Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Mala, sosema mala doza na ljubomora e sekogas dobredojdena, se dodeka nema negativni posledici po drugite luge okolu nas, kako i negativni posledici za samite nas. Na pr. vo edna vrska mala doza na ljubomora e dokaz deka toj/taa ni znaci i ne ni e seedno sto nekoj tret tuka se mesa. Ili pak drugarcinja na uciliste. Ednoto ima dobri ocenki, drugoto losi. Normalno deka vtorovo cuvstvuva izvesna doza na ljubomora. No, toj moze dobro da ja iskoristi, taka sto ke se motivira da stane podobar od drugiot, da uci poveke isl.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Зашо би била љубомората болест?
А гневот растројство да не е?
Немав живци да читам 19 страници.
Почовечко нешто од љубомора има?
Е не е состојка на чиста, безусловна и возвишена љубов, ама колку од луѓето *навистина* сакаат и можат таква? :rolleyes:

Невротични љубомори, љубомора како придружничка на психички садизам и остали се друга тема.

Член од
8 октомври 2011
Мислења
44
Поени од реакции
8
љубомората е некое психичко оптеретување , кој секој човек сам си го прај кога е немоќен во нешто , и кога сака да го постигни нештото кое го постигнало друго лице.а најчесто се дешава во друраство , помеѓу другари/ки .

--HEIDERN--

The Iron Fist
Член од
18 декември 2011
Мислења
638
Поени од реакции
378
Abe nemoze ljubomorata/zavista da se narece psihicka bolest/rastrojstvo, megjutoa sepak e mnogu negativna covecka odlika i so nejze ne se postignuva ama bas nisto !!!
Inaku barem ovde kaj nas, ljubomorata najcesto se odnesuva na materijalna baza ..... u smisol na materijalni dobra: rabota, pari(plata), avtomobil, kukja, stan i.t.n.
Na pr. dvajca komsii, edniot zivee vo pola-vek stara koliba(taka da se izrazam), a drugiot do nego dignal 2/3 sprata kukja i tuka ako nema ljubomora jas glava secam ............. ili na pr. edniot komsija vozi 30 godisna kanta, a drugiot komsija vozi nekoja ponova kola i tuka ako kaj edniot od niv nema ljubomora kon drugiot jas glava secam ....... ili na pr. na rabotnoto mesto, dvajca kolegi, edniot e unapreden i zima da receme nesto povisoka plata od drugiot i ete ti ljubomora i red, red drugi primeri za ljubomora vo nasive kraista .......... znaci pred se ljubomorata e na materijalna baza, a ne do tolku deka postoi nekakva omraza pomegju narodot, eden so drug(rodnina so rodnina, komsija so komsija, kolega so kolega, prijatel so prijatel i.t.n.), pred se ljubomorata/zavista e na materijalna baza, a ne tolku do nekakva licna omraza ............. ali u sekoj slucaj mnogu negativna odlika, koja moze da dovede i do dolgogodisna omraza, navredi, kleveti, raspravii i sl. sranja !!!
Mojot sovet e nikogas covek da ne gleda vo tugjoto grozje, sekogas neka si go gleda svoeto, a dokolku go nema, neka si go posadi i odgleda sam !!!
--- надополнето: 26 јануари 2012 во 21:00 ---
Abe nemoze ljubomorata/zavista da se narece psihicka bolest/rastrojstvo, megjutoa sepak e mnogu negativna covecka odlika i so nejze ne se postignuva ama bas nisto !!!
Inaku barem ovde kaj nas, ljubomorata najcesto se odnesuva na materijalna baza ..... u smisol na materijalni dobra: rabota, pari(plata), avtomobil, kukja, stan i.t.n.
Na pr. dvajca komsii, edniot zivee vo pola-vek stara koliba(taka da se izrazam), a drugiot do nego dignal 2/3 sprata kukja i tuka ako nema ljubomora jas glava secam ............. ili na pr. edniot komsija vozi 30 godisna kanta, a drugiot komsija vozi nekoja ponova kola i tuka ako kaj edniot od niv nema ljubomora kon drugiot jas glava secam ....... ili na pr. na rabotnoto mesto, dvajca kolegi, edniot e unapreden i zima da receme nesto povisoka plata od drugiot i ete ti ljubomora i red, red drugi primeri za ljubomora vo nasive kraista .......... znaci pred se ljubomorata e na materijalna baza, a ne do tolku deka postoi nekakva omraza pomegju narodot, eden so drug(rodnina so rodnina, komsija so komsija, kolega so kolega, prijatel so prijatel i.t.n.), pred se ljubomorata/zavista e na materijalna baza, a ne tolku do nekakva licna omraza ............. ali u sekoj slucaj mnogu negativna odlika, koja moze da dovede i do dolgogodisna omraza, navredi, kleveti, raspravii i sl. sranja !!!
Mojot sovet e nikogas covek da ne gleda vo tugjoto grozje, sekogas neka si go gleda svoeto, a dokolku go nema, neka si go posadi i odgleda sam !!!

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Lubomora ke vi kazam moe iskustov koga raskinav so pic!ava moja sekoj den i gledav u profil dali nekoj i pisal ili slicno znaete maski raboti ,ama koga svativ deka ne e noramalno veke da se pravi taka poleka pocnav da se odviknuvam i koga sakav da prveram bas ednas mi teka deka ne treba da go pravam toa i ne ama nekako ne mi idese ,i mi teka edna kul idea si napraviv karticka i ja zalepiv do Pc-to na ramkata od ekranot i koga sakav da poglednam pa kaj nejze u profil na Fb konkretno automatski ja gledam karitckata Na koja Pisuvase ne so goleni bukvi NE i taka se odvikanva sega nemam problem
i bi rekol deka e nesto kao navika zavist sekoj covek go ima u sebe samo kolku moze da se kontrolira toa pozz do site

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Po nekoi praveni istazuvanja, interesno e deka kaj nekoi narodi voopsto ne postoi ljubomora. Eve kaj Eksikimite. Tie koga ke im dojdes na gosti ti nudat da spies so nivnata zena vo znak na gostoprimstvo. Kaj narodite vo Indija (Toda), Bolivija (Siriono), Afrika (Marquesanse) ljubomorata e nepoznata.

Член од
27 август 2012
Мислења
1.024
Поени од реакции
2.539
Јас сум љубоморна само во љубов, во врска со дечко....И мислам дека нема лек за неа..Бар за мене до сеа никако не ми се смирила.....Неможе да се натераш да не мислиш на тоа и да се смириш кога е тоа појако и посилно од тебе!
Многу често е неразумна но во мои случаеви била оправдана ..со повод и реална причина..
Најчесто е поврзана со посесивноста, кога сакаш да го/ја имаш само за тебе и од тука се јавува љубомората за другите околу него/неа....
Но мислам дека е слатка и докажува многу убави работи ако е во нормални дози во љубовта...

Член од
29 март 2013
Мислења
148
Поени од реакции
177
Љубомора е психичка состојба од која ни едниот, ни другиот имаат ќар. Само џабе нервози, проблеми... Или иде, или не иде, кој бе да си ја мачи душата дали гледал некоја, дали правел нешто, дали зборел со некоја, па да си се јадеш во себе. Најлошо е кога сами си се измачуваме.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
И Бог е љубоморен,па значи ли тоа дека Бог е болен ? болест е ако е претерано,како што рекол Аристотел ,,се што е во нормална количина е лек,се што е претерано е отров'' па така и ова.Болест и тоа тешка ментална болест ако е претерана..

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.402
Поени од реакции
4.266
Љубомората е чувство, емоција која произлегува од сопствената несигурност, немањето самодоверба, ниските оцени за сопствените квалитети и вредности и е во обратно пропорционална врска со истите. Што помала самодоверба и оцена за сопствените квалитети тоа поголема љубомора. Луѓето кои се сигурни во себе и имаат високо мислење за себе, луѓето кои се сакаат себе си и тоа што се тие, се многу помалку љубоморни.
Љубомората неможе да се скрие затоа што таа е еден вид на страв а стравот секогаш испливува на површина. Таа е страв од тоа дека ке бидеме оставени или изневерени со некој подобар, поубав, поуспешен од нас а нашата оцена за себе е токму таа дека сите се поубави, поуспешни, посекси од нас.... таа несамодоверба некогаш е толку голема и до толку може да го помати умот на човека што неговите постапки ке влезат во една апсолутна ирационалност, ке почнат дури и да му се присторуваат работи....ке влезе во една Донкихотска борба што секако ке резултира со вистински распад на врската или истата ке влезе во една фаза на агонија од кја ке нема излез, на крај сите стравови на љубоморниот ке се материјализираат во реалноста, неговата љубомора невистина ке си создаде причини за своето постоење.
Вистински лек за љубомората е само самодовербата. Се сеќавам на едно гостување на Кили во емисија која ја водеше ми се чини Маја Синадиновска а темите на емисијата беа нешто околу сексот, неверствата.... Го прашува водителката Кили што ке направи ако жена му го изневери? Кили и одговара дека тоа неможе да се случи и тоа од две причини: Прво, за жена ми да ме изневери со некој, тој некој мора да е поначитан од мене и второ треба да има толкавааа бре сурлетина! (Кили гестикулира со должината не целата рака). А таков не е ни прошол низ балканов!
Аплауз за Кили и неговата самодоверба.

Kajgana Shop

На врв Bottom