 2008
Мислења
129
Поени од реакции
3
Мислам дека не си во право.Ако има некој нешто повеќе од тебе,а ти се чувствуваш способен да го постигнеш тоа и многу повеќе,тогаш даваш се од себе за да ја оствариш таа цел.Токму љубомората те поттикнува и те прави амбициозен :smir:

А зошто не би бил амбициозен и буквално дадеш се од себе за да го имаш тоа што
ТИ вистински го сакаш?!
Она што некој друг го има и го прави среќен не мора да значи дека и тебе ке те направи среќен.:smir:

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
А зошто не би ја разделиле љубомората на “болна“ и „позитивна“ па така можеби полесно ќе одговориме на даденото прашање.

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Љубомората може да се искорени.Јас лично ја искоренив ...зборувам за онаа болна љубомора,мојата беше речиси болна :)

Kajgana Shop

На врв Bottom