Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.405
Поени од реакции
5.962
Љубомората е нормална појава кај секој човек, но ако е претерана е тогаш преминува во болест :raz:

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Токму така. Има луѓе кои знаат да бидат љубоморни и да претеруватт во тоа без никаков осет, без да сфатат дека другата страна можеби се чувствува неубаво при такви изливи на љубомора. Тогаш најверојатно веќе преминува во болест.

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Imam jas edno moto do koe se drzam zatoa sto sekogas taka i mislam: "Ne ti zaviduvam tebe,krivo mi e za mene!"

Inaku,koga e ljubovta vo prasanje,da,za zal,ljubomorna sum.Normalno ljubomorna.Takvata ljubomora i dava zivost,shmek na vrskata.
Se uzasnuvam na patoloska ljubomora...za nea nema lek. A takvi lugje ima mnogu i sekogas se latentni (prikrieni),deluvaat kako pamuk,no,na prvata provokacija se pretvoraat vo monstruozno posesivni sustestva,koi se i agresivni (fizicki,ne samo verbalno).Toa e strasno i nikomu ne mu posakuvam da naide na takov partner.Pu..pu..skraja od site da e!!!

I am a bitch

Мачкица
Член од
24 февруари 2006
Мислења
2.016
Поени од реакции
2
Зависи. Кога е мала не е никаква болест , маана ама кога прераснува во огромна љубомора без граници тогаш вистина е болест. Јас сум помалку љубоморна на некој ама за мали ситни работи.

mari напиша:
јас мислам дека љубомората не е никаква болест.. сакам да кажам не ја бранам љубомората не ни љубоморам многу но тоа е сепак мана...не е болест..само завидуваш на некој нешто што има а ти го немаш..нема потреба од љубомора...ако некој се согласува со мене?
јас се согласувам со тебе Мари.:kajg:

dusicka

UBAVA KAKO CVET
Член од
5 март 2006
Мислења
301
Поени од реакции
0
LJUBOMORA KAKO LJUVOMORA NE E BOLEST! ama onie sto se lubomorni se bolni!

Yugo

Law rules
Член од
12 декември 2005
Мислења
8.251
Поени од реакции
28
Ljubomorata e mn golema bolest za toj so ja poseduva. A znam deka i deka zenskite se mn poljubomorni od maskite.

Член од
21 март 2006
Мислења
60
Поени од реакции
1
Ja bi .... vaka. kontroliranata i umerena, t.n.pozitivna ljubomora e dobra i normalna, jasno e i sosema prifatlivo koga si sakas nekogo vo tebe da tlee i mala ljubomora. No koga taa bi ja dostignala the high red point,e togas veke stanuva zbor za onaa grda bolna ljubomora, e toa e veke bolest. Znam luge so ljubomora kako edinstven i ogromen problem vo vrskata...i ova...bez veze e, definitivno, ako veke si so nekogo i imas custva za taa licnost, mnogu normalno e da si veruvate i da se pocituvate eden drug, a intenzivnata ljubomora so ovie raboti ne ide zaedno, a istata so dobra i kvalitetna vrska, ama bas ne e ideeeeeeeeee.Zabegav, ne? AJ, dosta e :(

^Capo^

Креативец во движење:)
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.752
Поени од реакции
285
Ljubomorata ne e bolest ama e mnogu grdo cuvstvo i mnogu me kurci koga mojata sakana zenska go pokazuva.

Член од
15 јули 2005
Мислења
972
Поени од реакции
16
Se operirav od ljubomora i sega super mi e.:icon_lol:. Mnogu loso se custvuvav porano koga ke pocustvuvam makar i mala doza na ljubomora, i vednas se osekav prazno i nervozno. Vo sekoj slucaj, ljubomorata e bolest so koja nekoi luge koi nemaat samokontrola, ne mozat da se spravat so nea.

Член од
14 април 2006
Мислења
116
Поени од реакции
43
LJUBOMORA

ljubomorata zavisi kako ke ja svatite inace ne e nesto zarazlivo ili slicno samo treba svesno da razmisluvate i nema da imate problem so ljubomora (sekoj e ljubomoren ama treba da si ja cuva jubomorata za sebe za da ne povredi drugi)

N

NeMiRnA

Гостин
Hm ne e bolest tuku sostojba na umot vo daden moment.Pozitivna ljubomora zboram za onaa so ne e za u vrska tuku u zivtot onaka moze da deluva stimulativno za postignuvanje na odredeni celi vo zivotot,samo sto ni toa ne me tangira mene so arno ke bese da mrdnam so mal prst poslednive 2 meseca da se zaangaziram(radi losi situacii u zivotot nemam volja ne e vazno)A za ljubomora u vrska pa so znam si idam po pravilo "moj si e drugite mozat da mi ljubomorat mene,a ne jas niv,zasto tipot e so meneeeee a ne so nekoja druga guska tamu!!!"i normalno si se ponasam i se trudam da mu bide arno so mene da ne mi kaze cao mala onaa e bolje i tako to :)
p.s.dosta se lazeme deka ne sme ljubomorni zar sme odgledani vo nekoe sovrseno opstestvo kade vladeat coveckite vrednosti i megusebnata pocit,mislam pleaseeeeeeee barem malkucka,se javuva ona malo gjavolce i te bucka,ama strapnuvas so prstite i se kontroliras,a nego go snemuva,so mislata jas mozam bolje

Dani^^^

Femme fatale
Член од
8 април 2005
Мислења
1.831
Поени од реакции
21
Се што е премногу не е добро.Така и со љубомората..кога е во мали дози е показател на тоа колку личноста се грижи за вас но кога ќе премине во посериозен стадиум станува алармантна ситуацијата и укажува на болест.

RealGirL

My LiFе...My ST0Ry
Член од
13 февруари 2006
Мислења
2.348
Поени од реакции
19
ako liceto so koe se gledam navistina e vljubeno vo mene togas nema da se obiduva da me kontrolira preku ljubomora,vsusnost toa se lica koi se nesigurni za nivnite sopstveni custva,bez samodoverba i nedoverlivi,kako i da e ljubomorata e negativna emocija

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
smetam deka ljubomorata ne e bolest, tuku deka taa e vid na karakteristika na eden 4ovekov karakter... pomalku ili poveke site li4nosti ja poseduvaat ljubomorata... da bideme realni ne postoi 4ovek vo svetot koj barem ednas ne bil ljubomore, i toj sto vika deka ne postoi ljubomora vo nego se laze samiot sebesi... neka razmisli malku i neka ja definira "ljbomorata" pa togas ke sfati deka duri i najamalata rabota sto ja napravil bi mozela da bide predizvikana od ljubomorata... Znaci spored mene ljubomorata e nasekade okolu nas... i nie site sme zavisni od nea... samo sto ima nekoi lugje koi ja sokrivaat taa nivna "NEGATIVNA" karakteristika, za razlika od drugite kaj koi i premnogu istaknata i za zal tie lugje se sporeduvaat so mentalno zaboleni...sto mozeme da napravime??? mozeme malce da ja koregirame taa nasa ljubomora, odnosno da ja sokrieme (na koj na4in najdobro bi mozele da go napravime, toa sepak zavisi od li4nosta...).... Mozeme samo tolku, bidejki koga togas ke sfatime deka ljubomorata bila prisutna vo sekogo od nas ... iako nie Tooolku dobro go negirame toa

Kajgana Shop

На врв Bottom