Некако, многу работи на темава се испомешани.
Ако некој иден бруцош планира во иднина да работи како медицинар, нормално дека треба да заврши соодветен факултет, бидејќи кога би имал прилика за вработување, ќе му побараат да има завршено таков факултет. А медицина на YouTube не се учи.
Поединец кој завршил медицина, а притоа долго време не е вработен, нормално ќе вели дека не се исплаќа да завршиш. Но кога ќе дојде прилика да се вработи, ќе сфати дека сепак се исплатело, дека мора да има таков факултет.
Информатиката е сосема друга приказна, и можеби единствена област каде факултетот и дипломата не играат голема улога при вработување/заработување.
Ако некој иден бруцош планира во иднина да работи како информатичар во државна администрација/фирма, ќе мора да заврши соодветен факултет (плус задолжително да има сертификат од ВеМеРо).
Ако планира да работи во приватни фирми, факулетот и' не е толку задолжителен. Таму ти бараат знаење. Имај ти и' 10 факултети завршено, ако си дрво, ако не си ја знаеш својата работа - џабе!
Јас имам магистрирано на информатика. Но пред да се запишам имав јасна цел и амбиции дека во иднина ќе се занимавам со информатика, но нема да зависам од партија, нема да работам за никој, нема никој да ми стои над глава, да ме команда и да ми ја ограничува креативноста. Свесен бев дека дипломите ќе ми бидат безвредни, но ете, завршив од причина што сакав родителите да ми бидат горди, а не дека ми беше потребен факултетот и дипломата. На факултет се учеше многу непотребен, застарен материјал.
Како што планирав, така и испадна. Завршив, не работам за никој, но заработувам далеку повеќе од сите што работат од 9 до 5 (плус викенди ако треба).
Заклучок: никој не може да ти каже дали се исплати факултет или не. Треба сам да ја донесеш таа одлука спрема твоите планови во иднина. Ако си информатичар/програмер, наместо факултет, покорисно ти е да завршиш некои курсеви и да се стекнеш со знаење што ќе ти користи.