Дали љубомората е болест? Може ли да се искорени?

Член од
19 ноември 2008
Мислења
110
Поени од реакции
32
Сите ја имаме во себе и не верувам дека ќе може да се искорени од нас. Мн јасно некои немаат граници за тоа. Но ако нема љубомра ќе нема ни оговарање и такви срања.

Член од
31 декември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
1
Љубомората е болест..и нема лек..нонстоп сме љубоморни на нешто или некој..и јас сум.ама тоа е,луѓе сме

:helou:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Љубомората не е физичка болест за да ја лечи доктор. И одговорив на Магде во прашалникот дека е несигурност во себе, и тоа мислам дека е.
Инаку моментално не љубоморам и не сум завидлив, и не спаѓам во клишето дека сите љубоморат.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Среќа што не сум љубоморна...........а инаку мислам дека љубомората е болест.
Тоа е недоверба во самиот себе, која носителот ја трансформира во недоверба кон најблиските. Деструктивна емоција е,одраз на поттиснати фрустрации.Оној кој е љубоморен не ретко бара докази кои не постојат.Страв дека некој ќе биде напуштен и ќе стане осамен и запоставен.:toe:

G

GoddessOfRock

Гостин
Љубомората не е болест. Тоа е психичка состојба која создава самоомаложување. Мислејки дека сме незаслужно-според некои си сопствени неутврдени правила. Тоа е НЕРАЦИОНАЛНО. лошо и треба да им се помогне на тие луге, да им се покаже љубов и вниманије. А сите што рекле дека никогаш не се биле љубоморни -ГРЕШАТ. СИте барем еднаш се биле љуббоморни

Член од
12 јули 2008
Мислења
161
Поени од реакции
9
Ako sakate da vidite kako Lav Tolstoj go objasnil degradirackoto vlijanie na ljubomorata koja mu predizvikala gubenje na racionalnosta i emocionalnosta na covekot procitajte ja knigata "Krojcerova sonata", a moze da vi pomogne i knigata na Don Migel Ruis "Mokta na ljubovta", kade pisuva za emocionalniot otrov.

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
ljubomorata e custvo na lutina,izmesana so pomali custva na nevozvratena ljubov,so primesi na sram.za mene taa ne e bolest,tuku meshavina od povekje negativni custva,koi se nadopolnuvaat edno so drugo i nemoze nikogas da se iskoreni.

М

Мрак

Гостин
Одредена доза на љубомора е нормална работа.Сите сме суштества кои имаме одредени желби и нормално е да почувстваме љубомора кога некој го има тоа што ние го сакаме а го немаме.Сите се стремиме кон повисоки цели и достигнувања во животот и нормално е повторно да љубомориме кога некој достигнал повисоко ниво од нас.Љубомората е и здрава ако ја има во мала доза.Не тера да бидеме подобри,поуспешни,да вложиме повеќе труд во нешто или пак да пронајдеме начин да го добиеме тоа што го сакаме.Потребна е мала доза љубомора.Но оние ептен љубоморни луѓе..ги жалам.На крај,сите сме суштества од коски и кожа,во секој од нас тече крв..сите имме одредени предности и позитивни карактеристики кои другите ги немаат.Да љубомориш постојано,за се и на секого не е ни убаво ни здаво ниу пак ти поубво се чувствуваш.Најубаво е да умееме да бидеме среќни за другите,а да се надеваме и ние еден ден да опстигнеме или да имаме нешто како нив.Но додека постојат луѓето и додека имаат жеелби ќе постои и љубомората која можеби не е лесно но и не е невозможно да се искорени.:helou:

Член од
14 јуни 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
nema ljubov bez ljubomora vo normalna doza :) smetam deka ljubomorata poteknuva zboram za ljubmorava vo ljubovta poteknuva pred se od nedoverba ili gubenje na doverba ... zatoa sto cim ednas ja izgubis mnogu tesko e pak da ja steknes, i taa ljubomora tuka se pojavuva i preprasnuva vo bolna, opsesivna ljubomora . E sega losoto kaj bolnata ljubomora e toa sto nekoi od tie mnogu ljubbomornite si stetat na sebe ne zboram za nerviranjeto tuku za toa deka moze toa da gi dovede do samoubistvo ... nemozat da se iskontroliraat vo tie momenti ... od licno iskustvo:kesa:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
не би рекол дека е болест, тоа е психолошко пореметување, за жал секој ја има, само некој повеке некој помалку, и јас лично некогаш знам да љубоморам некому ама ништо не преземам ради тоа, а преземам во врска со тоа, т.е да прекинам таков акт од моја страна поради тоа шо е погрешно. Глупа особина е се праат многу грешки ради љубоморење.

А

Антоние

Гостин
Болест е ако се идентификуваш себеси со неа (Јас сум љубоморен ...итн) и ја направиш како дел од твоето битие.
Правилниот чекор е да ја прифатиш како емоција и да не доволиш да те обземе.
После ова, наскоро таа ќе те напушти ...

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
не би рекол дека е болест, тоа е психолошко пореметување
Корекшн.
Не е пореметување освен ако не зема граница да повредиш некој или да се повредуваш поради тоа.
Емоција е, присутна кај сите освен кај апатичните луѓе.
Како што пиша буцио, најчесто е несигурност во себе или партнерот и има начини да се реши проблемот, но е прилично тешко и макотрпно.

^The Cherry^

Proof Of Perfection
Член од
4 јануари 2009
Мислења
163
Поени од реакции
1
Да, љубомората е болест... ама НЕИЗЛЕЧЛИВА... :helou:

Член од
20 мај 2007
Мислења
1.139
Поени од реакции
153
Мислам дека зависи и од тоа до кој степен е присутна. Би ми одговарало ако се манифестира во мали количини и ретко, зашто со тоа партнерката само би ме потсетила дека и' значам и дека не и' е сеедно што правам и со кого правам. Но секако, САМО доколку тоа е во границите на дозволеното. Се' што е повеќе, може само да предизвика непотребни проблеми, да ја извади врската од рамнотежа и да биде причина за несигурност и кај ДВАТА партнери, не само кај едниот.

Kajgana Shop

На врв Bottom