Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.401
Поени од реакции
25.259
Болест и тоа голема.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Ne sum ljubomorna a i nemam pricina ni da bidam :) Ne e bolest samo taka se iskazuva nekoja emocija vnatre sto e vo covekot.

Gadfly Baba

Registered Loser
Член од
20 февруари 2007
Мислења
997
Поени од реакции
21
Се зависи до каде ќе дозволиш да те однесе.

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
ljubomorna sum... mislam ljubomora kao ljubomora.. ne kao zavist pos takva ne sum...
inaku... neeeeeeeeeeeeeeeeeee ne e bolest

Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
imam odeno so devojka so bese patoloski lubomorna!ednas duri mi kaza deka e ljubomorna na majka mi!bese ljubomorna site moi drugarki,pa duri i na drugarite!duri pravese i skandali-pa zatoa si dobi kloca!
Ljubomorata e detska bolest-koja kaj nekoi licnosti ne proaga taka lesno i bez posledici!

R

Razorblade Kiss

Гостин
Sto e ljubomora ? Odbrana na ljubovta . Vid na samoodbrana , zelba da se socuva nesto koe ni e mnogu milo i sakano .
Не,дефиницијава за љубомора ти е сосема погрешна.Мора ли секогаш љубомората да се поврзува со љубовта?Не е одбрана на љубовта,туку болно,посесивно чувство на некоја апсурдна припадност,страв од загуба,зборувам еве конкретно за љубовта,а завист и побивање на конкуренцијата во други случаи.Што знае да биде добро,за поттик на способност на човекот да напредува.
Dali site se ljubomorni ?
Имаш врсти на луѓе-кои воопшто не марат и сеедно им е што се случува околу нив,си гледаат свој бизнис па макар и да изгубат нешто што го вреднуваат,имаш таканеречени плејмејкери кои главно,се смешкаат и напаѓаат бавно,а подоцна го покажуваат своето лице,и има луѓе кои за се` и сешто љубоморат.Тие луѓе не се задоволни од својот живот па од очај што не можат да создадат прототип на нечиј живот,се `јадат` во себе,или тоа јавно го покажуваат,денес нема проблем.Или пак се толку недоверливи луѓе кои немаат самодоверба во себе или партнерот,па секоја потенцијална `опасност` ја доживуваат како битка,напад на неговиот посед,зборувам за љубовта конкретно.

Mislam deka ne postoi nekoj koj ne pocuvstvuval ljubomora , postojat razni vidovi na ljubomora i cela skala na intenzitet na cuvstva koja se razlikuva od covek do covek .
Да,знаеш како велат,доза на љубомора е секгаш добредојдена, се додека таа не те опкружи.Се сложувам,постои позитивна и негативна љубомора,онаа која го тера човека да напредува,и онаа која го угнетува во себе.
Dali e ljubomorata bolest ?
Се смета за негативна карактеристика кај човекот,не се смета уште одпрво за болест,но може да прерасне,и да нанесе огромна штета на менталниот систем кај човекот.
Koga postane opsesija i zivotot na dvajcata se pretvori vo pekol , togas toa e pataloska ljubomora koja moze da dovede do unistuvanje na ljubovta .
Точно.
Kako se manifestira ljubomorata ?
Љубоморниот човек никогаш нема да ти каже-Љубоморен сум.Тоа се чувствува,преку разговор,преку гестови,преку поглед.Се манифестира еве чист пример ќе земам-`Ти имаш прекрасен живот,камоли јас да бев ти`.Се разбира,ова отпрво не звучи опасно,чиста констатација,но зависи од природата и човекот,нели.Бараше пример како се манифестира.А за љубомората во љубовта ,самото молчење и промена на однесувањето,промена на тонот,она `добро`кажано на подруг тон...штознам:)

Ostaveniot partner ne moze da se pomiri so situacijata , pa i ponatamu ja progonuva svojata bivsa ljubov duri i koga e ona vo druga vrska ili brak .
Постојат и такви случаи да.

Do kade se stignuva taka ?
До лудило,верувај.И од двете страни,и од оштетениот,и оној кој ја предизвикал штетата.
Mnogu pati imame procitano vo vesnici kako patoloski ljubomorna licnost se obidela da ubie ili ubila svoja bivsa ljubovnica ili zena .:lud: A ljubomornite zeni pravat sceni na javni mesta , se obiduvaat po sekoja cena da ja rasipat segasnata vrska na nejziniot bivsi ... :pos:
Имав збор за оваа појава....а да...фрустрирани кокошки.Или петли де,зависи од полот...Или не,денес веќе ништо не се знае:)
Dali ljubomorata mozeme da ja primetime ?
Зависи.Некогаш да,некогаш не....тоа е фактор од типот на љубоморна личност која го наведов погоре.Некои го чуваат оа во себе,а некои јавно го покажуваат.Но може да се забележи,се забележуваат тие промени во однесување

Koj e poljubomoren zenite ili mazite ?
Јас би рекла и двата пола.

Zosto ljubomornite licnosti ne gi privakaat opravduvanjata od svojot partner ?? :raz:
Во тој момент,мозокот е фокусиран само на една работа,никакво оправдување не може да помогне,и од онаа глупа особина кај нас...по секоја цена да бидеш во право
Kako da se pomogne na ljubomoren(a)? :icon_conf
Личност со која можеш да зборуваш во длабочина за проблемот кој го имаш.Кога ќе признаеш дека имаш проблем,половина,а можеби и повеќе од пола се решава ситуацијата.И труд..доста труд да се надмине тоа.Се рамни на исто гледиште како зависностите од некаква супстанца.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Ljubomorata ne e znak na ljubov, ami znak na nesamodoverba vo sebe........

*БоРовИнкА*

јас не сум ЛУДА, јас ЛУДО живеам
Член од
20 јули 2007
Мислења
638
Поени од реакции
16
najstrasno nesto e ljubomorata... i sepak e nekoj vid bolest, barem jas taka mislam... zarem ne e bolest da bides celo vreme opsednat so nekoj i nesto mislejki deka toj pravi nesto za koe sto ti ne znaes ili e so druga ako se raboti za vrska... i koga ke se vidis so nego samo da go isprasuvas i da po4nes da se lutis i da pla4es pri najmal znak deka te izneveril ili dovolno e da napravil muabet so druga devojka... ili pak ednostavno da po4nes da se karas i da se tepas so nekoja ako zastanala , go gusnala ili razmenila dva zbora so 4ovekot poradi koj si ljubomoren... ednostavno ima mnogu primeri za ljubomorata... no toa sepak ne mozeme da go skrieme... ako si ljubomoren sekako ke izleze na povrsina i ljubomorata moze da unisti mnogu vrski i prijatelstva.... strasna neizle4iva bolest koja se dobiva so nedovolno doverba vo drugite i vo nas samite

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
Jas ne mislam taka,ljubomorata ne e bolest.Sto podrazbirate pod psihicka bolest?I vo ljubomorata ima pozitivni nesta....

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Нема никакви позитивни работи во љубомората. Едноставно ме прави луд,да почнам да се нервирам,и да си направам некоја глупост.Да правам работи кои девојката ја нервираат,како на пример да и се јавувам да и досаѓам,како е со кого,што прави,кој има тамо..... Сето тоа девојката ја нервира испаѓа дека не и верувам... Ама неможам ја сакам(сакав) премногу и неможе муабет да пројде а јас да не ја прашам со кого е:) Љубомората е најдебилна работа,но сепак тешко е да се отсрани.

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
Нема никакви позитивни работи во љубомората. Едноставно ме прави луд,да почнам да се нервирам,и да си направам некоја глупост.Да правам работи кои девојката ја нервираат,како на пример да и се јавувам да и досаѓам,како е со кого,што прави,кој има тамо..... Сето тоа девојката ја нервира испаѓа дека не и верувам... Ама неможам ја сакам премногу и неможе муабет да пројде а јас да не ја прашам со кого е:) Љубомората е најдебилна работа,но сепак тешко е да се отсрани.
Nemora da se otstrani,dovolno e samo da se gledaat pozitivnite raboti vo nea

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
e болест, и очај, опсесија и лудило на крај. Ама некогаш во мали количини е и поттик да се промениш.
Нормално, сите сме горе долу љубоморни, јас повеќе им се радувам на туѓата среќа одколку на мојата, љубоморна ме прави само признат успех без воопшто труд:)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Болест? :raz: Љубомората е дел од сечиј карактер. Некој ја има повеќе некој помалку.
Кога некој ја има природно во поголеми количини, и притоа ја стави на 250 степени подолго време таа може да претече и да ја уништи околината. Затоа се препорачува секој кој работи со неа, внимателно да ја надгледува и постојано да го смалува пламенот кој ја подгрева.
Клинички колку јас знам, љубомората преминува во тешки пореметувања и се лечи со апчиња. Значи внимателно... :star:

NEBO666

НАУЧНИК
Член од
21 јули 2007
Мислења
568
Поени од реакции
1
Болест? :raz: Некој ја има повеќе некој помалку.
Кога некој ја има природно во поголеми количини, и притоа ја стави на 250 степени подолго време таа може да претече и да ја уништи околината. Затоа се препорачува секој кој работи со неа, внимателно да ја надгледува и постојано да го смалува пламенот кој ја подгрева.
Клинички колку јас знам, љубомората преминува во тешки пореметувања и се лечи со апчиња. Значи внимателно... :star:
se soglasuvam deka Љубомората е дел од сечиј карактер,ama ne i deka se leci so apcinja

Kajgana Shop

На врв Bottom