Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Ако е болест, тогаш Планетава држи ужасно болно човештво. :)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Ако е болест, тогаш Планетава држи ужасно болно човештво. :)
Втора работа после сидата а пред ракот на бели дробови. :pos:

Јас би ја нарекол дар на природата, ист како феферонките. Љуто е, ама сакаш да јадеш и понатаму и понатаму и понатаму, иако веќе солзи и пот тече од тебе... :)

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
Љубомората не е болест,,тоа е состојба и лесно може да ја приметиме кај други..Секој некогаш ја почувствувал,,но има разлика од позитивна и негативна љубомора..Онаа втората би можела да премине во завист,,што секако ќе се манифестира лошо..Позитивната пак се поистоветува со восхит,,на пр.кога сакаме да бидеме успешни како некој..зависно од степенот на љубомора таа може да достигне различни граници..не постои граница кој е пољубоморен дали мажите или жените затоа што тоа прашање е индивидуално и најмногу зависи од самата личност..Многу луѓе сметаат или се сигурни дека се во право кога е во врска со љубовта,,или едноставно чувствуваат страв и претпазливост да не бидат измамени па затоа им е тешко да веруваат во оправдувањата па дури и ако се точни..Мислам дека на ваквите личности најмногу може да им се помогне со добар разговор,,секако и многу трпение во врска со истиот,,но сепак оној кој најмногу може да им помогне се тие самите..

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Правете разлика помеѓу болна опсесивност/љубомора и вообичаена љубомора присутна кај секој човек.

Затоа што првата се смета за патологија.
И да, и официјално е прогласена за болест.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
234
Поени од реакции
9
Sto e ljubomora ? Odbrana na ljubovta . Vid na samoodbrana , zelba da se socuva nesto koe ni e mnogu milo i sakano .

Dali site se ljubomorni ?

Mislam deka ne postoi nekoj koj ne pocuvstvuval ljubomora , postojat razni vidovi na ljubomora i cela skala na intenzitet na cuvstva koja se razlikuva od covek do covek .

Dali e ljubomorata bolest ?

Koga postane opsesija i zivotot na dvajcata se pretvori vo pekol , togas toa e pataloska ljubomora koja moze da dovede do unistuvanje na ljubovta .

Kako se manifestira ljubomorata ?

Ostaveniot partner ne moze da se pomiri so situacijata , pa i ponatamu ja progonuva svojata bivsa ljubov duri i koga e ona vo druga vrska ili brak .

Do kade se stignuva taka ?

Mnogu pati imame procitano vo vesnici kako patoloski ljubomorna licnost se obidela da ubie ili ubila svoja bivsa ljubovnica ili zena .:lud: A ljubomornite zeni pravat sceni na javni mesta , se obiduvaat po sekoja cena da ja rasipat segasnata vrska na nejziniot bivsi ... :pos:

Dali ljubomorata mozeme da ja primetime ?

Ljubomornite licnosti za se drugo reagiraat normalno , samo vo vrska so svojata ljubov ja gubaat smislata za realnost . :icon_lol:

Koj e poljubomoren zenite ili mazite ?

Jas mislam deka toa se mazite , barem kaj niv e poizrazena :kez:

Zosto ljubomornite licnosti ne gi privakaat opravduvanjata od svojot partner ?? :raz:

Kako da se pomogne na ljubomoren(a)? :icon_conf

Иако не е опасна колку и зависта одсекогаш сум ја мразел љубомората и тие што ја поседуваат.
Некој не прават разлика помеѓу љубомора и завист па еве да образложам.

Љубомора : Некој поседува или користи нешто што ти и ти го поседуваш или посакуваш

Пример : Некој ти го користе компјутерот, некоја си купила убава роба и ти ја посакуваш, дечкото ти маабете со други, некоја се фанала или се мува со некој шо ти се свиѓа итн..

Завист : Несакаш на никој да му се случуват убави работи сакаш само на себе да ти се случуват истите, несакаш друг да е среќен.

Пример : Некој си купил убав компјутер, ти не го посакуваш компјутерот но завидуваш затоа што е среќен и затоа што го има истиот... итн.

Медицински е докажано дека завистта ствара рак на коските и никогаш нема да бидеш самиот ти среќен ако ја поседуваш истата. Таа ти создава премногу јадежи, и психички и физички..

Иако љубомората не е толку штетна во најчести случаи таа преминува во љубомора..
За џабе Господ не вика не го посакувај тоа што го поседува твојот сосед затоа што од посакување преминува во завидување, од завидување премунува во песимизам кој те исполнува со негативна енергија, со тоа следат лоши намисли како да му го скратиш задоволството и како да му наштетиш на тој што му завидуваш, тоа преминува во агресија и омраза, тоа пак преминува во реализација на мислите и војување.
:tapp:
Биди си свој гордеј се со себе и тоа што го имаш оти некој ни тоа го немат :))
И не мисли што другите мислат за тебе оти они не ни мислат на тебе :))
:baeh:

А за да му помогнеш на некој љубоморен, можеш со разговор... да му кажеш и објаснеш дека нема на шо да љубоморе дека секој има слободна воља и ако почне да сумња у нешто да не љубоморе одма туку да се осигура дали е тоа така и ако е така да го прифане тоа, оти секој си има сопствена воља ...

За помагање не е толку лесно ама може со убав смирен и долг разговор..

А за да му помогнеш на некој што поседува завист не ни пробувај оти најчесто со таа завист сите стануват лицемери и нема убав маабет со нив.. ретко кој би прифанал помош :)

Член од
14 јули 2008
Мислења
1.449
Поени од реакции
50
..абе секој човек во самата негова природа е да чуствува и љубомори..како и сите ..и јас сум била љубоморна на разни ствари како и на др личности..но сепак не сум толку оптоварена со таа работа...хмм ама сепак човек кој на секого и секому љубомори..да...јас го сметам за болест....:toe:..едноставно треба да се знае дека одсекогаш ќе постои подобар..и дека ако некој смета со љубомората нешто ќе постигне..не веруам...секој треба да се е самоуверен во себе..и да биде сигурен дека е најдобриот=)

Спирка

Чорбаџиска Кучка
Член од
1 октомври 2008
Мислења
394
Поени од реакции
14
Љубомората е составен дел на нашите чуства. Секој е барем малку љубоморен без разлика на ситуацијата, така што не би рекла дека љубомората е болес, затоа што тогаш сите би биле болни. Болест би можела да ја наречам само онаа длабоко развиена љубомора, но тоа е веќе опседнатост, барем за мене.

Член од
10 октомври 2008
Мислења
49
Поени од реакции
2
љубомората е доказ дека нешто или некого вистински сакаме, па немора да криеме ако понекогаш сме љубоморни. но само да не се претерува со тоа.

Член од
25 септември 2008
Мислења
102
Поени од реакции
6
Ljubomorata koga ke gi premine granicite na onaa umerena i normalna ljubomora vo edna vrksa togas toa e bolest i ako eden od partnerite ne prevzeme merki okolu setoto toa vo toj slucaj taa ljubov propaga i tesko deka moze da se vrati. Vo sustina spored mene ljubomorata e pred se nedoverba vo samiot sebe deka mozes da go zadrzis partnerot pokraj sebe t.e da ne sara naokolu, a posle e nedoverba vo partnerot, a bez toa ne postoi cvrsta vrska.

Член од
27 октомври 2008
Мислења
2
Поени од реакции
0
Внатрешно чуство кое и нормално во една нормална врска, безврска и слични ситуации...? Зашто...? Затоа што на некој начин се искажува незадоволството (во благ некој облик) за на пример однесувањето на блиската ви ваша личност...во спротивно би било КЛАНИЦА или може не а?

Eliza

EliXiR
Член од
10 ноември 2008
Мислења
129
Поени од реакции
3
Дали може љубомората да се искорени?

Дали може љубомората да се искорени?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
7
Поени од реакции
2
Не може. Зошто?

Затоа што секој човек на планетата се стреми кон успех, но не се стреми за нешто надземно и невозможно, туку се споредува со другите луѓе и нормално сака да постигне нешто со кое ќе го поштоваат и ќе ги сака луѓето. Но што ако пропадни и ако е подолу од секој друг?

Не создавај идоли.

Значи вината е во себе. Секој потег, секој пораз, секој успех, секоја двоумица, конфузија, расеаност, неконцентрираност или концентрираност, секоја мисла, секој момент се создава од себеси. И за секоја последица си виновен себеси, а не да обвинуваш друг и покрај тоа тој да бил виновен за одреден потег, но сепак, нормално од тебе зависи дали тој потег морало да е така или би го променил ако си во истиот буквален случај.

Да му љубомориш на друг. Па тоа е автоматски пораз врз себе. Тониш од преголемо слободно време, му се ситиш на туѓ живот, му ја креваш човечката вредност, губиш време од животот, преовладуваш со негативна енергија, гнијаш.

Јас, не му љубоморам на никој, туку му се восхитувам на секој што прави нешто со животот и времето.

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Не може да се искорени љубомората во никој случај...Бидејќи како што рекол еден паметен човек: People Never Change, Нема шанси некој да прекине да биде љубоморен..Тоа ти е психа и против тоа не може да се иде...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
moze, da ne se ragaat ljubomorni osobi, ama koa se ragaat se ragaat sekakvi i vakvi i takvi.

Kajgana Shop

На врв Bottom